SIROMAŠNO JE 2.736.000 HRVATSKIH GRAĐANA

SIROMAŠNO JE 2.736.000 HRVATSKIH GRAĐANA

6. prosinac, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Prema statističkim podacima DZS-a, u Hrvatskoj živi 4.284.889 stanovnika. Plenković oslobađa poreza sve one s brutto primanjima ispod 3.800,00 kn, a takvih je 1.500.000 građana. Zatim imamo 1.236.000 umirovljenika sa prosječnom mirovinom od 2.200,00 kn, gdje je uključeno i 36.000 povlaštenih mirovina! Dakle, u Hrvatskoj je 2/3 siromašnih građana, odn. 2.736.000 iskazano ukupnim brojem stanovništva. Prema podacima MMF-a i EU komisije radi se o kategoriji građana na granici totalnog siromaštva i rubu egzistencije

Napisao: Karino Hromin Sturm

Premijer Andrej Plenković u društvu ministrice Martine Dalić i ministra Zdravka Marića u Banskim je dvorima održao prvu konferenciju za tisak i medije obećavši u svojem mandatu rast BDP-a od 2,9%.

Izjava je bila puna zaraznog optimizma kojeg je očito „naslijedio“ od ekonomista Branka Grčića iz SDP-a koji je četiri godine pričao bajke o ekonomskom čudu Hrvatske.  

Proračun koji predlaže nova Vlada premijera Plenkovića iznosi: rashodi 126,5 mlrd. kn, prihod 119,6 kn i negativa od 6,9 milrd. kn, a koji će ostati na razini prošle godine kao i prošle Vlade SDP-a te zalutalog iz Kanade premijera Oreškovića. Ne vidimo u čemu je razlika njihove pozitive i napretka, na čemu se gradi njihov optimizam i zadovoljstvo kad je zapravo tu riječ o obmani, vrijeđanju naše inteligencije i ugrožavanju egzistencije građana Hrvatske.

Plenković je najavio smanjenje manjka u proračunu na 2,7% BDP-a kako bi kriteriji Europske Komisije od 3% bili zadovoljeni, a građani još više siromašni.

Porezna reforma svodi se na dugoročno tamburanje u Vladi i Saboru o poreznoj reformi, što je čisti financijski larpurlartizam, da ne nabrajamo gubitak novaca poreznih obveznika na njihove jalove pripreme i izmjene 16 novih zakona koje planiraju za 2017. i 2018. godinu. Na ovaj način se da zaključiti kako za građane Hrvatske neće biti nikakvog poboljšanja kako u naredne dvije godine, tako i u sve četiri godine njihova mandata.

Nastavak pljačkanja naroda

Ukratko, da ne nabrajam silne brojke i stope prireza i poreza koje premijer obećava za državu, županije, lokalnu samoupravu i građane, svodim sve pod zajednički nazivnik i konstatiram da premijer Plenković obećava građane osloboditi poreza za 5%, a zatim opteretiti najsiromašnije kategorije s 12% poreza.

To je nastavak dosadašnje politike državotvorne Vlade i Sabora u pljačkanju naroda, bacanju mrvica sa svojeg bogatog stola oko kojih će se narod glodati igrajući njihove igre ustaša i partizana, a iza kulisa tih narodnih igara, oni mirno nastavljaju s pljačkom naroda do iznemoglosti. Zbog takve politike, kvalitetni radnici i omladina vide svoj spas ili perspektivu za napredovanjem samo u inozemstvu pa masovno napuštaju Hrvatsku.

Prema statističkim podacima DZS-a, u Hrvatskoj živi 4.284.889 stanovnika. Plenković oslobađa poreza sve one s brutto primanjima ispod 3.800,00 kn, a takvih je 1.500.000 građana. Zatim imamo 1.236.000 umirovljenika sa prosječnom mirovinom od 2.200,00 kn, gdje je uključeno i 36.000 povlaštenih mirovina! Dakle, u Hrvatskoj je 2/3 siromašnih građana, odn. 2.736.000 iskazano ukupnim brojem stanovništva. Prema podacima MMF-a i EU komisije radi se o kategoriji građana na granici totalnog siromaštva i rubu egzistencije.

Do ukupne brojke od 4,28 milijuna stanovnika koliko je evidentirano u DZS-u preostaje 779.850 osoba mlađih od 18 godina, i 769.039 građana koji nigdje ne rade.

Minus u 2017. godini će iznositi 14 milijardi eura pa će nas zadužiti najmanje za toliki iznos.

Kako Plenkoviću nije neugodno da veliča poreznu reformu, kada će 1.500.000 građana dobiti od 40 do 50 kn, a 36.000 službenika državne birokracije od 1.000 do 2.000 kn. Premijer to smatra pozitivnim rezultatima?

Šutnja o porezu na mirovinu

O umirovljenicima u reformi nema ni slova. Naime, 1.236.000 umirovljenika plaća porez na mirovinu koju su pošteno zaradili nakon četrdeset godina rada plaćajući porez tijekom cijelog svojeg aktivnog radnog vijeka, a sada im se zaračunava porez na mirovinu iznad predviđene granice. O praćenju troškova života i današnjih plaća nema govora, kao što ni sindikatima ne priznaju povećanje plaća prema Kolektivnom ugovoru ako je rast BDP-a veći od 2%.

Plenković zna da za mirovine nedostaje 19 milijardi kuna, za autoceste stiže na naplatu 42 milijarde kuna, za elektrane treba platiti dvije milijarde kuna, a što će građani platiti povećanjem struje, zatim povećanje kamate 2017. godine 30 milijardi kuna, da ne nabrajamo dalje koliko će oštetiti građane i lokalnu upravu, a imaju planski manjak u proračunu 6,9 milijardi kuna. Samo ovo što je nabrojeno iznosi 99,9 milijardi kuna. Prema tome, od smanjenja duga i rasta BDP-a neće biti apsolutno ništa! Da je Victor Hugo živ, napisao bi novi roman „Hrvati-Jadnici“.

Iz svega navedenog dolazimo do zaključka da će premijer Plenković sa svojim stručnjacima, a koje je toliko nahvalio da su svi odlikaši, završiti u teškoj financijskoj negativi i nastaviti politiku rasprodaje narodne imovine i neustavnog zaduživanja naroda kod domaćih i svjetskih bankara.

Premijer Plenković i ministar financija Marić spas vide u povlačenju sredstava iz fondova EU kojoj plaćamo članarinu jednu milijardu eura. Iz fondova smo dobili 300 milijuna eura pa smo u minusu za EU davanja više od 700 milijuna eura!

Samo negativne mjere

Optimizam virusa koji se širio na konferenciji u Banskim dvorima, znači da se i nadalje nastavlja s nemilom pljačkom naroda od strane države i to slijedećim mjerama:

a) Rasprodaja narodne imovine, ali sada putem Ministarstva, a ne DUDIJA što je bitna  kvalitetna razlika u nazivu institucije koja protuzakonito rasprodaje narodnu imovinu.

Dobar gazda uvijek kupuje imovinu, a ne rasprodaje!

b) Zaduživanje putem novih kredita u inozemstvu i kod domaćih banaka. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da nam je sam Bog poslao Svjetsku banku da nam da kredit po lihvarskim kamatama (i da nastavi pljačkati hrvatski narod). Ma jel to onaj dobar dečko što je stajao na Mostu i obećavao borbu za narod?

c) Rezanje troškova i subvencija, kontrola fiskalizacije, slanje inspektora, zatvaranje restorana i kioska. Carina u Hrvatskoj više nije na graničnim prijelazima, kako je bilo prije ulaska u EU, iako još nismo u Schengenu, pa hrvatski carinici izgubivši posao na granici sada kao prometni inspektori treniraju strogoću zaustavljajući vozila gdjegod stignu i kontrolirajući robni promet. S druge strane, policija je propuštala sirijske izbjeglice bez putovnica preko hrvatske granice, nemaju nikakvu evidenciju koliko ih je ostalo u Hrvatskoj i koliki je broj migranata koji se šeću po Zagrebu i drugim našim gradovima.

d) Povećanje poreznih nameta građanima neminovno je povećanje troškova države, a koje oni sada ne vide dok im se ne vrati kao bumerang!

 e) Premijer je u kampanji najavio zapošljavanje 180.000 radnika (takvo obećanje od 200.000 radnika je davala i ministrica Vesna Pusić).

f) Povećanje PDV-a restoranima sa 13% na 25% izazvat će veliku štetu u gastronomiji i turizmu, što će izazvati povećanje cijena u restoranima, čije si usluge 2.700.000 siromašnih Hrvata ionako ne može priuštiti.

g) Od obećanog smanjenja PDV-a na 24% nema ni riječi!

h) Ukupan proračun će biti negativan za 99,9 milijarde kuna pa se postavlja pitanje na koji će način Plenković nadoknaditi gubitak!

Ove negativne mjere nove Vlade znače smanjenje standarda građana, rasprodaja narodne imovine, dodatna zaduživanja i povećanje glavnice duga, a što će povećati kamate iznad 3 milijarde eura i vanjskog duga od 47 milijardi eura i tako unedogled.

Podsjećam vas na izjavu ekonomskog nobelovca Josepha Stiglitza koji je bio potpredsjednik Svjetske banke, a koji nam je lijepo opisao kako nam MMF i Svjetska banka mažnjavaju lovu. Radi se o nobelovcu koji je radio u Svjetskoj banci i koji je detaljno opisao korake porobljavanja država i njihovih građana. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. leonardo dora
  #1 leonardo dora 18 rujan, 2017, 07:53

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Leonardo Dora, renomirani zajmodavac za osobni zajam, otvorila financijske mogućnosti za sve one koji trebaju financijsku pomoć. Trebate li trenutačni zajam za brisanje duga ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li ikada odbijali od banaka i drugih financijskih agencija? Samo zato što smo ovdje za sve vaše financijske probleme. Mi pružamo kamatnu stopu od 2% javnosti, tvrtke i zajednice na jasan i lako razumljiv način, ove odredbe i uvjete. Nije potrebno provjeriti kredit, 100% zajamčeno.
  Pošaljite nam e-poštu na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 21 siječanj, 2017, 04:59

  POŠTOVANA REDKCIJO, NISAM OVAJ KOMENTAR OBJAVIO NA OVOM VAŠEM CIJENJENOM PORTALU,KOLIKO SE SJEĆAM.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 21 siječanj, 2017, 04:57

  TKO JE KOLINDA GRABAR -KITAREVIĆ???

  U HRVATSKOJ POBIJEDIO KATOLIČKI ŠOVINIZAM, ALTAJSKO-MONGOLSKIH HIBRIDIOZIRANIH HRVATA,POKRŠTENIH BALIJA, SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA, I IZABRAŠE :

  KOLINDU GRABAR ,KITAROVIĆ JEDNU NEOBRAZOVANU STJUARDESU PA JE ZATO PIJUN SVOJE STRANKE ,A NJEZINA STRANKA JE ZLOČINAČKO-KRIŽARSKA ORGANIZACIJA KOJU JE UTEMELJIO KATOLIČKI PROZELIT ,SATRAP, TUĐMAN ,TAKOĐER ČOVJEK NISKEI ILI SLABE OBRAZOVANOSTI ,ŠTO ĆE REĆI NISKE SVIJSETI O SEBI ,JER JE UPRAVO ZBOG TOG MANJKA POSTAO KATOLIČKI PROZELIT, POHLEPNI KARIJERISTA ,ŠTO JE SVOJSTVENO TAKVIM BIĆIMA DA POSTANU SLUŽBUJUĆI ZLOČINCI NON PLUS ULTRA ,A U HRVATSKOM SLUČAJU DA POSTANE SLJEDBENIK STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, U ČEMU JE KAPTOL BIO CENTAR PREKO KOJEG JE ,VATIKAN ,AMERIKA , A POSEBNO NACISTIČKA NJEMAČKA UPRAVLJALI,ODNOSNO DIRIGIRALI DOĐAGANJA ,NE SAMO U HRVATSKOJ NEGO U CIJELOJ JUGOSLAVIJI..PA JE NAJLOGIČNIJE ZAKLJUČITI DA JE FRANJO TUĐMAN BIO NAJPOGODNIJA FIGURA ZA TAKVE ZLOČINAČKE POTHVATE ,A U DANAŠNJOJ VALADAJUĆOJ POLITIČKOJ SITUACIJI JE KOLINDA GRABAR ODLIĆNA ZAMJENA, JER PREDSTAVLJA PRAVO POLITIČKO I DUHOVNO STRAŠILO SAMOJ SEBI ,JER JE RELIGIOZNA,SLABO ILI NIKAKO OBRAZAOVANA OSOBA ,PO ZANIMANJU STJUARDESA ,ZA KOJU BI HEGEL REKAO DA NE ZNA MISLITI, ALI ZNA VJEROVATI I SLUŠATI. A TAKAV JE BIO I OSTAO TUĐMAN NA KOGA SE ONA DANAS POZIVA NA SLAVLJU 25-TE GODIŠNJICE STEPINČEVSKE HRVATSKE ,KAKO ROBUJE EVROPSKOM MONOPOLSKOM KAPITALU ,POD POKROBITELJSTVOM MAJKE AMERIKE I BASTIONA SVIH OVOZEMALJSKIH ZALA, VATIKANA.I KAO TAKVA BIVA IZABRANA OD NAJMANJE MANJINE HRVATSKIH GLASAČA ZA OKTROIRANU PREDSJEDNICU PODIJELJENIH HRVTA OD VREMENA KADA NAM JE FRANJO TUĐAMNA I ZLOČINAČKA CRKVA ,VJERSKIM RATOM, DONIJELA NOVU OKUPACIJU I PODIJELILI HRVATSKE GRAĐANE NA ONE NAŠE TALIBANE, KRIŽARE,ZATUCANE KATOLIKE I ONE DRUGE I DRUGAČIJE KOJI MORAJU NESTATI ILI SE TRANSFORMIRATI U PONIŽENE I OSIROMAŠENE, PA SLEDSTVENO TOME KOLINDA GRABAR JE U OVIM IZBORIMA,KOJI TO NISU, ODNIJELA POBJEDU ,ONU NAJMRŠAVIJU U PRAKSI KAPITALISTIČKIH IZBORA, JER MNOGI GRAĐANI NISU GLASALI , A MNOGI SU SE NAŠLI U ZABLUDI NJENIM APSTARKTNIM OBEĆANJIMA ,NEKIH PLANETRANIH ILUZIJA O UNAPREĐENJU HRVATSKE U NAJBOGATIJU DRŽAVU EVROPE ČIME ĆE RIJEŠITI VELIKU NEZAPOSLENOT I SIROMAŠTVO ,ŠTO JE VELIKA PREVARA . VELIKI POSTOTAK GLASOVA JE PRIKUPLJEN U ISELJENIŠTVU, A POSEBNO U BIH ,GDJE KATOLIČKA CRKVA UZ POMOĆ VATIKAN,PENTAGONA I SVIH DESTRUKTIVNIH SNAGA DEMOKRACIJE SVIJETA, KOJI SU KUMOVALI OVOJ NEIZVJESNOSTI ,U KOJOJ VELIKI PROCENT GRAĐANA SVIJETA UMIRE OD GLADI , A JOŠ VEĆI PROCENT JE NA RUBU GLADI ,DA SUTRA UMRU U BIJEDI KRŠĆANSKE DEMOKRACIJE KOJU JOJ JE OSIGURAO VLADAJUĆI KAPITAL KOJEG KONTROLIRA PENTAGON I VATIKAN.

  CIA I OSTALE SUŽBE SVETE ALIJANSE SU TAKOĐER BILE AKTIVNE JER JE TO POSTICALA NJEMAČKA NACISTČKA STRANKA,POD EUFEMISTIČKIM NAZIVOM,=NARODNA=DODAJEM, NIBELUNŠKA .

  I TAKO JE NAJVEĆI DIO HRVATSKIH GRAĐANA NAMAGARČEN ,KAO 199O GODINE , OD TUĐMAN-KAPTOSKIH NACISTIČKO-STEPINČEVSKIH HOLOKAUSTSKIH PLANERA ,KOJI SU STVORILI PLAN REINAKARNACIJE STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE ,A TAJ PLAN SU PROVODILI USTAŠKO-KATOLIČKI TERORISTI ,KOJI SU ČINILI JEZGRU ZLOČINAČKOG POHODA PROTIV SOCIJALISTIČKE HRAVTSKE . DAKLE,JEZGRU TOG ZLOČINAKOG POHODA ČINILI SU TERORSITIČKE SKUPINE IZ ZAPDNE NJEMAČKE , ZAPADNE EVROPE I OSTALIH DIJELOVA SVIJETA , A KOJIMA SU UPRAVLJELE ,CIA ,VATIKANSKE I NJEMAČKE SIGURNOSNE SLUŽBE.

  TAKO NAŠA KOLINDA ,KAO PRAVA ZATUCANA KATOLKINJA IZVOJEVALA ONO MJESTO I ONU DUŽNOST KOJOM SE NEĆE USPJEŠNO SLUŽITI ŠTO ĆE BITI NA ŠTETU HRVATSKIH GRAĐANA . DAKLE ,TREBA ZAKLJUČITI DA NAŠA KOLINDA NIJE USTOLIČENA KAO BARBIKA UZ PEĆENOG VOLA ,KOA ŠTO JE NJEN IDOL ,KRUPNOZUBI SATRAP TUĐMAN ,ALI JE BILA OKRUŽENA ,U NAJMANJU RUKLU VOLOVIMA KOJI SU OD NJE NAPREVILI BARBIKU DOPUŠTAJUĆI JOJ ONAKVE NEOZBILJNE I BEZVRIJEDNE PORUKE ,IDIOTSKOG KARAKTERA ,SLANE HRVATSKIM GLASAČIMA.

  I DA ZAKLJUČIM ,TA KUHARICA PAŠTA ŠUTE ILI STJUARDESA ,A U SLOBODNO VRIJEME ATLANSKA SLUŽBENICA,AVGANISTANSKA VOJNIKINJA, ZATUCANA KATOLIKINJA ,A SADA BARBIKA HDZ-EOVIH TALIBANA, DANAS PORUČUJE: NE IZ DUBRAVE UZ PEČENOG VOLA, KAO NJEN PRETHODNIK ,PO STUPNJU SVIJESTI,TUĐMAN, NEGO SA TE-VE GOVORNICA I DRUGIH JAVNIH TELASKIH ALTO-PARLANTE BRBLJAONICA ,OKRUŽENA POTOMCIMA STEPINČEVIH KRIŽARA ,KOLJAČA, ČUVARA III-ĆEG REICHA I BASTIONA SVIH OVOZEMALJSKIH ZALA ,VATIKANA ,PREMA KONKORDATU SKLOPLJENOM U RIMU 1935 GODINE,ŠALJUĆI HRVATSKIM GRAĐANIMA KAO I UVJEK DO SADA,IZ NEUKE TIKVE BUDALASTE PORUKE.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.