MESIĆEV ČOVJEK ŽARKO PAVLINA ME JE PREVARIO ZA 100.000 EURA I IZBACIO IZ PEKARNICE NA DOLCU

MESIĆEV ČOVJEK ŽARKO PAVLINA ME JE PREVARIO ZA 100.000 EURA I IZBACIO IZ PEKARNICE NA DOLCU

5. lipnja, 2011.

Piše: Dražen Stjepandić

dedaSve sporove i nesuglasice stranke će rješavati međusobnim dogovorom, za što je  najvažnija nepisana data riječ i poštenje”, piše na kraju ugovora koji su 1.3.2002. godine sklopili Žarko Pavlina kao zakupodavac i Dominik Dede Mirdita kao zakupoprimac.

Ugovor se odnosi na davanje gradskoga poslovnog prostora u podnajam na adresi Dolac 8. Poslovni prostor nekada je pripadao Tvornici čarapa Ključ iz Sarajeva, a u međuvremenu je prenamijenjen prvo u mesnicu, pa u pekarnicu.

Nažalost, navedene stranke nisu svoje nesuglasice uspjele riješiti međusobnim dogovorom i pred nama je još jedan slučaj u kojem se Žarka Pavlinu, već mnogo puta u javnosti prozivanog zbog poslovnih makinacija, optužuje za još jednu prijevaru.

–       Lokal je prije mene vodio jedan pekar iz Slavonskog Broda. Kada sam ušao, prostor sam renovirao i proširio. Uz suglasnost stanara adaptirao sam zajedničke prostorije, modernizirao ventilaciju. U zamjenu za 15 kvadrata zajedničkih prostorija stanarima te zgrade sam obnovio fasadu. Ukupno sam uložio 400.000 kuna – izjavio je za portal “Tjedno” Dominik Dede Mirdita.

Naš sugovornik je Albanac, rođen 1969. u Zagrebu, gdje još živi. Otac mu je u Prištini bio sveučilišni profesor i kapital investiran u pekarnicu na Dolcu 8 potječe od prodaje obiteljske imovine u Prištini. Ima sina od 16 godina i brine se o svojim roditeljima. Prije sklapanja posla sa Žarkom Pavlinom vodio je pekarnice u Novigradu i Medulinu.

–       Pekarnicu na Dolcu 8 adaptirao sam u dogovoru sa Žarkom Pavlinom. Posao je išao dobro tri godine, a onda je stalo. Požalio sam se Žarku Pavlini i predložio sam mu prenamjenu lokala, što on nije odmah prihvatio jer pored pekarnice ima dva kafića, pa je smatrao da bi im stvarao konkurenciju. Htio sam mu vratiti ključeve i tražio sam povrat svoje investicije, na što mi je odgovorio da izdržim još malo, da će mi on naći kupca za pekaru, pa ću tako i ja biti isplaćen. Kako nije našao kupca za pekaru, pristao je na prenamjenu pekarnice u ugostiteljski lokal. Preuređenje je trajalo četiri mjeseca, ali lokal se na kraju nije mogao otvoriti jer Žarko Pavlina nije, kako mi je obećao, zatražio od Grada prenamjenu lokala. Kafić nije mogao biti otvoren, a u prenamjenu pekarnice u kafić i preuređenje investirano je 37.000 eura. Taj novac mi je propao, pojeo vuk magare. Tada sam doznao da Žarko Pavlina, za vrijeme dok sam bio u podnajmu, nije redovito plaćao režije za lokal – kaže Dominik Dede Mirdita.

Minimalne tehničke uvjete nikada nisu dobili, pa je kafić morao ponovno biti vraćen u stanje potrebno za obavljanje pekarske djelatnosti. Otvorenje je bilo pred Uskrs prošle godine.

–       Posao nikako nije išao, a Žarko je govorio da će nekoga naći tko će sve to kupiti. Pitao sam koliko on traži, na što sam čuo da lokal procjenjuje na 120. 000 eura. Znači, za ustupanje lokala koji nije u njegovom vlasništvu i koji sam ja preuredio on traži 4.000 eura po kvadratu. Tada sam mu rekao da on isplati mene. Ponudio mi je 15.000 eura i tada sam shvatio da će nastati gadan problem. U međuvremenu ponudu je podigao na 20.000 eura, na što nisam mogao pristati jer sam u lokal uložio mnogo više – izjavio nam je Dominik Dede Mirdita.

Želeći riješiti problem nastao iz partnerstva sa Žarkom Pavlinom posjetio je  Skupštinu Grada i saznao je da taj lokal nije u vlasništvu Grada Zagreba nego Republike Hrvatske i da prema Gradu nema obveza, a posebno ne prema Žarku Pavlini. Za svoje investicije u prostoru treba se nagoditi s državom i tako riješiti svoje probleme.

– Savjetovali su mi da podnesem zahtjev za utvrđivanje činjeničnog stanja, što sam napravio i utvrđeno je da sam u posjedu lokala na Dolcu 8. Onda je Žarko Pavlina aktivirao svoje veze u Gradskoj upravi. I premda je lokal državni, a zakonom je zabranjeno gradske i državne lokale davati u podzakup, i po ugovoru onome tko to napravi prestaje vrijediti ugovor, meni se nezakonito zabranio rad. Prijavio me da od 2007. godine radim na crno, jer sam ja njegov bivši djelatnik. Unatoč toj prijavi, državni inspektorat mi nije zabranio rad i kad je vidio da me iz posla ne može izbaciti na legalan način, u noći 8. svibnja ove godine provalili su u lokal i promijenili bravu. Kasnije su iz lokala iznijeli moju skupo plaćenu opremu i inventar – požalio se naš sugovornik.

Zbog neriješenih poslovnih odnosa Žarko Pavlina se pojavio u tjedniku Panorama 1994. godine. Tekst opisuje poslovanje njegovog poduzeća Omikommerc s Ministarstvom obrane i u njemu se navodi da je spomenuto poduzeće oštećeno za nekoliko milijuna nekadašnjih njemačkih maraka. U članku, potkrijepljenom odgovarajućim faksimilima, navedeno je da je Žarko Pavlina, odnosno njegovo poduzeće, za Ministarstvo obrane nabavljao: uniforme, pancirne košulje, čizme, šećer, videorekordere, kamere i drugu opremu, oštetivši to ministarstvo za 1,3 milijuna maraka. Navodi se da je jedna uniforma koštala 200, a Pavlina ih je isporučivao po 600 tadašnjih maraka. Navedeno je još nekoliko primjera preplaćivanja robe. U doba kad su se odvijale transakcije pomoćnik ministra obrane za logistiku bio je Ivan Čermak. U tekstu piše da se Pavlina hvalio da mu je nabavku šećera za vojsku omogućio tadašnji zagrebački gradonačelnik Branko Mikša, a već tada se počeo hvaliti rodbinskim vezama sa Stipom Mesićem, tada predsjednikom Sabora.

{gallery}naslovne/deda{/gallery}

Panorama se pozvala i na policijski dosje, pa u spisku krivičnih dijela od 1985. do 1992. godine stoji da je Žarko Pavlina evidentiran zbog: izdavanja čekova bez pokrića, pljačku, krivotvorenje službene isprave, primanje i davanje mita, krivotvorenje novca i zloupotrebu ovlasti u privatnom poslovanju. Žarko Pavlina je tužio Panoramu s odštetnim zahtjevom od 6,8 milijuna maraka. Naveo je da su mu  nekada komunisti podmetali privredni kriminal zbog hrvatstva, a da mu potom podmeće dominatna hercegovačka struja u HDZ-u, i to zbog rodbinskih veza sa Stipom Mesićem, u međuvremenu pobunjenim protiv Tuđmana i smijenjenim.

–       U moj lokal je uselio neke ljude i kad sam se približio pekarnici, oni su me napali. Pozvao sam policiju, utvrdili su činjenično stanje, pozvali su i Žarka Pavlinu, koji je tvrdio da on ima ugovor s Gradom, a da sam ja nitko i ništa. Policija je sve popisala i rekli su da naš spor više nije u njihovoj nadležnosti. Moj je otac, kad je prolazio pored pekarnice, pitao za mene, a ljudi koje je naselio u lokal mom ocu su rekli da sam mrtav. Ali ja se neću predati, uzeo sam i odvjetnika, Žarka Pavlinu tužit ću za prijevaru tešku 100.000 eura – riječi su  Dominika Dede Mirdite.

Svojedobno je Žarka Pavlinu tužila i nekada imućna odvjetnica Ana Jendriš-Jelesić. Nedavno je zbog tog spora na Sud u Velikoj Gorici u svojstvu svjedoka bio pozvan i bivši predsjednik Stipe Mesić. Odvjetnica Ana Jendriš-Jelesić tuži Žarka Pavlinu i svog bivšeg supruga Marijana Ceraja za preuzimanje njezine imovine koja uključuje i vilu u Bosanskoj 54 A i vrlo vrijedne umjetnine.

Vila je sada u vlasništvu Damira Jurkovića, polubrata Leonarde Boban, a brojne umjetnine i vrijedne stvari završile su, po tvrdnjama Ane Jendriš-Jelesić, kod Tereze Kesovije i Vladimira Šeksa.

Odvjetnica tvrdi da ju je na udaju za Marijana Ceraja nagovorio bivši predsjednik Stipe Mesić. Ana Jendriš-Jelesić je prije tri godine ispričala u razgovoru za portal “Index”:

–       U završnoj fazi 2001. godine dobila sam poziv u kojem me obavještavaju da mi je sin ubijen. Čak su me i odveli na neko mjesto uz cestu u Svetoj Nedelji, gdje su mi pokazali gdje mi je sin ubijen. Pokazali su mi neku lokvu krvi i rekli su da je njegova. Tu sam doživjela živčani slom.

Uvjerena da su joj ubili sina, odvjetnica Ana Jendriš-Jelesić pokušala je samoubojstvo. Uzela je veliku količinu tableta, no tijelo joj to nije nikako prihvatilo te ih je konstantno povraćala. Ubrzo je završila u Vrapču, gdje ju je liječio Alexander Haid, isti koji je liječio i Mirjanu Pukanić. U intervjuu za portal “Index” Ana Jendriš-Jelesić je rekla da su joj Žarko Pavlina i Marijan Ceraj oteli i nekoliko grobnica na Mirogoju, od kojih je jednu kupio bivši predsjednik Stipe Mesić. Razbaštinjena odvjetnica tvrdi da je posjedovala i fotografije orgija na Pantovčaku. Na tim kompromitirajućim fotografijama su Stipe Mesić i nekoliko mladih djevojaka.

Njezin bivši suprug i Žarko Pavlina pobrinuli su se da fotografije, kao i imovina, nestanu.

Mesićev šogor Žarko Pavlina nekoliko svojih poduzeća ima registrirano na adresi Pantovčak 27 i većina njih bavi se poljoprivredom. Novine su već donosile naslove “Poljoprivrednik s Pantovčaka” i pisalo se o 10 kredita i raznim drugim državnim potporama koje je Žarko Pavlina, zbog razrokosti zvani Križni, dobio za poljoprivredu. Državnu zemlju je dobivao za 32 lipe po četvornom hvatu. Janjce uvežene iz Rumunjske jedno je vrijeme držao u karanteni u Babinom Gredecu, selu u Zapadnoj Slavoniji, i dalje ju kao vlastiti proizvod plasirao uglavnom u Dalmaciju, gdje se nudila kao dalmatinska janjetina.

Podsjetimo, još dok je bio na vlasti, bivši ministar Damir Polančec je izjavio da je bivši predsjednik Mesić po obiteljskoj liniji omogućio Žarku

Pavlini kupovinu odmarališta Podravke u Pirovcu po znatno nižoj cijeni od tržišne.

–       Nisam znao niti me zanimalo tko je Žarko Pavlina. Moje je bilo da plaćam najam. Kasnije sam čuo da radi tulume i partije za hrvatsku elitu. Također sam čuo da mnogi njegovi prijatelji više ne pričaju s njim. Kad sam zapao u probleme, saznao sam da je i Josipu Guliji napravio isto što i meni – čuli smo od Dominika Dede Mirdite, još jednog u nizu ogorčenih poslovnih partnera Žarka Pavline.

U najmu od grada ili države Žarko Pavlina ima nekolicinu lokala i neke od njih, kao što smo čuli iz priče oštećenog Dominika Dede Mirdite, i dalje iznajmljuje, premda je to zabranjeno. Žarku Pavlinu se pripisuju restoran “Zagrebački bijeli” na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj, pizzerije “Donald Cut” u Teslinoj i Petrinjskoj, lokal u Marićevom prolazu, također nekada u vlasništvu sarajevskog Ključa, na Dolcu uz pekarnicu ima još dva kafića, “Bazgu” i “Cinkuše”…

Kako je dolazio do svog carstva moglo se zaključiti iz prethodnih redaka. Priča Dominika Dede Mirdite o pekarnici na Dolcu samo je još jedna u nizu sada poznatih, a tko zna koliko Mesićev šogor ima još nepoznatih sličnih poslovnih operacija i žrtava.

Sam bivši predsjednik više je puta demantirao da mu je Žarko Pavlina ikakva rodbina, posebno nakon slučaja kupovine Podravkina odmarališta u Pirovcu. Mesić je pojašnjavao da mu Pavlina nije šurjak, nego da je oženio “nećakinju njegove maćehe”.

Poznato je da Mesić često nije govorio istinu i da nije ispunjavao obećanja, pa je moguće da je takav bio i u ovom slučaju, premda je to manje važno. No ostaje činjenica da se u svojim operacijama Žarko Pavlina pozivao na Stipu Mesića i ovaj je to dobro znao. Razbaštinjena odvjetnica mu je pisala pisma, dolazila je i u Ured predsjednika, odakle ju je, po njezinim riječima, Mesić izbacio govoreći da je luda.

Šuška se da Mesić, premda je bio predsjednik i mogao je zatražiti da se to bolje ispita, nije reagirao jer u njegovom navodnom tajnom bogatstvu upravo Žarko Pavlina ima stanovitih velikih zasluga. T

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. mr mark
  #1 mr mark 11 lipnja, 2019, 13:43

  KAKO DOBITI ZADUŽBENU POMOĆ @ 2% KAMATNE STOPE

  Nisam bio siguran u dobivanje vjerodostojnog zajmodavca na internetu, ali kad se više nisam mogao suočiti sa svojim dugom, moj je sin bio na bolničkom krevetu za operaciju koja je uključivala ogroman novac, a ja sam također trebao nešto novca za refinanciranje i dobivanje dobrog doma u potrazi za pomoć od prijatelja i kada više nije bilo nade, odlučila sam otići na internet i potražiti zajam i naći ću MARK WILLIAMS FUNDS s kamatnom stopom od 2% i primijeniti odmah s mojim detaljima prema uputama. U roku od sedam dana od moje prijave, on je uplatio moj iznos zajma bez skrivenih troškova i mogao bih se pobrinuti za medicinske račune svog sina, obnoviti račun za stanarinu i otplatiti moj dug. Savjetovat ću svakom tražitelju kredita da kontaktira MARK WILLIAMS FUNDS s (markw[email protected]) za jednostavnu i sigurnu transakciju

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. John Mclondon
  #2 John Mclondon 3 kolovoza, 2017, 14:02

  Dragi Gospodine / Gospođo

  ZANIMITE KAO ŠTO JE MOGUĆI U TRI DAN 2 DANA., Tražite poslovni kredit, osobni zajam, kredit, itd? Sada nudimo osobne i poslovne zajmove bilo kojoj zainteresiranoj osobi uz kamatnu stopu od 3% od 1 do 30 godina. Proslijedite svoj zahtjev sada putem e-maila ([email protected])

  Ime:…
  Datum rođenja:..
  Spol: ….
  Bračni status:….
  Adresa:..
  Grad drzava:…
  Telefon: …
  Iznos zajma: ….
  Trajanje posudbe: …
  Mjesečni prihod neto ………
  Svrha zajma ………..

  Čekam tvoj hitan odgovor.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Idrizi
  #3 Idrizi 18 siječnja, 2016, 12:15

  nek se žali mesiću…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ivana
  #4 Ivana 12 travnja, 2012, 19:49

  Taj covjek je zlo,ima jedinicu kcer i kako se ne boji Boga… Zarko stici ce te Bozja ruka..razvratni vraze. .. gori u paklu

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Theo Ljubic
  #5 Theo Ljubic 7 srpnja, 2011, 03:59

  Toliko o Zarku Pavlini, koji svakako spada u obitelj Stipe Mesica koji je, dok je bio predsjednikom RH – LAGAO. Supruga Stipe Mesica – Milka i supruga Zarka Pavline dvije su rodjene – sestre (!).

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Theo Ljubic
  #6 Theo Ljubic 7 srpnja, 2011, 03:59

  Zarko Pavlina je svojedobni duznosnik jugoUDBE i u posebno dobrim odnosima je s covjekom kojeg njemacki Interpol goni (i za kojim je raspisana tjeralica) zbog direktnog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Djurekovica – rijec je, dakako, o Josipu Perkovicu, kojeg je stitio Stipe Mesic, a sad ga stiti Ivo Josipovic. Cak stovise, sin Pavlininog prijatelja Josipa Perkovica, Sasa Perkovic je na celu sadasnjih tajnih hrvatskih sluzbi i savjetnik je predsjednika Ive Josipovica. Njemacko pravosudje goni Josipa Perkovica kojeg upravo stite Zarko Pavlina, Josip Manolic, Stipe Mesic, Tomislav Karamarko i Ivo Josipovic, dakao, uz svesrdnu podrsku sadasnje, ali i buduce Vlade (HDZ i SDP). Po zadnjim informacijama, Pavlinin prijatelj Josip Perkovic (od njemackog pravosudja optuzen za ubojstvo Djurekovica) nalazi se usred Zagreba, a cesto boravi i u Beogradu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Francek
  #7 Francek 1 srpnja, 2011, 18:14

  A tko je taj djecak?

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Dorotea
  #8 Dorotea 25 lipnja, 2011, 22:59

  Vukovar je velika žrtva tadašnje politike koja je prepustila grad četnićkom divljanju bez adekvatne obrane a mogla ga je obraniti, ali interesi tadašnje vlade su bili drugačiji, to znamo mi koji smo branili Hrvatsku 1991.
  Zamisli ti to da je Manolić udbaš nad udbašima bio predsjednik hrvatske Vlade. I to za živog Tuđmana. Nije ni čudo sve što se događalo počev od likvidacije Mira Barešića,Ante Paradžika,Blaža Kraljevića,izvlačenja krvavog udbaškog ubojice Sindičića iz zatvora itd.,itd……Prošlo je 20 godina ali nama treba lustracija,ona je Conditio sine qua non!Jer oni imaju dicu a krv nije voda. Pa je mladi Perković usluživa našeg dragog veleizdajnika Mesića a sada i ovog novog kojem taj isti Manolic dolazi u goste kad god pozeli…Nichil nove sub sole …dok se njih ne makne.
  A gdje je u toj prici Zarko Pavlina?

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Zitokombinat
  #9 Zitokombinat 14 lipnja, 2011, 22:59

  Zasto se svi Siptari grada Zagreba ,a i sire, ne udruze i strpaju tog razrookog godpodina u zatvor! Neka u cuzi organizira spektakle s ukrajinkama i ples na stangi umjesto u “Bijelom koralju” .Za jelo neka servira janjetinu bez zuba iz svog cuvenog uvoznog asortimana…

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. ZZ Top
  #10 ZZ Top 12 lipnja, 2011, 08:26

  Zanimljiv clanak… Pitanje je samo zasto se i drugi mediji u Hrvatskoj ne pozabave tom temom?

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. XY
  #11 XY 11 lipnja, 2011, 15:05

  Stice se dojam da je ovo tek vrh sante leda kada je Pavlina u pitanju!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code