175 GODINA SAMOBORSKOG STAKLARSTVA

175 GODINA SAMOBORSKOG STAKLARSTVA

15. listopada, 2014.

brosura grad tuk muzej tz Custom

Povodom obilježavanja 175 godina samoborskog staklarstva Turistička zajednica grada Samobora je u suradnji sa Samoborskim muzejom izradila i na području staklane Osredek postavila interpretacijsku ploču s najznačajnijim podacima o prvoj tvornici stakla na ovim prostorima, a danas je u samoborskoj Gradskoj vijećnici predstavljena i hrvatsko engleska brošura “175 godina samoborskog staklarstva”.

Brošura donosi kratak presjek razvoja staklarstva, od prve tvornice u Osretku, preko Glažute, Kristala, pa sve do Tuka. O tome su govorili direktorica Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar, ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, kustos u Muzeju Luka Kazimović, predstavnica Obrta Kristal Tuk, Milva Čučić i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Staklarstvo u samoborskom kraju ima stoljetnu tradiciju, a pojava prvih staklenih proizvoda na ovom području seže u starije željezno doba, od 9. do 5. stoljeća prije Krista. I jedna od prvih staklana na području današnje Hrvatske otvorena je upravo u Samoboru, na posjedu barunice Vilhelmine Kulmer u Osretku, 1839. godine. Prvi majstori koji su u njoj radili došli su iz Karlovih Vary u Češkoj, a staklana se sastojala od čak 11 zidanih zgrada. Zbog dugova iz tog vremena, tvornica je više puta preprodavana, a 1869. godine novi vlasnici Maksimilijan Gamilšek i Lavoslav Dinghofer proširuju proizvodnju te otvaraju prodavaonice u Zagrebu, Rijeci, Sisku i Karlovcu. Tri godine potom, na nalazištu ugljena u Grdanjcima otvara se poznata podružnica ove tvornice, nova “Glažuta”, nazvana “Karolina”. Imala je 10 majstora staklopuhača, 4 brusača i 150 radnika. Poslije Drugog svjetskog rata grupa entuzijasta, uglavnom kristalobrusača, zbog nedostatka sirovine za brušenje, pokreće izgradnju pogona za topljenje stakla na zemljištu stare gipsarne u Rudarskoj dragi čime su udareni temelji Tvornici stakla Kristal.

Danas tradiciju samoborskog kristala čuva manufakturna radionica Kristala Tuk, čiji rukom brušeni kristal odlazi u sve dijelove svijeta, a mogućnost obilaska njihovih majstora u radionici  uspješno obogaćuje turističku ponudu grada Samobora tijekom cijele godine.

Zdravka Škugor Ferdebar T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code