U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.017 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Christy Walton
  #1 Christy Walton 5 siječanj, 2020, 04:36

  Ja sam privatni zajmodavac, nudim zajam od 2%. Ovo je legitimna tvrtka s časti i razlikom, spremni smo vam pomoći u bilo kojem financijskom problemu koji ste, mi nudimo sve vrste zajma, tako da ako ste zainteresirani za ovu ponudu zajma ljubazno nas kontaktirajte na naš e-mail: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Valeria Marco
  #2 Valeria Marco 4 siječanj, 2020, 12:07

  Zovem se Valeria Marco, prije 6 mjeseci propao je moj posao, nisam se nadao da ću ponovo dobiti svoj poslovni život. Pokušao sam posuditi novac od banke, ali nisam imao dovoljno novca na svojoj kreditnoj kartici i nijednu imovinu kao osiguranje da bih dobio zajam, tada me vrlo bliska prijateljica Camila Diego upoznala s istinskim zajmodavcem putem interneta koji se zvao GINA MORGAN Kreditna kompanija LTD. Ženska firma za zajmove mi je mogla dati kredit od 160.000 eura bez ikakve imovine kao kolaterala ili kreditne kartice, ali dala mi ju je na povjerenju. Dakle, moji prijatelji rekli smo sebi zašto sam sebičan, pa sam odlučio podijeliti ove informacije sa svima. Ako vam treba zajam od pouzdanog zajmodavca, obratite se Gina Morgan putem njenog e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Kate Lisa Credit
  #3 Kate Lisa Credit 4 siječanj, 2020, 06:57

  Trebate li hitan zajam da platite račune, kupite kuću, refinancirate ili izgradite novi posao, osobni zajam, kupite automobil ?? itd. kontaktirajte poznatog zajmodavca, bez straha da ćete izgubiti. nudimo zajam osobama kojima je potreban financijski zajam uz kamate od 3%. kontaktirajte nas danas radi bržeg i povoljnog formiranja zajma u vezi s našom kreditnom uslugom. kontaktirajte nas s bilo kojim od niže navedenih podataka.
  E-adresa: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. REMY FINK
  #4 REMY FINK 3 siječanj, 2020, 13:28

  Pošaljite nam adresu [email protected]

  Pozdrav Kako si danas ?? Trebate li hitan zajam sada već u sljedećih 6 sati, bez ikakvog stresa ili kašnjenja. REMY.CREDIT je ovdje da slove sve vaše probleme danas vam dajemo zajam po 2-postotnoj internoj stopi, pošaljite nam ga sada za vaše hitne zajmove
  Pošaljite nam e-poštu {[email protected]}

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Nabídka půjček
  #5 Nabídka půjček 29 prosinac, 2019, 15:16

  Nabídka půjček
  Nabídka půjček Hledáte půjčku na oživení svých aktivit, ať už na realizaci projektu, nebo potřebujete peníze z jiných důvodů nebo z čeho chcete. Jsme připraveni zapůjčit každému, kdo je schopen splnit podmínky pro vrácení peněz. Sdělte mi prosím částku vaší žádosti o půjčku a její splatnost. Prosím, kontaktujte mě:[email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. BARCLAYS LOAN
  #6 BARCLAYS LOAN 26 prosinac, 2019, 01:21

  Trebate li zajam?
  Nudimo kredite s kamatama od 3% godišnje, naša ponuda jamstva za zajam je 100% i samo za ozbiljne klijente. Nudimo usluge kao što su; Auto krediti, kućni zajmovi, mobilni kapital, poslovni zajmovi, osobni zajmovi, kontaktirajte nas putem WhatsApp: +33753926689
  e-pošta: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. jimm55
  #7 jimm55 23 prosinac, 2019, 19:47

  Dragi Gospodine / Gospođo,
  Trebate li zajam? Nudimo male, srednje i velike zajmove sa
  kratkoročno jamstvo po stopi od 2% godišnje. Zainteresirane osobe bi trebale
  kontaktirajte za dodatne informacije i prijave putem
  E-adresa:[email protected]

  Lijepi Pozdrav!
  Jimmy Faltersackloan

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. jimmy
  #8 jimmy 23 prosinac, 2019, 19:45

  Dear Sir / Madam,
  Do you need a loan? We offer small, medium and large loans with
  short-term guarantee at the rate of 2% per annum. Interested persons should
  contact for more information and sign up via
  E-mail: [email protected]

  Nice Greetings!
  Jimmy Faltersackloan

  Reply to this comment

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. jimmy
  #9 jimmy 23 prosinac, 2019, 19:43

  Dragi Gospodine / Gospođo,
  Trebate li zajam? Nudimo male, srednje i velike zajmove sa
  kratkoročno jamstvo po stopi od 2% godišnje. Zainteresirane osobe bi trebale
  kontaktirajte za dodatne informacije i prijave putem
  E-adresa:

  Lijepi Pozdrav!
  Jimmy Faltersackloan

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Elena Nino
  #10 Elena Nino 21 prosinac, 2019, 15:06

  Želite li se posuditi, a ne znate gdje dobiti pravi zajam?
  Želite li pokrenuti posao, ali nemate kapital?
  Trebate li zatražiti kredit iz bilo kojeg razloga?
  Trebate li božićni zajam.

  Vaša nada je konačno stigla jer pružamo brze i pouzdane zajmove, naša je usluga 100% originalna i jamči vam da ćete dobiti svoj kredit prilikom prijave, kontaktirajte e-poštom i odobrite ga danas na: [email protected]

  Hvala ti i Bog blagoslovi
  SAMOUVJERENOST
  Elena

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Helena Robert
  #11 Helena Robert 18 prosinac, 2019, 09:24

  Zovem se Helena Robert iz Španjolske, prije nekoliko mjeseci bila sam u očajničkoj potrebi zajma, ali postala sam žrtva prijevare i gubitka u iznosu od 5.300 eura, postala sam frustriranija i očajnija. Prije tjedan dana sam kontaktirao moju prijateljicu koja je nedavno dobila zajam putem interneta, tijekom naše rasprave, rekao sam joj o mojoj financijskoj situaciji, rekla mi je za to legalno Zajamno društvo zvano SUSAN WEALTH LOAN COMPANY LTD ([email protected]) , Odmah sam kontaktirao Društvo i slijedio sve upute u skladu s tim i na moje najveće iznenađenje u roku od dva dana odobren je iznos mog zajma od 68.000 eura i prebačen na moj račun. Ako vam treba zajam od pouzdanog zajmodavca, obratite se Susan Wealth putem njenog e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Kate Lisa Credit
  #12 Kate Lisa Credit 15 prosinac, 2019, 14:18

  Dajemo zajmove svih vrsta namjene. Nudimo od minimalnog iznosa od 5.000,00 do 10 milijuna dolara, a uz nisku kamatnu stopu od 3% Termin zajma: maksimalno 25 godina, ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. kupci trebaju biti stariji od 18 godina Ova transakcija zajma je 100% garancija za ozbiljne kupce. Za više informacija o kreditu kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Kumah James
  #13 Kumah James 14 prosinac, 2019, 13:52

  Zanima vas zajam? nudimo sve vrste financijske pomoći svim pojedincima. “Poslovni zajam, osobni zajam, investicijski zajam, kredit za konsolidaciju kuća, zajam za dugove i zajam tvrtki širom svijeta. Naša kamatna stopa je 3% godišnje. Mi također dajemo financijske savjete našim klijentima. Ako imate neki dobar projekt ili želite započeti osnivate tvrtku i potrebna vam je zajam da biste je financirali, samo nas odmah kontaktirajte kako bismo mogli razgovarati, potpisati ugovor i zatim financirati vaš projekt ili posao za vas. Molimo vas kontaktirajte nas danas za sve vaše financijske potrebe. Kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. peter
  #14 peter 14 prosinac, 2019, 12:40

  Jeste li poslovni čovjek ili žena? Trebate li sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za podmirenje duga ili otplatu računa ili započeti lijepo poslovanje? Trebate li sredstva za financiranje vašeg projekta? Nudimo zajamčene usluge kredita u bilo kojem iznosu i bilo kojem dijelu svijeta za (pojedince, tvrtke, posrednike za nekretnine i korporativna tijela) uz našu vrhunsku kamatnu stopu od 2%. Za prijavu i više informacija pošaljite odgovore na sljedeću adresu e-pošte:([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Kate Lisa Credit
  #15 Kate Lisa Credit 13 prosinac, 2019, 22:37

  Nudimo niže usluge zajma:.

  * Zajmovi za investitore ……….
  * Konsolidacija duga ………..
  * Hipotekarni zajmovi …….
  * Poslovni zajmovi ……..
  * Osobni zajmovi ……………
  * Međunarodni zajmovi …
  * Putnički zajmovi ………
  * Visa zajmovi ………

  Nudimo zajmove ljudima kojima je potreban financijski asistent s niskom kamatnom stopom od 3%. Da biste dobili zajam kod ove tvrtke, možete reći točan iznos zajma koji vam je potreban i vrijeme u kojem možete zajam vratiti. pa ako ste zainteresirani, molimo kontaktirajte nas sa donjim detaljima.

  E-adresa: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Stella Thomas
  #16 Stella Thomas 13 prosinac, 2019, 09:48

  Zovem se Stella Thomas, želim posvjedočiti o ovoj dobroj kompaniji zajma koja mi je dala zajam nakon što su je prevarile dvije različite lažne zajmodavke. Prije mjesec dana pretraživao sam internet kad sam vidio svjedočenja ljudi koji su također bili žrtve, ali sam se na kraju povezao s legalnim i pouzdanim kreditnim društvom zvanim SUSAN WEALTH LOAN COMPANY LTD ([email protected]) pa sam kontaktirao kreditnu kompaniju i prihvatio njezine politike i dobio sam zajam od ove prave kompanije. Upravo sam ispunio zavjet da nastavljam svjedočiti na internetu o ovoj Kompaniji. Za hitne i pouzdane kredite sa samo 3% kamate, savjetujem vam da je kontaktirate putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. gujuyouriantuoihin
  #17 gujuyouriantuoihin 12 prosinac, 2019, 09:10

  Trebate li zajam, zajmodavci smo zakoniti i ugledni novac. Mi smo tvrtka s financijskom pomoći. Posuđujemo sredstva fizičkim osobama i tvrtkama kojima je potrebna financijska pomoć po kamatnoj stopi ili rijetko s ukupnom dozvoljenom otplatom kredita mjesečno ili godišnje
  Kontaktirajte nas putem adrese [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. gujuyouriantuoihin
  #18 gujuyouriantuoihin 12 prosinac, 2019, 09:09

  na zajam ne gledamo kao na transakciju. To je prilika da vas poslušate. Slušanje je kako osiguravamo da dobijete pravi zajam s otplatom koju možete priuštiti. Naš je cilj osigurati da sretnije prođete kroz vrata nego kad ste ušli. Jednostavno, financijska slobodaKontaktirajte nas putem adrese [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. gujuyouriantuoihin
  #19 gujuyouriantuoihin 12 prosinac, 2019, 09:07

  Jeste li umorni ili tražite zajmove i hipoteke od banaka? Jeste li banke i druge financijske institucije neprestano odbijali zbog loših kredita? Hoćete li izgubiti dom zbog financijskih ograničenja? Za više informacija o postupcima obrade zajma
  Kontaktirajte nas putem adrese [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Wendy Thomas
  #20 Wendy Thomas 11 prosinac, 2019, 12:18

  Pozdrav svima vani, nadam se da ste svi u redu ??? Zovem se gospođa Wendy Thomas, dolazim iz Idaha, prije nekoliko tjedana bila sam izmučena u lošoj financijskoj situaciji i trebala mi je hitna zajam da platim račune i financijski se vratim na noge zbog trenutne financijske situacije moja banka je odbila da mi daju zajam, tako da nisam imao druge mogućnosti nego da tražim neosigurani zajam putem interneta, u toku svog istraživanja bio sam žrtva prevare i izgubio sam gotovo 2350 USD i imao sam više problema i zamalo sam dao U nadi da ću dobiti zajam dok ne nađem internetski post, ovo je zajedničko svjedočenje gospođe Christine iz Pensilvanije, koje svjedoči o tome kako je dobio 180.000 dolara od tvrtke Tamara Finance Inc., nakon što sam pročitao post koji sam odlučio kontaktirati Tamara Finance Inc. e-pošta: ([email protected]) kontakt podijeljen u postu, moj neosigurani zahtjev za kredit od 120.000 USD odobren je u roku od 48 sati od mog zahtjeva, a njihova kamatna stopa je 2%, moj kredit je plaćen na moj bankovni račun bez ikakvog propusta.

  Želim izraziti veliku zahvalnost i savjetovati tražitelje zajma da budu jako budni, jer postoje mnogi prevaranti s jedinom svrhom obmanjivanja nedužnih tražitelja kredita, tako da vi dečki morate biti oprezni i budni. kome je potreban zajam preporučujem Tamara Finance Inc, tvrtku možete kontaktirati e-mailom: ([email protected])

  Hvala što ste pročitali moje svjedočenje, želim vam sreću.

  vaš,
  Wendy Thomas.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.