U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.066 komentara

Uskoči u raspravu
 1. EXPRESS LOANS
  #1 EXPRESS LOANS 1 studeni, 2019, 11:23

  Trebate li hitan zajam? kontaktirajte nas putem e-pošte za informacije o našoj usluzi zajma. e-pošta: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. BARCLAYS LOAN
  #2 BARCLAYS LOAN 31 listopad, 2019, 10:23

  Trebate li hitan zajam da riješite svoj financijski problem i pokrenete posao kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected]
  WhatsApp: +33753926689

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Alfred AlfredFinance
  #3 Alfred AlfredFinance 31 listopad, 2019, 00:51

  Riječ je o profesionalnom zajmodavcu privatnog zajma koji je registriran za davanje kredita s niskom kamatnom stopom od 3%. Radi kao tim za stručno osoblje i daje zajmove za odobrenje istog dana. Sve vrste kredita kao što su hitni zajmovi, zajmovi s tvrdim novcem, konsolidacija duga, auto, vozila, zajmovi za kamione, poslovni zajam, financiranje / financiranje, hipotekarni zajmovi, studentski zajmovi, poljoprivredni zajmovi, krediti za izgradnju, financiranje projekata, zajam za početak projekt i mnoge druge. Javite se ([email protected]) WhatsApp: +14693515949

  Web stranica: https://rodfinancing3.wixsite.com/rodfinancing

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. fred more
  #4 fred more 30 listopad, 2019, 18:47

  Trebate li hitan zajam? Dajemo zajam zainteresiranim osobama koje traže kredit u dobroj namjeri. Nudimo širok spektar financijskih usluga: komercijalno planiranje, komercijalno i razvojno financiranje, hipoteke i hipoteke, zajmovi za konsolidaciju duga, poslovni zajmovi, privatni zajmovi, studentski zajmovi, zajmovi s smanjenom stopom od 3%. Molimo kontaktirajte nas za vaš osigurani i neosigurani zajam Zainteresirani kandidati trebali bi nas kontaktirati na e-mail: [email protected]
  Kontaktirajte putem WhatsAppa: + 919654763221Svakako, gospodine FREDMORE

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. GARRETT WILSON
  #5 GARRETT WILSON 29 listopad, 2019, 11:32

  Dobrodošli u financijski centar Garrett Wilson, imate li financijskih problema i treba li vam novac za pokretanje vlastitog posla? trebate li zajam za podmirivanje svog duga ili otplaćujete račune ili pokrećete profitabilan posao? imate li nizak kreditni rezultat i teško je dobiti kapital / zajam od domaćih banaka ili drugih financijskih instituta? trebate li zajam ili novac iz osobnog razloga? Garrett Wilson nudi zajam po niskoj kamatnoj stopi od 2% i bez kreditne provjere, nudimo osobne kredite, zajmove za konsolidaciju duga, rizični kapital, poslovne zajmove, zajmove za obrazovanje, stambene kredite ili zajmove iz bilo kojeg razloga, nudimo bilo koji iznos zajma trebat će ti iz vlastitog razloga. kontaktirajte nas putem: [email protected]

  INFORMACIJE POJAMNIKA

  1) Puni nazivi:
  2) Država:
  3) adresa:
  4) Država:
  5) Spol:
  6) Bračni status:
  7) Zanimanje:
  8) Broj telefona:
  9) Mjesečni prihod:
  10) Potreban iznos zajma:
  11) Trajanje zajma:
  12) Namjena zajma:

  kontaktirajte nas putem ([email protected])
  Rado ću se javiti od vas kako bismo nastavili

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Chris Fluent
  #6 Chris Fluent 28 listopad, 2019, 15:28

  Požádejte o rychlou a pohodlnou půjčku ve špičkové společnosti poskytující půjčky, nabízíme všechny typy půjček se 2 a úrokovou sazbou. Kontaktujte nás ještě dnes a získejte schválení vaší půjčky na [email protected] Bůh vám žehnej

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Stella Thomas
  #7 Stella Thomas 28 listopad, 2019, 11:46

  Zovem se Stella Thomas, želim svjedočiti o ovoj dobroj tvrtki koja mi je dala zajam nakon što su je dvije različite lažne zajmodavke prevarile. Prije mjesec dana pregledavao sam internet kad sam vidio svjedočenja ljudi koji su također bili žrtve, ali sam se na kraju povezao s zakonitim i pouzdanim kreditnim društvom zvanim SUSAN WEALTH LOAN COMPANY LTD ([email protected]), pa sam kontaktirao kreditnu tvrtku i prihvatio njezine politike i dao sam zajam od ove prave tvrtke. Upravo sam ispunio zavjet da ću na Internetu svjedočiti o ovoj tvrtki. Za hitne i pouzdane kredite sa samo 3% kamate, savjetujem vam da je kontaktirate putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Evans Meade
  #8 Evans Meade 28 listopad, 2019, 08:38

  Pozdrav svima, ja sam Evans Meade koji trenutno živi u Teksasu. Ja sam udovica u ovom trenutku s 2 djece i bio sam zaglavi u financijskoj situaciji do srpnja 2019 i ja je potrebno refinance i platiti moje račune i pokrenuti posao. Pokušao sam tražiti zajmove od raznih kreditnih tvrtki, kako privatnih tako i korporativnih, ali nikad s uspjehom, a većina banaka odbila je moje priznanje. Ali kako bi ga Bog imao, upoznala sam je s Božjom ženom od strane prijatelja koji se zove Morgan Tracy i dobio sam zajam od $ 2,000,000.00 dolara, a danas sam vlasnik tvrtke i moja djeca su dobro u ovom trenutku. Tako da moj prijatelj, ako morate kontaktirati bilo koju tvrtku s obzirom na osiguranje kredita s niskim kamatna stopa od 3% i bolje otplate planove i raspored, molimo kontaktirajte gospođa Susan James ([email protected]) Ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam pustiti ljude da znaju više o njoj. Ona nudi sve vrste kredita i pojedincima i tvrtkama, a također želim da je Bog još više blagoslovi. Možete je kontaktirati putem web-lokacije putem: [https://susanjamesloanfirm.wixsite.com/loan-officer]

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Chris Fluent
  #9 Chris Fluent 28 listopad, 2019, 05:45

  Prijavite se za brzi i povoljni zajam kod tvrtke za izdavanje zajma visoke klase, nudimo sve vrste zajma s 2 & kamate. Kontaktirajte nas već danas i odobrite zajam na [email protected] Bog vas blagoslovio

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Evans Meade
  #10 Evans Meade 26 listopad, 2019, 01:14

  SRPNJI JE BESPLATNI MJESEC MENI I MOJA OBITELJA HVALA VAM SUSAN JAMES

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. GARRETT WILSON
  #11 GARRETT WILSON 25 listopad, 2019, 18:49

  Dobrodošli u financijski centar Garrett Wilson, imate li financijskih problema i treba li vam novac za pokretanje vlastitog posla? trebate li zajam za podmirivanje svog duga ili otplaćujete račune ili pokrećete profitabilan posao? imate li nizak kreditni rezultat i teško je dobiti kapital / zajam od domaćih banaka ili drugih financijskih instituta? trebate li zajam ili novac iz osobnog razloga? Garrett Wilson nudi zajam po niskoj kamatnoj stopi od 2% i bez kreditne provjere, nudimo osobne kredite, zajmove za konsolidaciju duga, rizični kapital, poslovne zajmove, zajmove za obrazovanje, stambene kredite ili zajmove iz bilo kojeg razloga, nudimo bilo koji iznos zajma trebat će ti iz vlastitog razloga. kontaktirajte nas putem: [email protected]

  INFORMACIJE O ZAJEMAČKU

  1) Puni nazivi:
  2) Država:
  3) adresa:
  4) Država:
  5) Spol:
  6) Bračni status:
  7) Zanimanje:
  8) Broj telefona:
  9) Mjesečni prihod:
  10) Potreban iznos zajma:
  11) Trajanje zajma:
  12) Namjena zajma:

  kontaktirajte nas putem ([email protected])
  Rado ću se javiti od vas kako bismo nastavili

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Credit Home
  #12 Credit Home 24 listopad, 2019, 17:13

  Dajemo zajmove svih vrsta namjene. Nudimo od minimalnog iznosa od 5.000,00 do 10 milijuna dolara, a uz nisku kamatnu stopu od 3% Termin zajma: maksimalno 25 godina, ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. kupci trebaju biti stariji od 18 godina. Ova kreditna transakcija je 100% jamstvo za ozbiljne klijente. Za više informacija o kreditu kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. fred moore
  #13 fred moore 24 listopad, 2019, 10:49

  Uzmite svoj kredit sada u roku od 48 sati
  Dobar dan
  Želite li biti poduzetnik, pokrenuti projekt ili kupiti stan ili ste u financijskoj popravci, sada vam dolazi pomoć, jeste li izgubili san, pokušavali se pripremiti, ne dopustite da vam umru snovi, kontaktirajte gospodina Freda više, za brz i pouzdan zajam. U nastavku nudimo ovu vrstu zajma:
  1 poslovni zajam komercijalni zajam 3. stan
  kredit 4. auto
  zajam 5. auto kredit itd.
  Nudimo zajmove ozbiljnim i iskrenim klijentima koji su voljni sarađivati s nama sa kamatnom stopom od 3%, a kreće se od 100.000,00 do 500.000.000.000,00.
  Brzo nas kontaktirajte putem e-maila ([email protected])
  ([email protected])
  Broj sadržaja: +919654763221
  Potpisan
  Direktor
  G. Fred više

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Bridgette Malan
  #14 Bridgette Malan 24 listopad, 2019, 08:51

  hvala pnc financijskoj usluzi za tvoje ljubazno srce, nikad nisam znao da je to stvarno. Samo sam dobio svoj zajam od 23 000 €. kontaktirajte ih na [email protected] .. oni su tako zakoniti

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. EXPRESS LOANS
  #15 EXPRESS LOANS 22 listopad, 2019, 23:10

  Prijavite se za brzi i povoljni kredit s 3% kamate. nudimo internetsku uslugu 24 sata uz uslugu dostave kredita od 4 sata. kontaktirajte nas danas za vaš kredit putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. BARCLAYS LOAN
  #16 BARCLAYS LOAN 22 listopad, 2019, 05:57

  Jeste li u financijskoj zbrci ili su vam potrebna sredstva da biste započeli?
  Vaš vlastiti posao?
  Trebate li zajam za vraćanje duga ili plaćanje računa?
  Kreditni rezultat i imate problema sa dobivanjem
  Kapitalni zajmovi lokalne banke /
  Ostali financijski instituti? Trebate li zajam ili financiranje
  Bilo koji razlog,
  * Krediti za vozila
  * Krediti na nekretnine
  * Poslovni zajmovi
  * Ostali zajmovi
  * Kreditna linija: Dajemo vam kredit za samo 3% kamatne stope godišnje.
  Kontakt: WhatsApp: +33753926689
  E-adresa: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Irena Kelly
  #17 Irena Kelly 21 listopad, 2019, 15:00

  Pozdrav svima. Vidio sam komentare ljudi koji su već dobili kredit od JAMES MICHAEL KREDITNIH USLUGA, a zatim sam se odlučio prijaviti prema njihovim preporukama i prije samo nekoliko sati potvrdio sam na svom osobnom bankovnom računu ukupan iznos od 50 000 američkih dolara koji sam zatražio. Ovo je zaista sjajna vijest i savjetujem svima koji trebaju stvarni zajam da se prijave putem svoje e-pošte ([email protected]) ili Whatsapp +16314912234 Sretna sam što sam sada dobila kredit koji sam tražila

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Irena Kelly
  #18 Irena Kelly 20 listopad, 2019, 20:45

  Zdravo svima. Vidio sam komentare ljudi koji su već dobili kredit od JAMES MICHAEL KREDITNIH USLUGA, a zatim sam se odlučio prijaviti po njihovim preporukama i prije samo nekoliko sati na svom ličnom bankovnom računu potvrdio sam ukupan iznos od 50.000 američkih dolara koji sam zatražio. Ovo je zaista sjajna vijest i savjetujem svima kojima je potreban pravi kredit da se prijave putem svoje e-pošte ([email protected]) ili Whatsapp +16314912234 Sretna sam sada kad sam dobila kredit koji sam tražila

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. milton andrew
  #19 milton andrew 19 listopad, 2019, 08:18

  Svjedočenje o tome kako sam dobio kredit za Xmas Pozdrav svima, ja sam iz Helsingborga u Švedskoj. Ovdje sam da svjedočim kako sam dobio xmas zajam od ADOIF KREDITA nakon što sam se nekoliko puta prijavio od raznih zajmodavaca koji su obećali da će pomoći, ali nikad mi nisu dali zajam. Sve dok me jedan prijatelj nije uveo u ADOIF KREDIT. Obećali su mi pomoći i doista su učinili kako su obećali bez ikakvog oblika odgađanja. Nikad nisam mislio da još uvijek postoje pouzdani zajmodavci dok nisam upoznao ADOIF KREDIT, koji je doista pomogao u zajmu i promijenio moje uvjerenje. Ne znam trebate li na bilo koji način pravi i hitan zajam, slobodno se obratite putem adrese e-pošte za ADOIF POJAM: {[email protected]} Oni daju brz i pouzdan kredit.

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Ruth Ben
  #20 Ruth Ben 16 listopad, 2019, 05:05

  Ja sam Vera Lopez po imenu, živim u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama, koja sam bila žrtva prevare na tolikim lažnim zajmodavcima putem interneta između februara prošle do januara ove godine, ali toliko se zahvaljujem svom stvaraocu da se konačno nasmiješio mene, usmjeravajući me prema ovom novom zajmodavcu koji mi je stavio osmijeh na lice ove godine 2019. i nije me prevario, a takođe i što me nije prevario ili lagao, ali me je, međutim, ovaj zajmodavac čije je ime gospođa Valeria Ali dao 2% zajma. iznos je 560.000 američkih dolara nakon što se složim s njihovim uvjetima i odredbama, a jedna značajna stvar koju volim kod ove tvrtke je da su i oni brzi i relabilni, tako da moji borci i sestre možete direktno kontaktirati kompaniju putem tamošnje tvrtke. E-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.