ZAŠTO SE JOŠ NE ZNA UBOJICA BRUNE BUŠIĆA?

ZAŠTO SE JOŠ NE ZNA UBOJICA BRUNE BUŠIĆA?

16. listopad, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

Bruno je samo jedan od onih kojeg su ubili ni krivog ni dužnog. Danas je on mit. Borio se cijeli svoj život za Hrvatsku, bio je pametan, uporan i hrabar. Možda ga je najbolje opisao Zlatko Tomičić (1930.-2008.) kad je uz ostalo rekao: „Bruno je bio pjesnik i atentator u istoj osobi, atentator stoga jer je pucao i on, iako ne samokresom i bombom nego perom. No, ja ga ipak ne tražim u samokresu i praski, nego u njegovim stihovima i proznim umjetničkim recima!“

Napisao: Mladen Pavković

S tugom i ponosom sjećamo se još jednog hrvatskog junaka – Ante Brune Bušića, (Vinjani kod Imotskog, 6. listopada 1939. – Pariz, 16. listopada 1956.).

Njegovo djelo ostalo je zlatnim slovima upisano na stranicama hrvatske povijesti. Mnoge ulice i trgovi diljem Hrvatske s ponosom nose ime ovog velikana. Povodom proslave pete obljetnice uspostave slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države, 30. svibnja 1995., prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman posmrtno mu je dodijelio tri odličja: odličje Reda kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru, odličje Reda Ante Starčevića za doprinos održanju i razvitku hrvatske državne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene države Hrvatske i odličje Reda Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

Bušić je bio i ostat će naš hrvatski ponos, naše nadahnuće, poglavito mladim hrvatskim generacijama!

Svjedok pomirbe

Moja je malenkost, na poticaj o. dr. Vjekoslava Lasića, prva u hrvatskoj državi (sic!), 1995., u nakladi Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, na čijem je čelu bio legendarni zapovjednik obrane Grada Vukovara Branko Borković-Mladi Jastreb, objavila i knjigu – Ante Bruno Bušić – „Svjedok pomirbe“., tim prije jer su se i neke vojne postrojbe u Domovinskome ratu nazivale njegovim imenom.

Knjiga nije prošla nezapaženo i tek su se onda mnogi više počeli okretati njegovu liku i djelu.

Rođen je od oca Josipa i majke Ane (rođene Petrić), koju je rano izgubio. Otac mu je bio odvjetnik i umro je 1954. Gimnaziju je pohađao u Imotskom i završio 1960. u Splitu. Već 1964. diplomirao je gospodarske znanosti na Zagrebačkom Sveučilištu, a slijedeće godine radi u Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske u Zagrebu. Bio je jedan od istaknutijih djelatnika Hrvatskog proljeća. Pisao je u brojnim listovima i časopisima: Hrvatski književni list, Vidik, Studentski list, Kritika, Hrvatski tjednik, Svačić, Književni zbornik Zajednice samostalnih pisaca TIN… U emigraciju je otišao 1975. , gdje je također nastavio s pisanjem i objavljivanjem svojim tekstova i komentara.

Ubijen je iz zasjede po agentima beogradskog imperijalizma 16. listopada 1978. u ulici Belleville 57 na prolazu kroz Pariz.

Gdje je god boravio nikada nije imao mira, od agenata Udbe, koji su uspjeli čak i neke njegove „prijatelje“ i poznanike ubaciti oko njega, tako da su manje-više uvijek znali što radi i gdje se kreće.

Zlotvori prešli na hrvatsku stranu

Stoga, kad govorimo i prisjećamo se Bušića, koji nije krio svoju nesreću, što nije mogao govoriti, ali je zato sjajno pisao, razmišljao i poticao druge, nezaobilazno je sjećanje i na zločinačku jugoslavensku komunističku tajnu službu, koja se sastojala od četiri glavna sektora, odnosno uprave: „unutarnji neprijatelj“, neprijateljska emigracija“, „strane obavještajne službe“ te „praćenje i prisluškivanje“.

U UDBA-i je bilo zaposleno stotine, pa i tisuće agenata, analitičara, suradnika i iznimno veliki broj informatora. Bila je to gusta zavjerenička mreža, koja je uz blagoslov Josipa Broza Tita, djelovala u različitim regionalnim centrima u bivšoj Jugoslaviji, bila je aktivna u svim gradovima i selima, u svakoj od nekadašnjih jugoslavenskih republika.

U inozemstvu, agenti UDBA-e, uglavnom su za svoje mete dobili tadašnje emigrante. Osim što su im na svakom koraku sputavali normani rad i život, ubijali su, otimali, teško ozljeđivali…Nisu prezali od ničega, tim prije jer su uživali i visoki stupanj autonomije.

Početkom devedesetih prošlog stoljeća, jedan veći dio tih zlotvora bez ikakvih sankcija, prešao je nažalost na hrvatsku stranu. Uspjeli su se zaposliti i u najvišim državnim institucijama, a oni su to iskoristili (svaka čast iznimkama) i sa sobom dovukli svoju djecu, članove obitelji ili prijatelje. Stoga danas nitko ne zna, tko su sve zapravo bili agenti UDBA-e, a osobito brojni informatori, koji su prema svemu sudeći, jednim dijelom, nastavili tamo gdje su stali, ali i ovoga puta najviše proganjajući hrvatske domoljube, a među njima i ne mali broj dragovoljaca hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Mnogi se danas pitaju: zbog čega se brojni Hrvati koji su zbog „neprijateljskog djelovanja“ morali napustiti svoje domove, ne vraćaju. Pa, jedan od razloga je i taj što kod nas nije provedena lustracija, tako da ćete relativno često čuti kad se neki od njih, uglavnom nakratko, vrate u Domovinu da su na ulici, državnim institucijama ili kulturnim događanjima opet sreli svoje progonitelje, ali sada kao – „velike“ Hrvate!

Dakle, Bruno je samo jedan od onih kojeg su ubili ni krivog ni dužnog. Danas je on mit. Borio se cijeli svoj život za Hrvatsku, bio je pametan, uporan i hrabar. Možda ga je najbolje opisao Zlatko Tomičić (1930.-2008.) kad je uz ostalo rekao: „Bruno je bio pjesnik i atentator u istoj osobi, atentator stoga jer je pucao i on, iako ne samokresom i bombom nego perom. No, ja ga ipak ne tražim u samokresu i praski, nego u njegovim stihovima i proznim umjetničkim recima!“

A mi bismo na to još samo dodali: bio je čudesni Topan koji je „tiho, nečujno odlutao u polje, pomilovao travku, prenuo je iz sna i izgubio se u beskrajnost“ (Pripovijest „Sa Šušom i Topanom“ iz god. 1954.). T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 18 listopad, 2019, 00:04

  Dragi Bruno tvoj ubojica Luka Sekula je zaštičen od stranih službi,Vice Vukojević koji te Izdao profitira na tvome Svetome imenu,a šefu čemo oprostiti jer je stvorio Hrvatsku,,,,,,doči če i dan da če tvoji krvnici kao JugoSrbija koju si mrzijo iz svoje Svete Hrvatske Duše……

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 18 listopad, 2019, 00:00

  Dra

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ante Matić
  #3 Ante Matić 16 listopad, 2018, 19:39

  Frano, smeće ljudsko, što vrijeđaš čovjeka koji je dao život za hrvatsku slobodu.
  Uredniče što dopuštaš ovom gadu da pljuje po hrvatskim velikanima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 16 listopad, 2018, 16:49

  BRUNO BUŠIĆ ,DINARSKI TALIBAN,KOJI NIJE ZNAO NI GOVORITI A KAMOLI MSLITI!!

  TKO TO NAMA PRODAJE DOMOLJUBLJE KOJIM SE NA OVIM PROSTORIMA DEVEDESETIH GODINA POKUŠALO REINKARNIRATI ,STEPINČEVU BOŽJU DRŽAVU ,ZLOČINAČKOG KATOLIČKOG NAUMA ,ŽELJOM DA VJEČNO VLADA SVOJIM SLJEDBENICIMA KAO BOGATA I OSINONA RAZVRTANA ZAJEDNICA,ZBOG ČEGA JE KROZ ČITAVU SVOJU POVIJEST POSTOJANJA PROIZVODILA RATOVE,GENOCIDNOG KARAKTERA I STALNO SE BOGATILA, ZGRTANJEM BOGATSTAVA ,A NJENI SLJEDBENICI UVJEK OSTAJU ,ZATUCANI ,ČANDALE. OVO ŠTO NABROJA ,TIČUĆI SE BOGAČENJA KATOLIČKE CRKVE ,VOĐENJA RATOVA I ŽELJE ZA VLAŠĆU,SVE TO NA NEKI NAČIN PARAFARAZIRAM PAPAU U OSTAVCI,HITLER-JUGEND, KOJI JE NA JEDNOM MEĐURELIHIOJSKOM S,KUPU U ASSISSIUIZJAVIO OVO ŠTO REKOH,TO JE B ILO PRIJE CC-A 5-6 GODINA.

  PA SE PITAM ,TKO TO NAMA NUDI JOŠ JEDNOG DINARSKOG ZATUCANIKA,OSOJNOG I PRISOJNOG TALIBANA, KOJI NAM JE HTIO SKROJITI JOŠ JEDNU STEPIČEVU DRŽAVU U KRVI DA GA UPIŠEMO U HRVATSKU POVIJEST, POSMRTNO, KAO NEKOG VELIKANA,HRVTSKOG OSOJA I PRISOJA,KATOLIČKOG TALIBANA. MAŠALA. A ČOVJEK NIJE ZNAO NI GOVORITI A KAMOLI MISITI. PA TKO SMO MI OSTALI HRVATSKI GRAĐANI KOJI ŽIVIMO NA KONTINENTALNOM DIJELU OVE NAŠE HRVATSKE .??MANJE HRVATI, MANJE PAMETNI, MANJE SVIJESNI SEBE I SVOG ENTITETA I DIGNITETA.???? ISTINA ,RAZLIKUJEMOSE ,JER SMO PREVLADALI ONU NAJNIŽU STEPENICU LJUDSKE SVIJESTI ,NISMO NA STUPNJU OPAŽANJA , I KATOLIČKA CRKVA NEMA ŠTO DA TRAŽI MEĐU GRAĐANIMA SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI. NJOJ TREBAJU ZATUCANI I ČANDALE. I NEKA TAKVE POZIVAJU NA MISE I NEKA TAKVIMA PJEVAJU POSMRTNE DAVORIJE.
  I GLE ,DA SE UPITAMO , DA SVI TI KATOLIČKI , DRŽAVO-TVORNI, MOZGIĆI LEGU SE IZ TRIBALNE KATOLIČKE NAHIJE, TE NAM TA KATOLIČKA, PLJAČKAŠKO-ZLOČINAKA KORPORACIJA I MISAMA KITI NEKE SVOJE ZATUCANIKE KAO HEROJE DUHA, ALI ONOG KATOLIČKO ZATUCANOG. I MI,OSTALI GRAĐANI HRVATSKE, BI TREBALI GLORIFICIRATI NJENE IZABRANIKE ,NJENE POSLUŠNIKE, ANTROPOIDNO, DINARSKE TALIBANE KAO JEDINE DOMOLJUBE.
  NEKA SE CRKVA I SVI DINARSKI ,OSOJNI I PRISOJNI, KATOLIČKI TALIBANI, JEDANPUT OSVJESTE MAKAR OPAŽANJIMA,JER DO SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI JE DUG PUT ,KOJI VODI MIMO CRKVE A NE U CRKVU,ZA OSVIJEŠĆENJE. PA NEKA SVOJE DOMOLJUBLJE OKAČE NA CRKVENA ZVONA I NEKA MLATE SA NJIMA DO MILE VOLJE I NEK NJIMA OKUPLJAJU SVOJU ZATUCANU BRATIJU.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.