ZBOG STALNE ZLOUPOTREBE JESENOVAČKE TRAGEDIJE TREBA OFORMIRITI MEĐUNARODNUKOMISIJU

ZBOG STALNE ZLOUPOTREBE JESENOVAČKE TRAGEDIJE TREBA OFORMIRITI MEĐUNARODNUKOMISIJU

6. veljača, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ideja je bila oformiti takvu nezavisnu skupinu po uzoru na Wieselovu komisiju, koju je osnovala rumunjska vlada 2003. godine, s ciljem raščišćavanja kontroverzi oko Holokausta u Rumunjskoj. Wieselova Komisija polučila je pozitivne rezultate, i bitno umanjila tenzije i zlouporabe u tumačenjima Holokausta u Rumunjskoj

Napisao: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHOa

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) više godina prati događanja o i oko Jasenovca, posebno pokušaje političke zloupotrebe jasenovačkih žrtava u susjednim državama, ali i nekih institucija i javnih osoba u Hrvatskoj. Kontinuitet zloupotreba očitovao se i na nedavnoj izložbi o Jasenovcu u UN-u, pa je i to razlog za naše ponovno oglašavanje o Jasenovcu. Odbor se o zloupotrebi Jasenovca oglasio Izjavom br. 4, od 12. ožujka 2012. (u privitku). U skladu s Izjavom br 4, HHO je 3. travnja 2012. utemeljio Komisiju za ratne zločine u Jasenovcu, u koju su imenovani Ivo Banac, Ivan Zvonimir Čičak i Vlatko Silobrčić.

Zatražili smo 11. travnja 2012. prijem i razgovor s tadašnjim predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, zatim predsjednikom Hrvatskog Sabora Borisom Špremom i predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Namjera nam je bila razgovarati s hrvatskim političkim čelnicima o „sve učestalijim zloupotrebama jasenovačkih žrtava, uz problem Bleiburga, ali i uz cijeli set drugih problema vezanih uz problematiku ljudskih prava“. Zahtjevu za razgovor odazvao se jedino tadašnji predsjednik Vlade Milanović, a u razgovoru je sudjelovao i hrvatski europarlamentarac Neven Mimica. Prilikom susreta s premijerom Milanovićem, predstavnici HHO-a prezentirali su ideju o potrebi osnivanja međunarodne komisije za Jasenovac, koju bi činili kompetentni domaći i strani eksperti, povjesničari, statističari, demografi, stručnjaci medicinske struke, ali i drugi po potrebi.

Ideja je bila oformiti takvu nezavisnu skupinu po uzoru na Wieselovu komisiju, koju je osnovala rumunjska vlada 2003. godine, s ciljem raščišćavanja kontroverzi oko Holokausta u Rumunjskoj. Wieselova Komisija polučila je pozitivne rezultate, i bitno umanjila tenzije i zlouporabe u tumačenjima Holokausta u Rumunjskoj.

Razgovor s gospodinom Milanovićem nije donio nikakve pomake, budući on nije pokazano razumijevanje za ideju o komisiji. Ivo Josipović predsjednik RH i Boris Šprem predsjednik Sabora nisu niti odgovoriti na naša pisma. Ovih dana u središtu pozornosti je prijedlog gospodina Laurenca Weinbauma, predsjednika Svjetskog židovskog kongresa, koji je ponudio koncepciju sličnu onoj koju je svojedobno izložio HHO i to ne samo u razgovoru s g. Milanovićem nego i višekratno u javnosti, o potrebi utvrđivanja činjenica o Holokaustu u Hrvatskoj, i to na međunarodnoj razini. Kako o Holokaustu uopće tako i o sadašnjem stalnom postavu Muzeja Jasenovac.

Vezano uz međunarodnu komisiju za Jasenovac, HHO predlaže da ona bude multidisciplinarna te da se na čelu komisije nalazi osoba koju bi predložio Yad Vashem iz Izraela, koji zasigurno ima najveće kompetencije i holistički pristup problemu Holokausta u svijetu uopće. Iskustva Yad Vashema itekako bi pomogla u utvrđivanju kriterija za procjenu istine o Jasenovcu, ma kakva ona bila.

HHO smatra bi u tu komisiju trebalo uključiti i predstavnike Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Pravoslavne i Katoličke crkve, Islamske vjerske zajednice, Židovskih zajednica i organizacija u Hrvatskoj, kao i predstavnike Roma, te eksperte za tu problematiku iz SAD-a i Europe. Sjedište komisije bilo bi u Zagrebu, a njen rad financirala bi prije svega Republika Hrvatska, ali valjalo bi uključiti Europsku Uniju kao i zainteresirane fundacije.

Ideju o formiranju međunarodne komisije za Jasenovac predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak iznio je prošle godine u razgovoru s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, koja je iskazala razumijevanje za ovu inicijativu. Već više mjeseci pokušavamo razgovarati i s premijerom Plenkovićem o toj ideji kao i o drugim problemima vezanim za ljudska prava, ali je očekivana reakcija, nažalost, za sada izostala. Konačno, dijalog koji su vodili predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve o ulozi kardinala Stepinca u događajima tijekom 2. svjetskog rata, a na poticaj pape Franje i Vatikana svjedoči da je moguć razgovor i o svim spornim problemima koji opterećuju prošlost. Bez obzira što se čini da nije postignut nikakav napredak, smatramo, da je već sam razgovor između dviju Crkava veliki doprinos dijalogu i stvaranju atomosfere tolerancije.

Upravo stoga, sukladno nedavnoj odluci Odbora o daljnjem nastavku rada na inicijativi za uspostavu međunarodne komisije za Jasenovac, HHO poziva sve razine vlasti u Hrvatskoj da podrže ovu našu inicijativu. Time bi se suzio prostor za političke manipulacije i korištenje jasenovačke tragedije za širenje mržnje među pojedincima i narodima i smanjio prostor svakodnevnim tenzijama koje prepoznajemo u Hrvatskoj i susjednim državama.

Vođeni tim motivima pozivamo vlasti iz susjednih država kao i spomenutih vjerskih i drugih organizacija i institucija da podrže inicijativu HHO-a.

HHO ujedno poziva predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, da prilikom skore posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, predstavi ovu ideju i inicijativu Odbora. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 11 veljača, 2018, 15:17

  A sve je tako jednostavno
  =========================
  Shto je bilo bilo je
  =========================
  Srbi uvelichavaju brojke
  =========================
  Da prikriju svoje zlochine
  =========================
  Prvo moramo utvrditi
  =========================
  STVARNE BROJKE
  =========================
  Sakupiti sve dokumente
  =========================
  Pokloniti se SVIM zhrtvama
  =========================
  I AMEN
  =========================
  Pricha zavrshena
  =========================
  Na TV je bio Putin i govorio
  =========================
  O zlochinima Rusa
  =========================
  Priznali svoj grijeh
  =========================
  Poklonili se zhrtvama
  =========================
  I reche Putin
  =========================
  Tu je prichi KRAJ
  =========================
  Nemojte nam dolazit
  =========================
  Ikad vishe s time !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Black Jack
  #2 Black Jack 8 veljača, 2018, 21:20

  Taj partizansko cenicki mit nije ničim dokazan!
  Ne treba nikakvo medunarodno sranje se formirati da nama Hrvatima pišu povijest.
  Jednostavno treba uzeti bagere i kopati.
  Istina lezi zakopana u zemlji i svih koji se protive kopanju su $ugosloveni onimkoni Žele uspostavu III. $ugoslovije.
  Tu treću $ugosloviju stvaraju od 2000 godine od kada su meaic i račan došli na vlast. Od tada do danas sve svake godine sve vise cetnitizirala hrvatska.
  Ove godine za 100 godišnju obljetnicu stvaranja prve $ugoslovije samo os moraju stvoriti Žandare i tu ce ulogu preuzeti uskoro preuzeti Komunalni Redari.
  I opet ce $ugosloveni pjevati i klati Hrvate!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 8 veljača, 2018, 06:34

  ZVONIMIR ,KATEDRALE SA ONIKS DVORA ,ZATUCANI ČIČAK.

  ON JE OSOBA ,U SUPSTANCIJI HOMO –EREKTUSA , NA STUPNJU GEOLOŠKOG RAZDOBLJA DILUVIJA. PA NE ZNAM DA LI JE UOPĆE PRIMJERENO BILOKOJEM INFORMATIVNOM MEDIJU DA TAKVE SPODOBE U BILOKOJEM OBLIKU ,USMENOM ILI PISANOM ,SPOMINJE. ON JE KAKO REKOH NA STUPNJU HOMO-EREKTUSA I JOŠ SE NIJE POPEO ,PO ONOJ HEGELOVOJ LJESTVICI TRIJADE ,NI DO STUPNJA PRIRODNOG LJUDSKOG RAZUMA KAD BI MOGAO, MAKAR, RAZLIKOVATI STVARI ,PREDMETE OD POJAVA. A TO JE SVE ZBOG TOGA ŠTO SE NAŠAO U ALAŠI KLATOLIČKOG ODGOJA I OBRAZOVANAJ GDJE SE UČI SLUŠATI I VJEROVATI, JER BIĆA KOJA DOSPJEVAJU DO STUPNJA DA POSTANU VOJSKA KATOLIČKOG SPARTANSKOG SUPSTRATA, ONA SU HOMO-DUPLEX-I KADA STIĆU SPOZNAJNI STUPANJ SVIJESTI O SEBI DA JE DIO ZAJEDNICE KOJA JE NJEGOV SUPSTANTIV KATOLIČKA , ZLOČINAČKA ,UŠTOGLČJENA ,KASTINSKA CRKVA ,JER ONA VLADA PA SU JOJ POTREBNE TAKAVE SOPODOBE ZA SVOJE SLJEDBENIKE ,KRVOLOČNE VOJNIKE. TAKO JE ČIČAK POSTAO OBILJEŽJE KARTOLIČKOG HOMO –DUPLEXA , NA STUPNJU SLUŠANJA I VJEROVANJA.
  I SVE U SVEMU TAJ HOMO DUPLEX BAULAJ PO INFORMATIVNIM RASPUČIMA SVOJIM SPARTANSKIM IZLJEVIMA MRŽNJE I KRVOLOČNOSTI JER SVE ŠTO SE NE UKLAPA U NJEGOVA POIMANJA SVIJETA I ODNOSA U NJEMU ,A BNI BI TREBALI BITI SPARTANSKI ,U SLŽBI ZLOČINAČKO-KASTINSKE CRKVE SU ODIOZNI I TREBA IH UKINITI ,ALI UVJEK SA PUŠKAMA ,PATRICAMA OKO VRTATA I ISUKANIM MAČEVIMA

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 7 veljača, 2018, 16:45

  Pa dajte više stavite točku na I.
  Nek se već jednom kaže istina i spriječe prepucavanja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Ante Matić
  #5 Ante Matić 7 veljača, 2018, 07:23

  O jasenovačkom sabirnom i radnom loguru stalno raste laž.Ta laž se umnožava i korsti kako odgovara onima koji su poslije rata u tom istom Jasenovcu ubijali zarobljenike ustaše i domobrane i neke civile.
  Donekle znamo što se dpogađalo u Jasenovcu za rata, ali ne znamo što se događalo poslije rata
  Treba oformiti međunarodnu komisiju i istražiti sve o Jasenivcu. Treba kopati i prekopati Jasenkivac, pa da se utvrdi čije su kosti crna zemlja skriva dok ta priča o laži pliva.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. AZ MOD
  #6 AZ MOD 6 veljača, 2018, 20:17

  Po uzoru na Poljsku kazneno i krivično progoniti one koji uveličavaju ili umanjuju sve zločine ,nevezano za godinu događanja.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.