U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.066 komentara

Uskoči u raspravu
 1. MRS VALICIA RENE
  #1 MRS VALICIA RENE 2 listopad, 2017, 13:48

  ZDRAVO…

  TREBATE POTVRĐUJUĆI NOVI TROŠKOVI ZA PLAĆANJE NAKNADA I POKRETANJE POSLOVNOG KONTAKTIRANJA NA EMAIL: mrsvaliciarene[email protected].

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. oullinfinance
  #2 oullinfinance 1 listopad, 2017, 18:21

  Da li imate loš kredit i potreban vam je kredit? Kontaktirajte nas preko: [email protected]
  Nudimo sve vrste kredita sa samo 2% kamatne stope

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. oullinfinance
  #3 oullinfinance 29 rujan, 2017, 20:05

  Imate loš kredit i trebate zajam? Kontaktirajte nas putem: [email protected]
  Nudimo sve vrste kredita uz kamatnu stopu od samo 2%

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. kelvin smith
  #4 kelvin smith 23 rujan, 2017, 12:11

  Pozdrav svima,

  Jeste li financijski stisnuti? Trebaju li privatni ili poslovni zajmovi za razne svrhe? Tražite li zajmove za provođenje velikih projekata? Tražite li sredstva za osobnu upotrebu? Ako da, onda više ne tražite. Nudimo sve vrste financijskih potpora za zajmove za poslovne / kuće, školske kredite, investicijske zajmove, zajmove za transport, financiranje projekata i kreditne linije po kamatnoj stopi od 2% godišnje. Obratite nam se na: [email protected] za puni postupak zajma, ako je zainteresiran.

  ovdje je naša poslovna web stranica: https: //kelvinsmithfunds.wixsite.com/kelvinsmithfunds

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. patricija bodnarova
  #5 patricija bodnarova 22 rujan, 2017, 22:29

  Želimo obavijestiti javnost da je PATRICIJA BODNAROVA LOAN COMPANY trenutno davanje zajma po pristupačnoj stopi od 2% godišnje. Dajemo minimalni iznos kredita od 10.000,00 EUR i maksimalni iznos od 100.000.000,00 EUR. Ako vam je potrebna financijska sredstva za širenje poslovanja, poljoprivrednu namjenu, otplatu duga, auto kredita i obrazovnog kredita onda vam možemo pružiti veliku pomoć i pomoć. Za više informacija o našem kreditnom programu preporučujemo da se obratite službenoj e-pošti navedenoj u nastavku: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Robert David
  #6 Robert David 22 rujan, 2017, 11:58

  Zdravo,
  Jeste li razmatrali opcije za financiranje nove kupnje kuće, izgradnje, kredita za nekretnine, refinanciranja, konsolidacije duga, osobnih ili poslovnih ciljeva? Dobrodošli u budućnost! Financiranje lako s nama. Kontaktirajte nas dok nudimo našu financijsku uslugu uz nisku i povoljnu kamatnu stopu od 2% za zajmove s dugim i kratkim rokom. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati za daljnje postupke stjecanja zajma putem ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Robert David
  #7 Robert David 22 rujan, 2017, 11:43

  Trebate li zajam s niskom kamatnom stopom onda nas kontaktirajte putem: ([email protected]L.COM)

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. MAGRET JAMES
  #8 MAGRET JAMES 20 rujan, 2017, 19:05

  Zdravo,
  Da li vam je potreban hitan kredit ??? Da li ste u dugu? Da li imate loš Credit? da li su vam banke odbijene, da li vam je potreban kredit za pokretanje sopstvene firme? Mi davamo zajmove ljudima uprkos njihovim lošim / lošim rezultatima. Mi damo poslovne i lične kredite dugoročnim i kratkoročnim trajanjem po vašem izboru uz nisku kamatnu stopu od 2% za pojedince i kompanije. Naš programer kredita je brz i pouzdan, primjenjuje se danas i dobija vaš trenutni odgovor. krediti su dobro osigurani, 100% garantovani i korisnici su osigurani maksimalnom sigurnošću. Za dalju istragu kontaktirajte nas putem e-mail adrese: ([email protected]) i dobijete kredit danas.
  E-mail: ([email protected])
  Gospođa Magret james MD / CEO

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. natalijagabrielaloan
  #9 natalijagabrielaloan 19 rujan, 2017, 18:40

  zdravo
  Vrlo smo uzbuđeni predstaviti vam ovaj novi pothvat koji je pošten, pouzdan, brz i vrlo učinkovit za liječenje vaših financijskih problema. Predstavljam financijsku instituciju koja u osnovi financira financijski instrument za zajam i hipoteke svih vrsta. Trebate hitni zajam za brisanje dugova ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Ne tražite dalje. kontaktirajte gđu GABRIELA NATALIJA MANDZUKIĆ, uglednog privatnog zajmodavca koji je otvorio financijsku priliku svima kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Mi dajemo zajam po kamatnoj stopi od 2% ljudima, tvrtkama i društvima na jasan i razumljiv način, uvjete i Uvjeti. : ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. CATHERINE JONES
  #10 CATHERINE JONES 14 rujan, 2017, 23:33

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa CATHERINE JONES, renomirani privatni zajmodavac za zajmove, otvorila ekonomsku priliku za sve one kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Trebate li hitni zajam za brisanje dugova ili trebate kapitalni zajam kako biste poboljšali svoje poslovanje? Jesu li banke i druge financijske institucije odbijale? Ne tražite dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Dajemo osigurane zajmove po kamatnoj stopi od 2% pojedinaca, tvrtki i tvrtki na jasan i razumljiv način, odredbe i uvjete.
  Nije potrebno provjeriti kredit, 100% zajamčeno.
  Pošaljite nam e-poštu na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. patricija bodnarova
  #11 patricija bodnarova 14 rujan, 2017, 23:32

  Želimo obavijestiti javnost da je PATRICIJA BODNAROVA LOAN COMPANY trenutno davanje zajma po pristupačnoj stopi od 2% godišnje. Dajemo minimalni iznos kredita od 10.000,00 EUR i maksimalni iznos od 100.000.000,00 EUR. Ako vam je potrebna financijska sredstva za širenje poslovanja, poljoprivrednu namjenu, otplatu duga, auto kredita i obrazovnog kredita onda vam možemo pružiti veliku pomoć i pomoć. Za više informacija o našem kreditnom programu preporučujemo da se obratite našoj službenoj e-pošti navedenoj u nastavku: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. HENRIETTA FERNANDO
  #12 HENRIETTA FERNANDO 14 rujan, 2017, 14:51

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Henrietta Fernando, privatna zajmodavac, otvorila financijsku priliku svakome tko treba financijsku pomoć. Dajemo kredit po kamatnoj stopi od 2% za pojedince, tvrtke i tvrtke pod jasnim i razumljivim uvjetima i uvjetima. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Julie Rasford
  #13 Julie Rasford 13 rujan, 2017, 22:20

  Moje ime je Julie Rasford Am iz SAD-a. Zahvaljujem g. Arnoldu da mi daju zajam, pronašao sam svjedočenje o tome kako je prijatelj primio zajam od kredita Carl Mosley i podnijela zahtjev za kredit i dobio moj kredit. Ako vam je potreban hitan zajam, izbjegavajte Internet Scammers danas da zatražite besplatne zajmove Obratite im se putem e-pošte; [email protected]

  Lijepi Pozdrav,
  Julie Rasford

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Jacovic Michel
  #14 Jacovic Michel 12 rujan, 2017, 15:27

  Pravi zajam Ponuda

  Trebate li originalni i stresni zajam za vaše poslovanje, ulaganje, domove, hipoteku, obrazovanje, zdravlje i sve što želite učiniti s novcem, a zatim nas kontaktirajte na ([email protected]). Mi smo vaš pouzdan partner u tijeku!

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Mr Josh Hawley
  #15 Mr Josh Hawley 12 rujan, 2017, 12:03

  Zdravo,
  Ja sam gospodin Josh Hawley, osobni kreditni zajmodavac koji pruža zajam žive prilike pojedincima, institucijama, organizacijama, itd. Samo po kamatnoj stopi od 2% bez kolaterala …. Trebate li hitnu zajam za isplatu duga ili trebate li zajam za poboljšanje svoje tvrtke? Vi ste odbijali banke i druge financijske institucije? Trebate li kredit za konsolidaciju ili hipoteku? Sve vaše brige su gotove jer smo ovdje kako bismo sve svoje financijske probleme učinili stvarom iz prošlosti.
  Kontaktirajte nas putem e-maila na ([email protected]) za više detalja ..

  Pozdrav!

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Queeneth
  #16 Queeneth 11 rujan, 2017, 00:36

  FINANCIRAJU NJIHOVI PROJEKTI I SREĐE ([email protected]) dajemo zajam uz nisku kamatnu stopu od 2% Odluka o ukrcati se na projekt s 2, jedna je stvar; Pronađite sredstva kako biste ih mogli ostvariti. Kako bi se olakšao pristup financiranju i zabrinutosti proširiti svoj program za jačanje kupovne moći građana, grupa je pojedinaca koji se sastaju unutar njih klub pprivate i registrirani zagovornici imaju pristup boljim životnim uvjetima. Dajemo vam kredit svim ljudima dobrog karaktera u dobro istraženim i dostupnim običnim ljudima. Kvaliteta usluge naše agencije pomoći će vam da odlučite o osobnom zajmu koji vam odgovara: * Financiranje kredita * Poslovni zajam * Investicijski fondovi * Zajam za konsolidaciju duga * Kreditna linija * Neki hipoteka * Stjecanje kredita * Osobni zajmovi Vi ste jedina naredba i odlučite koliko ste zadovoljni. Mora biti odgovoran za svoju potrošnju. Uzimamo brinuti se za pružanje vam potrebne količine za provedbu projekata. queeneth krediti je legit i certificirani kredit tvrtke, pouzdan i pouzdan novac pozajmljivanje tvrtke. prijavite se danas za više informacija na adresi ([email protected]) Whatsapp: +2348062209818 Hvala ti

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Haerul
  #17 Haerul 9 rujan, 2017, 10:05

  Svima mojim indonezijskim građanima donosim dobre vijesti na ovoj platformi, Allah mi je bio potpuno vjeran i cijela moja kuća preživjela je od kolovoza 2017., moje svjedočanstvo i dobra vijest idu ovako,
  Moje ime je Haerul, musliman u religiji i dolazim iz Bandung grada Indonezije
  Ja sam marketer i također poslovni savjetnik u tvrtki u kojoj radim, a možete me kontaktirati i putem moje e-pošte: ([email protected]). Želio bih iskoristiti ovu platformu kako bih obavijestio sve građane Indonezije o onome što mi je povjerila gospođa Olivia Daniel. Ova platforma je obavijestiti one koji su u potrebi i tražeći iskreni zajam da budu oprezni jer internet i blog su puni lažnih tvrtki za zajmove i prevare koji su ovdje samo da razbije vaš teško zarađeni novac.

  Kao što možete vidjeti u mojoj slici profila, bio sam u velikom dugu i odlučio sam pronaći kredit na mreži kako bih isplatio svoje dugove i kontaktirala sam kreditnu tvrtku od syngapora koji je u ožujku 2017., a ja sam prevario vlasnik tvrtku tražeći od mene da Plaćam puno naknada, platio sam i na kraju nisam dobio zajam, izgubio sam oko 20 milijuna lažne tvrtke za kredite u syngapore jer sam podnijela zahtjev za kredit od 900 milijuna eura i sa svim pristojbe koje sam platio Nisam dobio zajam i bio sam vrlo frustriran i otkazan sam sa svog posla u tvrtki gdje radim jer sam također uzeo zajam od tvrtke u kojoj radim i ja sam bankrotirao i hranio se životom.

  Tako je Allah tako dobar, molim i da me Allah uputio slugu i na ovom lojalnom danu, 17. kolovoza 2017., pregledavam internet kad nađem svjedočenje indonezijske žene po imenu Yuli e-mailom: (yuliy3531 @ gmail.com)
  Tko je iz južne Jakarta u Indoneziji, kako je Allah promijenio financijski život kroz kreditnu tvrtku i zamolila me da kontaktiram Oliviu Danielu majku e-mail: ([email protected]) i ona me upozna s Olivijom Danielom majkom i ona mi je dao hrabrosti Prijavio sam se za zajam od majke Olivije Daniela i dobio sam zajam koji sam tražio sve to, a Allahu će i dalje blagosloviti Yuli za uveo me

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. micheal
  #18 micheal 8 rujan, 2017, 19:59

  “Dobrodošli u MICHEAL THIAGO KREDITNO FIRM registrovana kreditna kompanija, koja pruža zajmove za pomoć životu. Hitno vam je potreban kredit da biste isplatili svoj dug, ili vam je potreban kredit za vaše poslovanje? Odbili su vam njihove banke i druge finansijske institucije? Trebaće vam konsolidacijski kredit ili hipoteka? Tražite više, jer smo ovde da sve vaše finansijske probleme učinimo stvarima prošlosti. Pomogli smo ljudima kojima je potrebna finansijska pomoć koja imaju lošu kredit ili potreban novac da platim račune, dajem zajam za samo 2% kamate, želim da koristim ovaj medijum da bih informirao da pružamo pouzdanu podršku i primatelja, i spremnićemo da obezbedimo kredit. Dakle, molimo Vas da nas kontaktirate danas ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. micaela
  #19 micaela 8 rujan, 2017, 19:59

  Dobar dan,

  Da li ste poslovni čovek ili žena?
  Da li ste u nekom finansijskom zbrku ili vam trebaju sredstva?
  započnite svoj
  posao? Da li vam je potreban kredit da biste rešili svoj dug ili isplatili svoje
  računi ili započeti lijepo poslovanje?
  Imate li nizak kreditni rezultat, teško je dobiti kapital
  kredit od lokalnih banaka i drugih finansijskih institucija, vaše rješenje je ovdje,
  Sertifikovani smo, pouzdani, pouzdani, efikasni, brzi i pouzdani
  dinamičan. Kontaktirajte nas danas ([email protected])
  Hvala ti i bog te blagoslovio.

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. freeman
  #20 freeman 8 rujan, 2017, 19:58

  Zdravo, ako tražite poslovni kredit? Lični krediti, kućni krediti, auto krediti, studentski krediti, krediti za konsolidaciju duga, neobezbeđeni krediti, rizični kapital itd. Ili ako vas banka ili finansijska institucija odbije iz bilo kog razloga? Ja sam Sir Kelvin Freeman privatni zajmodavac i pružam kredite za preduzeća i pojedince sa kamatnom stopom od 2% je niska i pristupačna. Ako ste zainteresovani? Kontaktirajte nas danas ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.