PREDAVANJE ESTHER GITMAN U SISKU

PREDAVANJE ESTHER GITMAN U SISKU

12. veljača, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

Predavanje na temu „Važnost nadbiskupa Stepinaca i njegova djelovanja za razumijevanje vrijednosti judeo-kršćanske etike“ održala je u utorak 11. veljače u sisačkom Velikom Kaptolu dr. sc. Esther Gitman.

U prepunoj Dvorani sv. Ivana Pavla II. predavanje je moderirao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić, a nazočio je i sisački biskup Vlado Košić koji je na početku pozdravio sve okupljene, posebno dr. Gitman.

Na počistaknuvši kako joj je zadovoljstvo ponovo biti u Hrvatskoj, te osobito danas u Sisku, dr. Gitman je tom prigodom biskupu poklonila križ iz Svete zemlje te knjigu Psalama na hebrejskom i engleskom. Obraćajući se okupljenima ustvrdila je kako je cilj ovog predavanja prikazati Alojzija Stepinca onako kako ga je ona upoznala kroz tisuće pročitanih dokumenta i razgovore s preživjelim Židovima koje je spasio. „Ovi izvori pokazuju Stepinčevu svakodnevnu borbu protiv četiriju diktatorskih režima s kojima se suočavao tijekom svojeg života. Svakako za takvu prezentaciju trebali bi sjedit tu danima, ali ipak po potrebi ja ću neke događaje spomenuti. Sedamdeset i pet godina nakon što je Drugi svjetski rat završio, Alojzije Stepinac je za Hrvate najveći duhovni i vjerski vođa, a za mnoge već sada svetac, čija se kanonizacija iščekuje. Nakon što je posvećen za nadbiskupa, novi nadbiskup je uskliknuo: ‘ja volim svoj hrvatski narod i za njegovu sam dobrobit spreman sve dati, kao i za Katoličku Crkvu’. Ali mi smo svjesni loše propagande od strane Titovog komunističkog i današnjeg srpskog režima tako da ima malo onih koji u i izvan Hrvatske poznaju njegov rad i ono što je učinio za spašavanje onih koji su tražili njegovu pomoć“.

Gitman je podsjetila i kako je Stepinac je tijekom ratnih godina zbrinjavao skupine i pojedince. „Kada je shvatio da se još više može učiniti promjenom svog stajališta o obraćenju Srba, Židova, i ostalih na katoličanstvo, dao je ovu uputu kleru: ‘Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa zažele konvertirati na katolicizam, primite ih, da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona iz koje kršćanstvo vuče svoje korijenje. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prođe, vratiti u svoju’. Usprkos prijetnjama lokalnih agenata SS-a i ustaških vlasti koji su ukorili Stepinca zbog njegova mišljenja u korist Židova, Srba i ostalih disidenata, grof Anthony Henry O’Brien od Thomoda je rekao: ‘Na njegove propovijedi masovno su osim katolika išli čak i oni koji inače nisu išli u crkvu. Te su se propovijedi širile, prepričavale, umnažale i u tisućama i tisućama primjeraka dijelile među narodom, a čak su prodrjele i na oslobođeni teritoriji. Postale su podzemni tisak, način uspješne propaganda protiv Ustaša i zamjena za oporbeni tisak.Mladi Ustaše, Hrvati i Nijemci, bili su razočarani sa Stepincem i to nisu krili jer su mu usmeno rekli: ‘Mi znamo da si ti naši najveći neprijatelj, ali mi ti dajemo na znanje da ako ćeš nastaviti govoriti o nama tako loše, kao što si do sada, i usprkos tvoga katoličkog crvenog pojasa, mi ćemo tebe ubiti kao psa na ulici’. Američki povjesničar Michael Phayer piše: „Nažalost, Sveta Stolica nije nikome dala na znanje da se nadbiskup Stepinac usudio progovoriti protiv rasizma i genocida, niti je potvrdila da se slaže, s njegovim postupcima na osnovi Stepinčevih riječi. Sveta je Stolica mogla izraditi smjernice za biskupe, koje bi oni slijedili. Stepinac je pružao utočište ugroženim Židovima i Srbima.

Tijekom ratnih godina Stepinac je prepoznavao da će u predstojećim godinama ustaše predstavljati uteg, opterećenje u čovjekoljubnom tkivu hrvatskog društva“, rekla je predavačica.

Nakon Stepinčeve smrti 1960. godine papa Pio XII. proglasio je Stepinca jednim od najvećih crkvenih velikana posljednjih stoljeća te ga nazvao pastirom koji je primjer apostolskog žara i kršćanske jakosti, kao odjek odvažnog i punog autoriteta tona njegovih propovijedi koje je držao u opasnim ratnim godinama, podižući glas protiv zločina i za Boga i prava čovjeka“, zaključila je na kraju. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jole
  #1 Jole 12 veljača, 2020, 22:16

  STEPINAC ?
  PA ZAR TREBA IŠTA REĆI OSIM ŽIVJETI KAO ON KOJI JE TOLIKO VOLIO SVOJ HRVATSKI NAROD.
  A OVAJ PAPA TRAŽI ISTINU I KRŠI DOGMU CRKVE JER BLAŽENIKA JE PROGLASIO SV.IVAN PAVAO II !
  ON TRAŽI ISTINU OD IRINEJA,PORED TOLIKIH SVJEDOČANSTAVA,PA ZAR ĆE IRENEJ I SPC REĆI DA JE SVET KAD JE ZA NJIH SVE HRVAT=USTAŠA.
  DAKLE GAUČOS TREBA ODSTUPIT I TREBA IZABRAT DRUGOG PAPU A HRVATI ZAPRIJETIT GAUČOSU DA ĆE OSNOVATI SVOJU AUTOKEFALNU CRKVU SA ZAGREBAČKIM NADBISKUPOM NA ČELU.NA ŽALOST OVO POSTAJE I POLITIČKO PITANJE JER NEPOSVEĆENJE STEPINCA PUŠE U JEDRA SPC I NJIHOVOJ PRIČI O GENOCIDNOSTI HRVATSKOG NARODA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Bozana Topalovic
  #2 Bozana Topalovic 12 veljača, 2020, 08:53

  POTREBNA JE HITNA KREDITA?
  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti isti dan ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Kontaktirajte nas sada s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.