BAJIĆ ŽELI UHAPSITI KARAMARKA

BAJIĆ ŽELI UHAPSITI KARAMARKA

22. listopada, 2011.

 

karamarko1
Jedna prijava u Uskoku nije odbačena

Piše: Dražen Stjepandić

Netrpeljivost  Tomislava Karamarka i Mladena Bajića, dvojice najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj,  dobro je poznata. Već su se i pisali i tekstovi o borbi do istrebljenja.  Sukob je isplivao u javnost proljetos kad je Tomislav Karamarko kao ministar MUP-a počeo otvoreno kritizirati DORH, posebno kad je DORH odbacio prijave protiv SDP-ovih kapitalaca Zvonimira Mršića i Tonina Picule. Gradonačelnik Koprivnice i bivši ministar vanjskih poslova, zajedno sa Slavkom Linićem, kojeg se optužuje za pronevjeru 900 000 nekadašnjih njemačkih maraka namijenjenih nabavci oružja 1991.  trebali su u javnosti biti protuteža brojnim aferama HDZ-a.

Od sredine svibnja situaciju je dodatno zaoštrila  mogućnost žalbe policije na kaznene prijave Uskoku-u, posebice ako Uskok odbije prijavu i ne podigne optužnicu. Taj novi zakon u SDP-u su nazvali “zakonom sa staljinovim brkovima”, jer je tako Karamarko u izbornoj godini dobio mogućnost kontrolirati rad pravosuđa. Karamarko se tada još nije vratio u HDZ, ali u SDP-u su pretpostavljali što će se dogoditi i digli su buku. Sukob Karamarka s SDP-om proširio se i na odnose s Mladenom Bajićem. DORH je ostao gospodar progona i istrage, ali kad je Karamarko  ponovio ono što znaju i vrapci na grani, a to je da Bajić  brojne prijave drži u ladici i upotrebljava ih tek kad okrivljenima padne politički rejting, Bajiću to nije bilo svejedno. Ne treba zaboraviti ni da je Karamarko htio procesuirati Josipa Boljkovca, a od Bajića još nije dobio zeleno svijetlo.

KRITIKE DORH-a

Poslije prvih ozbiljnijih Karamarkovih  kritika na način rada DORH-a i glavnog državnog odvjetnika i druga strana je poduzela mjere. Nakon orkestriranog napada iz SDP-a uslijedile su i akcije Munira Podumljaka, okrivljen je za tajno i nezakonito bogaćenje i objavljeno je da su protiv Karamarka podnesne tri prijave Uskoku. Dvije prijave podnio je Munir Podumljak, a jednu Domagoj Margetić. Ubrzo nakon toga iz DORH-a su uzvratili  da su prijave protiv još uvijek aktualnog ministra MUP-a odbačene. Jesu, ali ne sve tri nego samo dvije prijave, jedna još nije. Bajić ju je daleko od očiju javnosti ostavio u rezervi i navodno poslije izbora sprema se uhititi i jedinog većeg igrača koji mu se usudio suprostaviti. Ako se dogodi, kao što nam pouzdani izvori javljaju, onda će Tomislav Karamarko biti najkrupniji Bajićev trofej poslije Ive Sanadera. Uz nesumnjivu Bajićevu netrpeljivost, nagađa se da bi se to moglo lako dogoditi jer dolaskom Tomislava Karamarka u HDZ Jadranka Kosor je dobila ozbiljnog konkurenta za poziciju šefa stranke, naročito ako na predstojećim parlamentarnim izborima izgube vlast, a što se realno može očekivati. Povratak Tomislava Karamarka u HDZ je dobar pred izborni potez, ali istodobno i velika opasnost za predsjednicu stranke, jer isti čovjek predstavlja i vođu nekadašnjeg Gregorićevog klana, najmoćnijeg u stranci, a politka je ipak igra moguće paranoje.

NAJKRUPNIJI TROFEJ POSLIJE SANADERA

Tako, premda  u HDZ-u od Jadranke Kosor objektivno i ne očekuju pobjedu na izborima, i za najzagriženije HDZ-ovce bilo bi to veliko iznenađenje, nego traže što veći broj mandata, s kojim bi kasnije u Saboru ozbiljno zagorčavali život izbornim pobjednicima u narednom razdoblju. Ipak, poslije izbora i eventualnog silaska s vlasti pozicija Jadranke Kosor u HDZ-u bit će znatno slabija nego sada, pa je stoga za pretpostaviti je i prestojuću borbu za vlast unutar HDZ-a. Poslije toliko uhućenih i procesuiranih kapitalaca HDZ-a Jadranka Kosor neće bez  unutarstranačkih potresa preživjeti na liderskoj poziciji. A među najozbiljnijim konkurentima za funkciju šefa HDZ-a je i Tomislav Karamarko. Naznake onoga što bi se lako moglo dogoditi već su viđene  nakon nedavnog predizbornog skupa HDZ-a u zagrebačkoj Areni. Poslije  spektakularnog skupa Jadranka Kosor je s odabranom ekipom svojih stranačkih pripadnika  otišla na ručak, a Tomislav Karamarko nije bio s njima. Oni koji znaju čitati takve političke poruke sasvim izvjesnim smatraju sukob sadašnje predsjednice Vlade i prvog policajca ubrzo nakon izbora. Stoga ne čudi što se šuška i o hapšenju sadašnjeg prvog policajca brzo iza Božićnih i Novogodišnjih blagdana. Bajić i Jadranka Kosor o tome misle isto. U Sanaderovom, Glavaševom i Jovanovićevom slučaju pokazalo se kako imunitet nije veliki problem.

KARAMARKO UMJESTO HDZ-a

Prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalamaciji objavljen je tekst o procesuiranju  HDZ-a kao pravne osobe. O tome je još prije nekoliko mjeseci prvi govorio Anto Nobilo u ekskluzivnom intervju-u za portal Tjedno.com, a iza Nobila ponavljali su mnogi i sada se ta mogućnost spominje kao realna opcija. Vrlo je nezgodno po HDZ što Ivo Sanader svoju obranu zasniva na tezi da su u HDZ-u svi sve znali i da nije on svoje poteze povlačio bez znanja ostalih, ali Bajiću sve to još nije dovoljno. Zapravo  od takvog političkog kalkulanta nije ni čudno što je stigao odgovor-kako u DORH-u još nisu donijeli odluku hoće li procesuirati cijeli HDZ. Druga izjava za Mladena Bajića bila bi prilično netipična jer u njegove metode spada i klijentilistički pristup poslu, njemu se ne žuri politički ubiti Jadranku Kosor, korisnija mu je kakva je, umjesto toga sačekat će izborne rezultate i za tu uslugu od Kosorice zatražit će glavu njenog najvećeg konkurenta.  Ispast će da se nije miješao u predizborne igre, premda je on nesumnjivo čovjek SDP-a, što dokazuje i jedan od glavnih uzroka sukoba s Karamarkom, ali  ne treba zaboraviti da je SDP bio protiv Bajićevog reizbora, no kako je Kukuriku koalicija najozbiljniji pretendent za dolazak na vlast Bajić im to mora oprostiti, no istodobno ni protiv HDZ-a neće dati gas do daske, ali je činjenica da procesuiranje HDZ-a kao pravne osobe Bajiću stoji na dlanu.

Vladimir Šeks je nastupom u središnjem Dnevniku HRT-a u petak samo naizgled napade na SDP-ovca Željka Jovanovića zbog uvrede i klevete iz Sabora prenio u studio HTV-a. Podsjećamo Jovanović je HDZ nazvao zločinačkom organizacijom, izrazom koji je svojedobno za istu stranku prva na TV-u upotrijebila naša kolumnistica Jasna Babić. Šeks je u petak u dnevniku rekao kako se tako eventualno može nazvati vrh stranke, ali nikako cijelo članstvo. Akcija nije bez razloga promovirana u udarnom domaćem televizijskom terminu. Nije toliko bitan Jovanović, kojem su zbog toga skinuli i imunitet, koliko obrana cijelokupnog HDZ-a od eventualnog procesuiranja kao pravne osobe, odnosno kao političke organizacije. Isto će se primijeniti i ako se Bajić odluči za ono što bi neka odlučnija osoba na mjestu državnog odvjetnika sigurno već poduzela. Ali, u zemlji sa razvijenom korupcijom u svim sferama društva, na mjestu državnog odvjetnika u vrijeme ove antikorupcijske histerije još je Mladen Bajić i riskantnije poteze prema najvažnijim protagonistima na političkoj sceni treba očekivati tek nakon izbora. Tada lako može postati moguće ono što se sada čini nemoguće. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Popov
  #1 Popov 6 studenoga, 2011, 18:26

  The Economist : “‘Neizbježan poraz HDZ-a mogao bi srušiti J. Kosor i na čelo dovesti Karamarka'”

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. IQ
  #2 IQ 5 studenoga, 2011, 14:28

  Odvjetnik Anto Nobilo rekao je za Jutarnji list da je ovo što sada znamo samo ‘dječja igra’ te da će se pravi razmjeri pljačke države doznati tek nakon izbora.Nobilo smatra da je uhićenje Boljkovca samo dio kampanje Tomislava Karamarka koji nakon izbora želi preuzeti vodeću poziciju u HDZ-u.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Poveznik
  #3 Poveznik 2 studenoga, 2011, 14:42

  Koji kupleraj!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. cvrljeni čvarci
  #4 cvrljeni čvarci 28 listopada, 2011, 19:28

  Željko Cvrtila: MUP zbog Karamarka ne smije istraživati HDZ

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code