SPAS ZA 7330 RADNIH MJESTA U SISKU

SPAS ZA 7330 RADNIH MJESTA U SISKU

20. travanj, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Gospodarstvenici Sisačko-moslavčke županije pogođeni su krizom te su nastale značajne štete u županijskom gospodarstvu uzrokovane širenjem koronavirusa, istaknuto je na online sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak.

Na području Sisačko-moslavačke županije 1686 poduzetnika predalo je zahtjev za mjeru očuvanja radnih mjesta u ožujku ove godine, a njima 1665 odobrena je mjera za 7330 djelatnika. Za mjeru odgode plaćanja poreza i doprinosa, županijski poduzetnici podnijeli su 1454 zahtjeva, od čega je odobreno više od 1030 zahtjeva, 320 zahtjeva je u postupku, a ostali su odbijeni.

Većina mjera koje je HGK predložila za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusom u gospodarstvu je i prihvaćena: oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza na dohodak za tvrtke pogođene krizom; odgađanje naplate poreza na dobit i naplate akontacije za porez na dobit; hitna isplata minimalne plaće za pogođene tvrtke i radna mjesta; naplata PDV-a po naplati izdanih računa; uvođenje moratorija na kredite fizičkim i pravnim osobama u razdoblju od 6 mjeseci, bez naplate kamata i naknada; izrada povoljnih i brzih kreditnih linija putem HBOR-a, HAMAG-a i poslovnih banaka za osiguranje operativnih troškova i likvidnost privatnog sektora; fleksibilniji pristup u stupanju potraživanja u status loših kredita (HNB je omogućio svim bankama tretiranje svih klijenata koji su na 31.12.2019. bili u A kategoriji (preko 94% klijenata) da ih se tretira u toj istoj kategoriji do kraja ove godine, s mogućnošću produženja do ljeta 2021. godine); odgoda predavanja financijskih izvješća; fleksibilniji pristup u provedbi projekata financiranih iz EU fondova – brže isplate, produljenje rokova provedbe, realokacija neiskorištenih sredstava na potrebe očuvanja radnih mjesta; uvođenje moratorija na bankarske kredite u trajanju od minimalno 6 mjeseci za sve pogođene pravne i fizičke osobe, bez naknade te osiguranje neometanog međunarodnog prometa roba i opskrbnog lanca.

Kristina Grabovica  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.