ČAČIĆ IMA POTPUNO PROMAŠENE PROCJENE

ČAČIĆ IMA POTPUNO PROMAŠENE PROCJENE

4. kolovoza, 2012.

 

AA4077C8-BD04-4D2D-9C84-50BFDAA8F512 w640 r1 s cx0 cy7 cw0

Mirela Holy u intervju-u za portal Tjedno

Razgovarao: Dražen Stjepandić

Bivša ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja doktorica Mirela Holy jedna je od najzanimljivijih domaćih mlađih političarki. Nažalost u Vladi Zorana Milanovića je smijenjena među prvima, premda je uz vrhunsku naobrazbu imala i vrlo zanimljiv image, nešto kod domaćih političarki nešto zaista rijetko, a vrijeme pokazuje da je itekako bila upućena u ono što je zadatak ministarstva u kojem je kratko bila na čelu.  

Mirela Holy rođena je 15. prosinca 1971. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, diplomirala etnologiju i komparativnu književnost 1996. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 2000. magistrirala na poslijediplomskom studiju znanosti o književnosti i doktorirala 2005. na doktorskom studiju znanosti o književnosti, područje kulturalni studiji.

Profesionalnu karijeru započela je 1999. kao voditeljica akcija i manifestacija u Narodnom sveučilištu Dubrava. Od 2001. do 2005. radila je u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja na poslovima odnosa s javnošću, šefice Kabineta ministra te informiranja u području zaštite okoliša.

Od lipnja 2005. do siječnja 2008. radila je u agenciji za odnose s javnošću Maksima komunikacije na mjestu voditeljice projekata, voditeljice klijenata i izvršne direktorice agencije. Predaje na učilištu VERN’ u Zagrebu, na specijalističkom diplomskom stručnom studiju “Upravljanje poslovnim komunikacijama”, kolegij pod nazivom “Reklamne agencije i agencije za odnose s javnošću”.

Članica SDP-a je od 1998., a deset godina kasnije postaje SDP-ovom saborskom zastupnicom te u Saboru obnaša dužnosti potpredsjednice Odbora za zaštitu okoliša, a članica je i nekoliko odbora: odbora za prostorno uređenje, odbora za ravnopravnost spolova i odbora za parlamentarnu suradnju. Te 2008. izabrana je i za predsjednicu Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a. U razdoblju od svibnja 2009. do rujna 2010. obnašala je dužnost zastupnice u Gradskoj skupštini Zagreba. Bila je prva predsjednica Središnjeg savjeta GO SDP-a Zagreba koji je utemeljen 2010.

Objavila je roman ekofeminističkog predznaka pod nazivom “Apokalipsa” 1991. godine te znanstvenu raspravu “Mitski aspekti ekofeminizma” 2007.

Intervju za portal Tjedno s Mirelom Holy napravljen je dopisnim putem.

Kako ste, što radite?

-Od završetka sjednice Sabora, odnosno od sredine srpnja, živim znatno laganijim tempom no što sam živjela u prvih sedam mjeseci ove godine. S kolegicom Sonjom Hodak radim na finalizaciji naše zajedničke knjige o komunikacijskim i poslovnim strategijama, a paralelno se nalazimo i s potencijalnim izdavačima. Nadamo se da će knjiga biti objavljena ove jeseni, prije InterLibera. I dalje mi se svakodnevno kao saborskoj zastupnici javljaju građani/ke pa dosta komuniciram mailom, a svaki dan imam i nekoliko sastanaka. Prije par dana prisustvovala sam UNDP-ovoj konferenciji na temu održivog razvoja i ravnopravnosti spolova koja se održala u hotelu Regent Esplanade u Zagrebu. Na konferenciji sam upoznala mnogo zanimljivih žena iz cijelog svijeta od kojih sve imaju impresivne životopise. Od dužnosnica UN-a, do aktivistica i sveučilišnih profesorica, političarki među kojima je bio velik broj bivših ministrica financija, poljoprivrede, gospodarstva…

Nemam tipično organiziranog dana. Svaki dan mi je drugačiji, ali u pravilu par sati radim na računalu, na knjizi koju sam već spomenula, te na drugoj knjizi koju sama pišem …  

NEUČINKOVITOST MINISTRA GOSPODARSTVA

Iz današnje perspektive gledano izgleda da ste maknuti da ne bi smetali prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću i njegovim planovima elektrifikacije Hrvatske? Prokomentirajte njegove stavove glede izgradnje HE Ombla, HE Dubrovnik II i TE Plomin3?

-Nisam ministrica već gotovo dva mjeseca, ali mi se čini da se energetski projekti koje zagovara ministar Čačić, ali i druge investicije koje je gromko najavljivao u proteklih sedam mjeseci nisu pokrenule s mjesta, iako sada surađuje s vrlo poslušnim ministrom zaštite okoliša. Dakle, neučinkovitost ministra gospodarstva nema veze s drugim ministrima, već samo s njim samim i njegovim potpuno pogrešnim procjenama vezanima uz kvalitetu i održivost najavljenih projekata, elementarnim nepoznavanjem zakonskih procedura i rokova vezanih uz te procedure.   

Znate li da je prije  smjene Ankica Mamić bila kod Renea Valčića?

-Čula sam glasine da su gospođa Ankica Mamić, osobna PR agentica ministra Čačića, i Rene Valčić viđeni zajedno u jednom zagrebačkom hotelu dana 5. lipnja, dakle istoga dana kada sam posredno upozorena od gospođe Mamić da se sprema medijski napad na mene zbog mog maila gospodinu Valčiću, ali nemam dokaz da se takav sastanak doista i dogodio.

 Jeste li poslije smjene s ministarskog mjesta sretali Radimira Čačića?

-Ne.

Što mislite hoće li i kada maknuti Radimira Čačića?

-Nitko nije vječan i nezamjenjiv pa će i ministar Čačić jednoga dana otići sa svoje funkcije.

Kako bi opisali rad Vašeg nasljednika na ministarskom mjestu?

-Rano je za ocjene, ali me brinu neki događaji i njegove reakcije.

Hoće li Vlada Zorana Milanovića izdržati do kraja mandata? Hoće li u Hrvatskoj biti socijalnih nemira?

-Ne znam, nemam staklenu kuglu da proreknem budućnost.

Kako bi opisali sadašnju situaciju u SDP-u i kakva je vaša pozicija u stranci?

-Nemam običaj medijski komentirati odnose u stranci. Ako imam što reći to kažem na zatvorenim stranačkim sastancima. Nemam nikakvu političku funkciju u stranci, dakle obična sam članica SDP-a.  

POLITIČKA BUDUĆNOST

Tko je najmoćniji čovjek u Hrvatskoj?

-Ivica Todorić.

Koju političarku cijenite na domaćoj političkoj sceni?

-Puno njih, ali posebno ću izdvojiti stranačku i saborsku kolegicu prof. dr. Romanu Jerković.

Kako zamišljate svoju političku budućnost?

-Zanimljivom i aktivnom.

 Jeste li darkerica? Što mislite o darkerima?

-Ljude ne spremam u ladice identiteta još od adolescentnog doba. Svaka osoba je posebna i jedinstvena po ukupnom zbroju svojih različitih karakteristika. Svejedno mi je kako je tko odjeven i kakvu šminku ili frizuru ima. Mišljenje o ljudima stječem na temelju njihovog svakodnevnog djelovanja koje govori o osobnom integritetu.  

Je li točno da ste bili novinarka i lektorica u Imperijalu?

-Djelomično. Nikada nisam pisala za Imperijal, ali sam dva mjeseca radila lekturu i korekturu tekstova u Imperijalu, no to nije bio posao za mene.  

 Što mislite o Buddyju Hollyju? Odkud dolazi Vaše prezime?

-Bio je talentiran muzičar koji je prerano tragično umro. Moja obitelj je češkog porijekla. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Profesor
  #1 Profesor 12 kolovoza, 2012, 08:38

  AKO STE MISLILI DA RADIMIR NE MOŽE IZVALITI VEĆU GLUPOST, U KRIVU STE! Preplanuli Čačić jučer usreg svog godišnjeg odmora i usred Zagreba iznenada izjavljuje: “Projekt termoelektrane na ugljen poboljšat će ekološko stanje Labinštine!” Njegov kompić Koračević istovremeno je iznio i podatke kako će nakon završetka projekta TE Plomin 2 i novi blok C zajedno emitirati 54 posto manje sumpora, 25 posto manje dušika i 13 posto manje ostalih čestica u odnosu na stanje kakvo je danas. Koračević dovodi javnost u zabludu,međutim, ako su brojke zaista već poznate, moguće da je riječ o nečem mnogo opasnijem…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. LABINJANIN
  #2 LABINJANIN 11 kolovoza, 2012, 14:09

  ŠTO ĆE REĆI ČAČIĆ?
  Jakovčić: HEP nasilnički gura izgradnju Plomina na ugljen!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Holywood
  #3 Holywood 11 kolovoza, 2012, 10:28

  Bivša ministrica okoliša, osjetila se povrijeđenom izjavama novog ministra Mihaela Zmajlovića koji ju je prozvao zbog “loše komunikacije”. Stoga se Mirela pomalo štreberski obratila premijeru i predsjedniku SDP Zoranu Milanoviću tražeći zaštitu, ali ju je ovaj uputio da spor riješi neposredno sa svojim nasljednikom. Zmajlović joj se međutim nije javljao na telefon pa je Holy odlučila komunicirati putem medija i nazvala ga “vrlo poslušnim ministrom”. Sluša i Mirela, ali ne čuje dobro…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. albert
  #4 albert 6 kolovoza, 2012, 09:02

  ovoj maloj je mjesto na ruđeru a ne na iblerovom trgu

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code