TRI MLADA VUČIĆA U MAKSIMIRU

TRI MLADA VUČIĆA U MAKSIMIRU

13. lipanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

Maksimirski vukovi dobili su mlade. Četverogodišnjem mužjaku koji je u Zagreb stigao iz Češke, te dvogodišnjoj ženki koja je došla iz Rumunjske, ovo je prvo leglo.

              „Mladunci imaju oko šest tjedana. Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

              Europski vuk (Canis lupus lupus) veličanstvena je zvijer. Na mitove i legende o njemu nadovezala su se djela mnogobrojnih književnika. Podloga za to nađena je u njihovoj prirodi.

              Vukovi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina čopora ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija. Na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka. Samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani. Prvo jedu najvažniji.

              Jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13.000 kilometara četvornih, a u trku vukovi mogu doseći brzinu od 70 kilometara na sat. Nastanjuju različita područja Europe, Azije te Sjeverne Amerike – od pustinja preko tundri do šuma.

              Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora.

              U prirodi vukovi mogu doživjeti šesnaest, a u zoološkim vrtovima dvadeset godina.

              U Hrvatskoj su vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da ima dvjestotinjak jedinki.

              Zoološki vrt grada Zagreba promiče zaštitu hrvatskih zvijeri – vuka, medvjeda i risa. Nedavno je sudjelovao u uspješnoj reintrodukciji risa Martina u prirodu, a za hrvatske zvijeri koje žive u Maksimiru, namjerava izgraditi nove nastambe. T

 

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Xc
    #1 Xc 16 lipanj, 2018, 09:10

    ovim vučićima svaka čast,neka žive,baš su in,ali koliko je “pravih 4c.vučića”rođeno u Zagrebu,to je pravo pitanje,,,

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.