SSSH: U HRVATSKOJ SE OPETOVANO KRŠE PRAVA RADNIKA

SSSH: U HRVATSKOJ SE OPETOVANO KRŠE PRAVA RADNIKA

15. lipanj, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

ITUC-ov Globalni indeks prava 2017. rangira 139 zemljama u odnosu na 97 međunarodno priznatih indikatora kako bi se ocijenilo gdje su prava radnika najbolje zaštićena kroz zakonodavstvo i u praksi.

Ključni nalazi izvještaja su sljedeći:

 • 84 zemlje isključuju skupine radnika iz radnoga zakonodavstva.
 • Više od tri četvrtine zemalja uskraćuje svim ili nekim radnicima pravo na štrajk.
 • Više od tri četvrtine zemalja uskraćuje svim ili nekim radnicima kolektivno pregovaranje.
 • Od 139 zemalja obuhvaćenih istraživanjem,  njih 50 uskraćuje ili ograničava slobodu govora i slobodu okupljanja.
 • Broj zemalja u kojima su radnici izloženi fizičkom nasilju i prijetnjama porastao je za 10 posto (s 52 na 59 zemalja).
 • Sindikalisti su ubijani u 11 zemalja.

Prema izvještaju, najgorih deset zemalja za radnička prava u 2017. su Bangladeš, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Kazahstan, Filipini, Katar, Južna Koreja, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iako u Europi, u usporedbi s ostatkom svijeta, sindikati imaju snažniju ulogu te postoji jača kultura i tradicija industrijskih odnosa, posebice u državama članicama Europske unije, što se odražava i u nižoj razini kršenja prava u zakonima i praksi (europske zemlje tako su većinom rangirane u prve dvije kategorije ITUC-ovog Indeksa – zemlje s neredovitim i opetovanim kršenjima), ipak, godine oštrih mjera štednje dovele su snižavanja prava radnika i prije svega do slabljenja prava na kolektivno pregovaranje u praksi.

Hrvatska se našla u drugoj kategoriji zemalja u kojima se ponavljaju kršenja prava, s nešto slabijim kolektivnim radnim pravima i u kojima vlade i poslodavci opetovano napadaju određena prava i potkopavaju borbu sindikata za bolje uvjete rada radnika, prije svega pravo na kolektivno pregovaranje. Od europskih zemalja uz Hrvatsku su u toj skupini i Belgija, Češka, Irska, Estonija, Litva, Latvija, Španjolska, Švicarska, Makedonija, Crna Gora i ostalima.

ITUC-ov Globalni indeks prava 2017. rangira zemlje od jedan do pet prema 97 pokazatelja, te ih prema ukupnom rezultatu svrstava u jednu od pet kategorija.

1. Povremena kršenja prava: 12 zemalja uključujući Njemačku i Urugvaj
2.
Opetovana kršenja prava: 21 zemlja, među kojima su i Hrvatska, Japan i Južnoafrička Republika
3.
Redovita kršenja prava: 26 zemalja uključujući Čile i Poljsku
4.
Sustavna kršenja prava: 34 zemalja uključujući Paragvaj i Zambiju
5.
Ne jamče se prava: 35 zemalja uključujući Egipat i Filipine
5+
Ne jamče se prava zbog kolapsa pravne države i vladavine prava: 11 zemalja uključujući Burundi, Palestinu i Siriju. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 17 lipanj, 2017, 04:50

  KAKVIM SE TO PRAVIMA RADI?PA ZAR ROB ILI NAJMENIK U KATOLIČKO-KAPITALISTIČKOM SUSTAVU PROIZVODNIH ODNSA MOŽE TRAŽITI NEKO SVOJE PRAVO.PRAVO KOJE UŽIVA SVAKI ROB ,JESTE NJEGOVA NADNICA.KOLIKA MU JE NADNICA TOLIKO IMA PRAVA SVAKI NAJMENIK.JER MATERIJALNA MOĆ ODREĐUJE DRUŠTVENI POLOŽAJ,PA TKO IMA TAJ VLADA.MARX KAŽE ,KAPITALISTA MOŽE SVE KUPITI PA TAKO I RADNIČKU RADNU SNAGU KOJU UPOTREBLJAVA, ODNOSNO,KORISTI,ONAKO I ONOLIKO KOLIKO SMATRA DA JE NJEGOV RAD ADEKAVATAN NADNICI KOJU MU GAZDA PLAĆA.DAKLE,ON MU ODREĐUJE ŽIVOTNU EGZISTENCIJU. NIJE TOME DAVNO,POVIJESNO GLEDANO,KADA SU EKONOMSKI TEORETIČARI VLADAJUĆEG KAPITALA, RADNIKA NAZIVALI APSTRAKTNIM MEHANIČKIM POKRETALOM. DAKLE,KAPITALISTI SU UVIJEK ISTI ,PROFIT JE SVRHA ŽIVLJENJA ,PA NEMA PRAVO NITKO TRAŽITI OD KAPITALISTE DA SVOJ ODNOS PREMA RADNIKU USPOSTAVI DRUGAČIJE OSIM PROFITNO. PA SE DA ZAKLJUČITI ,DA JE RADNIK I DANAS ,REALNO I RACIONALNO GLEDAJUĆI NJEGOV POLOŽAJ U KLASNO-KPITAISTIČKOM SUSTAVU ODNOSA , ISTI KAO I PRIJE 3OO GODINA.ON JE I DANAS, APSTRAKTNO,MEHANIČKO POKRETALO. I SVE ĆE TO TRAJATI DOTLE DOK RADNIČKA KLASA MIRNO PODNOSI ROBOVSKI POLOŽAJ ŽIVLJENJA. A RDNIČKA KLASA,BAR DANAS, IMA SVE UVJETE DA IZ TEMELJA MIJENJA DRUŠTVENE ODNOSE, JER U SVOM RADU KORISTI SE VISOKIM STUPNJEM RAZVOJA PROIZVODNIH MATERIJALNIH SNGA KOJE JOJ PRUŽAJU APSOLUTNU ŠANSU I PRAVO NA DRUŠTVENU UPOTREBU TIH PLANETARNIH PROIZVODNIH MATERIJALNIH SNAGA, ŠTO ĆE REĆI STEKLA JE PRAVO DA RAZVLASTI,UKINE ,PRIVATNO VLASNIŠTVO I UVEDE DRUŠTVENE ODNOSE U PROIZVODNJI NOVIH VRIJEDNOSTI, I DA APSOLUTNO ODREĐUJE RASPODJELU REZULTATA SVOGA RADA PREMA SVOJIM INTERESIMA VLADANJA I PERSPEKTIVNOG RAZVOJA. ZATO JE NAJVEĆA SRAMOTA ČUTI ILI PROČITATI OVAKAV NASLOV KOJIM ,TAKOZVANI SINDIKAT HRVATSKIH RADNIKA ŠALJE ZAHTJEV VALDAJUĆEM KAPITALU ,DA SE UDOSTOJI I DODJELI RADNIČKOJ KLASI MALO VEĆA PRAVA OD DOSADAŠNJIH,KOJA IM OMOGUĆAVAJU DA KOPAJU PO KONTEJNERIMA TRAŽEĆI ODBAČENE PREHRANBENE PROIZVODE , VLADAJUĆE KALSE,KAKO BI ODRŽALI SVOJU RADNU SPOSOBNOST NA PRODUKTIVNOM STUPNJU KORISNOSTI SVOME GOSPODRU ,KAPITALISTI

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.