TTIP ĆE BITI OZAKONJENI AMERIČKI IMPERIJALIZAM

TTIP ĆE BITI OZAKONJENI AMERIČKI IMPERIJALIZAM

30. svibanj, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

U članku u Independentu se izvještava da „dokumenti“ koji su procurili u javnost „pokazuju da će korporacijama SAD-a biti data moć bez presedana nad javnim zdravstvom i regulacijama zaštite i sigurnosti koje se predviđaju u budućnosti. Ako se bilo koja evropska vlada usudi zakonski utvrditi povećanje socijalnih standarda i standarda zaštite okoliša TTIP će dati SAD investitorima prava da utuže gubitak profita

Napisao: dr. Paul Craig Roberts/ s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović

(dr. Paul Craig Roberts, bivši zamjenik ministra ekonomije u Reaganovoj vladi i bivši urednik Wall Street Journala)

Greenpeace je učinio veliku uslugu onom dijelu svijeta čiji su predstavnici pokvareni, korumpirani i glupi i imaju namjeru potpisati TRANS-PACIFIC I TRANS ATLANTIC partnerstvo kao veliko djelo. Greenpeace je osigurao i otkrio tajne TTIP dokumenta koji Washington i globalne korporacije guraju prema Evropi. Službeni dokumenti dokazuju da je moj opis toga „partnerstva“ bio točan čim su se dokumenti pojavili u tisku.

Ti tzv. „ugovori o slobodnoj trgovini“ nisu uopće trgovinski ugovori. Svrha tog „partnerstva“ koje su sastavile globalne korporacije je da se korporacije učine imunim na zakone suverenih država u kojima posluju. Svaki zakon suverene države bilo socijalni, zakon o zaštiti okoliša, o sigurnosti hrane, zaštite na radu, svaki zakon ili regulacija koja umanjuje profit korporacije smatra se „preprekom u poslovanju“. „Partnerstvo“ dopušta korporacijama da podignu tužbu koja obara zakon ili regulaciju i još obeštećuje korporaciju i plaća joj naknadu za štetu iz sredstava platiša poreza države u kojoj posluje. Pri tom korporacija je i sudac i porota i tužitelj.

Drugim riječima „partnerstvo“ daje globalnim korporacijama moć da sruše sve demokratske tečevine. Evropa se sastoji od demokracija. Demokracije zakonima štite okoliš, sigurnost hrane i rada, ali ovi demokratski zakoni ograničavaju profit. Sve što je iznad tvornice koja eksploatira radnike, plaća od kojih se jedva može preživjeti, bez zaštite okoliša, bez zakonodavstva koje štiti hranu ili rad može biti odbaćeno i bit će svedeno od strane globalnih korporacija pod naziv „partnerstvo“.

Jedino izdajica, i to dobro plaćena izdajica, može potpisati takav ugovor.

“Partnerski” sporazumi se provode u tajnosti

Po mom mišljenju i oporezivanje korporacija može biti odbaćeno jer umanjuje profit.

Trans-Atlansko i Trans-Pacifičko „partnerstvo“ se provodi u tajnosti. Razlog je očit. Ako bi ljudi znali kako su prodani nastala bi pobuna i protesti. Korporacije skrivaju i njihovi propagandisti u financijskim medijima mogu poricati moja otkrića jer nemam službenog dokumenta da se na njega pozovem. „Partnerski“ sporazumi su pregovorni. Prema Ustavu SAD-a ugovori /pregovori/ spadaju u nadležnost Kongresa a ne u nadležnost izvršnog tijela doznačenog Trgovačkom predstavništu koje ne predstavlja narod nego korporacije koje traže prednosti. Da bi izbjegli Ustav SAD-a sporazumi su definirani kao Ne- Ugovori. Tako možete vidjeti kako su stvoreni temelji za korupciju.

Način na koji se to radi je da se odredi Trgovačke predstavnike SAD-a da pregovaraju s određenim predstavnicima drugih zemalja. Svaki otpor sudjelovanju se rješava s mitom i prijetnjama. A svi pregovori se odvijaju u tajnosti. Ono što trgovački predstavnici potpišu sudjelovanjem u pregovorima podnosi se zakonodavstvu država. Zakonodavcima se kaže da moraju potvrditi ugovor i ne ugrožavati sav teški rad koji je iziskivao toliko napora i koji je u interesu sviju, a to potvrđuju svi podmićeni predstavnici i uznemiravani predstavnici pod stalnim pritiskom.

Ovi su „trgovački ugovori“ začeti u SAD-u jer su američke globalne korporacije i američke mega – banke najveći igrači u svjetskoj ekonomiji i sporazumi koji vode korporacije u tom procesu daju američkim kompanijama ekonomsku hegemoniju nad svima koji potpišu ugovore. Trans-Atlansko i Trans – Pacifičko „partnerstvo“ su instrumenti financijskog imperijalizma SAD-a.

3. svibnja 2016. o tome sam na TV-u raspravljao sa Sean O Grady-em, financijskim urednikom britanskog lista „Independent“. Interesantno je da je O Grady zauzeo dijametralno suprotno stajalište od onog njegovog lista.

U članku u Independentu se izvještava da „dokumenti“ koji su procurili u javnost „pokazuju da će korporacijama SAD-a biti data moć bez presedana nad javnim zdravstvom i regulacijama zaštite i sigurnosti koje se predviđaju u budućnosti. Ako se bilo koja evropska vlada usudi zakonski utvrditi povećanje socijalnih standarda i standarda zaštite okoliša TTIP će dati SAD investitorima prava da utuže gubitak profita svojih korporacija na sudu koji je nedostupan domaćim firmama, vladama ili bilo komu drugom. Za sve one koji nam predbacuju da smo bili oni koji potiču paniku možemo reći da smo mi bili u pravu, a ne oni.“

Tako sam shvatio da stvari stoje još gore nego što sam opisao. TTIP već primjenjuje zakon na knjige kao što su francuski zakoni protiv GMO sjemena i prehrambenih proizvoda.

Današnji šok je otkriće teksta Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). On označava početak kraja omraženog EU-SAD pregovaranja i ključni je predmet rasprave u predmetu BREXIT.

Pregovarači koje nitko nije izabrao do sada su vodili pregovore podržani financiranim nivoom tajnosti pod prijetnjom krivičnog gonjenja svakoga tko otkrije sadržaj pregovora.

Sada po prvi put narodi Evrope mogu sami vidjeti što je Evropska komisija radila pod velom tajnosti, a ono što se vidi nije nimalo lijepo. Oni TTIP dokumenti koji su procurili u javnost i koje je objavio ovog jutra Greenpeace imaju 248 stranica i pokrivaju 13 od 17 poglavlja u kojima konačni sporazum poprima svoj završni oblik. Tekst obuhvaća krajnje sporni predmet kao što su EU sigurnosni standardi za prehrambene proizvode koji su ugroženi od TTIP kao i detalji posebnih prijetnji kao što su planovi SAD-a da okonča evropsku zabranu genetski modificirane hrane.

Prijezir prema europskim narodima

Dokumenti izašli u javnost otkrivaju kako se Evropska komisija priprema da otvori evropsko gospodarstvo nepoštenoj konkurenciji s gigantskim korporacijama SAD-a unatoč spoznaji o razornim posljedicama koje bi donijele evropskim proizvođačima koji moraju poštivati puno više standarde nego su oni u SAD-u.

Prema službenim statistikama najmanje bi milijun radnih mjesta bilo izgubljeno kao direktna posljedica TTIP i dva puta toliko ako bi se dopustila provedba. Možemo vidjeti da se EU pregovarači pripremaju da prepuste cijela područja naše ekonomije TTIP-u bez imalo brige za ljudske posljedice.

Evropska komisja je odredila 30 godina zabrane javnom pristupu tekstu TTIP-a od početka pregovora 2013. Potpuno svjesna da ne bi mogla izdržati pobunu naroda ako bi mu se dopustio uvid. Stoga su protivnici pozvali na „drakula strategiju“ protiv ugovora koji, ako se izloži sunčevom svjetlu, umire. Danas su vrata širom otvorena prvim zracima sunčevog svjetla koje je osvjetlilo TTIP. EU pregovarači više nikada neće moći ponovo uči u sjenu.

Za one od nas koji su prionuli u raspravu o EU referendumu prijezir koji su pregovarači TTIP-a pokazali prema narodima Evrope je najmočnije upozorenje demokratskog deficita u srcu EU institucija.“

Možete pročitati tekst u Independentu na web stranici Http:// www.independent.co.uk/voices/ttip-leaks-shockin-what-are-they-eu-us-deal-a7010121.html.

Ova otkriča su zabrinjavajuća za britanski i evropske narode. Na primjer, Indepedent izvještava da bi TTIP mogao prouzročiti privatizaciju nacionalnog zdravstvenog sustava a da bi parlament Ujedinjenog Kraljevstva bio nemoćan da to zaustavi.

Hrvatskom narodu prijeti opasnost da bi naš Sabor sa ovako neukim i neodgovornim zastupnicima koji misle samo na svoj materijalni prosperitet i Predsjednicom RH članicom Trilateralne komisije, te Predsjednikom Vlade poslanim od predstavnika krupnog kapitala i korporacija, neoloberalom, nepoznate političke orijentacije, ali vjerojatno kao i Trilateralna komisija – profašistička dominacija -0.000001 najbogatijih koji vladaju nad 99.9999 kojima – obično odabranog židovskog pokoravanje cjelokupnog stanovništva na zemlji, osim Rusije, Indije i Kine.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.