BANDIĆ NA MISI  ZA  STRADALE U  BORIČEVCU

BANDIĆ NA MISI ZA STRADALE U BORIČEVCU

29. srpnja, 2013.

189 2012072723244195

U subotu, 27. srpnja, u 10,30 sati, u crkvi Rođenja Bl. djevice Marije u Boričevcu, na poziv udruge Ličani župe Boričevac te zajednice povratnika Ličko – senjske županije, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, sudjelovao je na skupu sjećanja i Svetoj misi zadušnici za sve stradale stanovnike Boričevca, te katoličkih župa u Lici i zapadnoj Bosni u 2. svjetskom ratu.

Ustanici iz obližnjeg Srba  protiv NDH 2. kolovoza 1941.g. do temelja uništili to hrvatsko selo.  To selo s obadvije strane ceste, u dužini jednog kilometra od Vodovoda prema Kulen Vakufu, nastalo je tu još 1791.g. od obitelji rimokatoličke vjeroispovijesti koje su doselile iz Lovinca.
Od toga vremena do nastanka NDH, Boričevac se neprestano razvijao. Dosegavši pred rat 119 domaćinstava, postao je vjerski i politički centar hrvatskog naroda u kotaru, a ujedno i centar snaga Hrvatske seljačke zaštite za kotar.

Potpuno je nejasno zašto se zločin u nad hrvatskim civilima u Boručevcu se i danas slavi kao praznik 27.srpnja Dan antifašističkog  ustanka.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code