BADEL POD KONTROLOM HNS-a

BADEL POD KONTROLOM HNS-a

24. travnja, 2012.

 

165184

Mali dioničari najavljuju internacionalizaciju problema

Piše: Darko Petričić

Promjena vlasti na posljednjim parlamentarnim izborima nije se osjetila u jednoj od najstarijih zagrebačkih tvrtki – Badelu 1862. Iako su dioničari i zaposlenici tvrtke mislili da će novo političko državno vodstvo ispraviti štetne odluke HDZ-ove vlade koje su Badel 1862 vratile u vrijeme prije 90-tih godina, to se nije dogodilo. I nova Milanovićeva vlada nastavila je tamo gdje su stali HDZ-ovci, a to je podržavljenje, ili etatizacija ove tvrtke. Naime, država je, ne samo odlučila ući u vlasničku strukturu, već je odlučila preuzeti vlast i upravljanje nad čitavom tvrtkom, na temelju poreznog duga i obaveza prema državi, koje su nastale kao posljedica neplaćanja reketa poznatoj Sanaderovoj mafiokratskoj organizaciji.

 

NIŠTETNE ODLUKE

Izvanredna Glavna skupština održana je 17. travnja ove godine, usprkos zahtjevu Udruge BADEL – BADELOVCIMA kojim se tražilo odgađanje održavanja skupštine jer je istog dana objavljena presuda Trgovačkog suda u Zagrebu u kojoj se proglašavaju ništavnim odluke prethodnih skupština. Presuda koju je Trgovački sud donio, u većini svojih odredbi ukazuje da su donesene brojne protuzakonite odluke kod upravljanja ovom tvrtkom, koje mogu imati dugoročne štetne posljedice.  Prema toj presudi utvrđene su ništetne odluke donesene na izvanrednoj Glavnoj skupštini od 25. 10. 2010. vezane uz: plan restrukturiranja Badela 1862 d.d. iz rujna 2010. godine; opoziv člana Nadzornog odbora Ivane Brdar i opoziv člana NO Vidoje Buluma. Ništetne odluke su, isto tako, izbor Ante Vrančića  i Ane Mandac, koji su naslijedili prethodno opozvane članove. Sukladno toj presudi, sve odluke koje je donio Nadzorni odbor u razdobllju održavanja sporne Skupštine do danas su ništavne!

Udruga malih dioničara BADEL – BADELOVCIMA uputila je zahtjev za odgađanje izvanredne Glavne skupštine Vladi RH, Upravi Badela 1862 d.d. i predsjedniku NO Badela 1862 d.d., no nitko od onih kojima je zahtjev upućen nije se o njemu očitovao, pa je izvanredna skupština ipak održana. Na  održanoj skupštini su opozvani dosadašnji članovi NO-a Badela 1862: Ana Mandac, Ante Vrančić i Zdenko Ljevak, a za nove članove NO-a izabrani su: Ante Iličić, Dragan Hristov, Igor Pergl i Darko Štefančić.

Kako su mediji uskoro objavili, svi novoizabrani članovi NO-a dolaze iz HNS-a, što je pokazatelj da premijer Milanović polako gubi dominaciju i kontrolu nad postavljanjem kadrova u nadzorne odbore tvrtki u državnom vlasništvu. Ne želeći ulaziti u konfrontaciju sa samoproglašenim prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, premijer mu prepušta i žrtvuje tvrtke pod kontrolom države.

 

BEZ MALIH DIONIČARA SVE SKUPŠTINE NELEGTIMNE

Opoziv i imenovanje članova NO-a provedeno je unatoč protivljenju predsjednika Udruge malih dioničara BADEL -BADELOVCIMA, Ante Perkovića koji raspolaže punomoćima 683 mala dioničara, zaposlenika, umirovljenika i kooperanata. Protuzakonitom u protuustavnom odlukom HANFE iz 2010. godine mali dioničari ne mogu sudjelovati u radu Glavne skupštine niti mogu glasovati o odlukama, čime je HANFA blokirala pravo glasa vlasnicima 42,3 posto temeljnog  kapitala Društva. Takva odluka HANFE imala je za rezultat da su na svim Badelovim skupštinama, od 25. 10. 2010. do danas, odluke donošene na temelju glasova manjinskog kapitala od svega 40-tak posto. Iako je bivši prvi čovjek HANFE Ante Samodol, na neki način priznao da je pogriješio, šteta je učinjena, i što je još gore ona se repetira sa svakom novom Badelovom skupštinom, čime se multipliciraju protuzakonite odluke koje će morati poništavati sudovi čime se otežavaju uvjeti poslovanja tvrtke. S druge strane, sumnja se da Uprava donosi upitne i pogrešne poslovne odluke računajući da će samo kratko vrijeme biti na čelu tvrtke, stoga će i ove financijske i poslovne odluke biti nužno podvrgnuti detaljnoj reviziji.

Temeljem odluka Trgovačkog suda i HANFINE  blokade prava glasa 42 posto kapitala može se, prema mišljenju pravnih stručnjaka, konstatirati da su sve dosadašnje odluke donešene, na protekle tri skupštine, nelegalne i protuzakonite. Stoga je predsjednik Udruge malih dioničara Badela 1862 Anto Perković najavio na prošloj skupštini internacionalizaciju Badelovog problema i to u Bruxellesu, Strasburgu i Washingtonu. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. tika-taka
  #1 tika-taka 25 travnja, 2012, 17:49

  sve su to metiljavci

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Marko
  #2 Marko 24 travnja, 2012, 15:46

  Ludi Čačić je premijer, a Milanović je nitko!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. dioničar
  #3 dioničar 24 travnja, 2012, 13:45

  HNS funkcionira po sistemu dioničkog društa.Tko ima više dionica ima veću vlast…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code