1. 220. 057 KLIKOVA U SRPNJU

1. 220. 057 KLIKOVA U SRPNJU

7. kolovoza, 2011.

 

Portal “Tjedno.com” nailazi na odličan prijem

 

 Piše: Dražen Stjepandić

 Pokrenuti novi medijski naslov i uspjeti se održati na životu najteži je medijski zadatak. Probali su mnogi, a uspjeli samo rijetki. Portal “Tjedno.com” u online obliku definitivno nailazi na odličan prijem. Može se reći da se primio.

U prošlom mjesecu, preciznije od 1. srpnja u 00:07 sati do 31. srpnja u 23:59 sati, imali smo 1. 220. 0057 klikova. U jednom danu zabilježeno je 131. 640 klikova, a u prosjeku dnevno imamo 48. 027 klikova. Posjetilo nas je 6. 522 jedinstvena  posjetitelja, odnosno s toliko računala stizali su klikovi. U prilogu prilažemo potvrdu te statistiku zabilježenu od aplikacije webstat.

U online život krenuli smo u ponedjeljak, 16. svibnja, u popodnevnim satima. Dok smo se Zoran Milanović i ja natezali “puštaj-ne puštaj”, administrator Zoki, nazvao me tog popodneva i rekao: ”Site je online”. Portal ili site, njemu je to dugo bilo isto, premda sam mu odmah govorio da radim portal. U njegovoj programerskoj glavi prva razlika nastala je kad je shvatio da će sa mnom za istu lovu imati daleko više posla. Ubrzo smo se našli Zoran Milanović i ja u kafiću Trezor u Jurišićevoj i nazdravili za sreću i dug život našeg novog medijskog čeda.

Na portalu je prvog dana bilo pet glavnih tema, koje su se kao i danas izmjenjivale u dva, jedan uz drugi postavljena kvadrata. Za razliku od drugih portala, kvadrate smo malo povećali. U početku sam želio da i naslovi budu veći, ali pobijedio je kompromis s administratorom. Do danas su ostali isti font i manji pokretni naslovi, umjesto velikih slova poput onih na web. izdanju  Bilda, na kakve sam pomišljao i  koje još nisam izbacio iz planova.

 MNOGO TOGA SMO PRVI PISALI

 Na prvoj postavci ili prvom broju, kako se to zove u novinama, glavne teme bile su: “Stepinac spasio više od 20. 000 židovske djece” (priča s citatima iz razgovora s paterom dr. Vladimirom Horvatom), “Ne želim u EU premda u Njemačkoj imam sina” (intervju s Ivanom Pernarom), “Ne bih bio u koži Jadranake Kosor” (intervju s Brankom Borkovićem, Mladim Jastrebom), sve moji tekstovi, potom tekst Zorana Milanovića “Ćirina Ljubavna poezija”, ulomak iz tada još neobjavljene knjige “Kondo, Kondo” Irene Divković Milanović, “Škegrin menađer ima restoran na Beverly Hillsu”. S desne strane bile su postavljene kolumne Ivana Sladonje, Nedjeljka Kaveljevića Ždere, Ante Matića i Zorana Milanovića.

Iznad glavnih tema stajale su rubrike: Hom, Info-biro, Biznis, Tjedno RTV, Glas Ammerike i  Pista humorista. U Info birou bila je vijest “Kalmeta manikira nokte”, a sutradan smo u vijesti ”Burnać protiv Burnaća” prvi napisali da je Mladen Burnać na sudu dobio svog bratića Ivicu Burnaća, koji je nekoliko godina prije toga u sudnici u Kninu fizički nasrnuo na njega, o čemu se svojedobno dosta pisalo. Rubrika Kult krenula je s tekstom “Je li EU prijetnja odumiranju jezika?” Lade Žigo, a samo par dana nakon toga u istoj rubrici smo objavili “Zvučni zid postao ‘Mračni predmet želja’. Prvi smo pisali kako je konceptualni band, nastao povodom izlaska knjige priča o rock’n’rollu “Zvučni zid”, promijenio ime. Od samih početaka, tako i danas, mnogo je toga što smo prvi pisali.

Prve reakcije na portal bile su dvojake. “Jako siromašno”, čuo sam od Jasne Babić, koja je tada bila još na portalu Portaloko.hr, no ipak, zahvaljujući njoj, a na moju molbu, taj portal nas je prvi prenio (prenijeli su tekst o Ćirinoj ljubavnoj poeziji). Bilo je i onih koji su nas odmah hvalili, dok su najrealniji govorili: ”Pa i djetetu kad se rodi treba dosta dok prohoda.” Netko bi se možda bolje pripremio, ali ja nisam htio dugo pimplati pa izaći, bila je to izrada portala uživo i uživao sam, osjećajući se  kao kuhar koji hranu priprema pred gostima.

Uz informativnu, i sada imamo istraživačku dimenziju i premda smo zamišljeni kao tjednik, online magazin, portal smo stalno osvježavali. Od početka nam je dobro krenulo, pa smo već drugi dan, po Google analiticsu, imali preko 350 jedinstvenih adresa. Govorili su mi da treba oko tri tjedna da nas najveći pretraživač Google prepozna, a nama se to dogodilo za tri dana.

 ŠIRENJE GRANICA INTERNETSKOG NOVINARSTVA

 Od početaka smo narušavali pravila, odnosno širili smo granice internetskog  novinarstva. Intervju s Ivanom Pernarom imao je dvanaest kartica, a ne dvije- tri, kao što je bila dotadašnja uobičajena praksa na portalima. Intervju s Ivanom Pernarom u prvim danima je bio najčitaniji, u nekoliko dana zabilježeno je preko tisuću klikova. Pokazali smo da će se odličan i uzbudljiv intervju čitati na internetu jednako kao oni objavljeni na papiru, u novinama ili magazinima. Općenito, naša namjera je bila da u svijet portala unesemo koncept tjednika i magazina. Ni danas nismo odustali od želje da budemo nadgradnja informativnom novinarstvu koje dominira na portalima.

Od početka smo forsirali vlastite tekstove i to je do danas ostalo oko 90% našeg štiva. Redoviti prenosimo Glas Amerike na hrvatskom jeziku i u rubrici Balkanalije prenosimo tjedno po dva inozemna, uglavnom kraća teksta na jezicima na kojim su napisani na stranim portalima. Najviše nas je prenosio portal “Dnevno” i ovim putem se zahvaljujemo. Proljetos smo Zoran Milanović i ja smišljali ime portala, upravo po uzoru na taj portal, i pomislili na ime “Tjedno”, mada smo više htjeli neka druga imena. Na koncu prostor za “tjedno.com” bio slobodan.

 NOVINARSKI UNDERGROUND

 Poslije početnog uspjeha, liniju uspona na grafikonu posjeta strašno je podigao intervju s Ninom Pavićem. Dogodilo se baš ono što sam htio kad sam gospodina Pavića molio za intervju: ”Dajte, gospon Nino, pomozite nam da nas malo citiraju!”

Najveći hrvatski novinski izdavač nam je izašao u susret i ovim putem mu se ponovno zahvaljujemo. U razgovoru u njegovom uredu na sedmom katu zgrade EPH u Koranskoj ulici veliki Nino, koji uz brojne novine ima i sedamnaest portala, pitao me  kako ide.

–       Pa nemam neke brojeve koje čovjeka Vašeg iskustva i formata mogu impresionirati – odgovorio sam i u nastavku dodao: – Jedino se mogu pohvaliti da nisam potrošio mnogo novaca.

–       Da, portali nisu skupi, koštaju oko 150. 000 kuna mjesečno – uzvratio je Nino Pavić.

–       Ja sam krenuo s 2.500 kuna i to zato jer nisam kompjuteraš, da se boljem kužim u to, trebalo bi mi samo sto kuna za domenu – rekao sam.

A Nino Pavić, koji me dočekao s nogama na stolu, u tom trenutku je ustao i otišao u prostoriju iza zida (na kojem je velika Murtićeva slika) i umio se. Baš tako, umio se  i kad se vratio, ozbiljnim glasom je zatražio da počnemo intervju.

Možda sam Nini Paviću djelovao kao nerealna osoba, ali zaista mu nisam lagao. Plaćeni su bili samo administrator i lektorica, a u prvih 2. 500 uloženih kuna spadaju i troškovi doregistracije obrta za djelatnost “internetski portali”. Troškovi su se u međuvremenu, naravno, povećali. Postojimo već treći mjesec.

Kad sam dogovarao suradnju s Jasnom Babić, najboljom hrvatskom novinarom, rekao sam da je njen dolazak na portal “Tjedno.com” kao svojedobni dolazak Tanje Torbarine u Globus 1991. godine, kad se naklada tog tjednika odmah udvostručila. S tim što je Nino Pavić Tanji Torbarini obećao plaću od ondašnjih deset tisuća maraka mjesečno, a ja sam ponudio slobodu da piše što hoće, što u drugim redakcijama nije sasvim mogla, i zamolio sam je neka pričeka, jer imam neke migove o financijskoj potpori.

Jasna je u kolumni Podzemlje, odlično nazvanoj jer mi jesmo novinarski underground, objavila priču o dolasku Jadranke Kosor na ispitivanje u ured Ante Nobila, o čemu smo također prvi pisali, pa intervju s Antom Nobilom. Napisala je i vijest o prodaji EPH, što je Nino Pavić priznao nekoliko tjedana kasnije.

Tekst koji je donio najviše klikova u jednom danu bio je “Ljubavni život Tomislava Karamarka”, ispod tog teksta je bilo i najviše komentara, oko četrdesetak. Za razliku od mnogih drugih portala, dozvolili smo komentare i samo dva, potpisana istim pseudonimom, izbacili smo zbog vulgarnosti. Nismo postavili ni cenzuru za određene riječi, i zbog komentara se do sada još nismo zacrvenjeli, što govori o višem kulturnom nivou naše publike. Zbog dobrog prijema neke tekstove držimo dulje od sedam-osam dana, odnosno, sve dok ima komentara, zadržavamo neke priče i intervjue.

 PISANJE BEZ HONORARA

 Ne mogu reći da je to konkurencija, jer portal “Tjedno.com” je nešto posebno, ali prostor za komentare zloupotrebljavaju drugi portali i određene službe, to znamo po tome što odmah i jedino primjećuju greške, ali, eto, mi svejedno nismo prestali raditi. Nema boljeg dokaza o radu od pogrešaka. Jedan moj znanac uvijek govori: “Normalno da sam uvijek ja kriv kad sam jedini radio.”

Na početku ni ne može bolje, jer odabrali smo taktiku: malim koracima naprijed. Dok upotrebljavam riječ ‘početak’ ili izraz ‘u početku’, sjetim se svoje kćerkice Ane, koja često zna reći: “kad sam ja bila mala”. Ukupno gledano, sve je ovo samo početak jednog velikog i dugog druženja u online cosmosu.

Do sada su nas hakirali samo jednom i te ljude koji ulažu strašnu energiju da bi nešto srušili zaista ne razumijem. Mi smo nešto sasvim drugo, energiju ulažemo jer želimo nešto napraviti i ostaviti iza sebe. Na tome rade i naši kolumnisti: Jasna Babić, Lucija Koviljka Rašelj, Miro Glavurtić, Zoran Milanović, Ivan Pernar, Ivan Sladonja, Nedjeljko Kaveljivać Ždero i Ante Matić. Valja istaknuti i Irenu Divković Milanović, ulomke iz njezine knjige “Kondo, kondo”, a tekstove su još su pisali: Jure Ilić, Darko Petričić, Mihovil Tomić, Saša Božić i Lada Žigo.

Bilo je raznih priča i kontakata, ali ovi ljudi su održali riječ i slali tekstove ne zahtijevajući honorare. Sve su to iskusni novinari koji su prošli razna redakcijska stratišta, ali ona iskonska ljubav prema novinarstvu još ih nije prošla. Samo takvi mogu pisati besplatno, što ne znači i džabe, odnosno uzaludno. Ovim putem se svima zahvaljujem, uz naklon do poda.

Zahvaljujem se i vama, dragi čitatelji,  u budućnosti, nadam se, i gledatelji. Naime, audiovizualni medij planiramo sve više razvijati na pisanoj platformi koju uspostavljamo već treći mjesec. I prije nego što je protekao treći mjesec našeg postojanja, možemo reći da smo do sada imali 1. 866. 622 klikova. U svibnju ih je, primjerice, bilo 296. 041, u lipnju 350. 524.

Jako dobro prvo prolazno vrijeme! U glavi mi svijetli zelena lampica. Ipak, da ne bude samo: hvalite me, rečenice moje!, ocjene za prvo tromjesječje u komentarima upišite vi, dragi posjetitelji. T

12 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Student
  #1 Student 15 kolovoza, 2011, 17:35

  Toliko INDEX ima u jednom danu!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Montazstroj
  #2 Montazstroj 9 kolovoza, 2011, 07:34

  Jako dobar portal…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. boss
  #3 boss 7 kolovoza, 2011, 19:33

  Dobro je,sjedi dva.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code