“SAMOBORSKO LEPO CVETJE” MIROSLAVA ŽEGARCA PEHARNIKA

“SAMOBORSKO LEPO CVETJE” MIROSLAVA ŽEGARCA PEHARNIKA

15. listopad, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Ravno 100 godina nakon objavljivanja Langova Samobora i 80 godina nakon objavljivanja prvog izdanja Balada, izdana je knjiga koja pokušava što zornije prikazati biljni svijet Samobora i okolice s narodnim nazivljem i tako upoznati i zadržati samoborsku jezičnu baštinu.

Mnoštvo zainteresiranih Samoboraca okupilo se, u petak 14. listopada, u Gradskoj knjižnici Samobor na predstavljanju knjige Miroslava Žegarca Peharnika „Samoborsko lepo cvetje“. Knjigu su izdale Gradska knjižnica Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije uz stručnu pomoć Parka prirode Žumberak- Samoborsko gorje te financijsku podršku Grada Samobora i Zagrebačke županije.

Miroslav Žegarac Peharnik objašnjavajući poveznicu između Miroslava Krleže, Milana Langa i svog rada rekao je: „Prikupljajući i izučavajući bogatu građu o samoborskoj kajkavštini te dobro poznavajući Langovo djelo, rano sam uočio da bez problema mogu čitati i razumjeti Krležin kajkavski leksik. Ne samo u Baladama, nego i u drugim djelima gdje se on koristi kajkavskim govorom“. Knjiga donosi dio starih samoborskih naziva za bilje koji su se pojavili u Krležinim Baladama. Najveći korpus riječi poput fijolica, terputec, prepunčec, grinta, rožmarin, georgina, mačuhica, galobolka i sl., nalazi se u baladi „Ni med cvetjem ni pravice“. U knjizi ćete naći sve o 40-ak biljaka: Jesu li ljekovite? Služe li za prehranu ili kao začin? Jesu li kao ljepotice opjevane u mitovima ili legendama? Za što se upotrebljavaju? Skrivaju li neku simboliku?

Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten objašnjavajući kako je došlo do suradnje, istakla je: „Zagrebačka županija i Javna ustanova Zeleni prsten prepoznali su rad autora i podržali izdavanje knjige jer ovo djelo doprinosi očuvanju nacionalnog i lokalnog identiteta kroz spoj književnosti, jezika, obrazovanja te kulturne, tradicijske i prirodne baštine.“. U ime Zagrebačke županije predstavljanju je nazočio pročelnik Ante Mandarić, a ispred Grada Samobora potpredsjednica Gradskog vijeća Maja Gračanin.

Predstavljanje knjige „Samoborsko lepo cvetje“, uveličao je Adam Končić izvedbom „Balada Petrice Kerempuha“. T

.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.