SPOMEN-PLOČA INDEXIMA U SARAJEVU

SPOMEN-PLOČA INDEXIMA U SARAJEVU

31. prosinac, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Jedna od glavnih sarajevskih ulica – Ferhadija – je bogatija za još jedan spomenik velikim umjetnicima glavnoga grada BiH.

Naime, na inicijativu režisera Nedžada Begovića u ovoj ulici postavljena je spomen-ploča posvećena Indexima, jednoj od najpopularnijih rock grupa Jugoslavije.

Bijela ploča sa stopama spomen je na jedne od utemeljitelja rock scene u Sarajevu, a po uzoru na velike svjetske metropole koje u znak sjećanja imaju čak i posebne pločnike posvećene najvećim zvijezdama tih gradova. Recimo, jedna od najpoznatijih je holivudska aleja slavnih, u svijetu poznata prema pločnicima na kojima su postavljene zvijezde s imenima velikih glumaca.

Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi“, poruka je koja stoji na ovoj ploči, a na njoj su oslikana i njihova stopala kao simbol susreta dvojice velikih sarajevskih muzičara.

Ova ploča nalazi se na Trgu heroja – Alija Izetbegović, u blizini sarajevskog Ekonomskog fakulteta, a njen dizajn djelo je Ajne Zlatar.

Nova spomen-ploča u centru Sarajeva pobudila je veliki interes prolaznika, koji su odvojili nekoliko trenutaka svoje šetnje kako bi se prisjetili jednih od “najvećih umjetničkih sinova” Sarajeva. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.