ŽELJKO REINER JE TREBAO BITI PREDSJEDNIK VLADE

ŽELJKO REINER JE TREBAO BITI PREDSJEDNIK VLADE

6. veljača, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

Reiner i Babić u Kini-2
U svakoj demokratskoj državi predsjednik Vlade mora gotovo svakodnevno komunicirati s javnošću, s građanima tj. hrvatskim narodom. Tihomir Orešković to još ne radi, niti može. Zato bi daleko uspješnija formula bila da je akademik Reiner imenovan za predsjednika Vlade, jer osim hrvatskog jezika on odlično vlada i engleskim jezikom. S druge strane, Tihomir Orešković je u prvom mandatu trebao biti ministar financija i najbliži suradnik predsjednika Vlade – akademika Reinera. Bojim se da će Vlada izgubiti daleko više vremena nego što si to može priuštiti u uštimavanju Vladinog orkestra, što može dovesti do raskola i prijevremenih izbora na kojima ni HDZ niti MOST neće dobro proći

Napisao: Antun Babić

Nekoliko mjeseci prije zadnjih parlamentarnih izbora napisao sam komentar da bi HDZ na čelu s akademikom Željkom Reiner pomeo SDP na parlamentarnim izborima, a da će zbog, neopravdane ili opravdane, ali činjenične, nepopularnosti Tomislava Karamarka u javnosti, izbori biti jako tijesni. Nažalost, ta se moja intuicija pokazala točnom.
Iako će obaviti sjajan posao kao predsjednik Hrvatskog državnog sabora, i sada mislim da je predsjednik Vlade trebao biti akademik Reiner. Ne, to ne znači da sam već dao negativnu ocjenu sadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću. Nipošto, treba mu dati vremena da se prilagodi ozračju i mentalnom sklopu koji mu je potpuno nepoznat i stran. To znam iz vlastitog iskustva kad sam se vratio u Hrvatsku 1990. godine.

Orešković je trebao biti ministar financija

Zašto pak onda mislim da je akademik Reiner trebao biti predsjednik Vlade? Odgovor je vrlo jasan i logičan. U svakoj demokratskoj državi predsjednik Vlade mora gotovo svakodnevno komunicirati s javnošću, s građanima tj. hrvatskim narodom. Tihomir Orešković to još ne radi, niti može. Zato bi daleko uspješnija formula bila da je akademik Reiner imenovan za predsjednika Vlade, jer osim hrvatskog jezika on odlično vlada i engleskim jezikom. S druge strane, Tihomir Orešković je u prvom mandatu trebao biti ministar financija i najbliži suradnik predsjednika Vlade – akademika Reinera. Bojim se da će Vlada izgubiti daleko više vremena nego što si to može priuštiti u uštimavanju Vladinog orkestra, što može dovesti do raskola i prijevremenih izbora na kojima ni HDZ niti MOST neće dobro proći, jer će glasači biti jako razočarani i ljuti zbog njihove nesposobnosti da se brzo usklade i konačno počmu raditi ono što Vlada treba raditi – voditi državu i raditi na poboljšanju gospodarskog stanja i životnog standarda hrvatskog naroda.
Godine 1999. imao sam priliku u Kini vidjeti državnički kapacitet tada ministra zdravlja akademika Željka Reinera. On je tada boravio pet dana u službenom posjetu NR Kini, gdje se sastao ne samo s ministrom zdravlja NR Kine nego i brojnim drugim visokim državnim i provincijskim dužnosnicima (provincije imaju i do 100 milijuna stanovnika), na koje je akademik Reiner ostavio izuzetno dubok dojam.
Objavljujem nekoliko fotografija s tog posjeta tada ministra zdravlja, profesora Željka Reinera, u čijoj sam pratnji bio cijelo vrijeme njegovog boravka u NR Kini.

Novinari i publicisti

Proteklih dana sam dobio vijest da sam postao punopravni član Udruge Hrvatski novinari i publicisti. Jedan od vodećih članova te Udruge je i hrabri novinar Marko Jurič sa Z1 koji je objavio kako pravoslavni “sveštenici” iz Zagreba pjevaju četničke pjesme u Chicagu i na temelju toga upozorio kako se ti isti “sveštenici” nalaze na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
Zbog tog Juričevog upozorenja Vijeće za elektroničke medije, koje vodi poznata komunistička komesarka Mirjana Rakić, zabranilo je emitiranje programa Z1 na tri dana. Prije odlaska u bolnicu dao sam izjavu odličnom mladom novinaru Z1 Tomislavu Radniću, u kojoj sam najoštrije osudio zabranu emitiranja programa na Z1. Žao mi je što prošlog utorka nisam, zbog bolesti, mogao biti nazočan na velikom prosvjedu, koji neojugoslaveni i neokomunisti, od novinara do SDP-ovih političara, nazivaju fašističkim maršom zbog nekoliko uzvika Za dom spremni.
Tko ima pravo nazvati pet tisuća ljudi u mirnom i dostojanstvenom prosvjedu zbog drakonske kazne, neprimjerene u demokratskim društvima jednoj televiziji, samo zato što je manji broj nazočnih uzvikivao Za dom spremni? Nisam za to da se našim neprijateljima dade bilo kakav izgovor za njihovo širenje propalog komunizma i propale komunističke države, ali histerija i haranga koju sada provode zbog tog prosvjeda prešli su svaku mjeru.
Možda je to i dobro? Naime nova domoljubna Vlada na Markovom trgu mora biti još svjesnija da o njezinom uspjehu ili neuspjehu ovisi hoće li se ponovno brzo na vlast u Hrvatskoj vratiti ne samo komunizmam u fašističkom ruhu, nego i staljinizam u kojem će se ubijati i zatvarati hrvatske domoljube koji samo traže slobodu javnog govora i brane pravo hrvatskog naroda na svoju samostalnu hrvatsku državu. Nadam se da su na Markovog trgu toga potpuno svjesni i da će u upravljanju s državom zatražiti daleko širu pomoć stručnih i sposobnih domoljuba nego što su to, za sada, učinili. MOST ne smije biti prepreka koja će Hrvatsku ponovno baciti na koljena.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.