SUKOB U KLASNOM DRUŠTVU KOJE SE NE PREPOZNAJE KROZ POLITIČKE STRANKE

SUKOB U KLASNOM DRUŠTVU KOJE SE NE PREPOZNAJE KROZ POLITIČKE STRANKE

13. ožujak, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

Karino

Opći zaključak o tezama Znastvenog društva ekonomista sa ZNASTVENE RASPRAVE O UZROCIMA POSLJEDICAMA I RJEŠENJIMA GOSPODARSKE I DRUŠTVENE KRIZE HRVATSKOG DRUŠTVA, o radu stare i nove Vlade i HNB-a je vrlo negativan jer ne zna sagledati i spoznati problem u političko ekonomskim odnosima i traži vanjska rješenja koja nas i dalje nastavljaju voditi u rasprodaju narodne imovine radi smanjenja troškova

Napisao: mr.sci. Karino Hromin Sturm

Skupština Znanstvenog društva ekonomista, ZDE održana 25. veljače značajna je po tome što je ove godine održana na Fakultetu političkih znanosti u čijem radu su sudjelovali i profesori politologije.

Predsjednik ZDE-a prof. dr. Luka Brkić otvorio je skupštinu uvodnim izlaganjem, a skupštinu i suradnju između ekonomista i politologa pozdravila je dekanica prof. dr. Lidija Kos Stanišić koja je pozitivno ocijenila suradnju ekonomista i politologa.

Prof. dr. Ivo Sever izložio je Teze iz materijala koji su napisali znanstvenici ZDE-a kao uvod u temu o političko društveno ekomnomskom stanju u Hravtskoj: za ZNASTVENU RASPRAVU O UZROCIMA POSLJEDICAMA I RJEŠENJIMA GOSPODARSKE I DRUŠTVENE KRIZE HRVATSKOG DRUŠTVA.

Mr.sci. Karino Hromin Sturm izrazio je žaljenje što hrvatski mediji ne prate rad ZDE-a i kako u našem društvu već dugi niz godina nema razvoja ekonomske misli, ekonomisti se ne pozivaju u emisije, nema debata, mediji pozivaju uvijek jedne te iste ili analitičare iz banaka koji navode vodu na svoj mlin. A to se provodi sustavno i namjerno primjenom doktrine društvenog inžinjeringa.

Nažalost Hrvatsku ekonomiju vode političari i računovođe, a ne ekonomisti. Na javnoj televiziji HRT nema emisija na temu ekonomije i tako je onemogučena javna rasprava o najvažnijoj društvenoj temi u našem društvu, koja je bacila hrvatski narod u dužničko ropstvo. Na HRT-u je bila jedna emisija od 20 minuta koju je vodio g. Đuro Tomljenović, ali je ukinuta pred nekoliko godina. I tako nam jedino ostaju internetske mreže.

Bogatstvo zbog bogatstva je uništavanje bogatstva

Akademik Zvonimir Baletić je istaknuo da je „Cilj“ ekonomije postizanje blagostanja i mira u društvu, a ekonomija je briga za obitelj. Koji je smisao bogatstva samo radi bogatstva, nego da služi za blagostanje naroda. Pohlepa onih, koji pod firmom ekonomije, rade za sebe kako bi zgrtali bogatstvo i imali političku moć, zapravo uništavaju bogatstvo, jer im toliko za živjeti ne treba. Još kada se uvodio lesefer je rećeno da se banke ne smiju pustiti da vode sustav i preuzmu vlast, jer tada će biti puno gore nego prije, što se kod nas i obistinilo, a Kejnes je rekao da su profiteri očevi revolucije. Pogrešno je što se modeli rješenje krize idu tražiti vani na zapadu. Mi imamo svojih stručnjaka koji znaju riješiti problem. Ne smiju se miješati ciljevi i institucije, koji su primarni problemi, a primarno ne smije biti apstraktno.

Prof.dr. Dražen Lalić, naveo je sociološko socijalni DNK koji je ušao u svijest, podsvijest krize društva, koji se reflektira na holističkom pristupu krize, navodi mnoge autore koji su radili sistemsku analizu društva, a kod nas važi ona „Novo, se nije rodilo, a staro umire“. Žarište je u nemeritornom ponašanju društva. Reforme se fingiraju radi privida provedbi. Kriza ne smije trajati dugo, a kod nas je prisutna digotrajnost krize, ato je katostrafalna društvena agonija. Nema izlaza.Političari tipa Tomislava Karamarka i Milijana Brkića nisu svjesni krize i nisu sposobni spoznati rješenja krize.

Utjecaj države na siromaštvo

Prof.dr. Željko Garača, navodi dugoročnost krize i šok terapiju. Promjernom ekonomskih modela monetrane, fiskalne politike pokrenut će se, ako se promijene uvjeti, provođenjem strukturnih reformi, promjenom odnosa privatnog i javnog, i povratkom monetarne suverenosti, zalaže se protiv ulaska u Europsku monetarnu uniju i uvođenja eura kao valute i za brži rast BDP-a do 5%.

Prof. dr. Antun Vujić, je istaknuo da smo šok terapiju imali i gdje smo došli sa primjenom ekonomije čikaške škole i da li je sazrio problem da se prepusti znanosti, kapaciteta ima, a jesu li za promjene. Ovo je politička kriza stranaka, a što može učiniti znanstvena zajednica u postoječem stanju, sukobljavanja postkomunističkom kapitalizmu i raskola. Sukob je u klasnom društvu koje se ne prepoznaje kroz političke stranke, što je dovelo do rizika siromaštva Hrvatskog društva, na koje utjeće skupa država i prevelika davanja. Radi se socijalni konflikt ideologije, a kao glavni problem opet se nameće odnos desnih i lijevih, ustaša i partizana. Tko će provesti promjene kada imamo medijsku kolonizaciju stranaka, a ne problem.

Prof.dr. Branko Caratan, je istaknuo politički aspekt postkomunističkog kaosa društva. Kakav je to kapitalizam, kriza je politička i interesna. Umjesto razvoja i socijalnih odnosa imamo povećanje dugova, smanjenje zaposlenosti. Glavni zadatak je povećati radna mjesta da nezaposlenost bude do 5%.

Protivnik je devalvacije i politike koju provodi HNB i programa inflacije koji su predložili stručnjaci sa IFO Instituta iz Munchena. MOST je odbio reforme kada su prof. Ivana Lovrinovića poslali u saborske klupe. Ako su komunisti govorili laž, a kapitalisti govorili istinu. Pa gdje smo to došli ? Kakva je to demokracija došla kada u strankama sve odlučuje šef, a ne program stranke.

Prof.dr. Zoran Šućur, kaže da se država žali na velike socijalne izdatke za zaštitu građana, a mirovine su tako male da građani ne mogu živjeti od njih, stupanj siromaštva i socijalna pomoć, naknade za nezaposlene, su velike, Vlada najvljuje smanjenje.

Jesmo li socijalna država, da ali nismo kao Švedska, a to ovisi u kakvom je stanju ekonomija, o programima EU, dok se od 2008.g. socijalna kriza nije smanjila, već povećala siromaštvo i stvorila koeficijent nejednakosti socijalnih problema.

Dr.sc. Vladimir Lasić, naglasio da je pored svih ekonomskih problema u našem društvu potrebno usvojiti prijedloge ekonomskih programa koje ZDE traži dugi niz godina, a to je promjena monetrane politike, politike koju provodi HNB, koja se ponaša kontra proizvodnje. HNB mora biti u funkciji gospodarstva, treba na to prisiliti nositelje politike, treba provjeriti znanje političara jer su obećavali ( MOST i Koalicija HDZ) na funkcije dovestio stručnjake, a njih nema, takva Vlada je nesposobna za reforme i promjene i ignorira domaće znanstvenike, stručnjake i ekonomiste tražeći rješenja vani.

Opći zaključak o tezama ZDE sa ZNASTVENE RASPRAVE O UZROCIMA POSLJEDICAMA I RJEŠENJIMA GOSPODARSKE I DRUŠTVENE KRIZE HRVATSKOG DRUŠTVA, o radu stare i nove Vlade i HNB-a je vrlo negativan jer ne zna sagledati i spoznati problem u političko ekonomskim odnosima i traži vanjska rješenja koja nas i dalje nastavljaju voditi u rasprodaju narodne imovine radi smanjenja troškova na 3% po kriterijima EU, plaćanja kamata, smanjivanjem subvencija, najavljenim povećanim troškovima države i kamata, rezanje proračuna, čime se smanjuje strandard građana i novim zaduživanjem kod banaka na domaćem tržištu i u inozemstvu, čime povećavaju glavnicu, povećavaju kamatu i nastavljaju nezakonitu politiku zaduživanja građana koja se provodila i do sada i odvela nas u dužničko ropstvo. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ZDS
  #1 ZDS 14 ožujak, 2016, 20:43

  FRANO TOVARE GLUPI, SMRDIŠ!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. navijala
  #2 navijala 14 ožujak, 2016, 11:58

  Ponadao sam se da cu nesto pametno procitati od FRANE,kad se vec javio kod Sturma kojeg cijenim,medjutim covjek je inficiran Marksom i to je vec postao sindrom.
  O kapitalizmu je rijec i stvarno ovaj o kojem on nastoji pojasniti problem,je ite kako rigidan,ali ono sto on zeli dokazivati je takodjer rigidno i propalo.On bi htio reci da su uvijek krivi neki,pa neka ih imenuje,ako zna tko su.
  Sto si je on umislio da je netko,pa da bi mogao i nastradati,ako bi ih imenovao???
  Oni koje zelis prozvati,a to ne ucinis,ne trzaju na sitna laprdala,cak ni na one koji im pobjegnu u disidente.
  FRANO kad zelis nesto reci budi dosljedan inace sve relativiziras…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • FRANO
   FRANO 14 ožujak, 2016, 15:12

   POŠTOVANI-A URLIKALO,VI NE ZNATE ČITATI I JA VAM NE MOGU POMOĆI .MOJ KOMENTAR ZNAJU ĆITATI SVI KOJI IMAJU OBRAZOVANJE POTKRIJEPLJENO ZNANJEM MISLITI. NARAVNO TREBA ZANTI I POZNAVATI MARXA I HEGELE KOJE JA CITIRAM . ZATO SE JA I OBRAĆAM LJUDIMA KOJI SU ORGANIZIRALI OVAJ SKUP I UČESTVOVALI NA TOM SKUPU S’PRETPOSTAVKOM DA ZNAJU KOLIKO I JA ILI VIŠE OD MENE O NAUCI O KOJOJ GOVOERE. A AKO VI NEMATE OBRAZOVANJE IZ TOGA PODRUČJA I K’TOME SIROMAŠNO OPĆE OBRAZOVANJE ,LIJEPO BI BILO DA SE NE JAVLAJTE I PREDSTAVLJATE SE NEUKIM SEOSKIM RIPCEM SAMO DA BI NEŠTO KAZALI. ZATO VAM PREPORUČUJEM : DOMA I SUTRA NA VJERNAUK!! .

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 13 ožujak, 2016, 17:33

  OVO JE MOJ PRILOG OVOJ RASPRAVI NAŠIH UVAŽENIH EKONOMISTA I POLITOLOGA KOJI NI OVAJPUT NE PONUDIŠE NIŠTA NOVOG OD ONOGA ŠTO SE DO SADA STALNO POVLAČI I PROVLAČI KROZ NAŠE RASPRAVE NEUKIH EKONOMISTA I POLITOLOGA. ZATO PRILAŽEM OVAJ MOJ KOMENTAR OBJAVLJEN PRIJE TRI GODINE KAO ODGOVOR TADAŠNJIM RASPRAVAMA VOĐENIM NA TELEVIZIJSKIM EKRANIMA ILI PRENOŠENI SA RAZNIH SKUPOVA PRZANOGLAVIH EKONOMISTA I POLITOLOGA.PA SLIJEDI MOJ KOMENTAR OBJAVLJEN PRIJE TRI GODINE:.

  KAPITAKIZAM SE NE LIJEČI!!PORUKA VALADAJUĆOJ VLADI I NJENIM SAVJETNICIMA ..

  JER NA JEDNOJ STRANI AKUMULIRANA HIPERPRODUKCIJA PROIZVODA KOJU JE STVORILA PLANETARNA TEHNOLOGIOJA ,A NA DRUGOJ STRANI, ZAMIJENJENA I ODBAČENA OGROMNA ARMIJA ŽIVOG LJUDSKOG RADA,ŠTO ĆE REĆI OSIROMAŠENIH, NA GRANICI GLADI I UMIRANJA, PA ONI NE SAMO DA VIŠE NISU KONZUMENTI TIH OGROMNIH KOLIČINA PROIZVODA ,NEGO SU NA RUBU TOTALNOG SIROMAŠTVA PA I UMIRANJA.
  SADA JE STANJE NA DRUŠTVENOJ SCENI ODNOSA TAKVO, DA NA JEDNOJ STRANI PLANDUJE OGROMNA TEHNOLOŠKA MOĆ,PLANETARNIH RAZMJERA, U VLASTI OKRUPLJENE I U POVIJESTI NAJMANJE SKUPINE VLASNIKA, KOJI SU SE U TOM PRELOMNOM RAZDOBLJU NERAZMJERNO I BRZO OBOGATILI ALI SU DOŽIVJELI KRAJ SVOJE DRUŠTVENE EGZISTENCIJE ,JER TU TEHNOLOGIJU NISU U STANJU , NA OSNOVU SVOJE DRUŠTVENE SVIJESTI, IMPLEMENTIRATI DA BUDE NAJKORISNIJA ZA OPĆEDRUŠTVENI RAZVOJ I SVEOBUHVATNI NAPREDAK.
  JER KAPITALISTA JE KAPITALISTA ,KAKO KAŽE MARX ,ON IMA PRAVO I MOGUĆNOST DA SVE KUPI I SVIME UPRAVLJA ,PA NJEGOV STUPANJ OPĆEDRUŠTVENE SVIJSTI, VREMENA I TEHNIOLOŠKE MOĆI, SU U VELIKIM I NEPOMIRLJIVIM PROTURIJEČNOSTIMA. JER NJIHIOVA SVRHA BIVANJA JE PROFIT POD SVAKU CIJENU, REČE MARX.

  ZATO DANAŠNJI PROIZVODNI ODNOSI IZ KOJIH EMANIRAJU I SVI DRUGI ODNOSI SU U NEPOMIRLJIVOJ RELACIJI I SVE DANAŠNJE , STALNE I EPIZIODNE KRIZNE, KOJIMA JE SVIJET OPTEREĆEN, NISU RAZLOZI NEKE EKONOMSKE TEORIJE I PRAKSE NEGO DRUŠTVENIH ODNOSA KOJI PROIZVODE TU PRAKSU. DANAŠNJI DRUŠTVEENI ODNOSI , TEŠKO IH JE NAZVATI DRUŠTVENIM,JER ONI NISU DRUŠTVENI, NJIH PROIZVODI KLASA VLASNIKA ,KAPITALISTA ,MONOPOLISTA,TAKO IH I MARX NAZIVA, SVE SU VIŠE U RASPADU JER SU NEPRODUKTIVNI ,NEDRUŠTVENI ,PREVLADANI I KRAJNJE JE VRIJEME DA SE OVAJ NAROD OSVIJESTI I ZAPAMTI DA NEMA LIJEKA OVOJ DANAŠNJOJ KRIZI ODNOSA OSIM NJIHOVO TOTALNO UKIDANJE.
  PA ZATO PORUČUJEM OVOJ VLADAJUĆOJ EKIPI I NJENIM EKONOMSKIM SAVJETNICIMA KOJI VEĆ SADA DAJU NASLUTITI DA SU TOTALNO VAN VREMENA U KOJEM ŽIVE NESVAĆAJUĆI DA SE KAPITALIZAM NE LIJEČI VEĆ MIJENJA,KANITE SE SVOJIH NABUBANIH I NIKOM KORISNIH KAPITALISTIČKIH DOGMI ,TIČUĆI SE DRUŠTVENO-EKONOMSKIH ODNOSA, JER SU VAŠE TEORIJE ZASTARIJELE ČAK ZA VREMENA U KOJEM SU ŽARILI I PALILI ,RIKARDO, SEJ , MALTUS I OSTALI, KADA SU RADNIKA NAZIVALI APSTRAKTNO MEHANIČKO POKRETALO . A DANAS GA NI TAKO NE ZOVU ,VEĆ GA IZBACUJU IZ PROIZVODNJE KAO OTPADNI I NEUPOTREBLJIVI PREDMET, SMEĆE. DAKLE ,KANITE SE VAŠIH ISPRAZNIH TEORIJA , JER KAKO REKOH NIJE KRIZA KAKO JU NAZIVAJU NADRI-EKONOMISTI,D U G U J E – P O T R A Ž U J E , EKONOMSKA KRIZA ,ZA KOJOM SE VI POVODITE , NEGO KRIZA DRUŠTVENI ODNOSA , KOJI SE NE LIJEČE ,NEGO MIJENJAJU JER SVE VIŠE RASTU PROTURIJEČNOSTI KOJE TEHNIKA NAMAĆE, A ONI SE MANIFESTIRAJU U HIPERPRODUKCIJI NA JEDNOJ STRANI I SVE VEĆIM OTPUSTOM ŽIVOG LJUDSKOG RADA KOJI JE ZAUSTAVIO DALJNJU EKSPANZIJU TEHNOLOGIJE I SVE VEĆU PODIJELJENOST DRUŠTVENE ZAJEDNICE NA ONE TOTALNO OSIROMAŠENE I SVE MANJI ,ALI SVE BOGATIJI KRUG VLASNIKA TEHNIKE I TEHNOLOGIJE.
  A KAPITALISTIČKI ČUVARI TE DOGME KOJU SU POVREMENO ,DOK SE TO MOGLO ,MODIFICIRALI I PRILAGOĐAVALI DATIM TEHNIČKIM I TEHNOLOŠKIM UVJETIMA, ZBOG ČEGA SU SKORO SVAKE GODINE ,NETKO IZ TE GALERIJE BUDALAŠA, DOBIVAO NOBELOVU NAGRADU I UVJEK IZ AMERIKE.
  ALI TI DOGMATI, TI KLASNO UŠTOGLJENI I NEINVENZIOZNI EKONOMISTI, D U G U J E – P OT R A Ž U J E ,SU ZAJEDNO SA SVOJOM DOGMOM DOŽIVJELI VLASTITI SLOM,KADA SE I PRAKTIČNO POČELA URUŠAVATI EKONOMSKA AKTIVNOST U AMERICI,JOŠ SEDAMDESETIH GODINA , KADA SU UVIDJELI DA SU KLASNI DRUŠTVENI ODNOSI SAMO NASTAVK MODIFICIRANIH ,FEUDALNO-ROBOVSKIH ODNOSA, POČELI SU RAZMIŠLJATI O NEKIM REFORMAMA ALI NE DRUŠTVENIH ODNOSA NEGO UPOTREBE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE ,I OPET ZANEMARUJUĆI OTPUST OGROMNE MASE ŽIVOG LJUDSKOG RADA. TO JE BIO I KRAJ NJIHOVE KARIJERE PO AMERIČKIM SVEUČILIŠTIMA , PA SU SE RAZBJEŽALI PO SVIJETU , KAO JALOVI PSI,A POSEBNO PROSJAČE PO EVROPSKOM KONTINENTU,NUDEĆI SAD SVOJA NOVA VIĐENJA OZDRAVLJENJA PRIVREDNIH AKTIVNOSTI. MEĐU NJIMA SU NAJPOZNATIJI : RICARD WOLF, DAVID HARVEY,JOSEPH SCHUMPETER,JOHN TAYLOR I KAO CERIBAŠA ,KRUGMAN. SVI TRAŽE UTOČIŠTE PO EVROPSKIM SVEUČILIŠTIMA I DRUGIM INSTITUCIJAMA, A SVOJE NEUSPJEHE PREPISUJU AMERIČKOJ DRŽAVNOJ POLITICI. OSTAVILI SU AMERIČKU EKONOMIJU U BLATU I TO ŽIVOM ,JER SU SE JEDVA IZ NJEGA IZVUKLI,ALI SU ZATO TU MOČVARU DOVUKLI U EVROPU .PA ZAR NIJE TO BILA VELIKA POUKA ZA EVROPSKI SVIJET MISLEĆIH LJUDI DA MIJENJAJU DRUŠTVENE ODNOSE KOJI SU PREVLADANI ,KOJI VIŠE NISU DRUŠTVENO NI POLITIČKI ODRŽIVI.
  A NAŠI TAKOZVANI EKONOMISTI JOŠ BAULJAJU PO ONIM ODNOSIMA IZ VREMENA RICARDA , MALTUSA I SEJA ,TE NUDE VLADI SAVJETE KAKO TREBA SMANJITI POREZ DA BI ODUZETNICI MOGLI BAULJATI PO TIM NEODRŽIVIM PROIZVODNIM ODNOSIMA.
  TI NAŠI ILI BILKOJI SVJETSKI ,TAKOZVANI EKONOMISTI MI LIČE NA SPARTANSKE VOJNIKE ,JER SU SPRENMI DA PRIHAVTE KASTINSKI USTROJ ZAJEDNICE ONAKO KAKO JE STRATIFICIRANA ,BEZ RAZMIŠLJANJA. A TAKVE LJUDE ,KOJI NE ZNAJU SVOJ POLOŽAJ U DRUŠVU ,DAKLE , NISU SPOZNALI SEBE ,PRIRODNU I LJUDSKU OKOLINU SVOGA ŽIVLJENJA ,TAKVE LJUDE JE MARX NAZIVAO O V N O V I M A . A JA DODAJEM ,DA VIŠE IMAJU U MOŠNJAMA NEGO U TIKVAMA.POSEBNO JE INTRESANTNO POSLUŠATI TE PRAZNOGLAVCE KADA SE ,ONAKO RASPODJELJENI ,DA SE NE PONAVLJAJU ŠTA JE TKO ISPRAZNO BALJEZGAO, JER SU ONI I PREDAVAČI NA VISOKIM ŠKOLAMA,JADNIM,PA JEDAN GOVORI O MAKRO EKONOMSKIM STANDARDIMA,KOJI NE POSTOJE ,ILI IH ON ZNA ,A ONI SU KAPITALISTIČKI IZUM KOJI NAS JE DOVEO U DANAŠNJE STANJE DRUŠTVENE BIJEDE. A DRUGI ĆE IZVALITI JEDNU OBIČNU ,ALI MEDVEDSKU BUDALAŠTINU ,PA SU ZAMJERILI BIVŠOJ VALDI DA SE MALO ANGAŽIRA U POVEĆANJU INVESTICIJA. TREĆI ĆE, DA VLADA NIJE NIŠTA UČINILA DA ZAUSTAVI NEGATIVNI PROCES SMANJIVANJE RASPOLOŽIVOG RADA I KAPITALA ,SLIJEDEĆI PRINCIPE POLITIKE ŠTEDNJE I SAMO GLEDA KAKO RASPODIJELITI ZATEČENO.
  A ČETVRTI SU ZAMJERILI VLADI DA JE ZANEMARILA ONAJ ELEMENAT KOJI TROŠI ,DAKLE ,POTROŠAČA KAO SUDIONIKA GOSPODARSKOG NAPRETAK. MALO ILI NIKAKO NIJE POGODOVALA ODUZETNICIMA ,ALI JE ZATO UZELA FURSETA DA STIHIJSKI OPOREZIVA A TO JE NEDOSTATAK DUGOROČNE VIZIJE RAZVOJA.
  PA ŠTA DA KAŽE ČOVJEK NA OVAKVA BUDALESANJA ???PA ŠTA DA DODAM I OVOM SKUPNOM BUDALESANJU KOJE, EV O PROČITAH NA OVOM UGLEDNOM I UVAŽENOM PORTALU, I DODAJEM JEDAN SV OJ KOMENTAR KOJI SAM PRIJE 3 GODINE PLASIRAO PO RAZNIM PORTALIMA ,ODGOVARAJUĆI NA OVA SVA PITANJA I RASPRAVE NAŠIH TAKOZAVNIH EKONOPMISTA ,D U G U J E – P O T R A Ž U JE .
  TI TAKOZVANI EKONOMISTI , NISU DRUŠTVENO-POLITIČKI OBRAZOVANI, ŠTO ĆE REĆI MARXSISTIČKI , DA BI MERITORNO OCIJENILI DANAŠNJE DRUŠTVENE SUPROTNOSTI KOJI SU KULMINIRALI DO TOČKE KOJA OPRAVDAVA MARXOVU KONSTATCIJU IZREČENU PRIJE 13O GODINA, A ONA GLASI:
  POVIJESNON JE PRAVILO ,KOJE JOŠ NIJE PROMIJENJENO, DA SE SUPROTNOSTI ZAJEDNICE N E J E D N A K I H
  MOGU RAZRIJEŠITI SAMO NJIHOVIM ZAOŠTRAVANJEM I DOVOĐENJEM DO TRAGIČNOG RASPLETA U KOJEM NESTAJE I SAMA SUPROTNOST.
  A TO SE MOŽE POSTIĆI SAMO REVOLUCIONARNOM PRAKSOM PROLETARIJATA KOJI JE MATERIJALNO ORUŽJE I SRCE EMANCIPACIJE ČOVJEKA, ŠTO BI ZNAČILO UKIDANJE PRIVATNOG VLASNIŠTVA KAO PRVOG I OSNOVNOG ČINA NADVALADAVANJA OTUĐENJA=

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.