U HRVATSKOJ RADI 10 TISUĆA SEZONACA IZ SRBIJE

U HRVATSKOJ RADI 10 TISUĆA SEZONACA IZ SRBIJE

30. srpanj, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Primorske zemlje vape za sezonskom radnom snagom, među kojima prednjači Hrvatska, a prema postojećim procjenama najveći broj radnika stigao je iz Srbije. .

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Republike Srbije koji uglavnom rade u građevinarstvu, dok sezonci najviše rade u turizmu i ugostiteljstvu, objavljeno je u jednom tekstu na subotičkom portalu za zapošljavanje “Infostud”.

U istom je tekstu navodi se da trenutno zaposlenih stranaca u Hrvatskoj ima oko 23.000, što bi značilo da je gotovo svaki drugi iz Srbije.

Hrvatska televizija RTL je objavila reportažu o roštilj-majstoru Branku Stojkoviću iz Leskovca, koji radi u jednom restoranu u Trogiru. Tu je došao još u veljači, a planira ostati i nakon završetka turističke sezone.

– Ovaj posao radim 25 godina, a 20 godina sam u Crnoj Gori ili Hrvatskoj svejedno mi je. Ovdje se ovaj posao bolje plaćen i bolji su uvjeti rada. A da nisam zadovoljan, ne bih bio tu – ispričao je Stojković za ovu televiziju.

On je dodao da u Hrvatskoj nikada nije imao neprijatnosti ili problema na nacionalnoj osnovi.

– Nikad nisam imao neprijatnosti ni verbalnih niti nekih drugih, a to zavisi i od tih sezonaca kako se ponašaju na ulici. Ako nikog ne diraš nitko te ne dira – kaže.

Vlasnik restorana u kojem Branko radi kaže da se angažman radnika iz Srbije pokazao kao dobro rješenje, a da će već u rujnu početi pripreme za narednu sezonu.

Glavni kuhar u trogirskom restoranu kaže da je vrlo zadovoljan radnicima iz Srbije.

– Zasad imamo dvoje radnika, ali nećemo na tome stati. Uzet ćemo još ljudi. Pokazalo se kao pun podatak, kao pravi radnici su se pokazali i prezadovoljni smo njima – ističe Roko Puče.

Radnici iz Srbije rade većinom rade u građevinskom sektoru, ali i u turizmu i ugostiteljstvu.

Kvote za strane radnike u Hrvatskoj nedavno su se povećale sa 65.000 za još 3.000 dozvola. 

Predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore u Splitu, Joze Tomaš, nada se da će ubuduće biti odobreno još više kvota za radnike iz inozemstva. Samo ove godine tržište rada popunjeno je sa gotovo 10.000 radnika iz Srbije.

IZVOR: www.blic.rs T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Maria Guadalupe
  #1 Maria Guadalupe 7 rujan, 2019, 02:20

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. BOZANA TOPALOVIC
  #2 BOZANA TOPALOVIC 7 kolovoz, 2019, 19:29

  Tražite li vrlo prave kredite po povoljnoj kamatnoj stopi od 2%, temeljene na povoljnim uvjetima kredita?
  Trebate li zajam za podmirivanje duga ili plaćanje računa? Jeste li cijelo vrijeme bili odbijeni sa svojim bankama i drugim financijskim institucijama, samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su:
  * Krediti
  * Krediti za nekretnine
  * Poslovni zajmovi
  * Hipotekarni krediti
  * Zajmovi kod kuće
  * Zajmovi za konsolidaciju duga
  * Osobni zajmovi
  Zadovoljstvo kupaca naš je cilj kada se prijavite kod nas i obrate se pouzdanoj kompaniji koja se brine za vaše potrebe financiranja. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti isplatiti uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postavite vaš roditelj za otplatu kredita na odgovarajući način da odgovara vašim potrebama. , Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog postupka. Pošaljite nam poruku na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Nikita markovic
  #3 Nikita markovic 7 kolovoz, 2019, 19:28

  zdravo
  Ja sam privatni zajmodavac i financijski zastupnik, koji pruža zajmove za osobne potrebe i za financiranje korporacija. Da li vam je potreban neposredan zajam da biste očistili dug ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje vašeg poslovanja? Jesu li vas druge banke i financijske agencije odbile ? Trebate li zajam za objedinjavanje ili zalaganje obveza, više ne tražite jer smo mi ovdje da sve vaše financijske probleme pretvorite u nešto prošlo. Zadovoljstvo korisnika cilj je kada se prijavite kod nas, prijavljujete se na pouzdanu tvrtku koja se brine za vaše potrebe financiranja. Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog procesa. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti vratiti, uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postaviti rodovnicu za otplatu zajma na odgovarajući način prema vašim potrebama. Uzimanje osobnog zajma iz globalnog financijskog fonda je jednostavno: pošaljite nam e-poštu na [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 30 srpanj, 2019, 15:19

  Sad će Sova njima urediti kao manjini pet glasova u saboru.
  Draža Plenkomir će uvijek imati mandata ko žetona.
  Saucha čuvar pečata.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.