ŠKRLET SU OBOŽAVALI I RIMLJANI

ŠKRLET SU OBOŽAVALI I RIMLJANI

27. siječanj, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Na poznatom Kompesovu brijegu, u šumsko-vinogradarskom kompleksu Vukomeričkih gorica iznad Pešćenice, i ove je godine bilo veselo. Gusnim bubnjićem dobro zagrijana prizemna soba za zimske veselice, s dugim konferencijskim stolom – neki tvrde 25. puta od ranih devedesetih Ivice Pepelka – sastalo se neznatno promjenjivo društvo hrvatskih branitelja i domoljuba. Domaćin je Darko Kompes Buco. Suprug plave i kršne slavonske pravnice, među ovdašnje Turopoljce sjajno adaptirane Eve iz Garčina

Napisao: Josip Frković

Dragi trsek, daj se zbudi. Dugo si spal. Još malo, pak bu proljeće nastupilo. Vu ime Oca i Sina i Duha svetoga, ja te blagosiljam i molim za još jednu plodnu godinu. Za obilje tvojih slatkih plodov…”. Iza toga, slijedi polijevanje vinom kobasica i špeka, prvo orezivanje plantaže, te obvezna vinska “Kul’ko kaplic tul’ko let, daj nam Bog na svet živet”. Na poznatom Kompesovu brijegu, u šumsko-vinogradarskom kompleksu Vukomeričkih gorica iznad Pešćenice, i ove je godine bilo veselo. Gusnim bubnjićem dobro zagrijana prizemna soba za zimske veselice, s dugim konferencijskim stolom – neki tvrde 25. puta od ranih devedesetih Ivice Pepelka – sastalo se neznatno promjenjivo društvo hrvatskih branitelja i domoljuba. Domaćin je Darko Kompes Buco. Suprug plave i kršne slavonske pravnice, među ovdašnje Turopoljce sjajno adaptirane Eve iz Garčina, tatek je zagrebačke brucošice Karoline. Da bi potvrdio dugovječnost okupljanja iste družine, netko se onako usput sjetio da su mnogi bili na misnom krštenju Kompesove djevojčice u pešćeničkoj župnoj crkvi. Kod župnika vlč. Tomice Novosela. Sada, već dugo je dotični svećenik na službi u Bistri, a sisački su ga domobrani susreli za lanjske komemoracije maceljskim žrtvama. Ali, vrnimo se na vincekovski brijeg Prkovca. Iz rodnih Pustika, s još jednoga Kompesova brijega kod Kravarskoga, blagdan Vincekova došli su čestitati poznati tamburaši i pjevači Kompesi. Veseljaci i mudrijaši, kakve sam u odranskom djetinjstvu osobno doživio. Ponajprije Batinjane, Cekoviće, Milatoviće, Lučane… Zaljubljenik u snijegom okovane gorice, kojima u sva godišnja doba satima šeće i otjeruje pretjeranu glukozu, vlasnik je osam redova plantažno zasađene loze koju uzgaja posebnim marom. Nakon što im je pred Božić napunio demižonke, Buco je i ove zime pajdašima – među njima i Bibiju Novljakoviću, ponuditi vrsni škrlet što je kršten minuloga Martinja.

Škrlet sjanog bukea i primjerene kiselosti

Uzalud se Moslavci i naši Banovinci oko Jabukovca i glinskoga Dvorišća diče prapodrijetlom šrkleta u njihovim krajevima. Buco Kompes, dobitnik mnogi kolajna, i dalje tvrdi kako je još u vrijeme Rimljana ta autohtona lozica onamo prenesena s južnoga plućnoga krila grada Zagreba. Nije je bilo na sjeveru, na obroncima Medvednice. Premalo je reći da Kompes – taman prema iskustvu svojih predaka – vinograd uzgaja, okopava i redovito prska zaštitnom kemijom. Gazda je to koji s lozicama i Očenaš razgovara, vjerujući u veću plodnost i znatnije količine mošta i krštene Božje kapljice. Na hektolitre. S brijega na Mikuliću, iznad tramvajske remize i stare ciglane na Črnomercu, bivši se zapovjednik odranske satnije ZNG-a i prvi načelnik plemenite općine lekeničke zaputi prema Velikoj Gorici, Vukovini, Buševcu… Škrlet sjajnoga bukea i primjerene kiselosti – doduše, ponešto rjeđi od onoga ranijih godina – neodoljivo privlači. Čak i glavnoga svečara, Vinka, životnoga obudovjela heroja, oca dvoje potomaka i poznatoga pčelara iz sisačke Grede. Tom i takvom državnom službeniku, kako sam naglašava, veliko je zadovoljstvo “najti se z dečkima”. Za ovo Vincekovo čak je ispekao i gibanicu orahnjaču. “Domaću z puno file orejov”! Na mjestu stare pradjedovske klijeti Darko je Kompes, godinama dograđivao arhitektonski zanimljivu vikend-kuću katnicu. S njene katne terase što ju je izvodio dužički ugostitelj, Stjepan Piškor Bambino, pogled puca daleko prema divovskim sisačkim tvorničkim dimnjacima i moslavačkim bregovima, dok je prizemna etaža višenamjenska i poput hangara potpuno natkrivena. Pretežno za pajdašije.

Glazbeni talenti iz Pustika

Ovogodišnji su kršteni škrlet pjesmom i svirkom obilježili braća Josip Jogi i Zvonko Kompes. Prvi je hrvatski branitelj i “drveni majstor” rezbar, autor kipa Majke Božje darovana župnoj crkvi u Kravarskome. Zvonek Kompes je “slavujček z Pustik”, interpret lijepih domaćih pučkih pjesmica, nešto poput turopoljskoga Pepelka. Za službovanja u sarajevskoj vojnoj kapeli, kasnijih naših SMB-agresora, Zvonko je iskreno zavolio i sevdalinke. Čuvši njegovo pjevanje u domovini iza 90-ih, Hrvati švicarskoga Berna ponovo su ga željeli čuti na tamošnjoj pozornici. Morao je, međutim, otkazati, jer kukovi traže obnavljanje i kirurški operativni zahvat. Da, bio je na Vincekovu i Kompesov bratić Darko, sjajni tamburaš i pjevač antologijske “Kad su naši stari svinje žirovali”. Bio je i susjed Janko Duralija, nekad zameniti zagrebački taksist, potom Nikola i sisački vagar Darko Kompes. Nekadašnji lekenički lovac Marijan Batovanja, prije nesretnoga događaja u Dužici ponosni vlasnik crne “passatove” limuzine, nije ni slutio da će mu krdo veprova ostaviti skupocjen trag na desnom blatobranu, faru i prednjem braniku. Otišao je – kako već treba iza nezgoda – u najstarije osiguranje, ali je tamošnji šarmer i procjenitelj šatiranih mustača nevoljko slegnuo ramenima. Tragao je pedantni konzument CC-e i antialkoholik i za zakupcem lovišta, iz kojega veprovi noću šeću asfaltnom magistralom i budućom poslovnom zonom “Marofa”. Uzalud. Kako veselo društvo – uza čvarke, špek pržen na logorskoj vatri, češnjovke i druge domaće delicije – teško podnosi tužbalice, gosti iz Gradeca, korpulentni Mladen Marić i sin mu Mario. u sam cik zore predložiše “Donesi vina, krčmarice…” Što bi tek bilo da se odazvao i Damir Juras Selski…T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Gavran
  #1 Gavran 29 siječanj, 2017, 20:45

  Prepoznah odmah da je hrvatski posavac Marijan Gaš, uvijek taj piše koješta, piše svaš’. Voli i on pajdašiju mužačku, pogotovo kad zasjedne za rakiju težačku. Ni on nije sisački mladac, samo tepa sebi dok se divi sebi i udara gladac..

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hrvatski posavac
  #2 Hrvatski posavac 28 siječanj, 2017, 20:38

  Tak se to dečki dela po MUŽANSKOM kraju i okolici.
  Dignimo čaše za pajdaše naše , nek se svima masti brk,
  Dok tekstove stvara vremešni Frk.
  A marijane za vlasnicima lovišta i naplatom štete nisi jedini.
  Ima nas takvih više. kaj bi tome kad su u zakonu o lovstvu dali da zakupac ne mora imati osigurano lovište…pa se ti slikaj za štetu.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 30 siječanj, 2017, 21:18

   E nisi pogodio tko se krije iz toga.
   Super ti je HLADNO da pogodiš.
   no drago mi je da si se uključio.
   A sad nek se javi Joža Frković….

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.