U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.064 komentara

Uskoči u raspravu
 1. NORTION LOAN CONSULTANT
  #1 NORTION LOAN CONSULTANT 17 veljača, 2019, 06:24

  Dobar dan,

  Nortion Loan Consultant je ovdje da biste bili sigurni da ćete dobiti najbolji kredit za vaše poslovanje ili platiti račune. Samo odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja i upoznajte se sa uslovima i odredbama.

  Obratite nam se sada za kredit po stopi od 2,5% u svim kreditima, to je jednostavno, brzo i sigurno.

  Kontakt informacije

  EMAIL: [email protected]

  TELEFON: +17815611941

  WHATSAPP: +15183806243

  Transakciju zajma kojoj možete vjerovati.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ivana ABRAHAMOVA
  #2 Ivana ABRAHAMOVA 12 veljača, 2019, 15:53

  Szuper sürgős hitelt keres?
  Szeretne egy projektet megvalósítani, de nincs (vagy nem elég) háttér? Jelentkezzen online hitelre. Ez az opció lehetővé teszi, hogy nagy költségeket hajtson végre egy körutazásra, autó megvásárlására vagy újra főzésre anélkül, hogy szükségszerűen tönkretenné magát. e-mail: [email protected] vagy Hívás: +34974880547
  SMS vagy WhatsApp

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Natasa Petrovic
  #3 Natasa Petrovic 9 veljača, 2019, 07:32

  Wow upravo sam dobila kredit od 50,000 eura jutros od g. Williama Rogersa, kontaktirajte ga sada putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. hopkinson lance
  #4 hopkinson lance 7 veljača, 2019, 16:08

  Dobar dan,

  Prijavite se ovdje za sve vrste kredita ovdje bez stresa ili kolaterala, a kamatna stopa je pristupačna, nudimo zajam za sve u kratkom vremenskom razdoblju i to je legalno i legitimno. Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas putem e-pošte putem [email protected] sa svojim zahtjevima.

  Hvala.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. carine
  #5 carine 6 veljača, 2019, 14:18

  zdravo
  Podnošenje zahtjeva za kredit danas je lakše zahvaljujući internetu.
  Najbolje banke i finansijske kompanije posluju online, osiguravajući bolje cijene i bržu i sigurniju isporuku. Ovo je vrlo važna i ozbiljna poruka koja je usmjerena na pojedince, nudim vam osobne kredite, komercijalne kredite, međunarodne zajmove i ekskluzivne kredite. Nudim kredite koji su dostupni partnerstvima, drugim javnim i privatnim, i mnogim drugima.
  Ne ustručavajte se da nam pošaljete zahtjev za kredit
  Email: [email protected]
  Pozovite ili Whatsapp: 33644675815
  Iskreno …

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Luis Roland
  #6 Luis Roland 4 veljača, 2019, 06:48

  Moje ime je Luis Roland, imam divnu ženu i 3 djece. pre nedelju dana sam bio očajnički potreban novac pa sam pomislio da imam kredit, a onda sam naletio na toliko prevaranata koji su od mene prikupili 2500 eura i odbili da mi pošalju e-poštu. Postao sam veoma frustriran i na kraju pijan, jedan veran dan otišao sam u klub na neko piće gdje sam upoznao starog prijatelja, rekao sam mu sve što mi se dogodilo, upoznao me sa GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD i dao mi joj email adresa ([email protected]), rekao mi je kako je kompanija pomogla njemu i njegovoj porodici. Odmah sam je kontaktirao, došao sam kući, rekli su mi pravila i propisi, nakon obrade kredita, za manje od 24 sata, dobio sam kredit od 80.000 eura. Dakle, ako ste zainteresirani za kredit, možete je također kontaktirati na e-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. carter
  #7 carter 1 veljača, 2019, 07:25

  Trebate li financijsku pomoć? Naša tvrtka je privatna i legitimna kreditna tvrtka koja posuđuje osobne kredite, loše kreditne zajmove, niske poslovne rezultate loših kredita osiguranih kredita i neosiguranih kredita. Ako ste pošteni i pouzdani, možete nas kontaktirati putem E-maila: [email protected] Prijavite se sada i imat ćete svoj kredit u sljedeća 24 sata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. davidpaul
  #8 davidpaul 28 siječanj, 2019, 11:18

  posjetite nas na [email protected] da biste dobili vrlo brz zajam

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Valeria Marco
  #9 Valeria Marco 25 siječanj, 2019, 09:11

  Moje ime je Valeria Marco prije 6 mjeseci moj poslovni slom, nisam se nadao da ću opet dobiti svoj poslovni život. Pokušao sam da pozajmim novac od banke, ali nisam imao dovoljno novca u mojoj kreditnoj kartici i nikakvu imovinu kao kolateral da bi dobio kredit, onda me je vrlo blizak prijatelj Camila Diego upoznao sa pravim zajmodavcem preko interneta. GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD. Kreditna kompanija ove žene mi je mogla dati zajam od 160.000 eura bez ikakve imovine kao kolaterala ili kreditne kartice, ali mi ga je dala na povjerenju. Tako da su moji prijatelji rekli sebi zašto su sebični, pa sam odlučio da sa svima podijelim ovu informaciju. Ako vam je potreban kredit od pouzdanog zajmodavca, kontaktirajte Ginu Morgan putem njenog e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Mrs Haley
  #10 Mrs Haley 23 siječanj, 2019, 15:48

  Trebate li kredite za projekte, investicije, osobne kredite, komercijalne zajmove, hipotekarne kredite, studentske kredite, kredite za konsolidaciju i zajmove za razne projekte? Za one koji žele dobiti kredit od naše tvrtke trebate nas kontaktirati danas na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Céline
  #11 Céline 20 siječanj, 2019, 20:34

  Pozdrav Madam & Sir!
  Vi ste pojedinac, trgovac ili poduzetnik koji traži ozbiljan kredit u bliskoj budućnosti kako biste riješili svoje probleme ili nastavili aktivnosti u vrlo dobrom stanju, kontaktirajte me na sljedećoj adresi: [email protected] , Hvala Vam.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. WILLIAMS JAMES
  #12 WILLIAMS JAMES 17 siječanj, 2019, 17:20

  Trebate li brz zajam kako biste riješili svoje financijske probleme i pokrenuli posao? Uzmite zajam od 3.000 do 3.000.000.000 u sljedećoj valuti ($) (€) (£) za kredit, ovdje nudimo sve vrste kredita. Investicijski krediti, osobni zajmovi, krediti za nekretnine. Možemo pomoći Vašem poslovanju ili projektu s niskom kamatnom stopom od 2%. Ako ste zainteresirani za dobivanje kredita, vratite nam se sa sljedećom e-poštom

  detalji: [email protected]
    Ili mu možete poslati poruku putem: +19144656417

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. phuc aron
  #13 phuc aron 11 siječanj, 2019, 09:53

  želim koristiti ovaj medij reći vrlo veliko hvala g. Phuc Aron od Noble investment inc. zbog toga što me je brzo pozajmio od 35.000 dolara u trenutku kada mi je trebao hitan kredit za moje poslovanje. oni imaju najjeftinije kamatne stope koje možete zamisliti.
  Uspješno sam primio zajam, koji trenutno koristim za upravljanje mojim časopisom. oni su brzi, pouzdani i učinkoviti.
  Iskreno vam savjetujem da ih kontaktirate danas
  E-pošta: [email protected]
  Hvala vam.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Norton
  #14 Norton 7 siječanj, 2019, 17:32

  Dobrodošli

  Trebate li financijsku pomoć bilo koje vrste? Osobni zajmovi? Poslovni zajmovi? Hipotekarni krediti?
  Poljoprivredno i projektno financiranje? Krediti se daju uz kamatu od 3%!

  Pozdrav,
  Kelvin Brown
  [email protected]
  3% ponuda kredita

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. DONALD CHRIS
  #15 DONALD CHRIS 7 siječanj, 2019, 16:24

  Trebate li brz zajam kako biste riješili svoje financijske probleme i pokrenuli posao? Uzmite zajam od 3.000 do 3.000.000.000 u sljedećoj valuti ($) (€) (£) za kredit, ovdje nudimo sve vrste kredita. Investicijski krediti, osobni zajmovi, krediti za nekretnine. Možemo pomoći Vašem poslovanju ili projektu s niskom kamatnom stopom od 2%. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma, vratite nam se sa sljedećim email adresama: [email protected]
  Ili mu možete poslati poruku putem: +19144656417

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Mrs. Wendy Lopez
  #16 Mrs. Wendy Lopez 5 siječanj, 2019, 02:15

  Dobiti sve vrste kredita danas riješiti sve svoje financijske potrebe iz DirectAxis financijskih usluga u roku od 72hrs nakon odobrenja na samo 2% kamatne stope. Molimo imajte na umu da nije potreban broj socijalnog osiguranja, bankovni izvadak, sigurnosna provjera i certifikati nisu potrebni prije odobravanja kredita.
  Molimo Vas da nas kontaktirate na whatsapp preko + (1876) 448-5490 ili pišite izravno u našu tvrtku putem e-pošte: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. henrry Adduh
  #17 henrry Adduh 3 siječanj, 2019, 07:25

  Bok, Ovo je obavijestiti javnost da je gospodin Timothy Jeter privatni zajmodavac koji je otvorio financijske mogućnosti za svakoga tko treba financijsku pomoć. Pružamo kredite od 2% kamata pojedincima i tvrtkama s jasnim i razumljivim uvjetima. Nazovite nas danas putem e-pošte na: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Margaret
  #18 Margaret 1 siječanj, 2019, 13:00

  HITNA OPĆA PONUDA ZA ZAJMOVE PRIJAVITE SE ODMAH.
       ([email protected])

  Tražite li poslovni zajam? osobni zajam, kućni zajam, automobil
  kredit, studentski kredit, dug konsolidacija zajam, unsecured krediti, venture
  ili ste bili odbijeni od strane banke ili banke
  iz bilo kojih razloga. Mi smo privatni zajmodavci
  poduzetnicima i pojedincima u niskoj i povoljnoj kamatnoj stopi od
  2% kamata. ako ste zainteresirani za kredit? Kontaktirajte nas danas na
  ([email protected]) i dobiti svoj kredit danas.
  Trebate li hitan zajam ili neku drugu financijsku pomoć?
  Nudimo sve vrste kredita uz kamatu od dva posto (2%). pošaljite nam e-poštu odmah
  putem: [email protected]

  Pošaljite nam e-poštu putem ([email protected])
  facebook nas sada (margaret krediti oscar)

  Lijepi Pozdrav
  Margaret KREDITI LTD.

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. Margaret
  #19 Margaret 31 prosinac, 2018, 01:10

  SVJEDOČANSTVO KOLIKO JA DOBIO MOJ ZAJAM OD POUZDANOG I GENUINSKOG ZAJMA
  TVRTKA POZIVA MARGARET KREDITNU DRUŠTVO.
                        ([email protected])

  Moje ime je Abdullah Abker Mohammed iz Saudijske Arabije. želio bih zahvaliti
  Margaret krediti za pomoć u dobivanju kredita. Tijekom proteklih pet mjeseci bio sam
  u potrazi za osobnim zajmom za podmirenje mojih računa i raznih drugih namjena,
  svaka osoba koju sam upoznala prevarila me i uzeo moj novac dok nisam srela margaretove zajmove.
  Mogla mi je dati zajam od 200.000 eura. Mogu vam pomoći. Neki
  pomogli su mi i drugi kolege. Ako trebate financijsku pomoć,
  kontaktirajte njezinu tvrtku E-mail: ([email protected])

  Lijepi Pozdrav
  Margaret KREDITI LTD.

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Shalom Knight
  #20 Shalom Knight 29 prosinac, 2018, 08:35

  Halo, ja sam Shalom Knight, privatni vjerovnik, duguješ mi? Trebate li financijsku potporu? Registriran sam i odobren diljem svijeta za kontrolu financijskih institucija. Pružam kredite lokalnim i međunarodnim strankama za sve stranke kojima je potreban zajam i mogu otplatiti zajam po stopi od 2%. Dajem kredite putem prijenosa računa ili bankovnih čekova, kao i podrške. Ne zahtijeva puno dokumenata. Ako želite dobiti zajam iz naše reputacije, a tu je i godišnji bonus za naše klijente.
  Možete nas kontaktirati putem e-pošte: [email protected]
  Hvala vam
  Shalom Loan Company Inc.
  Gospođa Shalom Knight.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.