ZRINFEST U SLAVU HRVATSKOG JUNAŠTVA

ZRINFEST U SLAVU HRVATSKOG JUNAŠTVA

2. lipanj, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Zrin je simbol i spomen naše slave, junaštva i stradanja. Zbog toga nema boljeg mjesta da održimo jedan ovakav festival, kako bismo se prisjetili te naše povijesti i mjesta gdje su naši velikani Zrinski rođeni, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na predstavljanju programa 5. ZRIN-festivala u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu, javljaju iz njena ureda u Zagrebu.  Petir je rekla da se prisjećamo i nemilih događaja za koje ne želimo da se ikad ponove, jer su 1943. godine partizani ulaskom u Zrin srušili crkve, poubijali lokalne žitelje i protjerali ono malo Zrinjana što su preživjeli velikosrpsko-partizansko divljastvo i oteli svu imovinu. „Nanesena je velika nepravda tom stanovništvu i oni i njihovi potomci nikada nisu dobili povrat imovine. Ni propala jugodržava i naša današnja nisu stale iza njih što im je svakako bila dužnost. Imamo priliku vidjeti da jedino Katolička crkva kroz angažman Sisačke biskupije sama obnavlja župnu crkvu Našašća sv. Križa i ulaže napore da se život u Zrin vrati“, rekla je Petir.

Peti ZRIN-festival održava se pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, Marijane Petir, a u organizaciji Hrvatske udruge Ars organi Sisciae i dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić. Zastupnica Petir izjavila je kako se sa zadovoljstvom odazvala pozivu organizatora da podrži 5. Zrin-festival, jer je bitan za kulturu, ali i za identitet našeg kraja. Ovaj festival i različite aktivnosti doprinose većoj popularizaciji života na ruralnom prostoru, posebice Pounja i Banovine, koji su teško stradavali u ranijim pustošenjima i u Domovinskom ratu, ali i koji su teško stradavali i tijekom naše povijesti. Cilj nam je zadržati ljude na tom području, jer oni čuvaju hrvatski prostor i čine ga živim. Petir je istaknula da zajedno s organizatorima želi da se pokrene uspostava kulturne rute Zrinskih, te da je tu važna potpora Ministarstva kulture i Ministarstva turizma koji moraju pripomoći u realizaciji tog projekta.

Ovogodišnji Zrin-festival zapocet će 2. lipnja u Zrinu koncertom Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Bit će to u kraju u kojem se 1508. rodio slavni junak obrane Sigeta Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali dva stoljeca. U predivnoj prirodi uz rijeku Unu, u Hrvatskoj Kostajnici u 19.30 sati održat će see i promocija zbirke pjesama Nikole Kristića „Daleke blizine“ koji će prirediti atraktivnu glazbeno-poetsku večer. (T)

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 5 lipanj, 2019, 17:02

  TKO TO PROIZVODI IZVANREDNA STANJA DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA U DRAŽVI ,AUTOHTONIH SLAVENSKIH HRVATA,ANTIFAŠISTA??

  TREBA ODMAH ODGOVORITI; TO SU HIBRIDIZIRANI HRVATI,ALTAJSKO-MONGOLSKI RATNICI , JOŠ U RIMSKIM VREMENIMA NASELJENI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA,UVJEK U SLUŽBI ZLOČINAČKOG KRŠAĆNASTVA NA OVIM PROSTORIMA ,ODNOSNO,ZLOČINAČKE CRKVE U HRVATA.
  PA O KAKVIM TO HRVATIMA GOVORI OVAJ KATOLIČKI DRIPAC???
  KOJI SU TO HRAVTI UGROŽENI I TKO IH UGROŽAVA??
  A ONI SU ALATJSKO –MONGOLSKI TRIABLNO-ANTROPIDNI TALIBANI KOJI SU SE NAMETNULI AUTOHTONIM SLAVENSKIM HRVATIMA,ANTIFAŠISTIMA.
  PA SE TREBA ZNATI TKO SU TI DANAŠNJI HIBRIDIZIRANI HRVATI KOJI NAM STALNO NAMEĆU ,HAJDUČKO-KRŠĆANSKE,KRIŽARSKO-KOLJAČKO-PLJAČKAŠKE ZAHTJEVE. A ONI SE , KAKVOG LI PARDOKSA, IMENUJU KRALJEVSKIM HRVATIMA,JER SU ŽIVJELI I PLJAČKALI U SLUŽNBI MLETAČKE DINSTIJE KOJA IM JE NAPRAVILA,HAJDUČKU KRALJEVINU,ISKLJUČIVO U SLUŽBI MLETAČKE DINASTIJE, IMENUJUĆI VOĐE TIH TRIBALNO-ANTROPIDNIH TALIBANA KONJOKRADICA,KRALJEVIMA SVOJIH LATIFUNDIJA ,PA UMJESTO NADGLEDNIKA MLETAČKE LATIFUNDIJE ONA IM DAJE NAZIV HRVATSKI.

  I GLE KRALJEVI TE MLETAČKE LATIFUNDIJE BIVAJU IMENOVANI KRALJEVIMA HRVATSKE I DALMACIJE.PA OBIČNI MLETAČKI KONJOKRADICE BIVAJU PROGALŠENI ZA CERIABŠU PLEMENA ALTAJSKO-MONKOLSKIH NASELJENIKA ,BIVŠIH RIMSKIH, NE GRAĐANA, JER ONI NUISU IMALI STATUS GRAĐANINA ,NEGO ,KAKO IH JE NAZVAO MARX ,PROLETERIMA BEZ DOMOVINE I SLUŽILI SU RIMSKOM CARSTVU U SVOJSTVU GRANIČARA KOJI SE DOSELIŠE SA RIMSKIM ČETEMA NA DINARSKE OSOJE I PRISOJE ,KAO GRANIČARI RIMSKE IMPERIJE I OSTADOŠE KAO RIMSKI GRANIČARI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA.ALI ,POSLIJE PROPASTI RIMSKOG CARSTAVA , POSTADOŠE I OSTADOŠE I DALJE U SLUŽBI , ZAPADNOG KRŠĆANSTVA KOJE JE NIKLO U OKRILJU TIH ,MARXSOVIH PROLETERA BEZ DOMOV INE .I NJIHOVA JEDINA EGZISTANCIJALNA PRESPAKTIVA BILA JE I OSTAL DA SLUŽE ZA POTREBE KARŠAĆNSKE,MLETAČKE REPUBLIKE KAO VOJNE HORDE ZA PLJAČKU I PROVOKACIJU SUSJEDNOG ISLAMSKOG CARSTVA U BOSNI.TAKO POSTADOŠE PLAČENICI SA STALNIM PROVOKACIJAMA TURSKOG CARSTVA U BOSNI. JER ZAPADNA KRŠAĆNSKA IMPERIJA SE NIJE MIRILA SA POSTOJEĆIM STANJEM NA ISTOKU ,ODNOSNO U BOSNI I U SRBIJI JER JE NJEN AMANET DA NASLIJEDI CIJELO RIMSKO CVARSTVO ,KAO RELIGIJA I KAO IMPERIJALNA VALST.PREMA TOME NEMA NIKAVOG GOVORA O NEKOJ HRVATSKOJ ILI NEKIM HRVATSKIM KRALJEVIMA,A NAJMANJE DA SE KRALJEVSTVO DESI U GEOGRAFSKOM PODRUČJU GDJE NJEGOVI STANOVNICI NEMJU NIKAKVIH PRIRODNIH UVJETA DA STVORE PROIZVODNE SNAGE I OSIGURAJU EGZISTENCIJU .TI STANOVNICI ,KAŽE MARX, NIKADA NISU POSTALI NI POLJOPRIVREDNICI,NI RIBARI,NI STOČARI NI STANOVNICI KOJI BI NA SVOM PODRUČJU ŽIVLJENJA MOGLI OSIGURATI EGZISTENCIJU OD BILOKOJE VRSTE DJELATNOSRTI KOJA IMA UVJETE NA TIM DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA OSIM VOJNE SLUŽBE,KAO NAORUŽANE BANDE ZA SLUŽENJE RAZNIM KRŠĆANSKIM IPERIJAMA ,ALI UVJEK KAO ESKADRONI SMRTI.PA O KAKVOM SE TO HRVATSTVU GOVORI I JOŠ K’TOME KRALJEVSKOM U DINARSKIM BESPUČIMA.KAKVELI BUDALAŠTINE???. U TIM POVIJESNIM RAZDOBLJIMA ,HRAVTSKE ,KAO DRŽAVE NIJE BILO NI U TRAGOVIMA. ONA JE U TIM POVIJESNIM VREMENIMA ,AKO SE MISLI NA DANAŠNJI GEOGRAFSKI TERITORIJ DRŽAVE,RASPARČANA NA TRI GEOGRAFSKA CARSTVA EVROPSKIH VLADAJUĆIG DINASTIJA.PREMA TOME U TIM POVIJESNIM VREMENIMA SE NE MOŽE GOVORITI NIOKAKVOJ DRŽAVI A NAJMANJE O NEKOJ KTOLIČKOJ HRVATSKOJ KOJU OFORMIŠE VIZI-GOTI,NAJVEĆI DIO NASTANJENIH MLETAČKE REPUBLIKE.A HRVATSKA U TIM POVIJESNIM VREMENIMA ,KOJA BIJAŠE , ZAISTA ,NASELJENA PRAVIM HRVATSKIM PLEMENIMA, BILA RAZDJELJENA U TRI ZAKRPE NA GUZICI TRIJUH VLADAJUĆIH EVROPSKIH KRŠAĆNSKIH ,ZLOČINAČKIH ,KRVOLOČNIH DINASTIJA.O TOME SE SVAK MOŽE INFORMIRATI ČITAJUĆI URATKE PROFESORICE KALJIĆ I PROFESORA IVE GOLDSTEINA .MEĐUTIM ,O TOME SE MOŽE,TKO HOĆE ,DOPUNSKI INFORMIRATI U KNJIZI DINKA TOMAŠIĆA,NAŠEG UGLEDNOG SOCIOLOGA =POLITIČKI RAZVITAK HRVATA=. PREMA TOME , AUTOHTONI HRVATI ,ANTIFAŠISTI, SE MORAJU ODMAH ORGANIZIRANO PRESTROJITI U DRUGAČIJE DRUŠTVENE I DRUŠTVENO-PROIZVODNE ODNOSE ,JER DRUGOG PUTA NEMA, A OVU KATOLIČKO-STEPINČEVSKU ALAŠU,KOJA SE ISNTALIRALA NA KORMILO HRVATSKE DRŽAVE TREBA POSLATI U POVIJESNU ROPOTRANICU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pupavac koncert
  #2 Pupavac koncert 2 lipanj, 2019, 19:19

  Mogao bi onamo, u ime normalizacije odnosa srbijanskih ratnih gubitnika s RH, doci i Milorad Pupavac s madmoisele Slavicom Lukic, te SDSS-ov skrbnik Andrej Plenkovic s ocenasekom Kuscevicem. Oni se mlogo razumeju u svirku i muziku opstenito.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.