U četvrtak od 9 do 13 sati u sirani Kusanovec studenti Agronomskog fakulteta s prof. Kalitom održali su praktikum, a tom prilikom su mogli naučiti kako se radi polutvrdi, kuhani, svježi sir, te jogurt i voćna sirutka.
Studenti Agronomskog fakulteta ali i polaznici edukacija za odrasle prekvalifikacije za sirar/mljekar povremeno imaju praktičnu nastavu u ovoj sirani, a budući agronomi su jučer učili raditi polutvrdi sir, voćnu sirutku, jogurt a uspješna suradnja sa profesorom Kalitom, redovni profesorom na Zavodu za mljekarstvo traje već sedam godina.
U malenom mjestu Kusanovec nedaleko od Dugog Sela na istočnom djelu Zagrebačke županije nalazi se sirana “Kusanovec”. Stogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje domaćih sireva nastavlja sljedeća generacija naraštaja deveteročlanog obiteljskog gospodarstva „Zadravec“. Kao proizvođač Obiteljska Sirana Kusanovec sudjeluje u projektu „Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja“ i promociji robne marke “Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek” pod stručnim vodstvom Udruge ZG SIREK.
Nedavno je sirana Kusanovec je na 12. internacionalnoj izložbi sireva u austrijskom Tirolu (Hopfgarten-u) dobila prvu nagradu za poznati Kusanovečki kuhani sir. Ova nagrada sa prestižnog Europskog natjecanja u kvaliteti sireva još je jedna potvrda tradicionalne kvalitete i velikog ulaganja u gospodarstvo i proizvodnju.
Još nema komentara
Uskoči u raspravuNema komentara!
Počnite s raspravom.