ARTERIA 1994.-1999. DARKA GLAVANA

ARTERIA 1994.-1999. DARKA GLAVANA

25. ožujka, 2014.

w Darko Glavan u dru1ADAB9 Custom

Predstavljanje monografije galerije ARTERIA 1994-1999. autora Darka Glavana (1951., Rijeka-2009.,Varaždin) održat će se u četvrtak, 27. ožujka u 18 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu, nakladnik joj je Fortuna d.o.o.  Na predstavljanju će govoriti suradnici i prijatelji Darka Glavana a glazbom će popratiti njegov prijatelj glazbenik Zoran Predin.

U knjizi je na 128 stranica predstavljen do sad neobjavljeni opširni tekst hrvatskog povjesničara umjetnosti Darka Glavana, koji sadržajno i dojmljivo  govori o djelovanju galerije ARTERIA.  Kao o galeriji koja je zaista ozbiljeno djelovala devedesetih u Zagrebu (na adresi Savska 16 tijekom 1994.-1999.). Tekst je pregledno ilustriran reprodukcijama djela (šezdesetak tuzemnih i inozemnih autora), a isto toliko bilo je održanih izložbi tijekom navedenog razdoblja.

Galeriju ARTERIA osnovali su i vodili, i u njoj izlagali uglavnom hrvatski likovni umjetnici, što ju čini posebnom sve do danas, pa i nakon prestanka njezinog rada. Od istaknutijih likovnjaka imena spomenit ćemo pojedine:  Zlatan Vrkljan, Željko Lapuh, Lovro Artuković, Željko Kipke, Ivo Prančić samo je dio scene koja se u galeriji tih godina tad stvarala, a Darko ih Glavan u svojem tekstu naziva ih “tvrdom jezgrom” galerije.

Pored Glavanovog, teksta uvod potpisuje povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, predgovor novinrica Dorotea Jendrić, a pogovor  povjesničarica umjetnosti Leila Mehulić, dočim dizajn poptisuju Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić koji su na monografiji započeli raditi s Darkom Glavanom za njegova života a dovršili je prema naputcima i radnom materijalu koji su za njim ostali. Knjigu urednički supotpisuju i članovi obitelji Glavan – njegova supruga Daniela, a njegov sin Daniel Glavan zapravo je nakladnik monografije.

Knjiga je dovršena s pomnjom i entuzijazmom zapravo je homagge  Darku Glavanu, osnivačima, voditeljima i umjetnicima koji su

inili dinamično tkivo i identitet galerije ARTERIA. Objavljivanje monografije pomogli su financijskom potporom Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ivan RaosT

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code