BAJIĆ JE NAJPODLIJI SEGMENT VLASTI

BAJIĆ JE NAJPODLIJI SEGMENT VLASTI

13. listopada, 2012.

Mladen Bajic 02

Ovakav DORH i USKOK u Evropi nema nitko

Piše: Saša Radović

U NACRTU izvješća o monitoringu Europska komisija je zaključila da Hrvatska u nekim pitanjima treba uložiti pojačane napore kako bi do 1. srpnja 2013. bila spremna za članstvo u EU-u.

Za tri najteža i najvažnija poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava, Pravda sloboda i sigurnost, te Tržišno natjecanje, Europska komisija objavit će još jedno, zadnje izvješće u travnju sljedeće godine.

Može li Hrvatska proći ovaj posljednji ispit?

Prolaznu ocjenu za Tržišno natjecanje vjerojatno ćemo izvući, no za najvažnija poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost – prolaz je vrlo upitan. Dva desetljeća u našoj novoj državi ta dva kapitalna poglavlja postojala su na papiru, ali u stvarnosti su bila daleko od pojmova koja označuju. Zapravo, ta dugačka imena oba ova poglavlja mogla bi se svesti na jedan, jedini pojam – pravda! Nažalost u našoj novoj državi pravda i pravo, prečesto su dva dijametralno oprečna elementa. A zakoni doneseni na Markovom trgu koji puta su sve samo ne zakoni.

Kako uvjeriti europsko novo plemstvo, visoke dužnosnike Europske unije – da nije tako? I vrapci na granama znaju da se kod nas pravda kroji po političkoj podobnosti i imovnom stanju, a ne po konkretnim materijalnim dokazima. Barometar korupcije Transparency International-a za 2010./2011. godinu ocjenjuje naše pravosuđe najkorumpiranijom institucijom. Slijede, parlament, političke stranke, policija, javne i državne službe i t.d.

Hrvatska pravda ima obilježja najkorumpiranijeg, najnepravednijeg i najpodlijeg segmenta vlasti.

KOŠ PRAVOSUDNOG SMEĆA

Naša politička elita na čelu s ministricom Vesnom Pusić ovaj koš pravosudnog smeća pokušava prodati EU kao zrelu instituciju poštenja i pravde. Prije dva, tri desetljeća takva prozirna podvala mogla bi proći, no uz današnje komunikacije i lake provale zaštićenih i tajnih informacija – to je nemoguće. Europski lideri dovoljno su informatički educirani da znaju utipkati u Google, „hrvatska pravosuđe“ i dobit će na svakom jeziku dovoljno poraznih informacija da prezirno okrenu glavu od display-a. Detaljni podaci, tabele, dijagrami, ankete, pa i ispisi strogo povjerljivih dokumenata… danas su dostupni doktorima znanosti i učenicima osnovnih škola.  

U tom novom svijetu Juliana Assangea (WikiLeaks) simpatičnoj je ministrici Vesni posao znatno otežan. Njezin pokušaj uvjeravanja sumnjičavih europskih lidera da svekoliki hrvatski puk primi u zagrljaj Europe podsjeća na neravnopravan sukob na bojnom polju. Možemo zamisliti našu Vesnu u oklopu kako jaše na šarenoj kobili. U jednoj joj je ruci drveno koplje, drugom rukom visoko podiže zastavu sa šahovnicom. Podiže vizir i kliče:“Juriš!“

Ispred nje je ljuti neprijatelj, Europa oboružana pogubnim informacijama o hrvatskom pravosuđu. Vesna se okreće unatrag, pogledom traži svoje bojovnike. U njezinoj pozadini baulja masa hrvatskih zombija, pasivnih, apatičnih, beživotnih, mrtvih… bose su im noge, poderana odjeća na njima, u rukama im trule drvene batine. Ako i stignu do neprijatelja, past će na zemlju bez volje da nešto učine.

Iz svega slijedi da su šanse hrabre Vesne da svekoliki hrvatski puk uvede u obećanu Europu – ništavne. Ili možda nisu? Drveno koplje slomljeno joj je, ali šarena kobila još je pod njom. Naša ministrica smješka nam se s TV.

 

TEMELJNA PRAVA I SIGURNOST

Osim krajnjeg nepovjerenja u sudove i presude, Hrvatska ima tužiteljstvo (DORH) kakvo nitko nema, fenomen nezabilježen u razvijenom svijetu. DORH, na čelu s Mladenom Bajićem, još je udaljeniji od valorizacija; što je pošteno, a što nepošteno, što je zakonito, a što nezakonito?! DORH je još rigorozniji po pitanjima političke podobnosti i imovnog stanja. Tisuće prijava, kaznenih prijava i dopisa s opravdanim sumnjama – revni službenici bacaju u koš ili ti papiri godinama skupljaju prašinu na policama pismohrana. Zločinci, ratni profiteri, pretvorbeni profiteri i aktualni političari mogu mirno spavati. 262 Tuđmanova tajkuna i prateći, bogati sateliti zaštićeni su od svakog ispitivanja i procesuiranja. Nitko ih ne smije upitati:“ Gdje si to ukrao, opljačkao?“

Optužnice se podižu isključivo protiv „političkih mrtvaca“ i protiv prijavljivača korupcije i kriminala. Golemi aparat DORH-a (ŽDO, ODO) bavi se sitnim dilerima, preprodavačima kino karata, tučnjavama tinejdžera, kupovanjem ispita…

Temeljno ljudsko pravo na rad i na egzistenciju u Hrvatskoj nestalo je kriminalnom privatizacijom, sukcesijom, takozvanim liberalnim kapitalizmom i pljačkom svih važnijih resursa. U ogoljeloj i osiromašenoj državi temeljna prava iracionalan su pojam.

 

Sloboda se svodi na fikciju, jer građani nemaju nikakvo pravo odlučivanja po kapitalnim pitanjima raspolaganja resursima svoje zemlje; zaduživanjima države i kontrole suludog trošenja novca. Vladajuća elita uzima milijardske kredite bez dozvole naroda i nekontrolirano i bahato troši novac na svoj enormno veliki i skupi državni aparat. Uzrok ruba egzistencije stanovništva Hrvatske su i; samovoljna amnestiranja milijardskih poreza, te kriminalne provizije od preskupe izgradnje infrastrukture, cesta, grandioznih građevina, dvorana, Vukelićevog mosta, Pelješkog mosta i dr. Korupcija u svim velikim projektima, u institucijama, na fakultetima… – sastavni je dio svakidašnjice u Hrvata.

 

O sigurnosti je teško govoriti ili pisati jer imamo sudstvo, DORH, USKOK i policiju, takve kakve imamo. To znači da su jedni sigurni – a drugi manje ili puno manje sigurni!   

S ovakvim pravosuđem, s Mladenom Bajićem i sa zakonima koji često nisu zakoni, Vesna zaista nema nikakve šanse. Carevi, kraljevi i moćnici iz prošlosti koji puta su milosrdno zaustavljali paljenje lomača ispod svojih neprijatelja ili podignutu sjekiru krvnika.

Hrvatska je opljačkana, osiromašena, ogoljena, stanovnici su apatični bez perspektive, zombiji… Od Lijepe naše nije ostalo ni „L“. Hrvatska je zemlja vrijedna jedino – žaljenja. T

34 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code