PRIČA O EUROKREMU

PRIČA O EUROKREMU

9. kolovoz, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

Poslastica uz čiji ukus su odrastale generacije Jugoslovena počela je da se proizvodi u gornjomilanovačkoj fabrici ”Takovo” pre 46 godina, a u ovaj grad ”eurokrem” je iz Italije doneo tadašnji direktor Jovan Tomović (85).

Poljoprivredni kombinat ”Takovo” bio je gigant još početkom šezdesetih godina prošlog veka, ako je merilo za to broj zaposlenih, kojih je u to vreme bilo preko 1.200. Plate su, međutim, bile niske. Prerađeno voće i povrće imalo je prođu na tržištu, ali nije donosilo profit. Prilikom jednog službenog puta u Italiji 1969. godine, generalni direktor Jovan Tomović sa rafova tamošnjeg supermarketa donosi do tada nepoznati slatkiš ”eurokrem”, proizvođača ”Gandole”. Uzorke je degustirao zajedno sa saradnicima i predložio im da to postane ključni proizvod ”Takova” sa kojim će osvojiti tržište Jugoslavije. Iako tada tek 37-godišnjak, donosi hrabru odluku o zaduživanju od, za to vreme basnoslovnih 10 miliona dolara.

“Pretpostavljam da je to kao kada biste sada uložili u investiciju od 25 do 30 miliona dolara. Stupio sam u kontakt sa vlasnikom Aldom Gandolom, koji je pristao da nam proda licencu za proizvodnju, recepturu, ime proizvoda, kao i za tehnologiju. Sve to podrazumevalo je njihovu potpunu marketinšku pomoć. Zamislili smo da pokrijemo tržište čitave Jugoslavije, ali i istočnoevropsko i tržište bliskog istoka “, priseća se Tomović,

IZVOR: www. moravainfo.rs.

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 13 kolovoz, 2017, 22:02

    Baš je onda to bilo zanimljivo.Kvaliteta je ostala i danas.
    Bravo gospon direktor.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.