SMIJEŠNA REFORMA HAZU

SMIJEŠNA REFORMA HAZU

20. studeni, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Dosad se HAZU osim sa samim sobom najviše bavila hrvatskom dalekom prošlošću, a najmanje suvremenim temama, kao što je primjerice Domovinski rat ili stvaranje hrvatske države. Od ove državne institucije također se očekuje da jasno, konkretno i otvoreno odgovori i na „znanstvena djela“ svojih kolega Srba o novom Memorandumu.

I još nešto: kada će s popisa „počasnih članova“ izbaciti ime Josipa Broza Tita, a u to društvo recimo „ubaciti“ neko ime koje ima velike zasluge za pobjedu nad velikosrpskom agresijom?

Napisao: Mladen Pavković

“Želimo pomladiti Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti” – izjavio je ovih dana njezin predsjednik Velimir Neidhardt.

Naime, prosječna dob redovitih članova HAZU trenutačno je 75 godina, pa se predlaže da se uskoro u „besmrtne“ prime samo oni koji još nisu proslavili sedamdeseti rođendan, što znači da se uvodi dobna granica.

Hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs, koji se vjerojatno nikada ne će okititi titulom akademika, baš kao i mnogi drugi hrvatski generali i istaknuti sudionici hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, vjerojatno bi i na to rekao:

“Tko je jamio, jamio je!”

Jednom i zauvjek

U ovoj „smiješnoj“ reformi HAZU uvode se i druge novine, pa tako najvjerojatnije članovi suradnici ne će moći biti oni koji su stariji od četrdeset i osam godina. Donijet će se i „zakon“ o suzbijanju nepotizma, što će reći da član Akademije, kao nema tome dugo, ne će biti u mogućnosti predlagati svoga sina za nagradu HAZU, bez obzira bio on i Nikola Tesla.

Međutim, kad netko jednom postane redovni član ovoga društva taj tu ostaje „zauvijek“, kao da su mu otac i majka to ostavili u nasljeđe.

Pored toga, akademici sami među sobom biraju nove članove, tako da je sve to jedna velika „obiteljska kuća“, ili bolje rečeno „kuhinja“, ali na – državni trošak.

Ne dao Bog da za njihovim primjerom krenu i neki drugi, pa da recimo Nobelovu nagradu može dobiti samo onaj književnik, likovni ili filmski i ini umjetnik koji nema više od 70 godina!

Zar ne bi bilo jadno i smiješno da netko dobije tako visoko svjetsko priznanje, a u svojoj državi ne može biti ni – akademik, pa čak ni njihov suradnik? Mnogi hrvatski umjetnici u zemlji i inozemstvu i u visokoj životnoj dobi stvaraju odlična i trajna umjetnička djela, i ako se usvoji ovaj kontraverzni projekt njezina predsjednika bit će u mogućnosti samo pljeskati svojim mladim kolegama koji ni do koljena (da se malo našalimo) ne će ih stići da još žive pedesetak godina!

Evo, pada nam na pamet primjer cijenjenog i uglednog filmskog umjetnika Antuna Vrdoljaka. Kaže nam da su ga svojedobno zvali u ovu organizaciju, ali da je odbio. Danas, kad je napunio 88 godina, ni on ne bi mogao biti član HAZU, bez obzira na nevjerojatan i veliki i priznati opus koji je ostvario. U tim godinama uspio je snimiti i prikazati odličan igrani film o Domovinskome ratu („General“), a oko Božića krenut će i njegova domoljubna tv serija od desetak nastavaka na Hrvatskoj-radio televiziji.

Bojimo se da će prije „besmrtan“ postati jedan Ivo Goldstein, koji bi dao „pola Zagreba“ za jednu takvu titulu nego svi vrdoljaki ili vesne parun.

Novi Memeorandum

Inače, dosad se HAZU osim sa samim sobom najviše bavila hrvatskom dalekom prošlošću, a najmanje suvremenim temama, kao što je primjerice Domovinski rat ili stvaranje hrvatske države.

Od ove državne institucije također se očekuje da jasno, konkretno i otvoreno odgovori i na „znanstvena djela“ svojih kolega Srba o novom Memorandumu.

I još nešto: kada će s popisa „počasnih članova“ izbaciti ime Josipa Broza Tita, a u to društvo recimo „ubaciti“ neko ime koje ima velike zasluge za pobjedu nad velikosrpskom agresijom?T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. 4.c
  #1 4.c 20 studeni, 2019, 17:27

  Po čijem nalogu je drug/šerif Grada Zagreba bio i što je sve “donirao” Pakračjoj vlaškoj biskupiji ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. #2 "Budimo ljudi", govorio je zloduh Pavle 20 studeni, 2019, 09:43

  Nas narod dobro zna tko su nam komsije tzv, Srbi, pa ipak Plenkovic suti – vjerojatno na nagovor ratnoga zlocinca Pupavca – da se srbadija svojim bogomoljama uspetljala na sve strane. Dakle, umisljeni okupatori Hrvatske dejstvuju bez zadrske. Petrinja, Gvozd, G. Polje, Okucani, Papuk,Sjenicak, Ocestovo (Knin), Vukovar. Petokolonasi u mantijama sire svoju frontu protiv Hrvata katolika, osvajaju teritorij. Crkve i omrznuti manastiri spc. Eto, u Kucancima je bio i Jovan iz Staziceva cetnickoga Pakraca, padobranac i peiskop koji je pozvao srbijanske soldate na komemoriranje novih mucenika u Jasneovcu. Kao na svojoj babovini, rekli bi balije Bakirovi. U Kucancima je i zloduh-sotona Irinej stalno ponavljao prethodnikove reci “budimo ljudi”, a nije se javno zapitao moze li on, moze li svaki srpski zlotvor to doista i biti. Ako niste citali, mozda mislite da je sve proslo bez ratnih zlocinaca pupavca i stanimirovica, bila je i Jeckov i tzv. Nikolic, ambasadorka

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 20 studeni, 2019, 08:37

  Žalosno je što jedan Vrdoljak nikada neće biti akademik? Pečarić im “kvari” sliku. Da, da, Parun je umrla a nikada nije vidjela akademiju. Sramno, drugovi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Pavlova crkva sakralno dobro Hrvatske?
  #4 Pavlova crkva sakralno dobro Hrvatske? 20 studeni, 2019, 08:04

  Moj Mladene, pa zar ne znas da je Plenkovic smislio savjet mudraca za analizu hrvatske proslosti i istine koju su smislili gramzljivi, lazljivi i militantni svetosavci. Ne znam je li netko od velikih akademika bio i u Kucancima (Orahovica Stipe Mesica), na festi obnove njihove crkve u kojoj je rodjen blagopocivsi bivsi patrijarh i podstrekac pobune i ratne agresije na RH, onaj Pavle na dimu osuseni vlaski “svetac”. Kakvo je to kulturno i sakralno dobro Hrvatske? Ali bio je nasljednik Irinej s vladikom padobrancem Jovanom i bulumentom episkopa iz svih delova velike srbijice. Cak iz Slavonije, Dalmacije, Crne Gore itd. Nazocio je i zagrebacki pesnik Porfirije Peric i cele Italije koji peva “sta se ono na Dinari sjaji…Djujiceva kokarda na glavi”. Veliki episkop, nazva Irineja zalutali vatikanski papa Bergoglio Franciscus, rekli bi Srbi (Franja im se ogadio). Eno, vidjesmo i katolicke svecenike, pozeskoga i osjecko-baranjskoga i dr. I sve u stilu “da bradonje budu zadovoljni…”. Jer, Irinej je odlikovao i cetnika Vukodlaka. Prava vlaska crkva koja je ukinula HPC a htela bi i RH.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.