ANTIATLAS JASNE HORVAT

ANTIATLAS JASNE HORVAT

14. prosinca, 2014.

148717 Custom

Doživljaj Indije, Jordana, Kine, Brazila, Pariza, Barcelone,Moskve, Tallina…

Napisao: Ivan Raos

Fotografija:www.glas-slavonije.hr

Naklada Ljevak ove je godineobjavila Antiatlas Jasne Hovrat koji je ujedno njezina druga knjiga objavljena 2014. godine. Riječ je o putopisima nastalim u razdoblju od 2008. do 2013. godine te ujedno svojevrsnom susretištu kulturoloških različitosti s najrazličitijih mjesta našeg planeta. Jasna Horvat opisala je svoj doživljaj Indije i Jordana, Izraela i Meksika, Kine i Brazila, Palme de Mallorce i Krka, Pariza i Barcelone, Moskve i Beograda, Kopenhagena i Tallinna, Sankt Peterburga i Helsinkija, Stockholma i Beča te Zagreba i Osijeka. Sam motiv pisanja ovako kompleksnog teksta, autorica prepoznaje u vlastitoj potrebi za „izoštravanjem dioptrije“ odmicanjem od svakodnevice.

Putovanjima se pročišćavam od društvenosti i rutine, izoštravam dioptriju i dobivam uvid u sve četiri dimenzije ljudskog postojanja: tijelo, duh, namjere i pokretačku energiju. Pisanjem o putovanjima ostvarujem dublje razumijevanje doživljenog pa je tako pisanje za mene i kontemplacija i radna terapija…

PRIRUČNIK ZA NOVOG PUTNIKA

Kao i većina drugih tekstova ove autorice, Antiatlas također posjeduje poruku zapisanu u svojoj strukturi. Ovaj je tekst, naime, strukturiran u dva dijela oba usko povezana terminom apodemije, odnosno, kako tumači autorica – drevnog „nauka o umijeću putovanja“. Prvi dio Antiatlasa naslovljen je uzvikom (APODEMIJA – krećem na put!), a drugi (Apodemijski savjetnik) donosi praktične savjete koji bi mogli biti od koristi svakom putniku novoga doba. Ovakvim pristupom prezentiranju vlastitih putovanja Jasna Horvat ponovno sučeljava teoriju i praksu te otvara nove uvide u tumačenja onoga što putovanja – bilo književna bilo stvarnosna – mogu donijeti dionicima novog doba.

Osim iscrpnih opisa gradova i zemalja koje je posjetila, Jasna Horvat donosi i zamjetan popis citata vezanih uz putovanja. Taj kolaž pažljivom čitatelju pruža uvid i u autoričine književno-filozofijske autorite te ujedno upućuje na razloge zbog kojih je Jasna Horvat i u ovoj knjizi zaokupljena pismom (latiničnim, glagoljičkim, hebrejskim, majanskim, kineskim…) te kulturnim identitetima koji stoje u pozadini svakog pisma.

Osim dalekih putovanja, Jasna Horvat ne zaboravlja spomenuti ni odlaske u Zagreb i susrete s prijateljima.

Putovanje radi susretanja s prijateljima podsjećaju me na Platona za kojega se zna da je napustio Atenu nakon Sokratove smrti kako bi putovanjem ublažio tugu zbog gubitka učitelja te je prvo otputovao u Megaru da upozna Euklida, čuvenog matematičara, a zatim je produžio u Kirenu, u Africi, gdje je proučavao matematiku kod također čuvenog Teodora. Razgovori s Teodorom kasnije su se upisali u Platonove Dijaloge i time se još jednom povezali – matematika, književnost, filozofija i putovanja.

Ovakvim pristupom putovanju i putovanjima, apodemiji i apodemijskim savjetima, Jasna Horvat kreirala je priručnik za suvremenog putnika koji putujući traži i sugovornika. Taj će putnik u Antiatlasu Jasne Horvatpronaći brojne iscrpne i korisne informacije, ali i pitanja koja ponekad želimo postaviti sebi samima, ali to ne dospijevamo uslijed brzine kojom nam je namrijeto novo doba. Štivo je to koje potiče na istraživanje prostora i vremena,  tehnologije i čovjeka, ali i putovanja kao fenomena za sebe.

ZNANSTVENICA I TEORETIČARKA KULTURE

Jasna Horvat(1966.) hrvatska je književnica, teoretičarka kulture i znanstvenica iz grane kvantitativne ekonomije te redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Prvi ciklus njezina književnog stvaralaštva poetski interpretira mitološke teme (Izgubljena vila, 2002., Alemperkina kazivanja, 2005. i Krijesnici, 2009.) dok epistolorani roman (Pismo u pismu iz 2008. – suatorstvo s Irenom Vrkljan) najavljuje drugi ciklus i pet romana studija (Az, 2009., Bizarij, 2009., Auron, 2011., Vilikon, 2012. i Alikvot, 2014.). Književni diskurs Jasne Horvat odlikuje propitivanje književnih potencijala, nadahnutost baštinskim sadržajima i nesvakidašnja imaginacija. Jasna Horvat dobitnica je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine te Pečata grada Osijeka 2011. godine.

Do sada objavljeno:

 •          Alikvot, Algoritam, 2014.
 •          Nevidljivo nakladništvo (suautorstvo s Nives Tomašević), Naklada Ljevak, Zagreb, 2012.
 •          Vilikon, Naklada Ljevak, Zagreb, 2012.
 •          Osnove statistike (suautorstvo s Josipom Mijoč), Naklada Ljevak, Zagreb, 2012. (drugo izdanje, 2014. godine)
 •          Auron, Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.
 •          Az, Naklada Ljevak, Zagreb, 2009. (nagrada HAZU za 2010. godinu)
 •          Bizarij, Naklada Ljevak, Zagreb, 2009.
 •          Krijesnici, Algoritam, Zagreb, 2009.
 •          Pismo u pismu (suautorstvo s Irenom Vrkljan), Naklada Ljevak, Zagreb, 2008.
 •          Alemperkina kazivanja, Naklada Ljevak, 2005., ilustracije Pika Vončina (posebna pohvala 2006. u Katalogu odabranih naslova dječje literature)
 •          Izgubljena vila, Matica hrvatska, Osijek, 2002.
 •          Statistika s pomoću SPSS/PC+, Osijek, 1995. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code