U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

985 komentara

Uskoči u raspravu
 1. lisa
  #1 lisa 12 lipanj, 2017, 20:53

  Želim zahvaliti gospodinu westhoodu da mi dajem zajam. Našao sam svjedočenje o tome kako je prijatelj dobio kredit od apexloans i podnijela zahtjev za kredit i dobio moj kredit. Ako vam je potreban hitan zajam danas izbjegavati internet scammers danas podnijeti zahtjev za legit kredita putem e-pošte; [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 10 lipanj, 2017, 23:27

  Ja sam gospođa Maria Pedro, trebate hitan zajam za isplatiti svoje dugove ili vam je potreban kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Trebate konsolidacija zajam ili hipoteku ili u druge svrhe? Jeste li bili odbijen od strane banaka i ostalih financijskih institucija? Ključna ne više jer smo ovdje da bi sve svoje financijske probleme stvar prošlosti !!! Dajemo kredite poduzećima, privatnim namjera i pojedinaca na niskom i pristupačne kamatnu stopu od 2% za određeno razdoblje od 1-20 godina i poček od šest mjeseci prije početka mjesečne rate. Možete nas kontaktirati putem e-maila putem: ([email protected])

  Primjena podataka

  1) Naziv:
  2) Država:
  3) Adresa:
  4) Spol:
  5) status:
  6) Zanimanje:
  7) Telefonski broj:
  8) položaj u mjesto rada:
  9) mjesečni prihod:
  10) Iznos kredita:
  11) trajanje kredita:
  12) Namjena kredita:
  13) Datum rođenja:
  hvala

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. IVANA LUKA
  #3 IVANA LUKA 10 lipanj, 2017, 01:05

  Trebate hitni zajam za isplatu duga ili vam je potreban zajam za popravak vašeg posla? Trebate li zajam za konsolidaciju ili hipoteku? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Nemojte tražiti više jer smo ovdje kako bismo sve svoje financijske probleme učinili stvarom prošlosti! Posudimo tvrtkama, privatnim subjektima i pojedincima s niskim interesom i pristupačnim cijenama od 2%. Možete nas kontaktirati putem e-maila putem: ([email protected])

  APLIKACIJE PODATAKA

  1) ime ………………………
  2) Država …………………..
  3) Adresa ………………….
  4) Rod ……………………
  5) bračni status ………….
  6) Rad …………….
  7) Broj telefona ………..
  8) položaj na poslu …..
  9) mjesečni prihod ………………..
  10) ukupni zajam ………
  11) trajanje zajma …..
  12) Odredišni zajam ………………
  13) Datum rođenja ……………………

  Hvala.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Gospođo Mary Paul
  #4 Gospođo Mary Paul 9 lipanj, 2017, 17:42

  zdravo
  Kako si danas?
  Trebate li dobar zajmodavac koji vam može pomoći da dobijete zajam kako biste platili račune i započeli vlastiti posao ako da, molimo Vas da kontaktirate gospođicu Mary Paul preko njezine adrese e-pošte preko [email protected]

  Gospođo Mary Paul

  ponuda za zajam

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. lisa
  #5 lisa 9 lipanj, 2017, 16:51

  Quiero apreciar westhood de los préstamos del ápice para darme un préstamo si usted necesita un prestamista urgente del préstamo del legit aplicar vía email: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. philip morgan
  #6 philip morgan 8 lipanj, 2017, 23:28

  Trebate osobne financije i poslovanje ili ulaganje bez stresa i brzog odobravanja? Ako je tako, kontaktirajte nas još danas, jer se trenutno nude kredite s izvanrednim 2% kamatne stope. Naše financije su sigurno i siguran. Sreća naših kupaca je naša snaga. Krediti od € 5000 – € 1.000.000,00 eura i funti, dostupna sada su poslovne, osobne, dom, putovanja i studentski krediti, itd Za više informacija, molimo pošaljite detaljan kredit ponuda (vrijednost i trajanje kredita)
  zajam časnik. EMAIL: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. henry williamsloan
  #7 henry williamsloan 8 lipanj, 2017, 13:13

  Da pravilno se predstavim, ja sam Henry Williams Brandon privatni zajmodavac i dati kredit na 2% kamatne stope. To je finansijska prilika na vratima korak se danas i dobiti instant kredita. Postoji mnogo tamo u potrazi za financijske mogućnosti ili pomoći širom mjestu i dalje neće biti u mogućnosti da biste dobili jedan. Ali, to je finansijski prilika u
  svoj vrata korak i kao takav ne može propustiti ovu priliku. Ovo
  Usluga je za pojedince, poduzeća, poslovne ljude i women.The kredit
  raspoloživi iznos u rasponu od $ 1.000,00 do $ 500,000,000.00, ili bilo
  broj po svom izboru za više informacija kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  PRVI potrebne informacije

  Ime i prezime:
  Osobni telefon
  zemlja:
  Adresa:
  stanje:
  Starost:
  sex:
  Da li ste ranije prijaviti? :
  bračni status :
  Iznos kredita potrebno kao zajam:
  Trajanje kredita:
  Svrha kredita:
  Zanimanje:
  Mjesecna zarada :

  Kao i čekaju svoj brz odgovor,
  S poštovanjem, Henry Williams

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. OLIVIA DANIEL
  #8 OLIVIA DANIEL 8 lipanj, 2017, 11:21

  Zdravo,
  Ja sam gospođa Olivia Daniel, trebate hitni zajam za isplatu dugova ili vam je potreban zajam za poboljšanje vašeg poslovanja? Trebate li konsolidacijski kredit ili hipoteku ili druge svrhe? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Nemojte više tražiti jer smo ovdje da bismo sve vaše financijske probleme učinili prošlošću! Dajemo zajmove tvrtkama, privatnim subjektima i pojedincima uz nisku i povoljnu kamatnu stopu od 2% na fiksno razdoblje od 1-20 godina i šest mjeseci počeka prije početka mjesečne rate. Možete nas kontaktirati putem e-maila putem: ([email protected])

  PRIMJENA PODATAKA

  1) Naziv:
  2) Država:
  3) Adresa:
  4) Spol:
  5) Bračno stanje:
  6) Zanimanje:
  7) Broj telefona:
  8) položaj umjesto posla:
  9) mjesečni prihod:
  10) iznos kredita:
  11) trajanje zajma:
  12) Svrha zajma:
  13) Datum rođenja:
  Hvala ti

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. vick mara
  #9 vick mara 7 lipanj, 2017, 21:53

  (VICK MARALOAN Firm Company)
   
  Dobro sam gospođa, Vick mara, vjerovnik legitiman i pouzdan kredit krediti
  u uslovima i jasan i razumljiv na 2% kamatne stope. od
  USD $ 12.000 do $ 8.000.000, samo eura i kilograma. Dajem poslovnih kredita,
  Osobni krediti, studentski krediti, auto krediti i krediti platiti račune. ako ti
  Treba loana2
     što morate učiniti je da me direktno kontaktirate
  U: ([email protected])
  Bog te blagoslovio.
  S poštovanjem,
  Gospođa: Vick mara
  E-mail: ([email protected])

  Napomena: Svi odgovor treba poslati na adresu: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. vick mara
  #10 vick mara 7 lipanj, 2017, 21:52

  Mul on vaja raha laenata / 2017

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. david doris
  #11 david doris 3 lipanj, 2017, 21:18

  Trebate hitni zajam za isplatu dugova? Trebate li zajam za pokretanje novog posla? Trebate li osobni zajam? Nudimo sve vrste kredita po kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas danas na e-mail: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. ALICIA RADU
  #12 ALICIA RADU 2 lipanj, 2017, 08:37

  Zdravo,
  Ja sam gospođa Alicia Radu, privatna zajmodavka koja daje zajmove za životno razdoblje. Trebate hitno hitno isplatiti svoje dugove ili vam je potreban zajam kako bi unaprijedili Vaše poslovanje? Odbili su vas banke i druge financijske institucije? Trebate li zajam za konsolidaciju ili hipoteku? Tražeći više jer smo ovdje kako bismo sve svoje financijske probleme učinili stvarom iz prošlosti. Mi posuđujemo sredstva pojedincima kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili potrebna novca za plaćanje računa, da ulažu u posao po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij kako bismo vas obavijestili da pružamo pouzdanu i korisničku pomoć te ćemo biti spremni ponuditi zajam. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na:
  ([email protected])

  PRIMJENA PODATAKA

  1) Ime i prezime:
  2) Država:
  3) Adresa:
  4) Država:
  5) Spol:
  6) Bračno stanje:
  7) Zanimanje:
  8) Broj telefona:
  9) Trenutni položaj na mjestu rada:
  10) Mjesečni prihod:
  11) Potrebna svota kredita:
  12) Trajanje zajma:
  13) Svrha zajma:
  14) vjera:
  15) Jeste li se prijavili prije:
  16) Datum rođenja:
  Hvala.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. sun life
  #13 sun life 2 lipanj, 2017, 00:22

  Trebate li brzi novac za vašu tvrtku, opremu, inventuru ili ekspanziju?
  Mi
  Su ovdje kako bi vam pomogli. Sun Life Financial Corporation pruža financijska rješenja za sve vrste poslovanja
  , malih i velikih. Pružamo alternativne poslovne zajmove, pružamo potrebne papirnate radove i ponosimo se našim brzim preokretom kako bismo vam dobili
  što prije novca.
  Pošaljite nam e-poštu na adresu [email protected] kako biste se raspitali o našim uslugama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. ALICIA RADU
  #14 ALICIA RADU 1 lipanj, 2017, 12:54

  Zdravo,
  Ja sam gospođa Alicia Radu, privatna zajmodavka koja daje zajmove za životno razdoblje. Trebate hitno hitno isplatiti svoje dugove ili vam je potreban zajam kako bi unaprijedili Vaše poslovanje? Odbili su vas banke i druge financijske institucije? Trebate li zajam za konsolidaciju ili hipoteku? Tražeći više jer smo ovdje kako bismo sve svoje financijske probleme učinili stvarom iz prošlosti. Mi posuđujemo sredstva pojedincima kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili potrebna novca za plaćanje računa, da ulažu u posao po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij kako bismo vas obavijestili da pružamo pouzdanu i korisničku pomoć te ćemo biti spremni ponuditi zajam. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na:
  ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. augustine junio
  #15 augustine junio 31 svibanj, 2017, 22:58

  Pozdrav, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Jeste li u bilo kojem
  Stres Ja financiram ili trebam sredstva za pokretanje vlastitog
  Poslovni? Trebate li zajam za podmirenje duga ili plaća
  Svoje račune? Imate li nisku kreditnu ocjenu i imate
  Poteškoće pri dobivanju kredita od lokalnih banaka i drugih
  financijske institucije? Želim vas obavijestiti da nude kredite
  Uz nisku kamatnu stopu od 2%, ako ste zainteresirani za dobivanje a
  Zajam od nas, kontaktirajte nas putem e-pošte: ([email protected])

  INFORMACIJE O BORROWERU

  1) Ime i prezime: ……………………………………………….
  2) Država: ………………………………………………… ..
  3) Adresa: ………………………………………………….
  4) Država: …………………………………………………… ..
  5) Spol: ……………………………………………………….
  6) Bračno stanje: ………………………………………….
  7) Zanimanje: …………………………………………… ..
  8) Broj telefona: …………………………………………
  9) Trenutačno mjesto na mjestu rada: …………………
  10) Mjesečni prihod: ………………………………………
  11) Potrebni iznos zajma: ……………………………….
  12) Trajanje zajma: …………………………………………
  13) Svrha zajma: …………………………………… ..
  14) vjera: ……………………………………………… ..
  15) Jeste li se prijavili prije ……………………………

  Hvala,

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. mark wiliams
  #16 mark wiliams 30 svibanj, 2017, 02:10

  Tražite financijski izvor za vaš novi stan, graditeljstvo,
  refinanciranje,
  Konsolidacija duga, osobna ili poslovna svrha? Mala ili velika skala? Ovdje
  Dolazi otvorena prilika.

  Značajna Reality Finance Home nudi financijsku uslugu svima koji ispunjavaju uvjete
  Osobe).

  * Maksimalni iznos koji mi posudimo je 500.000.000,00 u sljedećem
  Valuta: američki državni dolari, Europa i velike britanske funte (GBP) e.t.c

  Kontaktirajte nas putem e-maila: …. [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. claribel flores
  #17 claribel flores 26 svibanj, 2017, 19:10

  Poštovani, obavještavamo javnost da je gospođa CLARIBEL FLORES ugledna privatna zajmodavac otvorila ekonomsku priliku za sve one koji trebaju bilo kakvu financijsku pomoć. Trebate hitni zajam za brisanje vaših dugova ili trebate li stambeni kredit kako biste poboljšali svoje poslovanje? Jeste li ikada odbijali od banaka i drugih financijskih institucija? Ne tražite dalje jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Osigurali smo 2% kamatnih stopa za pojedince, tvrtke i korporacije na jasan i razumljiv način, uvjete i odredbe. Nije potrebna kreditna provjera, 100% zajamčeno. E-pošta: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. MARY FISH
  #18 MARY FISH 26 svibanj, 2017, 09:24

  Zdravo, Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Mary FISH ugledna privatna zajmodavac kredita otvorio ekonomsku priliku za sve one koji trebaju bilo kakvu financijsku pomoć. Trebate hitni zajam za brisanje vaših dugova ili trebate li stambeni kredit kako biste poboljšali svoje poslovanje? Jeste li ikada odbijali od banaka i drugih financijskih institucija? Ne tražite dalje jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Osigurali smo 2% kamatnih stopa za pojedince, tvrtke i korporacije na jasan i razumljiv način, uvjete i odredbe. Nije potrebna kreditna provjera, 100% zajamčeno. E-pošta: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. Davies Ruth
  #19 Davies Ruth 19 svibanj, 2017, 18:57

  Krediti za sve vrste namjena
  Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 5 milijuna eura
  Uz nisku kamatnu stopu od 2%
  Zajam
  Razdoblje: do 20 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban.
  Kupci moraju
  Biti stariji od 18 godina
  Ova je transakcija 100% sigurna za sve klijente
  Za više informacija o bonusu kontaktirajte nas putem e-maila:
  ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Aliciana Castelo
  #20 Aliciana Castelo 18 svibanj, 2017, 22:14

  Zdravo,
  Ja sam gospođa Aliciana Castelo privatni zajam zajmodavac koji daje životno vrijeme priliku kredita. Trebate hitan zajam za brisanje dugova ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Trebate konsolidaciju ili hipotekarni kredit? Nemojte tražiti dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Posudimo sredstva ljudima kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili potrebne novca za plaćanje računa, da ulažu u posao po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij kako bi obavijestio javnost da smo sigurni da ćemo dobiti pouzdanu pomoć i korisnike i da ćemo vam biti spremni ponuditi zajam.
  Pošaljite nam e-poštu na adresu: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.