U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

U 2016. TREBA OČEKIVATI INTERVENCIJU MMF-a

20. prosinac, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

MMF-Hrvatsko-gospodarstvo-i-nadalje-je-u-recesiji-nezaposlenost-rasirena-fiskalna-pozicija-pogorsana
Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji. To znači glavnica duga je nastavila rasti

Napisao: dr Tihomir Janiček / Kanada

Kad god se nešto izvanredno dogodi u hrvatskoj javnosti narod se uvijek zapita zašto se to dogodilo baš u tom trenutku. Stavljajući jasno do znanja da redoslijed ili trenutak nekog događnja izaziva sumnju o tek pukoj slučajnosti.
Tako se evo dogodila i pojava u javnosti guvernera Vujčića. Već smo se navikli u mjesec dana prije izbora na iznenadna gospodarska poboljšanja u Hrvatskoj. Pred same izbore naprasno su u hrvatskom gospodarstvu počele „ruže cvasti“. Tako, kad god je SDP postao udaljeniji od dogovora sa „Mostom“ odmah se pozitivna vijest javi, a dočim se približi dogovoru sa „Mostom“ nekako ponestane pozitivnih vijesti. Guverner se u potpunost uklapa u to zbivanja.

Upitan rast BDP-a

Glavna vijest sada je rast BDP u Hrvatskoj, a koji bi za ovu godinu trebao biti „ČAK“ 1,2%. Naravno, 2015 godina kalendarski još nije okončala, pa se ni ne može znati doista koliki će biti izračun stope rast BDP-a za ovu godinu. No, pobrinuo se za ovu „izvrsnu“ vijest, a tko drugi nego guverener Vujičić. Kako se „Domoljubna koalicija“ približila dogovoru sa „Mostom“, a fotelja za Milanovića i samim time i za Vujičića postala „klizavija“, evo odmah „super“ pozitivnih vijesti. Što više, poput djeda Božićnjaka pojavljuje se guverner i očekuje stopu rasta BDP-a od „čak“ 1,5% za ovu godinu.
Istini za volju, niti jedna međunarodna institucija ne očekuje toliki rast BDP-a za Hrvatsku. Europsko povjerenstvo očekuje 1,1%, MMF 0,8%, EBRD 0,9%. Ekonomski insitut iz Zagreba rast od 0,5%. Kome treba vjerovati?
Kao hrvatski čovjek i stručnjak uvijek ću vjerovati prvo hrvatskim institucijama, pa tek onda stranim. Posebice kada se radi o stručnim institucijama koje su obično relativno manje izložene političkom pritisku u Hrvatskoj. To se dakako ne odnosi na Državni zavod za statistiku, jer do sada, uvijek su se ponašali po principu „statistika naša dika, što poželiš to naslika“!
No, hajdemo sada redom objasniti što se događa. Rast BDP koji se spominje vrlo je upitan, a sa druge strane, krajnje je beznačajan! Kako sam i ranije spominjao, rast BDP od 1% u bilo kojoj državi donosi udvostručenje iznosa BDP za 70 godina! Stoga govoriti o bilo kakvom gospodarskom oporavku Hrvatske, jednostavno je besmisleno. Usporedba stope rasta BDP i kamatne stope pruža sliku negativnih makrofinancijskih kretanja u Hrvatskoj. No, problem nije samo to što je stopa rasta BDP-a puno niža od kamatne stope, nego deficit državnog proračuna i dalje postoji.
To znači glavnica duga je nastavila rasti. „Tragika“ hrvatske stvarnosti, što i kada bi imali uravnotežen državni proračun, udio otplate kredita s kojima je pokrivan deficit državnog proračuna je jako visok! Stoga bi razlika između stope rasta BDP-a i kamatne stope bila problem čak i kada bi državni proračun bio uravnotežen.
Danas su američke federalne rezerve obznanile rast kamatne stope i nakon 8 godina ona iznosi 0,25%. Guverner danas nije znao objasniti kako će to „utjecati na međunarodna novčarska tržišta“! Dakle, to nije visoki iznos rasta kamatne stope, ali govori da se ekonomski oporavak u SAD događa! Posljedica toga rasta donijet će dvije stvari.
Prva je daljnje jačanje tečaja američkog dolara prema svim valutama svijeta, uključujući i euro. Drugo, uvjeti zaduživanja biti će otežani, odnosno krediti će biti skuplji, jer je kamatna stopa u svojoj naravi cijena novca.
Hrvatska kao visoko zadužena država imat će ozbiljnih poteškoća u pribavljanju inozemnih kredita za refinanciranje postojećih. Ovih 0,25% što sam spomenuo, na novačarskom tržištu svijeta donijet će rast kamatnih stopa od 1% do 2%! To znači da će Hrvatskoj biti dosta teže dobiti neki novi kredit, jer smo visoko zadužena država.

Ekspanzivna monetarna politika

Stoga posve jasno ostaje pitanje, kako to guverner Vujčić zamišlja imati „nisku kamatnu stopu“, ako će kamatna stopa svugdje u svijetu doživjeti rast? Podsjetit ću da je Hrvatska zbog primjene valutne klauzule prema tečaju eura, obvezatna održavati tečaj kune od 0,13 eura za 1 kunu. U ovom slučaju možemo očekivati znatno višu stopu inflacije od one koju očekuje Vujčić, 0,9%. Svako olakšavanje uvjeta kreditiranja vodi rastu inflacije i posljedično tomu deprecijaciji tečaja nacionalne valute!
Što više guverner Vujčić govori o „nastavku ekspanzivne monetarne politike“? Tu „ekspanzivnost“ monetarne politike provoditi će kroz kunsko kreditiranje poslovnih banaka od strane HNB-a! Prema riječima guvernera Vujčića „kamatna stopa HNB biće niža od tržišne“!? Istini za volju, ta se kamatna stopa stručno zove eskontna stopa, ali očito guverner tu lekciju nije još svladao.
Kada se sada pogleda podrobnije, hrvatsko novčarsko tržište biti će izvan tijekova svjetskog novčarskog tržišta. Dok su svi u svijetu imali nisku kamatnu stopu, Hrvatska je imala visoku kamatnu stopu. Sad se upravo započeo događati rast kamatne stope u svijetu, a guverner Vujčić će voditi politiku niske kamatne stope u Hrvatskoj!
Pri tomu ne treba smetnuti sa uma, guverner Vujčić nije spomenuo niti jednom riječju hoće li biti ikakve razlikovnosti uvjeta kreditiranja potrošnje i poslovnog kreditiranja? Očito to guvernera NE zanima!
Sukladno svemu spomenutom, može se očekivati rast inflacije. Ukoliko se ostane na sadašnjoj valutnoj klauzuli, tada će kupovna moće hrvatske kune padati na hrvatskom tržištu, a jačati na vanjskom tržištu. Inozemni kredit za Hrvatsku u takvim uvjetima biti će jednostavno nešto ne dostižno.
Hrvatska će se sa takvom novčarskom politikom opasno približiti stečaju, jer će doći do bržeg rasta uvoza od izvoza. Stoga trebamo očekivati intervenciju MMF u 2016 godini, ukoliko sve bude kako je od Vujčića najavljeno.T

1.061 komentar

Uskoči u raspravu
 1. lisa
  #1 lisa 27 veljača, 2017, 00:52

  Želim da cijenim mr westhood od apexloans što mi kredit. I su se prevareni 6000 € po različitim scammer. i sam se prijavio za kredit od apexloans i sam dobio kredit. Ako danas potrebna čitljiv kredita prijaviti putem e-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. IRENE FERNANDEZ
  #2 IRENE FERNANDEZ 25 veljača, 2017, 23:11

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gđa Irene Fernandez, ugledni privatni kredit zajmodavac je otvorio finansijski prilika za sve kojima je potrebna bilo kakve finansijske pomoći. Da li vam je potrebna hitna kredit očistiti svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vaše poslovanje? Jeste li odbijen od strane banaka i drugih financijskih agencija? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše finansijske probleme. e daju kredite po kamatnoj stopi od 2% na ljude, tvrtke i društva na jasan i razumljiv način, termini i uvjeti. Bez kreditne provjeriti je potrebno, 100% zajamčena.

  Pišite nam na: ([email protected]) da se prijave.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. DONALD TRUMP LOAN COMPANY PLC
  #3 DONALD TRUMP LOAN COMPANY PLC 25 veljača, 2017, 07:00

  Da li financijski depresiji i tražite kako biste dobili pristup kredit? Da li vam je potrebna finansijska pomoć za početak ili proširiti vaše poslovanje? si se u potrazi za kako da biste dobili pristup privatnim vjerovniku? brinuti više za ovo je privatna kompanija koja nudi jeftin kredit na 3% stope. Naše kreditiranja usluge su brzo i pouzdano. Naša transfer je zagarantovana i uspjeh je siguran. Sve vrste kredita se ovdje nude. Posjetite nas za više informacija o ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Harry Carlos Loans
  #4 Harry Carlos Loans 24 veljača, 2017, 00:37

  Zdravo, ja sam dr Harry Carlos, privatni zajam zajmodavac i dati kredit za one koji su u potrebi kredita, a oni koji žele da započnu novi business.I daju Personal Loans, Poslovni krediti, studentski krediti, pozajmica i sve vrste kredita, u zainteresovani stopi od 2% kontakt danas: [email protected] ili +2348073303418

  LEGIMATE KREDITA zajmodavac

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. fred mantin
  #5 fred mantin 22 veljača, 2017, 22:21

  Jeste li poslovni čovjek ili žena? Trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za podmirenje vaš dug ili isplatiti Vašeg računa ili početak lijep posao? Da li je potreban novac za svoj projekt? Nudimo osigurani krediti za bilo koji iznos i bilo gdje u svijetu (pojedinci, poduzeća, nekretnina i pravne osobe) u našoj stopi od 2% odličan. U odgovoru na zahtjev i poslati više informacija na sljedeću e-mail adresu: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. maria delgado
  #6 maria delgado 19 veljača, 2017, 22:27

  Zdravo,
  To je informirati širu javnost da je gospođa MARIJA Fernanda Delgado dobar ugled privatni zajam zajmodavac je otvorio gospodarsku priliku za sve one kojima je potrebna bilo kakve financijske pomoći. Trebate hitno kredit jasno svoje dugove ili trebate home kapital. kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili odbijen od strane banaka i ostalih financijskih institucija? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Mi osigurati kredite s kamatnom stopom od 2% za pojedince, poduzeća i društava na jasan i razumljiv način, uvjetima i odredbama. Ne zahtijeva kreditnu check, 100% zajamčeno. Pošalji nam se na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. equity trust loans
  #7 equity trust loans 19 veljača, 2017, 01:28

  Pozdrav, pošalji sažetak kredita vam je potrebno. Strast zajam lenders je specijalizirana u pružanju kredita iz raspona {$ 1000 do $ 90,000,000.00} na 2,0% kamatna stopa Naši krediti dobro su osigurani i maksimalnu sigurnost je naš prioritet, strast zajam lenders tvrtka je legitimna i poznati britanski odobrila zajam pozajmljivanje tvrtka sa sjedištem u Londonu, Engleska ,. i po cijelom svijetu smo ponuditi kredite za pojedince, kao i organizacije koje imaju namjeru renovirati kuća i institucija, dug konsolidacija, re-financiranje i uspostavljanje poslovnih odijela. Dajemo naš kredit u USD ($). (funti) Rounds (Euro) * Jeste li financijski Stisnut? * Da li tražiti sredstva isplatiti kredite i dugove * Da li tražiti sredstva na postavljanje vlastitog posla? * Jeste li u potrebi za privatne ili poslovne kredite za razne svrhe? * Da li traže kredite za obavljanje velike projekte * Da li tražiti sredstva za razne druge procese? Nudimo sljedeće vrste kredita: * komercijalnih kredita. * osobni zajmovi. * Poslovni Krediti. * Ulaganja krediti. * Razvoj krediti. * Stjecanje kredita. * Građevinski krediti. * Poslovni Krediti i još mnogo toga: Ako ste zainteresirani za dobivanje kredita oblikuju naša tvrtka ljubazno vratiti nam se s ovom e-mail adresu [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. clemence
  #8 clemence 17 veljača, 2017, 22:00

  Nudim zajam novca između pojedinih 5000 € do 800.000 € do bilo kakve osobne
  samostojeća u potrebi za pozajmljivanje novca za obnovu svoj život, ali morate biti osoba jednostavno, iskreno i kadulje Fiable.d’argent hvala da mi se obratite moju Facebook stranicu za više informacija

  Facebook Stranica: https://www.facebook.com/Patricia-finance-1815560135353003/

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. alexandro
  #9 alexandro 17 veljača, 2017, 13:27

  Pozdrav Gospođa / g
  Svjedočanstvo je to istinito, ja sam žena s troje djece. Od smrti mog muža, našla sam se u nevolji. I on je imao mnogo dugova platiti prije kraja siječnja, a početi svoju tvrtku .i Čitam spremni svjedoka koji su govorili o poštenog čovjeka i ozbiljno ne .are gospodina Alexandro koji su mi pomogli i Ja bi kredit od 60.000 eura. Jamčim da sam primio kredit prošlog tjedna, a sa tim novcem mogli platiti svoje račune. Ako zatim želite napraviti kredit Savjetujem vam da vas voditi do tog čovjeka i nećete biti razočarani. Evo adresa

    e-mail: [email protected]

     dati povjerenje.

  Napomena: Suzdržite se, ako niste ozbiljni pod prijetnjom kazne progona.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Akira
  #10 Akira 16 veljača, 2017, 13:47

  Jeste li ozbiljno u potrebi ili kredit koji se može brinuti za vaše financijske potrebe, proširiti svoje poslovanje ili su vas trebam za kredit za isplatiti dug ili ulagati, to je sada tako lako dobiti taj kredit koji vas uvijek poželio uz kamatnu stopu od 3% bez colecteral
  Sve što trebate učiniti je da nam se obratite @
  [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. mrs launch galary
  #11 mrs launch galary 14 veljača, 2017, 13:36

  OBAVIJEST! OBAVIJEST !! OBAVIJEST !!! Dajemo kredit privatnih poduzeća i pojedinaca. Možete pronaći neke vitalne informacije o kreditu nudimo u nastavku. U dobivanju kredita od naše tvrtke, postoje neke informacije koje je potrebno da se preko vas prije nego što možemo nastaviti s procesom prijave. Kamatna stopa: zajma koje nudimo, mi naplatiti kamatnu stopu od 2%. Danu vrijednost: Dajemo minimalni iznos od 1.000,00 do najviše 100.000.000,00 potrebne informacije: Kao potrebne informacije potrebno je ispuniti obrazac koji sadrži vaše osobne podatke, te podatke o kreditu, to će nam pomoći da mu daju potpunu dokumentaciju kredit uvjeti ugovora i ugovor će se očekivati da će potpisati i poslati natrag u tvrtku za odobrenje ako satisfier nam e-mail [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Esther andrew
  #12 Esther andrew 12 veljača, 2017, 20:11

  Pozdrav!
  Ja sam gđa ESTHER ANDREW iz Zagreb
  Velika Britanija, imam je razbio
  posao, do Otkrio sam ovaj e-mail tvrtke
  tko pomoć mene dobiti kredit za posao,, i
  Želim koristiti ovaj kratki srednje i
  Čestitam navedenih tvrtki za brzim i
  siguran novac su mi kredit bez bilo kakvog
  kolateralna, sam posuditi 15.000 usd iz tvrtke
  spasiti moj posao i mnogo više, vidio sam njihove
  e-pošte na internetu, svi uvijek dati
  svjedočanstvo za ono što su radili, pa sam brzo
  kontakt njima i svi su uradili sve za mene
  bez stresa i moj novac poslan je u
  moj račun 24 sata kasnije, bio sam iznenađenje i osjećaj
  Drago mi je, sada imam standardne poslovne
  Kontrolni agent koji pomoć mene, ja će savjet
  onima kojima je potrebna hitna kredit da ga kontaktiramo u
  email:[email protected] će pomoći
  vam odmah i reći im ja
  usmjeriti vas.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. debby festus
  #13 debby festus 12 veljača, 2017, 01:19

  Pozdrav, ja sam Debby Fest privatni zajam zajmodavac, jeste li u dugovima? Trebate financijski poticaj? Ja zakonito registrirani i odobreni za kontrolu financijskih institucija. Dajem iz kredita za domaće i internacionalne za sve ljude koji trebaju kredite, a može vratiti zajam, po stopi od 2%. Dajem iz kredita putem prijenosa računa ili provjera banka podržava. Ne zahtijeva puno papirologije. Ako želite da biste dobili kredit od kredita tvrtke našem ugledu. e-mail mene na (debbyfestusfirm @ gmail, com)

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. lisa leslie
  #14 lisa leslie 11 veljača, 2017, 15:19

  Želim da cijenim mr westhood od apexloans što mi kredit. I su se prevareni €6000 po različitim scammer. i sam se prijavio za kredit od apexloans i sam dobio kredit. Ako danas potrebna čitljiv kredita prijaviti putem email: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. lisa
  #15 lisa 11 veljača, 2017, 15:18

  Želim da cijenim mr westhood od apexloans što mi kredit. I su se prevareni €6000 po različitim scammer. i sam se prijavio za kredit od apexloans i sam dobio kredit. Ako danas potrebna čitljiv kredita prijaviti putem e-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. victoria alberto
  #16 victoria alberto 11 veljača, 2017, 06:44

  Pozdrav, moje ime je Victoria Alberto, žrtva prijevare u rukama lažnih lenders. Izgubio sam oko 45.000,00 €, jer ja koji je potreban veliki kapital 200,000.00.euro skoro sam umrla, nisam imao kamo otići. moj posao je bio uništen, te u procesu sam izgubio sina. ja ne mogu više izdržati ovo događa. u ožujku 2016., upoznao sam prijatelja koji me je uveo u dobrom majkom, gđa Olivia Daniela, koji su na kraju mi je pomogao osigurati zajam u poduzeću. dobra majka želim iskoristiti ovu priliku da vam zahvalim, a Bog i dalje da vas blagoslovi. ja također željeli iskoristiti ovu priliku da savjet kolega Hrvatsku, da postoje mnoge varalice vani, pa ako vam je potreban kredit, i žele osigurati zajam brzo, samo registrirati preko gospođe Olivia Daniela putem e-maila: ([email protected] ). također možete me kontaktirati putem ovog e-mail: ([email protected]). Ako imate bilo kakve sumnje. molim te da je jedina osoba pouzdan i pouzdan.
  Hvala ti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. FERNANDO LOPEZ
  #17 FERNANDO LOPEZ 10 veljača, 2017, 14:06

  Pozdrav,
  Ja sam gospodin Fernando Lopez privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredita. Trebate hitno kredit jasno svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Potreban vam je konsolidacija ili hipotekarni kredit? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Mi posuditi sredstva za osobe kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili je potrebna novca za platiti račune, da ulagati u poslovanje po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij je obavijestiti širu javnost da smo pružiti pouzdanu pomoć i korisniku i da će biti spremni da vam ponuditi kredit.

  Pošalji nam se na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. lisa
  #18 lisa 9 veljača, 2017, 13:16

  Želim da cijenimo mr westhood od apexloans za davanje mi kredit. Ja sam scammed 6000 € po različitim hahar. i ja podnijeli zahtjev za kredit od apexloans i ja je dobio moj kredit. ako vam je potrebna čitljiv kredita danas prijaviti putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. gospodin Paul Brenna
  #19 gospodin Paul Brenna 9 veljača, 2017, 02:23

  Da bi pravilno predstaviti sebe, ja sam gospodin Pavao Brenna privatno vjerovniku sam dati kredit na 3% kamatne stope. To je financijska prilika na vrata korak, primjenjuju se danas i dobiti svoj brzi kredit. Postoje mnogi vani u potrazi za financijsku priliku ili pomoć cijelog mjesta i još uvijek ipak ne mogu dobiti jedan. No, to je financijski prilika na vrata korak i kao takav ne može priuštiti da propustite ovu priliku. Ova usluga je uzvratiti za oba pojedinaca, poduzeća, poslovnih ljudi i žena. Iznos kredita na raspolaganju u rasponu od bilo kojeg iznosa po svom izboru Za više informacija kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected]

  Zahtjev za kredit oblik za punjenje i povratak.

  Puno ime………………………………
  Osobni Telefonski broj ……………………….
  Zemlja…………………………………….
  Adresa………………………………..
  Država…………………………
  Dob………………………………………
  Bračni status……………………………
  Iznos kredita je potrebno kao zajam ……………………………….
  Zajam Trajanje ……………………………
  Mjesečni prihod………………………..
  Okupacija ………………………………
  Jeste li se nanosi prije? …………………..

  U priznanju tih podataka, Mi ćemo vam poslati naše uvjete uz raspored otplate i ako se slažete s uvjetima i odredbama, stojite dobiti kredit u roku od 24hours. To ovisi o ozbiljnosti i hitnosti u dobivanju kredita. Rado čekaju svoju brzu reakciju, poĹĄtovanjem, gospodin Paul Brenna

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Elena
   Elena 3 lipanj, 2019, 14:44

   Spoštovani iskalci posojil

   Ste v finančnih težavah? Želite začeti svoje podjetje? Ta posojilna družba je bila ustanovljena po vsem svetu, organizacije za človekove pravice z edinim namenom pomagati revnim in ljudem s finančnimi težavami. Če se želite prijaviti za posojilo, nas kontaktirajte s podrobnostmi pod elektronsko pošto: [email protected]

   Ime:
   Zahtevani znesek posojila:
   Trajanje posojila:
   Telefonska številka:

   Hvala in Bog blagoslovi
   ZAUPANJE
   Elena

   Odgovorite na ovaj komentar
 20. debby festus
  #20 debby festus 9 veljača, 2017, 00:12

  Pozdrav, ovo je informirati širu javnost da je gđa Debby Fest privatni zajam zajmodavac koji je otvorio financijske mogućnosti za sve one koji trebaju bilo kakvu financijsku pomoć. Dajemo kredit na 2% kamatne stope za pojedince, društva i društva pod uvjetima i jasno i razumljivo. Kontaktirajte nas već danas putem e-maila na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.