ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U NEW YORKU

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U NEW YORKU

3. veljača, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

zagrebacka_filharmonija__27a

Na gala koncertu 6. veljače 2016. u najpoznatijoj koncertnoj dvorani svijeta njujorškog Carnegie Halla nastupit će Zagrebačka filharmonija na kojemu će izim svjetske praizvedbe „Sinfoniette“ Maleka Jandalija, izvesti i jedno hrvatsko djelo – veličajno Idilu, hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.
Zagrebačka filharmonija putuje u Sjedinjene Američke Države na poziv svjetski uglednog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija, nastupit će 6. veljače 2016. godine u najpoznatijoj koncertnoj dvorani na svijetu u Carnegie Hallu, pod vodstvom talentiranog mladog dirigenta Krešimira Batinića.
U Carnegie Hallu zagrebački će Orkestar na gala koncertu premijerno izvesti djelo Sinfonietta skladatelja Maleka Jandalija. Ovaj globalno poznati i prihvaćeni glazbenik i humanitarac sirijskog podrijetla svoje je uspješno glazbeničko djelovanje usmjerio i na svrhovito pomaganje osiromašenoj u ratu zatečenoj djeci Sirije. Stoga je i ovaj koncert od posebnog humanitarnog značaja, ujedno je i doprinos boljem razumjevanju ratne zbilje, baš kao i razvoju društvene svijesti o problemima u zaraćenom području. Pritom će na koncertu hrvatski Orkestar izim jedne svjetske praizvedbe, izvesti i jedno vrlo zanimljivo hrvatsko djelo, veličajnu Idilu hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.
Zapravo ovaj koncert bit će treći nastup Zagrebačke filharmonije u Carnegie Hallu tijekom njenih 145 godina dige povjesnice. Zadivljuje popis veličajnih glazbenika koji su nastupili u ovoj globalno najpoznatijoj koncertnoj dvorani od kad je izgrađena 1891., pritom se Zagrebačku filharmoniju svrstava među najveće. Čast je svirati na pozornici na kojoj su povijest pisale svjetske klase: od Antonina Dvoraka, Gustava Mahlera, Isidore Duncan, Sergeiija Rachmaninoffa preko Leonarda Bernsteina, Marie Callas i Leopolda Stokowskog do Zubina Mehte, Yehudija Menuhina, Valeryja Gergijeva. Njujorška, Londonska, Bečka, Berlinska filharmonija, Maarinsky orkestar u svojim biografijama ističu nastup u ovoj dvorani. Zagrebačka filharmonija ponovno je dobila tu čast nastupa u Carnegie Hallu nakon zapaženih nastupa u SAD-u na turneji ranih 80-ih godina.
Nastup u Carnegie Hallu oduvijek je bio samo potvrda identiteta i prestiža ali i dokazivanje ugleda u zbilji. Međutim u skladu s „politikom“ Carnegie Halla „Tradicija izvrsnosti“ Zagrebačka filharmonija u New Yorku predstavit će ne samo hrvatsku izvrsnost i kulturu, već i bogatu glazbenu baštinu i povijest čime će u svojoj obljetničkoj 145. sezoni svoju povjesnicu uptpuniti još jednim značnim nastupom.
Koncert su podržali i pozdravili Grad Zagreb, Ured predsjednice RH, hrvatski diplomati i predstavnici u svijetu, predstvanici muslimanske zajednice u Republici Hrvatskoj.
Carnegie Hall arhitektonski i sadržajno je vrlo dojmljiva koncertna dvorana na Manhattanu u New Yorku, čiju je izgradnju uglavnom financirao Andrew Carnegie, po komu je i nazava. Nalazi se na Sedmoj aveniji, između 56. i 57. ulice. Svečano je otvorena 5. svibnja 1981. kad je Čajkovski bio gost dirigent. U velikoj dvorani Stern Auditorium ima 2 804 mjesta koji se uzdižu na pet katova. Dvorana služi svim vrstama glazbenih izvedbi i predstava.
Kako se dođe do Carnegie Halla?, davnih dana pitali su poznatog violinistu Jaschu Heifetz, koji je odgovorio – vježbanjem! Održavajući tradiciju izvrsnosti tako je i najbolji i najpoznatiji hrvatski Orkestar došao do jednog i najvećeg – Carnegie Halla.
Ivan Raos T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.