ULJUĐENA PRIJATELJSKA AUSTRIJA U BLEIBURGU PROGONILA HRVATE

ULJUĐENA PRIJATELJSKA AUSTRIJA U BLEIBURGU PROGONILA HRVATE

14. svibanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Sisački autobus štovatelja stoljeće i pol duge vojničke domobranske tradicije, policajci su zaustavili kraj „Intersparpova“ trgovačkoga centra, na mjestu odakle se Bleiburško polje i sveta misa jedva naziru. Zapovijedili su, bez obzira na stare i bolesne, pješački maraton od 2,5 kilometra do skupa od petnaest tisuća Hrvata. Kroz nekoliko minuta, međutim, autobus „Autoprometa“ projurio je kraj pješaka?!. Nekoliko časaka poslije, autobus se vraća na polaznu parkirališnu točku, do koje će hodočasnici u povratku iznova pješaćiti

Napisao: Josip Frković

Gotovo sat i pol bezrazložna čekanja u nepreglednoj subotnjoj koloni autobusa i osobnih vozila hrvatskih hodočasnika na slovenskoj strani međe s Austrijom, s pravom je – baš na dan 51. komemoracije komunističkim bleiburškim i križnoputaškim žrtvama – ozlojadilo preko pet tisuća ljudi. Poštovatelja žrtava londonsko-beogradskih imperijalističkih i četničkih genocidnih egzekutora iz svibanjskih dana 1945. Bilo je to iza 10.30 sati, u vrijeme kad su – da nije bilo naručene i nepotrebne demonstracije austrijske oružane žandarmerijske sile – još mogli stići na molitvu u mjesnom groblju Loibla, u procesiju i na središnje zadušničko misno slavlje mons.dr. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskoga i predsjednika BKH, na blagdan sv. Leoplolda Bogdana Mandića. Među onima što su prevalivši dvjesta kilometara naporna puta nadomak cilja postali frustrirani i poniženi bili su i članovi sisačke, petrinjske i popovačke udruge „Hrvatskoga domobrana“, te brojnih braniteljskih i domoljubnih udruga. Glasni komentari ogorčenih, nakon višemjesečne medijske galame o „najvećem poratnom fašističkom skupu“ u Europi, kretali su se od podsjećanja na doprinos hrvatskih predaka procvatu i prvosvjetskoj obrani bečke k.u.k. carevine, naših djedova, do spominjanja podvala halapljive slovenske politike po uzoru na srbijansku. Po čijem su se ponižavajućem nalogu tako ponijeli nositelji vlasti uljuđene Republike Austrije, potomci onih koji su za Drugoga svjetskoga rata i poratnih masovnih ubojstava pola milijuna vojno poraženih i razoružanih hrvatskih civila, žena, djece i staraca, bili ponizni građani Hitlerova nacističkoga Trećega Reicha, pitali su se mnogi.

Maltretiranje hodočasnika iz prijateljske Hrvatske

I dok su s početka kolone zustavljenih vozila do nestrpljivih i okašnjelih dopirale vijesti da žandari mlađahnoga premijera Kurza (Srbi mu ime pišu, prostački fonetski! – nap.a.) strogo legitmiraju, pregledavaju svaki busni bunker i svaku vrećicu, čak i knjigu, na graničnom slovensko-austrijskom prijelazu zaustavljeni su i deseci veteranskih motorista. Bilo je to pravo maltretiranje hrvatskih hodočasnika koje su na rubu Bleiburga dočekala dva šugava neokomunistička prosvjednika s parolama „Heraus, naci!“. Navodno ih je na skupu usred grada bilo i čitavih stotinjak, a izostali nisu ni uvezeni dokolički „revolucionari“ zagrebačke Radničke fronte koji posvud vide fašiste i ustaše. Sisački autobus štovatelja stoljeće i pol duge vojničke domobranske tradicije, policajci su zaustavili kraj „Intersparpova“ trgovačkoga centra, na mjestu odakle se Bleiburško polje i sveta misa jedva naziru. Zapovijedili su, bez obzira na stare i bolesne, pješački maraton od 2,5 kilometra do skupa od petnaest tisuća Hrvata. Kroz nekoliko minuta, međutim, autobus „Autoprometa“ projurio je kraj pješaka?!. Nekoliko časaka poslije, autobus se vraća na polaznu parkirališnu točku, do koje će hodočasnici u povratku iznova pješaćiti. „Das ist doch ein grosses Shweineri!“, doviknuo je stotinama dokonih žandarskih promatrača kraj isto toliko kombija iz duge povorke maltretiranih. Pitali su i neke hrvatske policajce mogu li ih zaštititi od bezobrazluka uniformiranih sudionika velikih žandarskih manevara usred zajedničke Europske Unije. Uzalud.

Ministar ratni Srbije prešutio vijenac za đenerala Dražu

Pred oltar na otvorenom Siščani su stigli na pola nadbiskupove propovijedi. Smještaju se iza borova drvoreda i kraj špine s pitkom vodom. Ipak će se mnogi još stići i pričestiti. U velikoj gužvi, kad je iza blagoslova sudionika s oltara civilni govor počeo pokrovitelj, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Dočekuje ga negodovanje. „Otvarajte masovne grobnice, otkrivajte komunistima istine!“, podvikuje vremešni gorštak ispod Dinare, pokazujući i crvenu zviždaljku što će je upotrijebiti pri spomenu srbijanskih laži o Jasenovcu. Trobojne svijeće domobrana na mjesto ispod spomenika za pogubljene Hrvate odnosi korpulentni agent hrvatske (SOA) Sigurnosno-obavještajne službe. Hvala mu za pomoć hodočasnicima koji se vraćaju i koji ponižavanja, kao i tisuće drugih, na bestijalnom stratištu Churchilovih i Staljinovih (Šapajev-Titovih) žrtava nisu zavrijedili. Tijekom vožnje na mobitelima pregledavamo internetske informacije o komemoraciji. Umirujuće, premijer Plenković u subotnjoj šetnji s malim sinom… Neizostavni srbijanski dužnosnik Aleksandar Vulin, kroatomrzac, psihički bolesnik i ministar ratni kukavne gubitnice Srbije u srazu s Hrvatskom, oglašava se priopćenjem. Veli da je Bleiburg slika kakvu naša zemlja želi u Europi. Među vijestima i ona o vijencu Vojske Srbije na spomenik ravnogorskog četničkoga vojvode đenerala Draže Mihailovića?! Oglasio se i neizostavni Zuroff, koji još traži istinu o nečasnoj „Judenfrei“ raboti u Beogradu i Srbiji 1941. ili da Miloševićeva potrčka podsjeti na savezništvo Srbije s Hitlerovim Trećim Reichom. A Hrvati, deseci i stotine tisuća razoružanih ratnih gubitnika, zlokobne 1945. masovno su ubijani bez suda i pravorijeka. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Stipan stajnički
  #1 Stipan stajnički 20 svibanj, 2018, 14:12

  Taj basinac, znači, drži kako je smrtni grijeh u domoljubnim komentarima prigrliti Ivanu Petrović. Njega su, izgleda, žandari Staats Oesterreich dočekali kao komunističkoga grofa od pokojne šugoslavije. Svaka čast takvu odnosu prema građanima “ustaške države”. Krepali, dao Bog, na skoku! Britanci-zločinci genocida nad Hrvatima lažima pritišću EU javnost. Mogao je onamo doći i četnički manipulator Milorad Pupavac, doglavnik orangutana Vučića srbijanskoga.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Šugoslav Pupi
  #2 Šugoslav Pupi 15 svibanj, 2018, 18:56

  Drug basinac, koji se krije iza pseudonima, bljezgari: Vjerojatno je prema Austriji krenuo dan ranije ili u 03,00 u petak: Sumnje čitatelja izazivaju slični antife, jugosrbi, vlasi, balije i ini unitaristi nezaboravljene šugoslavije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Sebastijan
  #3 Sebastijan 15 svibanj, 2018, 07:01

  Pročitajte i osvrt poštovane Đurđe Adlešić, pa skinite sunčane naočale crvenih nijansi anarhista-antifa i provjerite jesu li se tisuće Hrvata mogli osjećati ugodno. Uz nepotrebnu grmljavinu kružećega helikoptera ponad vjernika na svetoj misi ili pak suvišna kašnjenja na skupove radi policijske namjerne komocije, kilometarske hodnje hodočasnika po žarkom suncu. Na kraju, među hiljadama odanih domovini bilo je živih svjedoka, ali ne i nacista, ustaša, fašista. Zaštitari Erić-Bilića, naši policajci i druge službe, bili su nepotrebni. Nije to bez sotone i želje da ubuduće zaobilazimo Austriju i koruške Alpe.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Dražen
  #4 Dražen 14 svibanj, 2018, 20:27

  Očito je bus kojim si ti putovao, prešao granicu znatno ranije od domobrana. Ako ne vjeruješ njihovim utiscima, pročitaj tekst g.Antuna Babića, negdašnjega diplomata u Australiji. Zar držiš da novinar treba isključiti patriotske osjećaje i molitve, ne diči svoj glas nad ratnim stradanjem svojih predaka ili ponižavanjem dostojanstva suvremenika. Bože, čuvaj Hrvatsku!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. merle
  #5 merle 14 svibanj, 2018, 19:37

  HRVATI MOJI DRAGI NISU KRIVI AUSTRIJANCI MADA SU I ONI MALTRETIRALI SUDIONIKE TREBA GLAVNU KRIVICU PRIPISATI crvenoj komunističko-antifašističkoj GAMADI TISUĆULJETNIM partizanima I ODVRATNIM MEDIJIMA U HRVATSKOJ KOJI SU PETA KOLONA crvenim GUBAVCIMA KOJI KROJE POVIJEST PO SVOM UKUSU ŠIREĆI četničku IDEOLOGIJU JER DOBRO ZNAMO TKO JE VODIO RAT A SADA TA ISTA tifusarska bratija SA crvenom zvezdom NA ČELU KOJA JE POBILA VIŠE LJUDI NEGO IKO SPREMA dernek U HRVATSKOM KUMROVCU ZA JEDNOG OD NAJVEČIH SVJETSKIH ZLOČINACA bravara titu UZ mesića NAJVEČEM VELEIZDAJNIKU U HRVATSKOJ POVIJESTI!!! ZDS!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. basinac
  #6 basinac 14 svibanj, 2018, 18:23

  Frkoviću malo pretjeruješ i upuštaš se u komentiranje koje ne doliči novinaru,a što to znači, nego proizvesti sumnje kod čitatelja.
  Bio sam tamo i nekog posebnog maltretiranja nije bilo.Policajci kojima sam u svakoj prilici dobacio nekakvu primjedbu bili su ipak ljubazni.Vidio sam onu šarenu spodobu koja je nosila transparent “Nazi raus” i ona dva grafita preko ceste”SMRT FAŠIZMU”.
  Policajcima sam prigovorio da je to nedopustivo nazivati nas fašistima,a jedan je odmah odvratio,da je sve snimljeno i dokumentitano i da vode brigu o svemu.Takodšer sam vidio dvije dame osrednjih godina koje su se prošetale izmešu nas sa transparentom”Wir trauen mit” i naši su ih sa poštovanjem pozdravljali i snimali.U Unterleibachu pitam policajca ima li gostionica u selu,kaže mi, nemam pojmaja sam iz Salzburga.
  Ja već niz godina idem na Bleiburg i nikada nisam vidio ono o čemu pričaju naši lijevi mediji,jedino prije dvije godine neka dva mlada momka uz pratnju policije prođoše sa nekakvim jeftinim kapama i neko jadno U na njima,sve nešto sklepano i kapa i slovo U,onako mizerno,nemajstorski.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.