HRVATSKA POLITIČKA KOMEDIJA

HRVATSKA POLITIČKA KOMEDIJA

27. svibanj, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo nebesko.

 Piše: Saša Radović

Do nedavno našem se svekolikom puku Ukrajina činila dalekom iako je ta država relativno blizu u geografskom smislu. Srcu i mozgu bliže su nam; Irska, Kanada, Njemačka pa i Švedska iako su udaljenije. Ali, Ukrajina se odjednom nametnula izborima za predsjednika države i dala nam neki mali, mali tračak nade. Da se možda i kod nas, na repu Europske unije – u mračnom ozračju korupcije i kriminala dogodi malo svjetla. Barem upaljena svijeća, ne mora biti reflektor.

Novi ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski šokirao je poglavito naš političko-tajkunsko- pljačkaški lobi.  Obećao je da će odmah raspustiti parlament, tu grupu označio je kao jedino i samo zainteresiranu za samobogaćenje. I ne samo to; ovaj novi, ali već omraženi (od strane naše politike!) predsjednik, još prije najave o raspuštanju, zatražio je od Vrhovne Rade (ukrajinski parlament s 450 zastupničkih mjesta) da usvoji Zakon protiv nezakonitog bogaćenja. Na užas hrvatske političke i ine lopovske elite! Možemo samo zamisliti izdužena i zabrinuta lica naše brojno najveće Vlade u EU, s najviše ministara u cijeloj EU i s najvećom državnom i lokalnom upravom u EU, a možda i u svijetu. Zabrinule su se i one tisuće i tisuće njihovih uhljeba-parazita koji žderu dobar dio državnog budžeta. Lako je zamisliti njihov komentar; nehuman zakon, bezrazložan, glup pa i bezobrazan.

Provala smijeha

U početku je to bila zabrinutost i zgražanje, ali vrlo brzo se strah pretvorilo u provalu smijeha. Dvadeset ministara (najviše ministara u 28 država EU!) i premijer mogu se samo grohotom smijati ovom prijedlogu, jer je Volodimir Zelenski po struci komičar. Za hrvatsku politiku taj Zakon o nezakonitom bogaćenju – obična je komedija i oni se smiju.

Naša bajna vlada glatko je odbila 2018. godine prijedlog Živog zida, Zakon o porijeklu imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, odnosno predložila Hrvatskom saboru da ga odbije. Sva sreća, jer posljedice tog priglupog zakona bile bi nezamislive. Zamislite samo što bi bilo kad bi bilo, da se DORH probudi iz zimskog sna dugog dva i više desetljeća i da „priupita” naše hrvatske velikane: „Ne možeš od ministarske ili dužnosničke plaće staviti ustranu 20 ili 50 milijuna. Reci nam, gdje si to pokrao, opljačkao”? U svim hrvatskim gradovima i općinama morali bi graditi nove Remetince!

Ovakav komični ukrajinski potez o nekoj kontroli – ili ne daj Bože, restrikciji nezakonitog bogaćenja kod nas ni slučajno – ne može proći. Naš političko-tajkunsko-hajdučki lobi, jučer „gol kao crkveni miš”, danas raspolaže s milijardskim kapitalom, dobrim dijelom smještenim u bankama Belizea, Paname, New Jerseya… ili bliže u Luxembourgu i Villachu. Dobro skriven crni kapital u poreznim oazama! Lobi ima moćne zaštitne mehanizme, od Plenkovićevih „kupljenih saucha” (zastupnika u Saboru) do kordona specijalaca s dugim cijevima. Tu su i tenkovi ako treba.

A, što je sa zrakoplovima, pitat će netko? Bez brige, ne treba nam zaštita neba, Hrvatska je član NATO-a, a baza u Avianu udaljena je svega par minuta leta od hrvatskog neba koje oni moraju štititi. Ako nam treba Air Policing, izviđanje – možemo kupiti nekoliko vrlo dobrih, novih bojnih zrakoplova po 20 milijuna dolara (Alenia Aermacchi M-346 Master,  Yakovlev YAK-130 ili AI T-50 Golden Eagle). Dakle, ukupno 100 ili najviše 200 milijuna dolara! Ali, ne! Opet ćemo pokušati baciti 500.000.000 dolara naših poreznih obveznika na kakav „leteći otpad” kao što je već učinjeno. Naivni će pitati: „Zašto je to tako”? Oni manje naivni, znaju!

Dugi život

Isus reče svojim učenicima; „Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo nebesko”. No, u Hrvatskoj nema njegovih učenika, a čini se ni sljedbenika, čak ni na prebogatom Kaptolu.

Nikle su vile s bazenima koje dužnosnici sa svojim redovnim primanjima ne bi mogli izgraditi ni za 50 svojih života. Što mislite koliko bi morali živjeti, na primjer jedan Vidošević, Sanader ili najveći donator HDZ-a, Todorić – da imaju ono što imaju? Biblijski Matuzalem bi im mogao pozavidjeti! Matuzalem (Metušalah) živio je samo 969 godina, a po nekim izvorima i manje, 782 godine. Naši poznati Hrvati žive da ne može biti bolje i živjet će dugo, dugo…

Na kraju ove male sage o korupciji i kriminalu, odbacimo razmišljanja o nekakvom nezakonitom bogaćenju. Imamo sreću po tom pitanju, u Hrvatskoj nema nezakonitog bogaćenja i bilo bi bezobrazno i nezakonito nekoga ispitivati, kolika mu je plaća i što ima. Prije svega treba nam „stabilnost”, najljepša riječ koju obožava naša vlast. Najgori im je onaj srpski izraz, „ne talasaj”. Mi za to nemamo dobar prijevod, a najbliže je ono „ne zaje…..”! Važno je da sve miruje, da dužnosnici stabilno dočekaju kraj svojih mandata – a kasnije će stabilno u nove mandate.

Ta STABILNOST za nas, svekoliki puk, znači da oni koji proizvode, izvoze ili prodaju rad svojih ruku – uzdržavaju i plaćaju svu onu prekobrojnu bulumentu ministara i svih mogućih dužnosnika. Plaćaju i one silne tisuće uhljeba-parazita u gradovima, općinama, županijama, državi, vojsci, policiji, udrugama, agencijama, crkvi… Tu su još i lažni branitelji i još mnogo toga. (Kao dragovoljac i časnik HV odgovorno tvrdim da od preko 505.000 branitelja – ima barem 200.000 lažnih branitelja).

U ovom tekstu može se iščitati mnogo sarkazma. Sarkazam je izraz nemoći, a sve smo nemoćniji, jer nam oni mladi, snažni i pametni odlaze. Ostaje prenapuhani balon jalove uprave, uhljebi, starci i bolesnici! Tako ne može ići, kraj je blizu. Nada da će se dogoditi malo svjetla u korumpiranoj državi Hrvatskoj – jalova je. Neće se upaliti nikakav reflektor, a sasvim sigurno – ni obična svijeća.

Rješenje ipak postoji; prebrišimo spužvom prljavu ploču nazvanu Republika Hrvatska, zaraženu sindromom zla, korupcije i kriminala.

I krenimo ispočetka!

Anno Domini MMXIX.   T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 28 svibanj, 2019, 15:11

  Ti si pepe jedan četnik

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. pepe
  #2 pepe 28 svibanj, 2019, 04:10

  zapravo, izkoristit ću prigodu i dopuniti si priješnji osvrt u svezi s jezikom, budući da sam uočił nëšto zanimljivo. u stvarnosti, provlači se skozi mala vrata “zakon o porieklu…”, a ne kako bi bīlo izpravnije “zakon o podrietlu…”, ili možebit nëšto treće? koje je od tieh dvaju oblikov izpravniji? odgovor je jednostavan, onaj kojemu je glagolska osnova “reći”, a ne skrajnja južnohrvatska “rieti”. toliko o sviestnom politikantskom kōdiranom bluđenju u standardnom jeziku u hrvatskoj na srbskohrvatskoj osnovi iz 19. stoljeća. istini za volju, ako se jur želi uporabiti imenica s prëdčetkom “pod-” s glagolskom osnovom “reći”, tada je “podrieklo” u stvarnosti istovjetnica inačici “podrietlo”. o jeziku, rode, da ti pojem, o jeziku milom tvojem i mojem.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pepe
  #3 pepe 28 svibanj, 2019, 03:53

  dakle, sada sliedi donëkle jednostavniji dïł, i koliko-toliko sažetiji. unatoč sramotnoj činjenici da hrvatska nakon stotinjak godin do danas nije uspjela objaviti ništo bolje od onoga JAZU-ova poviestnoga rječnika iz 19. stoljeća, koji na žalost svojim južnoslavenskim rječnim obsegom od slovenije do bugarske ne može nositi pridjev “hrvatski”, i u tome smislu je jedna velika “kupusara” za one koji bi izključivo htjeli u njoj pronaći hrvatske rječi. unatoč činjenici da od 19. stoljeća do danas svi do jednoga rječnici (i pravopisi) objavljeni u hrvatskoj zgoljne su bliede, svaštorske, jalove i polupismene preslike ter priepisi s doradami starijih “srbskohrvatskih” rječnikov. konačno, unatoč činjenici da do danas hrvatska nema i jole spomena vriedan “etimološki” rječnik na razini etimoloških rječnikov u ostalih slavenskih zemljah. svemu tomu unatoč za srbski balkanski izraz “ne talasaj”, hrvati svakako imaju istovjetan, pače dva u sličnom značenju, dotično “ne bibaj” i “ne burkaj”. problem je zapravo, kako sve te rieči i pojmove pronalaziti u “(srbsko)hrvatskih” jednojezičnih rječnicih, ako nëtko ne zna strane jezike. čini li se malo čudna proturječna zaključna misał? ne, nije, ni najmanje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. pepe
  #4 pepe 28 svibanj, 2019, 03:24

  dakle, pokušat ću dati malahan doprinos ovomu štivu s dvama oddieljenima osvrtima, i to u najgrubljih crtah. glede ukrajine, ništo ondje nije kakovim se u prvom mahu čini. postoje bo razne oligarhijske skupine koje se međusobno čas trpe, čas bore, čas združeno prikriveno ratuju proti trećim stranam, itd. ogledni primjer je recimo porošenko-čokoladko, koji sve vrieme rata u donbas(s)u, neometano posluje i utržuje veliku pjenešku dobīt upravo sa svojimi tvornicami čokolade (i sladkišev) u rusiji. zelenski, jedan od poznatijih ukrajinskih židov u svietu zabave, i sām je lutak/marioneta velikoga ukrajinsko-židovskoga oligarha kolomojskoga, izza kojega stoji izraelska moćna sva kolika cionistička mafija s MOSSAD-om kao svojim najmoćnijim oružjem. u stvarnosti, maldane 90% ukrajinskoga gospodarstva i prirodnih bogatstav ter izvorov je danas u rukah izraelsko-ukrajinske cionističke židovske klike, koje članovi su uglavnom dvojni ukrajinsko-izraelski državljani. nu, za prejadnu ukrajinu ne će bīti srëće jošte dugi niz godin. hrvatska? dostaje inomu znatiželjniku pomno proučiti iz starijih knjig njenu burnu i kaotičnu poviest, prvenstveno od konca 15. stoljeća s prodorom turkov pak nadalje. područje današnje hrvatske je od početka 16. do konca 17. stoljeća izgubila po brojnih podatcih i približnih procjenah, prëko 70-80% svojega izvornoga stanovništva/pučanstva, koje je zamienjeno naseljavanjem balkanskih uglavnom nehrvatskih narodov s iztoka, ali i izvanbalkanskoga sa zapada od 18. stoljeća do prvoga svjetskoga rata. sve to uvjetno rečeno kaotično “komešanje” na zapadnom balkanu stvorilo je današnje političke hrvate, od kojih su najprodorniji ter najbrojniji upravo oni koji su proveli najduže (400 – 500 godin tuđe vladavine je ciela vječnost za ljudsku genetiku, a kamo li uljudbu i “mentalitet”) razdoblje pod turci, a danas su u hrvatskoj nametnuli svoj sviet, uljudbu, društvene običaje i navade, svjetonazor i “mentalitet”, jezik, itd. može li svega navedenoga radi hrvatskoj bīti bolje? kada bi moglo, bīlo bi, ali priroda i naravni zakoni će učiniti na koncu svoje, jer bo narodi dolaze i prolaze, dočim zemlja ostaje. znaju i bugari nëšto o tome.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.