NAŠ ČOVJEK U KOREJI, NA MJESTU SUSRETA KIM JONG-UNA i MONN JAE-INA

NAŠ ČOVJEK U KOREJI, NA MJESTU SUSRETA KIM JONG-UNA i MONN JAE-INA

11. svibanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

Željeznica za Južnu Koreju ima veliki značaj jer bi se, uspostavom prometnih veza sa Sjevernom Korejom, Južna Korea povezala na veliku Transsibirsku željeznicu čime bi joj se omogućili željezničko povezivanje s evrozaijskim kontinentom. Nakon sastanka dvojice predsjednika, izgleda da optimizam Južnokoreanaca u pogledu ujedinjenja, ili bar normalizacije odnosa nije bio bez pokrića, a ova Demilitarizirana zona, od turističke atrakcije mogla bi uskoro postati samo usputna stanica na željezničkoj pruzi od Seoula do Pyongyanga

Napisao i snimio: Željko Pinturić

Na jednom od naših brojnih poslovnih putovanja u Južnu Koreju, odlučili smo posjetiti graničnu točku – Demilitariziranu zonu na 38 paraleli, mjesto na kojemu je prije par tjedana došlo do povijesnog susreta dvojice predsjednika: Kim Jong-una iz Sjeverne Koreje i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

S obzirom da tvrtka RIZ – Odašiljači d.d. već dulji niz godina surađuje s televizijskim i radijskim tvrtkama i ostalim naručiteljima iz Južne Koreje, kojima isporučuje sofisticiranu elektronsku opremu i uređaje, jednu kraću pauzu između dva poslovna projekta odlučili smo iskoristiti za posjet dodirnoj točki, gdje se susreću dvije Koreje, politički podijeljene prije 65 godina, nakon trogodišnjeg građanskog rata.

Demilitarizirana zona, na kojoj je došlo do povijesnog susreta dvojice predsjednika nalazi se na sredini korejskog poluotoka, svega 20-tak kilometara sjeverno od glavnog grada Južne Koreje – Seoula.

Trenutak ujedinjenja

Posjetitelji demilitarizirane zone odmah mogu uočiti koliko je Južnokoreancima stalo do ujedinjenja ove dvije, a zapravo jedne, države politički podijeljene zbog blokovske i ideološke podjele svijeta poslije Drugog svjetskog rata. Naime, Južna Koreja je u Demilitariziranoj zoni sve pripremila za trenutak ujedinjenja, za koji se ne zna kada će točno biti, ali se nadaju da će do njega jednom, prije ili kasnije, doći. Tu je čak sagrađena željeznička stanica u kojoj stoji najmoderniji južnokorejski vlak koji čeka na polazak za sjevernokorejski glavni grad Pyongyang, iako na voznom redu ne postoji točno vrijeme polaska.

Južna Koreja čak je sagradila most prema Sjevernoj Koreji, točnije samo polovicu mosta, jer se čeka da drugu polovicu sagradi Sjeverna Koreja, kako bi se uspostavio normalni promet i prometna komunikacija.

Demilitarizirana zona mjesto je na kojemu se jednom godišnje susreću rodbina i prijatelji iz Sjeverne i Južne Koreje koje je razdvojio građanski rat, nakon čega su oni ostali razdvojeni na podijeljenom poluotoku. Nakon toga, više se nije mogla prelaziti jedna od najčuvanijih granica na svijetu.

No, želju za ujedinjenjem nisu dijelili i stanovnici Sjeverne Koreje, ili barem njihove političke vođe. O tome svjedoče ilustrirani prikazi tunela koji su izloženi u Demilitariziranoj zoni, a prikazuju akcije kojim su se bavili njihovo sjeverni susjedi. Južnokoreanci su u posljednji tren otkrili da Sjeverna Koreja prokopava na stotine tunela prema Južnoj Koreriji kako bi ih napala!

Tuneli su bili dužine oko 1600 metara. Prokopani su u tvrdoj granitnoj stijeni, samo ručnim alatom, bez strojeva i miniranja. Tuneli su kopani na dubini od 70 metara pod zemljom, a njihova širina i visina iznosi je oko 2 x 2 metra. Nijedan tunel nije uspio doprijeti do Južne Koreje, jer su otkriveni i kada su sa prokopima stigli do granice s Južnom Korejom, Južnokoreanci su ih minirali, zarušili i zabetonirani. Posljednji tunel otkriven je 1999. godine.

Želja za ujedinjenjem Južne sa Sjevernom Korejom, iskazuje se na vrlo simboličan način. Tako se za 1000 wona, što odgovara vrijednosti jednog dolara, može pozvoniti udarcem u ogromno zvono, kojim se traži ujedinjenje, dok se za 10.000 wona, može kupiti trakica na kojoj se napiše želja, koja se zatim priveže na žičanu ogradu.

Uz tu ogradu nalazi se i stotinjak dalekozora kojima se može promatrati Sjeverna Koreja, iako se osim šuma i planina, ne može baš nešto posebno vidjeti.

Svjedoci prošlog vremena

U demilitariziranoj zoni, koju su u posljednjih nekoliko godina mogli posjećivati Južnokoreanci i turisti, izloženi su eksponati iz korejskog rata, jedan borbeni američki avion F – 4 Phantom, koji je sudjelovao u borbama u Koreji, ali isto tako je poznat iz ratnih operacija u Vijetnamu. Tu je izložena i stara parna lokomotiva, oštećena u borbama prije 60 godina, koja je svojevrsni svjedok vremena koje je na ovoj točki u Demilitariziranoj zoni zaustavljeno u prošlom stoljeću.

Željeznica za Južnu Koreju ima veliki značaj jer bi se, uspostavom prometnih veza sa Sjevernom Korejom, Južna Korea povezala na veliku Transsibirsku željeznicu čime bi joj se omogućili željezničko povezivanje s evrozaijskim kontinentom.

Nakon sastanka dvojice predsjednika, izgleda da optimizam Južnokoreanaca u pogledu ujedinjenja, ili bar normalizacije odnosa nije bio bez pokrića, a ova Demilitarizirana zona, od turističke atrakcije mogla bi uskoro postati samo usputna stanica na željezničkoj pruzi od Seoula do Pyongyanga. T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.