TREBA OPROSTITI I HRVATSKIM BRANITELJIMA

TREBA OPROSTITI I HRVATSKIM BRANITELJIMA

28. studeni, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ako smo oprostili tolikim četnicima,-i navodnim ubojicama, onda zašto primjera radi Hrvatska nije donijela ili ne donese, recimo, Zakon o oprostu za navodna kaznena ratna i ina djela hrvatskih branitelja? Osim Merćepa, Marića i drugih, još je veliki broj onih koji su se navodno ogriješili o Zakon „onkraj brave“! Zbog čega kod nas ne funkcionira „komisija za oprost hrvatskim braniteljima“, odnosno zašto i zbog čega komisija za ovakve stvari (pri predsjednici države) dosad navodno nije oslobodila ni jednog (ni jednog!) branitelja?

Napisao: Mladen Pavković

Nakon što se toliko godina nakon hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata (zasad) otkrilo čak oko 150 masovnih grobnica, za koje gotovo nitko nije odgovarao, s pravom se postavlja pitanje i o ukidanju Zakona o općem oprostu, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske 20. rujna 1996. Ovim se zakonom dao opći oprost od kaznenog progona i postupka počiniteljima kaznenih djela počinjenih u agresiji, oružanoj pobuni ili oružanim sukobima te u svezi s agresijom, oružanom pobunom ili oružanim sukobima u Republici Hrvatskoj. Oprost se odnosi na djela počinjena od 17. kolovoza 1990. do 23. kolovoza 1996. Na taj način iznimno veliki broj pripadnika agresorskih postrojbi Srbije, Crne Gore, a poglavito onih koji su bili u zločinačkoj JNA (kao i domaće izdajice i dezerteri) ostali su nekažnjeni, iako su učinili veliki broj zvjerstva u vrijeme rata. Taj Zakon donesen je u dobroj vjeri, da se “primire” strasti, da se više “ne ratuje”, ali svjedoci smo da su ga oni koji su bili počinitelji brojnih kaznenih djela, koji su nas poglavito u vrijeme rata nazivali „ustašama“, naprosto zlorabili i da nam se sada smiju u lice.

Rat u podrumu

Hrvatski organi gonjenja svako malo pronađu nekog hrvatskog branitelja i ako ništa drugo, a ono ga optuže za neki navodni zločin prema Srbima, kao da su Srbi ratovali u Srbiji, a ne u Hrvatskoj. Ljudi poput notornih pupovaca nikad i ne spominju ovaj Zakon, već se prave kao da za njega nisu ni čuli, pa neprestano ističu kako je u ratu bilo zločina na jednoj i drugoj strani. Nu, ako smo oprostili tolikim četnicima,-i navodnim ubojicama, onda zašto primjera radi Hrvatska nije donijela ili ne donese, recimo, Zakon o oprostu za navodna kaznena ratna i ina djela hrvatskih branitelja? Osim Merćepa, Marića i drugih, još je veliki broj onih koji su se navodno ogriješili o Zakon „onkraj brave“! Zbog čega kod nas ne funkcionira „komisija za oprost hrvatskim braniteljima“, odnosno zašto i zbog čega komisija za ovakve stvari (pri predsjednici države) dosad navodno nije oslobodila ni jednog (ni jednog!) branitelja? Svaka čast, ako se varamo. Tko će, pitaju se mnogi, i kada odgovarati za sve one koji su pronađeni u masovnim grobnicama diljem Hrvatske?

Ponovno preispitati

Još se ne zna sudbina oko 1.900 hrvatskih branitelja i civila. Vode se kao nestali. Srbi ne žele otkriti grobnice gdje su ih sahranili, (vjerojatno u Srbiji!?) bez obzira na Zakon o oprostu, koji se pokazao kao još jedan u nizu “promašenih”. Stoga se ovaj Zakon treba i mora ponovno preispitati, tim prije što smo svjedoci da Republika Hrvatska, kako smo već istaknuli, ne oprašta ni onima koji su bili na strani pobjednika, tj. hrvatskim braniteljima, koji su branili i obranili svoj narod i svoj dom. Neki poput pupovca, tomića, frljića i sličnih nikada ne će biti optuženi za ratne zločine jer su ratovali u podrumima, ili pak „čuvajući ovce podno Velebita“.

Osim toga, Ministarstvo hrvatskih branitelja trebalo bi pod hitno, kao „najljepši Božični poklon“ objaviti Registar svih onih koji su oslobođeni na temelju ovog Zakona, tek toliko da znamo s kim živimo i s kim imamo ili smo imali posla.

Da se ne zaboravi! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Gonzalez Andres
  #1 Gonzalez Andres 3 prosinac, 2018, 04:21

  Pozdrav, Ovo je obavijestiti javnost da je gospodin Gonzalez Andres, privatni kreditni zajmodavac koji je otvorio financijsku priliku svima koji trebaju bilo kakvu financijsku pomoć. Dajemo zajam po kamatnoj stopi od 2% pojedincima, tvrtkama i tvrtkama pod uvjetima i uvjetima jasnim i razumljivim. Javite nam se danas e-poštom na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zzigho
  #2 zzigho 29 studeni, 2018, 16:00

  Oni koji su bili sposobni pobrali su velike penzije.
  Oni koji su kao dragovoljci cijelo vrijeme bili na bojištu ili u logistici, ostali su bez posla i nisu ostvarili nikakva prava.
  Oni koji su odležali dva puta u popovači u mladosti su dobili penzije.
  Oni koji sada imaju staža i uvjeta dobivaju oko tri tisuće kuna prije nego se primjeni novi zakon o braniteljima od 1.1.2019.
  Oni koji misle da će im pomoći komisija za oprost, tko bi nju sačinjavao kada su se svi imalo podobni ogriješili o zakon.
  Oni kojima bi trebalo oprostiti jako su se dobro snašli i uživaju pogodnosti.
  Oni koji su bili podobni i nisu vidjeli bojište dobili su čibnove, dobre položaje i penzije.
  Oni koji su otišli u mirovinu i miruju, ti spavaju s anđelima ili broje dane na onom svijetu.
  Oni koji su napravili zločine već su davno kažnjeni u svojoj savjesti ako imaju.

  Tu je sada priziv savjesti.
  Komentar je super, ali”zaštićeni” branitelji, bolje šutite i pokrijte se po ušima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 29 studeni, 2018, 00:00

  Stvarno,gdje su?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 28 studeni, 2018, 14:42

  Odfličn komentar, al nema komentara. Gdje su branitelji???

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.