U OSIJEKU NEMA ULICE NAZVANE PO POGINULIM BRANITELJIMA

U OSIJEKU NEMA ULICE NAZVANE PO POGINULIM BRANITELJIMA

11. srpanj, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

Prošloga tjedna,  u četvrtak 7. srpanja, obilježena je 25 godišnjica pogibije četiri hrabra hrvatska viteza: Damira Hornunga, Franje Jusupa, Zdravko Rittgasera koje je predvodio mještanin Tenja Đuro Kiš koji su kao pripadnici MUP-a RH, prvi stali u obranu otvorene oružane agresije na Osijek u mjestu Tenja.

Svečano obilježavanje kao i svih godina do sada organizirale su udruge: HVIDRA Orahovica, Stradalnika domovine 1941-1991-1998 iz Tenje i Odbor za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka. U mjestu Tenja u Antunovačkoj ulici na spomenik položili su vijenace obitelji poginulih te mnogih braniteljskih udruge Orahovice i Osijeka kao i pripadnici PU Osječko-baranjske gdje su hrabri hrvatski vitezovi poginuli, a Đuro Kiš je zarobljen, odveden u obližnje kino u Tenji gdje je suprotno svim konvencijama mučen i ubijen, jer je prepoznat kao mještanin Tenje. Nakon polaganja vijenaca i kraćeg obraćanja člana braniteljskih udruga Orahovice, održana je sveta misa u crkvi sv. Ane u Tenji, a nakon mise održan je zajednički domjenak i druženje svih okupljenih u Hrvatskom domu Tenja.

Ovo još jedan u nizu pokušaja pokretanja imenovanja ulice, od strana Udruge HVIDRA Orahovica i Udruge stradalnika domovine 1941-1991-1998 iz Tenje, po nasilno odvedenom, brutalno mučenom te ubijenom mještaninu Tenje Đuri Kišu.

Imenovanje ulice uspješno se ignorira i opstruira od strane političkih stranaka koje su u Mjesnom odboru i politike stranaka grada Osijek, kako vladajućih, tako i oporbenih. Nažalost grad Osijek je jedini grad, kao i mjesni odbor Tenja, u Hrvatskoj bez ijedne ulice nazvane po poginulom ili nestalom hrvatskom branitelju.

Stjepan Hržica T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. VikAr
  #1 VikAr 18 srpanj, 2016, 23:08

  Ima i u Osieku ulica s csetnicskim imenima tkoja su neprihvatlyiva u Hrvatskoj. Npr. Ulica Jovanovicha Jove u Donyemu gradu bi se mogla jednostavno prieimenovati s imenom npr. Josipa Reihl-Kira

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Nick
  #2 Nick 16 srpanj, 2016, 11:29

  Strasno

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.