AUSTRIJSKA VOJSKA OPET NA JADRANU

AUSTRIJSKA VOJSKA OPET NA JADRANU

2. lipnja, 2013.

phoca thumb l losinj 31052013 03

Jagdkommando održao vježbu na Lošinju

 

Izvor:www.nato.hr

U Malom Lošinju je u petak i subotu održan Sastanak ministara obrane država članica Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje sposobnosti. Uz domaćina, ministra obrane RH Antu Kotromanovića, na sastanku su sudjelovali ministri obrane Slovenije Roman Jakič, Češke Vlastimil Picek, Austrije Gerald Klug, Mađarske Csaba Hende, te državni tajnik Slovačke Miloš Koterec.

Uz ministra obrane, hrvatsko izaslanstvo činili su i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić i drugi dužnosnici MORH-a i OSRH.

PERSPEKTIVA BORBENE INDUSTRIJE U EU

Kako je sastanak na Lošinju održan u svijetlu nadolazećeg sastanka ministara obrane NATO-a 4. i 5. lipnja u Bruxellesu, važnije teme rasprave bile su mogućnost suradnje u kontekstu implementacije ciljeva sposobnosti te perspektiva daljnjeg jačanja suradnje među državama srednje Europe. Raspravljalo se i o sastanku Europskog Vijeća na temu zajedničke sigurnosne i vanjske politike te o uporabljivosti Borbenih skupina Europske Unije (EUBG) i mogućnosti da se poveća sinergija doprinosa EUBG-a od strane država u srednjoj Europi kao i o međunarodnim operacijama, te razdoblju koje slijedi u Afganistanu nakon 2014. godine.

Jedna od tema sastanka bila je perspektiva jačanja obrambene industrije unutar EU kao i sagledavanje mogućnosti u okviru istog za zemlje srednje Europe, uz posebnu napomennu kako namjera snaženja europske industrije ne smije značiti jačanje samo velikih članica i njihovih kapaciteta. Također, govorilo se i o unapređenju suradnje na području zajedničkog uvježbavanja i obuke kao i o suradnji na području izgradnje sposobnosti, pri čemu je posebno naznačen zračni nadzor (air-policing) kao jedno od mogućih područja zajedničkog djelovanja.

ZAJEDNIČKA POVIJEST I TRADICIJA

Otvarajući sastanak, ministar Kotromanović istaknuo je kako su u Srednjoeuropsku inicijativu uključene prijateljske države koje veže zajednička povijest i tradicija. “Slične smo države u pogledu zemljopisne veličine, brojnosti stanovništva, stupnja integriranosti u euroatlantske integracije, bilježimo ista gospodarska kretanja te visinu obrambenih izdvajanja – ali prije svega veže nas zajednička želja da doprinesemo održavanju europske sigurnosti”, kazao je Kotromanović te naglasio da Republika Hrvatska ulazi u EU u godini kada je zajednička sigurnosna i obrambena politika posebno značajna u svjetlu predviđenog sastanka Europskog Vijeća u prosincu 2013. “Ova činjenica nas posebno stimulira, ali i obvezuje”, rekao je ministar.
Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske inicijative održan je u kontekstu postojeće neformalne inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti. Osnovna zamisao inicijative jest da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti “udruživanja i dijeljenja sposobnosti” (pooling and sharing of capabilities) i na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti. U tom kontekstu jedan od zaključaka sastanka u Malom Lošinju bio je da konkretni zajednički projekti te konzultacije po pitanjima sigurnosti i obrane trebaju ostati najznačajnije vrijednosti ove inicijative.
U okviru Srednjoeuropske inicijative zemlje sudionice zajednički su identificirale područja u kojima je moguće operacionalizirati međusobnu suradnju. RH je izrazila spremnost za sudjelovanje u 21 od 25 ponuđenih područja suradnje te je vodeća (co-facilitating) nacija u područjima suradnje kao što su zajednička regionalna sposobnost obuke pilota u suradnji s Češkom, te provedba obučnih tečajeva snaga za specijalne operacije (Special operations forces training courses) u suradnji s Austrijom.
Na marginama sastanka ministar Kotromanović je u ime predsjednika Ive Josipovića general bojniku Johannu Pucheru, direktoru za obrambenu suradnju austrijskog ministarstva obrane, uručio odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge u unapređenju bilateralne obrambene suradnje Austrije i Hrvatske.

VJEŽBA AUSTRIJSKIH SPECIJALACA

U vojarni OSRH “Kovčanje” na Lošinju u petak je održana vježba pripadnika Bojne za specijalna djelovanja GS OSRH i specijalaca Oružanih snaga Republike Austrije (Jagdkommando). Sukladno scenariju vježbe, čiji je naziv “Pokazna vježba 13”, specijalne postrojbe izvele su sinkroniziranu protupobunjeničku akciju iz mora, zraka i kopna, služeći se propisanim procedurama, tehnikama i sposobnostima. U vježbu pod nazivom su bili uključeni i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (helikopter Mi-8) te Hrvatske ratne mornarice (brod DMB-81 “Cetina”).
Vježba je dio programa Neformalnog sastanka ministara obrane Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje (Pooling and Sharing) koji se 31. svibnja i 1. lipnja održao u Malom Lošinju. Uz domaćina, ministra obrane RH Ante Kotromanovića, vježbi i sastanku nazočili su i ostali prisutni ministri obrane.
Zadovoljstvo prikazanom vježbom izrazio je austrijski ministar Gerald Klug, rekavši da će na sastanku sigurno biti razmotreni i daljnji oblici obrambene suradnje između srednjoeuropskih država. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code