SAMO SU KOMUNISTI RADILI REVIZIJE POVIJESTI

SAMO SU KOMUNISTI RADILI REVIZIJE POVIJESTI

16. rujan, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Odbacujući sve nebuloze antifašista “o bratskoj borbi”, Ordinarijat Sisačke biskupije u svom je priopćenju poručio kako i političke procese valja razumjeti i poznavati. Kako bi i sljedbenici, makar i falš – antifašizma na ovim našim prostorima, konačno, trebali priznati da je i totalitarni Titov režim za sobom, bez pravorijeka, ostavljao grobove nedužnih žrtava. U Sisačko-moslavačkoj županiji takvih je ratno-izaratnih humaka 119 s forenzički procijenjenih 45.000 žrtava.  Izaslanik predsjednika države Vlado Marić za jedne je komemoracije kazao: „Hrvati Gvozdanskoga ovdje su – 1578., 1941. i 1991. – junački odolijevali Turcima, Vlasima, četnicima, velikosrbima, partizanima i drugima…“.  

Napisao: Josip Frković

Među južnim obroncima Zrinske gore, u srednjovjekovnoj utvrdi i kovnici novca Šubića-Zrinskih, sveta su mjesta hrvatske nacionalne povijesti, Zrin i Gvozdansko. PoČetkom ove godine navrsila se 441. obljetnica junačke obrane i stradavanja preko tri stotine hrvatskih srednjovjekovnih branitelja. Poput onih u židovskoj Masadi ili američkom Alamou. Gvozdansko je primjer hrvatskoga velejunaštva i sebedarja vojskovođa – kako to u svakoj prilici naglasšava poviijesni istraživač Damir Borovčak  – Damjana Doktorovića, Jurja Gvozdanovića, Nikole Ožegovića i Andrije Stipšića, te vojnika seljaka i rudara iz Bešlinca i okolnih sela, koji ni poslije tromjesečne turske opsade nisu odustajali od otpora. Dapače, odbili su predbožićni poziv nadmoćnih pet tisuća Turaka Ferhad bega na predaju u prosincu 1577., da bi ih 13. siječnja 1578. osvajači u kuli pronašli smrznute. Umrli su te užasne zime u kojoj su stabla pucala od hladnoće, bez zaliha hrane, vode i ogrjeva. Bilo je to u vrijeme obrane „Predziđa kršćanstva“, kad je Zrin, u kojem je 1508. rođen najveći hrvatski junak knez i ban Nikola Šubić Zrinski Sigetski, već bio osvojen. I dok je 1566. knez Nikola Šubić Zrinski Sigetski zaustavio daljnji prodor Osmanlija, desetak godina kasnije otupljena je oštrica Ferhad begovih vojnika i vlaških pomagača martologa. Turski je vojskovođa, zadivljen epopejom Gvozdanskoga, odredio da se svi hrvatski branitelji pokopaju uz katolički obred. U spomen na te događaje i bitke za očuvanje hrvatskoga imena i ostataka kraljevstva, poticajem mons.dr. Vlade Košica, godinama se održavaju hodočašća u mjesto u njedrima brda Banovine. To je tek mali dio slavne hrvatske prošlosti, o kojoj, na žalost, neki ne žele znati, a malo ili površno znaju i Hrvati. Ali, njihov ponos hrvatskim vojnim srednjovjekovljem svojim zlogukim komentarima pokušavaju omalovažiti velikosrpski sljedbenici „Načertanija“ ili pak komunistički navodni antifašisti, Titovi zločinci. Oni su potpuno opustošili Zrin i okrutno pogubili 291 mjestanina, a u Gvozdanskom 55 seljaka.

Pod zvijezdom petokrakom

Upravo stoga Katolička crkva u Hrvata svesrdno podupire obnovu dviju opustjelih katoličkih župa u utvrdama i mjestima Zrinskih iz 1334. godine na Banovini i u Pounju. U spomen na stradanja spomenutih mjesta održavaju se hodočasća u sijecnju i rujnu. Što se to zbivalo pod zvijezdom petokrakom koja je iza 1941. zapravo zamijenila srbijansku četničku kokardu? Odbacujući sve nebuloze antifašista “o bratskoj borbi”, Ordinarijat Sisačke biskupije u svom je priopćenju poručio kako i političke procese valja razumjeti i poznavati. Kako bi i sljedbenici, makar i falš – antifašizma na ovim našim prostorima, konačno, trebali priznati da je i totalitarni Titov režim za sobom, bez pravorijeka, ostavljao grobove nedužnih žrtava. U Sisačko-moslavačkoj županiji takvih je ratno-izaratnih humaka 119 s forenzički procijenjenih 45.000 žrtava.  Izaslanik predsjednika države Vlado Marić za jedne je komemoracije kazao: „Hrvati Gvozdanskoga ovdje su – 1578., 1941. i 1991. – junački odolijevali Turcima, Vlasima, četnicima, velikosrbima, partizanima i drugima…“.

Svetosavske strahote Zrina

Usprkos notornim vrijednosnim i demografskim činjenicama, pripadnik Sedme banijske udarne divizije, sudionik ofenziva na Neretvi i Sutjesci, pok. Adam Dupalo, pokušavao je revidirati neke povijesne istine. Ratni komunisticki veteran koji je 1942. u Gvozdanskom održao svoj prvi govor, tvrdi da su stanovnici tih sela, uz nekoliko partizana, za Drugoga svjetskog rata uglavnom bili neutralni. Kaže da je noćna bitka partizana za Gvozdansko, na Štefanje 26. prosinca 1941., trajala dvanaest sati i da je u njoj stradao samo jedan civil. Svi ostali, navodno, bili su ustaše iz Zrina i drugih sela na potezu prema Dvoru i Divuši?! Prava je, međutim, istina da je na spomeniku podno gvozdanske kule i na temeljima kuće Martina Grabarevića upisano 55 imena stradalih iz 1941. i troje iz 1991. godine. Iza divljačkoga nasrtaja pravoslavnih susjeda početkom Domovinskoga rata i velikosrpske okupacije Banovine. Inače, Dupalo i rodno mjesto Nikole Šubića Zrinskoga drži poznatim ustaškim uporištem, iako su nadmoćni partizani iz triju (zapravo četničkih) partizanskih brigada na Malu Gospu 1943. divljaccki (cc=t) napali i mjesto do temelja spalili. Vatrenim oružjem i masovnim klanjem 9. i 10. rujna 1943. i kasnije pobili preko 300 mještana. Izlika za užasan ratni zločin bila je činjenica „da među žiteljima nije bilo nijednog čovjeka spremnog na suradnju s NOP-om“. Bili su to doista “vječiti vlaški dušmani Hrvata“, kako su govorili Zrinjani. Uostalom, nakon brutalnoga nasrtaja združenih gerilaca na mirnu hrvatsku enklavu ratara i stočara, sudskom presudom Zrinjanima je, uz trajnu konfiskaciju imovine, zabranjen povratak na djedovinu „kako ne bi uznemirivali okolno pravoslavno stanovništvo…“. Protjerani su na sve strane svijeta. Teza je to i velika laž koju minulih dana, tjedana i godina ponavlja i dvostrani politički  manipulator i koalicijski partner HDZ-ova predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. T

12 komentara

Uskoči u raspravu
 1. mared
  #1 mared 23 ožujak, 2020, 16:30

  Pozdrav, trebate li brzi, dugoročni ili kratkoročni kredit s relativno niskom kamatnom stopom manjom od 2%? Je li problem gospodarstva koji vas ove godine pogađa? Ja sam Jose luis, vlasnik sam Jose luis kredita i nudim sigurne i sigurne zajmove. * Tražite sredstva za otplatu kredita i dugovanja? * Tražite li financiranje za pokretanje vlastitog posla? * Trebate li privatne ili poslovne zajmove za različite svrhe? * Tražite li zajmove za glavne projekte? Ako je tako, mogu vam pomoći. * Mogu vam ponuditi do 50.000.000 EUR. * Možete birati između 1 i 30 godina za otplatu. * Možete birati između mjesečnih i godišnjih planova otplate. * Fleksibilni uvjeti zajma. Slobodno se vratite sa mnom putem ove e-pošte: ([email protected]) ili ([email protected])
    Imate 100% jamstvo da ćete dobiti kredit na kraju ove transakcije s kreditom. Iskreno Jose luis.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Leksikon udbasa Krnjaica
  #2 Leksikon udbasa Krnjaica 23 rujan, 2019, 18:58

  rganizaciji “Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije” juče je u Velikoj sali gradske Opštine Novi Beograd održana promocija knjige “Leksikon Srba Banije” autora Branka Krnjaića.

  U pitanju je sveobuhvatano djelo kojim su, na najprikladniji i najpregledniji način, sažetim sadržajem i jasnim stilom dati najvažniji podaci o ličnostima koje su svojim radom, djelima i samim životom ostavili trajan, pamćenja vrijedan trag i zadužili pokoljenja Banijaca.

  Leksikon na preko 500 strana obuhvata podatke više od 1000 Banijaca koji su značajni za kulturu, umjetnost, nauku, sport, religiju, privredu itd.

  Mnogobrojne prisutne, u ime Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, pozdravio je moderator promocije, književnik Miloš Bajić. Tako javljaju iz njihove prestonice Beogradskoga pasaluka. Opsezna knjiga od 500 stranica, u prigodnoj zelenoj boji (?) i tiskana cirilicom. Mnogo biografskih podataka o Banovcima. Nije valjda nacelnik Udbe s Krnjaicem, jos prije gradjansko-seljackoga rata, sve podatke pohranio ondje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Strieglova uglovnica palaca
  #3 Strieglova uglovnica palaca 23 rujan, 2019, 18:22

  U godini kada Sisak obilježava 100. obljetnica rođenja jednog od svojih najvećih umjetničkih doajena, započela je prva faza uređenja Strieglove rodne kuće u Kranjčevićevoj ulici, zaštićenog kulturnog dobra, koja je zamišljena kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor. Radove je danas obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zajedno s ravnateljicom Gradske galerije Striegl Almom Trauber i voditeljem projekta Kuća Striegl Zoranom Burojevićem.

  – Osim što ćemo u središtu grada dobiti moderan muzejsko-galerijski prostor, dobit ćemo zapravo i memorijalni prostor u kojem će se moći dostojno predstaviti kompletan opus Slave Striegla kojeg je donirao Gradu Sisku. Ovim ćemo projektom ispraviti dugogodišnju nepravdu prema Slavi Strieglu – naglasila je gradonačelnica.

  Vrijednost radova prve faze je 2,5 milijuna kuna, a sufinancirani su sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture. Završetak radova prve faze koja obuhvaća konstruktivno-građevinske radove bit će u veljači sljedeće godine, a izvođač je GME iz Sunje. Svakom, pogotovo rodjenu Siscaninu, koji voli svoj grad i ljude, koji naravno nije crven i anacionalan i ateist, dodje zaplakati. Profesor je jos bio ziv kad su kriminalni tipovi poceli zakupljivati i kupovati muku uglednoga sisackog mesarskoga obrtnika gosp. Ede Striegla. Tako je prekrasna uglovnica u Drugoj ulici dospjela u ruke sumnjivih tipova. Gradska kavana, pa Splitska banka, pa promjene korisnika (i danas stoji oglas ponude za iznajmljivanje). Nadasve dragi profesor Slavo, koji je prosao golgotu pri povratku iz Marije Bistrice, bio uhapsen i poslan na krizni put s prof. Vrbanovicem i Canom Mesicem (domobranima) dospio je sve do farme u Rumunjskoj i bio slugan, mnogima od zivih Siscana bio je i gimnazijski nastavnik. Za kraj, nitko od uspjesno smijenjenih kradezeovaca krkana (Pavlak, Pintaric, Novak i druzba) nije dosao na ideju da obnovi kucu Ede i Slave Striegla. Ucinit ce to partizanka iz 1975. angazirajuci i graditeljsku operativu sunjsko-sisackoga renomirana obrta GME. I jos nesto: u projektu ima mjesta i zasluznom cuvaru Strieglove bastine, Zoranu Burojevicu, nije otpusten na cestu. Vraca li se to sluh dosad gluhonijemima?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Milokrad pupavac cucavac
  #4 Milokrad pupavac cucavac 23 rujan, 2019, 13:51

  “Taj se je retrogradni proces počeo razvijati nakon oslobađajuće presude dvojice generala u Haagu 2012. godine, a ojačao je 2012. nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju”, naveo je Pupovac, dodavši kako je sve onda doseglo “vrhunac” prosvjedima prilikom postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru.

  U toj je kampanji protiv ćirilice na žalost, kako je dodao, sudjelovao i dio katoličkog svećenstva, a desne udruge i nova vlada nakon Milanovićeve to su pretvorile u “državnu politiku”.

  Te su kampanje ostavile duboko korijenje u hrvatskom društvu s ambicijom da se prošire i postanu dominantni stup u političkom životu, onako kako se to događa i u nekim drugim europskim državama, navodi Pupovac u razgovoru za “Delo”.

  Ponovio je i svoja poznata stajališta o slučajevima povijesnog revizionizma, spomenuvši relativizaciju Jasenovca i NDH, te istaknuo kako je antifašizam “temelj današnje Europe”, a da, ako se to negira, onda se ne zna “što je moralno, a što amoralno, što je istinito, a što ne i što je dozvoljeno, a što nije”.

  Nijekanje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma, kazao je Pupovac, napomenuvši da su posljedice toga opasne za katoličko-pravoslavne i hrvatsko-srpske odnose, ali “i za Europu”. Tako ponovo brabonja prvi cetnik slobodne Hrvatske, gubavac milokrad pupavac cucavac, ratni zlocinac, u intervjuu jodlerskom “delu”

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Sramno sudjenje beogradsko
  #5 Sramno sudjenje beogradsko 23 rujan, 2019, 09:03

  Sveta misa zadušnica

  u Crkvi sv. Marka,

  na Gornjem gradu u Zagrebu

  u utorak, 24. rujna 2019. u 19 sati

  za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, koji su nakon Bleiburga, 7. srpnja 1945. godine, iz zagrebačkog zatvora Nova ves, uz sva usputna ponižavanja i vrijeđanja, otpremljeni vlakom u Beograd, gdje im je upriličeno takozvano suđenje, i gdje je 18 generala osuđeno na smrt, što je uz teška mučenja izvršeno upravo 24. rujna 1945. godine. Za tjelesne ostatke im se ne zna.

  Ostali su osuđeni na tešku robiju,
  gdje ih je većina umrla ili ubijena.

  Ti časnici mučenici su:

  Artur Gustović, Đuro Grujić, Tomislav Sertić, Ivan Markulj, Ivan Tomašević, Slavko Skoliber, Zvonimir Stimaković, Mirko Gregorić, Bogdan Majetić, Franjo Dolački, Muhamed Hromić, Antun Nardelli, Julije Fritz, Josip Šolc, Vladimir Metikoš, Rudolf Lukanec, Miroslav Schlacher, Ivan Severović, Romuald Manola, Ivan Kurelac, Dragutin Mesić, Rudolf Setz, Mićo Mičić, Zvonimir Jakšić, Vladimir Majer, Petar Sabljak, Anđelko Grabić, Ivan Pojić, Nikola Mikec, Zlatko Šintić, Franjo Džal, Antun Schuh, Hinko Hubl, Julije Niederlander, Dragutin Čanić
  Hrvatski rodoljubi, dođite na svetu misu i pozovite prijatelje! Tako to oduvijek rade prethodnici cetnikolikoga Vuccicha i druge svetosavske bagre u kljunasti opanci. Za dom – spremni! Za Hrvatsku – uvijek! Bog i Hrvati!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Druzina Stipe Mesica
  #6 Druzina Stipe Mesica 20 rujan, 2019, 08:04

  Vi, kao i vaš istomišljenik biskup Košić, umjesto ljubavi širite mržnju. Zar je to vaše kršćansko poslanje. Zaista zaslužujete svaku osudu”, završavaju pismo, prenosi “Portal Novosti”.

  Bozanić i Košić su na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća svetog Križa u Zrinu govorili o stradanju Zrinjana 9. i 10. rujna 1943. godine. Kazali su da su partizani pod izlikom kako se radi o ustaškom selu napali Zrin, razrušili sve kuće, spalili župnu crkvu, ubili 291 od ukupno 800 stanovnika, a ostale raselili te je i nakon Drugog svjetskog rata Zrinjanima i njihovim potomcima bio zabranjen povratak u to mjesto. “Stradanja su uzrokovale snage koje su se iz četničkih pretvorile u partizanske postrojbe, pitanje je kome je Zrin smetao. To je bilo očito zbog katoličkog identiteta mjesta. Više nikada ne smijemo zatajiti našu istinu i nećemo zaboraviti imena žrtava”, rekao je Košić. Da nam jos ne uskracuju podatak je li potpisnik stipe mesic, bilo bi sve jasnije. Gamad krvavih ruku jos pokusava drzti lekcije zrtvama vlasko-kompartijskoga genocida. ZDS!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Ustav srpskoga prokletstva
  #7 Ustav srpskoga prokletstva 19 rujan, 2019, 08:09

  “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe,

  da utešimo drugoga;lažemo iz samilosti,

  lažemo iz stida,

  da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu,

  lažemo zbog poštenja.

  Lažemo zbog slobode.

  Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije.

  Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”

  (Dobrica Ćosić)

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Plenkovicev pajdas pupavac
  #8 Plenkovicev pajdas pupavac 19 rujan, 2019, 06:31

  “Gospodine kardinale, zapanjila nas je Vaša propovijed u Zrinu, u kojem ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz tog mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama. Vi, gospodine Kardinale, uz biskupa Košića, postali ste širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica. Postali ste branitelji ustaških zločina, iako dobro znate što su ustaše, od travnja 1941 do svibnja 1945 godine, počinile nad Srbima, ali i drugima na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, stoji u pismu iz SABA-e upozoravajući da još ima živih svjedoka koji se dobro sjećaju ustaških koljača iz Boričevca, Zrina, Španovice, Petrinje, Gline i drugih mjesta, koji su poklali na desetke tisuća Srba, prije nego li je i njih zatekla slična sudbina. “Osuđujete totalitarne režime, posebno onaj komunistički, ali pri tome negirate zločine ustaša i fašista. Vi, kao i vaš istomišljenik biskup Košić, umjesto ljubavi širite mržnju. Zar je to vaše kršćansko poslanje. Zaista zaslužujete svaku osudu”, završavaju pismo, prenosi “Portal Novosti”.

  Bozanić i Košić su na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća svetog Križa u Zrinu govorili o stradanju Zrinjana 9. i 10. rujna 1943. godine. Kazali su da su partizani pod izlikom kako se radi o ustaškom selu napali Zrin, razrušili sve kuće, spalili župnu crkvu, ubili 291 od ukupno 800 stanovnika, a ostale raselili te je i nakon Drugog svjetskog rata Zrinjanima i njihovim potomcima bio zabranjen povratak u to mjesto. “Stradanja su uzrokovale snage koje su se iz četničkih pretvorile u partizanske postrojbe, pitanje je kome je Zrin smetao. To je bilo očito zbog katoličkog identiteta mjesta. Više nikada ne smijemo zatajiti našu istinu i nećemo zaboraviti imena žrtava”, rekao je Košić. Jadni Zrinjani “pobili na desetke tisuca srbalja…”, bas kao i oni iz Spanovice, Brotnja, D. Lapca, Boricevca, tako glasi nova “istorijska istina” vlaskoga smrada milokrada gubavca, ratnoga zlocinca pupavca. Dokle ce Hrvati podnositi bezobrazluk Plenkoviceve istocnjacke bratije?

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. žrdina
  #9 žrdina 18 rujan, 2019, 08:47

  “Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja, čiji su životi obilježeni zločinima otaca i djedova, te im je potrebno pročišćenje istinom”

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Bozana Topalovic
  #10 Bozana Topalovic 17 rujan, 2019, 09:45

  POTREBNA JE HITNA KREDITA?
  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti u istom danu ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva.
      Čak i ako ste u crvenom ili imate lošu kreditnu povijest, to ne znači da vam neće biti odobren novac. U samo nekoliko koraka putem interneta i računala, tableta ili pametnog telefona ispunite zahtjev za posudbu novca koji će odmah ići na obradu. Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. FRANO-MARXISTA
  #11 FRANO-MARXISTA 16 rujan, 2019, 17:03

  OVU POŠASNO-KLERIKALNO-NACISTIČKO-NASILN IČKO-PLJAČKAŠKO ,KRVOLOČNO-ZGRTAČKU SLIKU SVAK BI JU TERBO OSUDITI ,JER JE SVJESNO PRIKAZANA SA SADŽAJEM NEKOG DINRASKO-TRIB ALNO-ANTROPINDOG STEPINČEVSKG KATOLIKA KAO PROVOKACIJA I SJEČANJE NA NAJZLOČINAČKIJE POHODE KRŠČASNSKE CRKVE KROZ CIJELKU NJENU POVIJEST DO DANAŠNJIH DANA.TO REČE PAPA U OSTAVCI ,BENEDIKT XVI-TI ,U SVOM OBRAČANJU MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU ZBOG ĆEGA JE, ,TOM PRILKOM, UPUTIO PORUKU OPROSTA KOJU B I ,PRISUTN I ,TREBALI PRENIJETI U SVOJE PODNEB LJE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Gotic
  #12 Gotic 16 rujan, 2019, 15:08

  Kad ti nedostaje ili se stidiš 400 godina svoje povijesti kao Srbima onda si prisiljen krasti tuđu povijest,pismo,jer nebeski narod je kao što ime kaže pao s neba na nečije imanje i tu se nastanio.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.