SJEĆANJE NA STRADALE ŽIDOVE U KUTINI

SJEĆANJE NA STRADALE ŽIDOVE U KUTINI

26. travanj, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

Na ostatcima pojedinih spomenika, u ponedjeljak 24. travnja Židovska zajednica Bet Israel iz Zagreba sa više od pedesetak svojih članova održala je ovogodišnju komemoraciju u spomen na Židove stradale u holokaustu Drugoga svjetskoga rata, poznatu pod Jom Hašoa ve Hagvura – Dana sjećanja na Holokaust i junaštvo.

Na kutinskom groblju od 1871. do 1942. godine u zemljišnim je knjigama bilo upisano grobno polje u vlasništvu Izraelične bogoslovne općine u Kutini.

Tragedija nije zaobišla i kutinske Židove, stradale uglavnom u jasenovačkom logoru. Kutinčani, ali komemoraciji nazočni i izaslanici Vlade i Sabora RH, državnih institucija i predstavnici više stranih veleposlanstava Izraela, SAD-a, Mađarske, dostojanstvenim su skupom iskazali poštovanje žrtvama. Položeni su vijenci i od učenika kutinskih osnovnih škola zapaljeno šest svijeća (simbolično za šest milijuna stradalih Židova). U ime grada domaćina emotivno poruku je izrekao gradonačelnik Andrija Rudić.

Na skupu sjećanja u Kutini riječi je uputila konzulica Veleposlanstva države Izrael u RH Irit Shneor.

Vjerski dio predvodio je rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj dr. Kotel Dadon, a obilježbu sjećanja obogatio i nastup Pjevačkog zbora Mihael Montiljo.

Među sudionicima posebno pozdravljen bio je i sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je u ime Katoličke Crkve (moleći u sebi) iskazao poštovanje prema žrtvama. Biskup je imao i vrlo prijateljski susret na temu iskaza sjećanja na nevine s vodstvom Židovske zajednice Bet Israel.

Posebno je naglašena uloga svećenika dr. Mije Selca, rođenog u Voloderu (to moslavačko mjesto primjerene tolerancije već od 1860., godine imalo je groblje za pokop Židova Moslavine i zapadne Slavonije). Dr. Selec, kako sve više svjedoče istraživanja tijekom Drugoga svjetskoga rata, kao župnik Župe sv. Blaža u Zagrebu uz potporu nadbiskupa danas blaženika Alojzija Stepinca spašavao je ugrožene, među njima i zapažen broj Židova.

(D. P.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.