28. DANI RUDARSKE GREBLICE

28. DANI RUDARSKE GREBLICE

4. srpnja, 2013.

DRG 2011

Ovogodišnji, 28. Dani Rudarske greblice održavaju se za vikend, 6. i 7. srpnja u Rudama, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Oštrc.

Od 1985. godine, kada je ta manifestacija posvećena istoimenom slanom kolaču najčešće od sira i oraha, prvi puta organizirana, “Rudarska greblica” je prerasla u nezaobilaznu kulturnu i turističku manifestaciju Sjeverozapadne Hrvatske koja se održava svake godine prvog vikenda u srpnju.

Tradicija pravljenja greblice seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i kasnije gipsa ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada u rudnicima. Sam naziv kolača potječe od drvenog pomagala za razgrtanje žara koji se nekad koristio u seoskim krušnim pećima.

Sama manifestacija postala je i dio oživljavanja rudarske tradicije Ruda, rudarskih plesova i svih onih sitnica koje će Rude učiniti privlačnima svim dobronamjernicima, izletnicima, turistima… Tijekom 28. Dana Rudarske greblice bit će moguć obilazak Rudnika sveta Barbara po promotivnoj cijeni od 15 kuna.

Krajem 2007. godine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je pripremu kolača Rudarska greblica, nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code