ZAGREBAČKI PRSTEN NAJVEĆI IZVOZNIK

ZAGREBAČKI PRSTEN NAJVEĆI IZVOZNIK

28. svibanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kriza u Uljaniku negativno se odrazila na robni izvoz Istre. Kako pokazuju podaci državne statistike za prošlu godinu, Istarska županija je po vrijednosti izvoza pala s trećeg mjesta, koje je u 2016. držala na ljestvici hrvatskih županija, na četvrto.

Prema podacima DZS-a, vrijednost izvoza Istarske županije lani je iznosila nešto manje od pet milijardi kuna, a godinu prije gotovo 5,1 milijardu kuna. Iako se ne radi o velikom smanjenju, i to je bilo dovoljno da je na ljestvici županija koje najviše izvoze lani istisne Zagrebačka županija. Vrijednost izvoza zagrebačkog prstena lani je, naime, iznosila gotovo 5,8 milijardi kuna, a 2016. je iznosila 5 milijardi.

Među županijima, najveći robni izvoz ima Grad Zagreb, čije su tvrtke lani na strana tržišta izvezle roba u vrijednosti od gotovo 33,3 milijarde kuna. To je otprilike trećina ukupnog hrvatskog robnog izvoza u 2017., a može se objasniti velikom koncentracijom tvrtki na području metropole.

Velik je izvoznik i Varaždinska županija: vrijednost izvoza tvrtki s njezina područja raste iz godine u godinu, a lani je, prema podacima DZS-a, dosegnula gotovo 7,6 milijardi kuna, što je tu županiju svrstalo na drugo mjesto po vrijednosti izvoza. Stručnjaci to objašnjavaju izraženom orijentacijom tvrtki iz tog dijela zemlje na austrijsko i njemačko tržište, kao i snažnim poslovnim zonama u tom dijelu Hrvatske.

S vrijednošću robnog izvoza od gotovo 5,8 milijardi kuna, na treće je mjesto lani izbila Zagrebačka županija. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.