U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.066 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jenny Greg
  #1 Jenny Greg 21 studeni, 2017, 03:28

  Prijavite se za brz i povoljan kredit za plaćanje računa i započinjanje novog posla ili ponovno finansiranje svojih projekata uz jeftinu kamatnu stopu od 3%. Obratite nam se danas putem: [email protected] sa iznosom kredita koji je potreban jer je naša minimalna ponuda za kredit 1.000,00 dolara za bilo koji izbor iznosa kredita. Mi smo legitimni registrovani i sertifikovani zajmodavac. Danas možete da nas kontaktirate putem e-pošte za brzi odgovor ([email protected]), ako ste zainteresovani za dobijanje ovog kredita, kontaktirajte nas za više informacija o procesu kredita, kako su uslovi kredita i kako kredit će biti prebačen na vas. Potreban mi je hitni odgovor ako ste zainteresovani.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. hunain mohammed
  #2 hunain mohammed 18 studeni, 2017, 14:00

  Pozdrav, ja sam Mark. williams, privatni zajmodavci, dugujete li? Potrebna vam financijska potpora? zajmovi za osnivanje novih poduzeća, ispunjavanje vaših računa, proširenje poslovanja ove godine, kao i obnovu vašeg doma s vrlo niskom kamatnom stopom od 2%. Maksimalni iznos koji nam posuđujemo je 500.000.000,00 u svim valutama: za više informacija
  Kontaktirajte nas putem e-maila: ..
  ([email protected])
  ([email protected])
  (whatsapp broj … + 2348151313669)

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Andrea
  #3 Andrea 18 studeni, 2017, 12:31

  Jeste li u potrebi za bilo kakvom financijskom pomoći? Naša tvrtka je privatna i legitimna kreditna tvrtka koja pruža osobne kredite, loše kreditne zajmove, niske rezultate poslovanja loše kreditne osiguran zajam i unsecured zajam. Ako ste iskreni i pouzdani, možete nam se vratiti na E-mail: barclayloan_finance @ outlook.com Prijavite se sada i imat ćete svoj kredit u idućih 24 sata, Bog vas blagoslovio i vašu obitelj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Laura Pablo
  #4 Laura Pablo 17 studeni, 2017, 09:23

  Dobar dan,
  Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti o dobrom posuđivaču kredita koji mi je pokazao svjetlo nakon što su ga prevarili 2 različita internetska posuđivača. Izgubio sam novac i iznosio je ukupno 5.000 eura. Jednog dana sam pregledavao internet i izgledao vrlo frustrirano, a onda sam došao preko svjedočenja od strane čovjeka koji je također scammed i na kraju je dobio povezan s legitiman i pouzdan zajam tvrtka zove Gina Morgan Loan Company ([email protected]) gdje je konačno dobio svoj kredit, pa sam odlučio kontaktirati istu tvrtku za kredit i zatim im ispričati svoju priču. Rekli su mi da više ne plačem jer sam napravio pravi izbor tako što sam ih kontaktirala. Popunio sam prijavu za kredit i nastavio sa svime što je zatraženo od mene i dobio sam zajam u iznosu od 32.000,00 eura od strane ove velike tvrtke. Tako sam se obećao da ću nastaviti svjedočiti na internetu o tome kako sam dobio moj kredit. Vjerujem da i drugi ljudi daju svjedočanstvo o istom iskrenom vjerovniku. Trebate li hitno hitno? ljubazno i ​​brzo kontaktirati tvrtku putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Eric Financee
  #5 Eric Financee 16 studeni, 2017, 21:03

  Trebate li krediti za projekte, investicije, osobne kredite, poslovne zajmove, stambene kredite, studentske zajmove, zajmove za konsolidaciju i zajmove za različite projekte? za one koji žele dobiti zajam od naše tvrtke trebali nas kontaktirati danas ([email protected] ili [email protected]) ili posjetite našu web stranicu ericfinancee.wixsite.com/financiranje i dobiti svoj kredit danas.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. patrick
  #6 patrick 16 studeni, 2017, 06:34

  Hej, trebate li zajam?
  Ako ste zainteresirani, ja sam privatni kreditni zajmodavac i ovdje sam da vam pomognem
  Nudim zajmove javnom i privatnom sektoru
  2017 Poslovni zajam i ostali
  Posudite zajam s kamatnom stopom od 2%
  Molimo kontaktirajte našu email adresu e-pošte sada za više detalja ([email protected])
  U Bogu vjerujem i obećavam pomoći ljudima koji financijski utopiti

  kontaktirajte moj WhatsApp ili Viber broj +2348154644557

  [email protected]

  Kontaktirajte nas za više informacija
  Hvala ti
  Bog blagoslovi

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. queeneth loans
  #7 queeneth loans 15 studeni, 2017, 14:53

  POTVRDE UGODNE PRISTUPNE ZAJMOVE PRIMIJENITE SADA:
  ([email protected])
  Tražite li poslovni kredit? osobni zajam, stambeni kredit, automobil
  zajam, studentski kredit, dug konsolidacija zajam, unsecured kredita, venture
  kapitala, itd. .. Ili ste odbili zajam od banke ili
  financijske institucije iz bilo kojeg razloga. Mi smo privatni zajmodavci, pozajmljivanje
  tvrtkama i pojedincima u niskoj i povoljnoj kamatnoj stopi od
  Kamatna stopa od 2%. ako ste zainteresirani za zajam? Kontaktirajte nas danas
  ([email protected]) i dobiti svoj kredit danas.
  whatsapp: +2348062209818

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Rex Kelvin
  #8 Rex Kelvin 15 studeni, 2017, 08:41

  Zdravo,

  Ovdje smo još jednom kupiti bubreg za naše pacijente i oni su se složili platiti dobru svotu novca svima koji žele donirati bubreg kako bi ih spasili, pa ako ste zainteresirani da budete donator ili želite spasiti život, molimo Vas da nam pišete na e-mail ispod.

  Ovo je prilika za vas da budete bogati u redu, jamčimo Vam i jamčimo Vam 100% sigurne transakcije s nama, sve će se izvršiti prema zakonu koji donosi donatore bubrega.
  Zato više nemojte gubiti vrijeme, molimo Vas da nas napišete na [email protected]

  Irrua specijalistička bolnica.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. augustine junio
  #9 augustine junio 14 studeni, 2017, 15:25

  Krediti za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 5 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% Razdoblje zajma: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti stariji od 18 godina Ova transakcija je 100% sigurna za sve kupce Za više informacija o bonusa kontaktirajte nas putem e-maila: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Felix Ting
  #10 Felix Ting 14 studeni, 2017, 11:35

  Zdravo,
  To je obavijestiti javnost da g. Felix Ting privatni zajam zajmodavac imaju otvorene financijske mogućnosti za sve ljude koji trebaju bilo kakvu financijsku pomoć. Dajemo kredit po kamatnoj stopi od 2% pojedincima, tvrtkama i poslovnim tvrtkama, na jasne i razumljive uvjete i odredbe. 100% zajamčeno. kontaktirajte nas danas putem e-maila na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Patricia Martins
  #11 Patricia Martins 12 studeni, 2017, 23:50

  Dobar dan,
  Moje ime je Laura Pablo, želim svjedočiti o dobrom posuđivaču kredita koji mi je pokazao svjetlo nakon što su ga prevarili 2 različita internetska posuđivača. Izgubio sam novac i iznosio je ukupno 5.000 eura. Jednog dana sam pregledavao internet i izgledao vrlo frustrirano, a onda sam došao preko svjedočenja od strane čovjeka koji je također scammed i na kraju je dobio povezan s legitiman i pouzdan zajam tvrtka zove Gina Morgan Loan Company ([email protected]) gdje je konačno dobio svoj kredit, pa sam odlučio kontaktirati istu tvrtku za kredit i zatim im ispričati svoju priču. Rekli su mi da više ne plačem jer sam napravio pravi izbor tako što sam ih kontaktirala. Popunio sam prijavu za kredit i nastavio sa svime što je zatraženo od mene i dobio sam zajam u iznosu od 32.000,00 eura od strane ove velike tvrtke. Tako sam se obećao da ću nastaviti svjedočiti na internetu o tome kako sam dobio moj kredit. Vjerujem da i drugi ljudi daju svjedočanstvo o istom iskrenom vjerovniku. Trebate li hitno hitno? ljubazno i ​​brzo kontaktirati tvrtku putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. IRENE FERNANDEZ
  #12 IRENE FERNANDEZ 11 studeni, 2017, 21:05

  Trebate li zajam? Trebate hitni zajam za brisanje dugova ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Nemojte tražiti dalje, mi smo ovdje da vam pomognemo financijski, sve što trebate učiniti jest da nam pošaljete e-poštu putem ([email protected]) da biste dobili zajam jasnim i razumljivim uvjetima i odredbama. Vaša sreća je 100% zajamčena.
  Pošaljite nam e-poštu na adresu: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. VICTORIA SALGADO
  #13 VICTORIA SALGADO 10 studeni, 2017, 22:38

  Pozdrav,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Victoria Salgado, renomirani privatni zajam zajmodavac otvorio financijsku priliku za sve kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Trebate li zajam? Potrebna vam je hitna sredstva za rješavanje problema u hitnim slučajevima? Ili vam je potreban zajam za brisanje dugova ili financiranje vašeg projekta? Jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Nemojte tražiti više jer to je vaša prilika da postignete svoje snove. Nudimo brze i pouzdane korisničke zajmove po kamatnoj stopi od 2% za ljude, tvrtke i društva bez obzira na narudžbu kupaca ili kreditnu povijest. Naši uvjeti i uvjeti jasni i vrlo razumljivi. Naše transakcije su 100% sigurne i zajamčene.

  Pošaljite nam e-poštu na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. VICTORIA SALGADO
  #14 VICTORIA SALGADO 10 studeni, 2017, 21:51

  Trebate li zajam? Da li ozbiljno zahtijevate hitni zajam za pokretanje vlastitog posla? Jeste li u dugu? Ovo je vaša prilika da postignete svoju želju, pružamo osobne zajmove, poslovne zajmove i sve vrste kredita s 2% kamata za više informacija molimo da nas kontaktirate putem e-maila ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. VICTORIA SALGADO
  #15 VICTORIA SALGADO 10 studeni, 2017, 04:51

  Pozdrav,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Victoria Salgado, privatna zajmodavac, otvorila financijsku priliku svakome tko treba financijsku pomoć. Dajemo kredit po kamatnoj stopi od 2% za pojedince, tvrtke i tvrtke pod jasnim i razumljivim uvjetima i uvjetima. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. abn
  #16 abn 9 studeni, 2017, 19:36

  GOD DAG MIN MENNESKER I SVERIGE
  TESTIMONI PÅ HUR JAG FÅR LÅN ATT KÖPA EN HUS FRÅN EN VERKLIG OCH GENUIN LÅN FÖRETAG CALLED JOSE LUIS LÅN FÖRETAG. JAG ÄR MYCKET LYCKLIG I DAG OCH GUD SÄNDER JOSE LUIS lånebolag
  ,
  Jag heter maria Jag är från Söderhamn i Sverige Jag är gift, jag har letat efter ett äkta låneföretag de senaste 5 månaderna, att köpa ett hus
  allt jag fick var en massa bedrägerier som fick mig att lita på dem och i slutet
  av dagen tog de mina pengar utan att ge någonting i gengäld, allting
  mitt hopp var förlorat, jag blev förvirrad och frustrerad, jag ville aldrig ha något att göra med låneföretag på internet, så jag gick för att låna lite pengar från en
  vän, jag berättade för henne allt som hände och hon sa att hon kan hjälpa mig det
  hon känner till ett låneföretag som kan hjälpa mig med någon mängd lån
  behövs av mig med en mycket låg ränta på 2%, att hon bara fick en
  lån från dem, instruerade hon mig om hur man ansöker om lånet, gjorde jag
  precis som hon berättade, jag ansökte med dem på e-post: ([email protected]) eller whatsapp dem med deras telefonnummer +2348028425633 jag trodde aldrig men jag försökte och till min största överraskning fick lånet inom 24 timmar, jag kunde inte tro,
  Jag är glad och rik igen och jag tackar Gud att sådant lån
  Företag som det här finns fortfarande på dessa bedrägerier över alla ställen,
  snälla rekommenderar jag alla där ute som har behov av lån att gå för
  ([email protected]) de kommer aldrig att misslyckas med dig, och
  Ditt liv ska förändras som mitt gjorde. Kontakta jose LUIS Loan Company idag och få ditt lån från dem, Gud välsigne JOSE LUIS låneföretag för sitt genuina lån erbjudande.
   Se till att du kontaktar JOSE LUIS Lån för ditt lån eftersom jag fick mitt lån framgångsrikt från det här företaget utan påfrestning

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Kimberly Bailey
  #17 Kimberly Bailey 9 studeni, 2017, 12:51

  TREBATE POTVRĐUJUĆI NOVAC ZA PLAĆANJE BILJA KONTAKTIRAJTE: [email protected] ZA VIŠE INFORMACIJA

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Patricia Martins
  #18 Patricia Martins 8 studeni, 2017, 21:21

  Moje ime je Patricia Martins, iz Bosne, samohrani roditelj, pre nego što je moj suprug umro, ostavio nam je toliko duga, bio sam zbunjen i frustriran kako da platim ogroman dug. Jednog dana prošao sam kroz internet, naišao sam na iskaz (Pedra Gonçalo) o tome kako mu je GINA MORGAN pomogla u zajmu. Tako sam se prijavila za kredit od 85.000 evra u trajanju od 5 godina od Kompanije preko nje ([email protected]). Kada sam se prijavio za zajam, obavezao se BOG da ako dobijem zajam, ja ću neka svet zna šta je uradio za mene, na moje najveće iznenađenje, za manje od 48 sati moj kredit je odobren sa kamatom od 2%. Sada sam rešio dug svog supruga i pokrenuo sam novi život i posao. Upravo sam ispunila svoj zavet. Dakle, ako želite bilo kakvu vrstu kredita od 2%, molimo kontaktirajte GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD na svoj e-mail [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. James Lewandowski
  #19 James Lewandowski 7 studeni, 2017, 18:35

  Tražite hitno hitno? Želite li podmiriti svoje račune i kupiti nekretninu (Investicijski zajam) / Građevinski zajam? Mogu vam jamčiti odobrenje zajma od 24 sata.

  Mi smo svjetska klasa investicijsko društvo koje nudi sve vrste financijskih usluga s fleksibilnim uvjetima otplate i pravodobno zatvaranje rasporeda.

  Kontaktirajte nas putem e-maila za više informacija

  Hvala ti.
  Gospodine James Lewandowski
  e-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Elena
  #20 Elena 7 studeni, 2017, 09:20

  Dragi tražioci kredita

  U bilo kakvim finansijskim poteškoćama? Da li želite da započnete svoj biznis? Ova kreditna kompanija osnovana je organizacija za ljudska prava širom svijeta s jednim ciljem pomoći siromašnima i ljudima sa finansijskim poteškoćama u životu. Ako želite da se prijavite za kredit, vratite nam se s detaljima ispod email: [email protected]

  Ime:
  Potreban iznos kredita:
  Trajanje zajma:
  Broj mobitela:

  Hvala i Bog blagoslovio
  POVJERENJE
  Elena

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.