PRAVO NA SJEĆANJE I DRUGAČIJE NOVINARSTVO

PRAVO NA SJEĆANJE I DRUGAČIJE NOVINARSTVO

20. svibanj, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Na tapetu je ponovo od Mirjane Rakić progonjeni hrvatski novinar i progonitelj srpskih popova, Marko Jurič, u čijem podcastu “Velebit” on ugošćuje Božu Vukušića, “strašnoga ustašu i ubojicu u Njemačkoj”. Tema je i preskupo sufinanciranje agresivnih velikosrpskih “Novosti”, nakon čega novinar, nesuđeni birtijaš u ilegalnom zlarinskom očevu lokalu, ponavlja staru laž verzirana ustašologa “Novosti”. Laž o tome da list “Hrvatski domobran” veliča ustaštvo i njegove istaknute predstavnike, uz dotacije Ministarstva hrvatskih branitelja. Ustašolog očito ne zna da spomenuta tiskovina – za razliku od njegove ćirilično-latinične otrovnjače – već dvije godine uopće ne izlazi

Napisao: Josip Frković

Stišava se i verbalna i neverbalna, svakako bezumna višednevna hajka iz Sarajeva, Beograda, Banjaluke, Zagreba, pa i izvan “našega” podneblja protiv molitvena crkvenoga sjećanja hrvatskoga naroda na najveću nacionalnu tragediju u njegovoj povijesti. Obilježbu sjećanja masovnih komunističkih smaknuća ratnih gubitnika Hrvata iz 1945. i kasnijih godina, koja primarno u svojoj blizini nisu željeli muslimani, premda je i velik broj njihovih sunarodnjaka pripadao vojsci NDH. Masovne partizanske marševe smrti od Bleiburga do Bitolja s nesumnjivim naslađivanjem izveli su većinski kokardaški četnici Srbi u partizanskim redovima. Njihovi “večiti prijatelji i pokrovitelji” s otoka Britanci, imali su perfidan plan. Preko 330.000 hrvatskih vojnika i još toliko civila u zbjegovima i kasnijim križnim putovima, na najbestijalniji je način nestalo s lica zemlje. Završilo u 1500 masovnih grobnica diljem Slovenije i Hrvatske. I dok su prijetvorni svetosavci iza toga nesretnog ratnoga ludila “nabrojili” 700.000 svojih žrtava samo u Jasenovcu, a mogli bi još statistike su pokazale da su Hrvati evidentirali više od milijun i pol minusa u broju stanovništva, a Srbi baš toliko viška. Da ne spominjemo od srpskih i boljševičkih lažaca raskomadano tijelo državnog teritorija i etničkog prostora od kojega je ostala samo petina. Poznata Šešeljeva “hvacka peveca”. I sve pod izlikom Staljinova izmišljena JBT-a “da se Vlasi izdovolje”.

Što je planirao od duhana whyskija uspuhani Winston Churchil, što zapovjednik petoga korpusa Britanske osme armije Harold Alexander i brigadir Patrik Scott, a što inoministar Harold Macmilan, desetljećima je bila nepoznanica.

Komunistički vođa i učitelj Milanović

No danas se već s podosta sigurnosti tvrdi da su nepouzdani Britanci željeli oružani sraz na otpor odlučnih hrvatskih vojnika u odstupanju i krvoločnih partizana u ofanzivnom gonjenju na tlu Slovenije. I sve to u strahu od sovjetske dominacije nad balkanskim prostorom što su ga kao na tanjuru poslije osloboditeljskoga olujnoga naleta Crvene armije dobili crveni boljševici sa Staljinovim gubernatorom ukradena, tuđega identiteta JBT-om.

Svoj stav o antihrvatskoj hajci izrekli su, dakako, mnogi zvani i nezvani. Od ljudske i političke komunističke sramote s Pantovčaka, Milanovića, pa do njegova učitelja Ive Josipovića, “kurvina sina”, kako ga nazva Maxportalov komentator. Vođa i učitelj svih naših naroda i srpskih narodnosti, ipak, zalaže se za jednakopravnost, bez građana drugoga reda. Bravo, gardisto Milanoviću! Korpulenti pravaš Ante Đapić se poslije neugodna iskustva sa zabranama zalaže za uvođenje viza svim sumnjivim građanima BiH koji bez provjerene dokumentacije slobodno, poput povratnika, bivših krajinaša, vršljaju Hrvatskom. Plenkovićev privatni Srbin Milorad Pupovac od skorih parlamentarnih izbora očekuje radikalan zaokret države Hrvatske, iako misli i javno kaže da zemlji koja tolerira ZDS prijeti sudbina ustaške prethodnice. Odvjetnik i kolumnist, neponovljivi Zvonimir Hodak, u kontekstu lažnih popisa stradalih JU SP Jasenovac, predmijeva da će – nakon brojnih smrti izazvanih virusom korone – osjetno porasti i broj jasenovačkih žrtava.

Huda sudbina tisuća od Titovih koljača

Spominje gospodin Zvone i Hudu Jamu i slovenski napušten rudnik Barbarin rov (iz 1902.) kod Laškoga, gdje su komunistički “oslobodioci” u 50-metarski bezdan bešćutno bacili tri tisuće živih Hrvata i veliku grobnicu zapriječili s jedanaest armirano-betonskih pregrada. Samo bolestan, monstruozan um Titovih koljača mogao je nedužnim ljudima, djevojkama, ženama i starcima i djeci namijeniti tako hudu sudbinu. Bio sam ondje prilikom odvoženja manjeg broja zemnih ostataka do mariborske Dobrave i zajedničke slovenske i austrijsko-hrvatske biskupske svete mise zadušnice i užas Barbarina rova pamtiti ću do kraja života. Nisu zločinci znali istinu o podzemnoj krtici i povremenim njenim izlascima na svjetlo dana… I došla je Huda jama 2009. doista na površinu. O nastalim tenzijama obilježavanja “ustaških godišnjica” i uz bojazan za stabilnost udruženih Europljana oglasila se iz Vijeća Europe i S. Mijatović (nije valjda sestra ili supruga poštenoga dopredsjednika SDP-a BiH, Srbina Vojislava iz Banjaluke, koji verbalno ratuje sa srbijanskim harlekinom ratnim, Aleksandrom Vulinom – op.a.). U ime SNV-a i srpske arhive u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici oglasila se i “dežurna beležnica” hrvatskih mrkih i inih pogleda spram Srbima koji žive u RH. Podsjeća ona na protivljenje Svjetskog židovskoga kongresa svetim misama katoličkim za zločinački pogubljene Hrvate. Trkelja dotična stare velikosrpsko-komunističke i Pupovčeve parole o povijesnim (ne)istinama, od kojih su žitelji Hrvatske odavno dobili kurje oči na ušima. Beogradsko Sajmište, gdje je počelo “humano rješavanje jevrejskoga pitanja u Nedićevoj Srbiji 9. svibnja 1941.”, “beležnica” ne spominje, pa ni divljačke četničke pohode na hrvatska sela Rame, pa i prve četničko-partizanske ustanke u Avtovcu, Srbu, Borićevcu ili B. Grabovcu. Po svemu vječito budnoj autorici na braniku srpstva i odavno prozrena svetosavlja, specijalnu je izjavu navodno dao Menachem Rosensaft (nije Zuroff), glavni savjetnik Židovskoga kongresa. U ime “dokazana prijateljstva između dvaju naroda i država”, pretpostavljam.

Hrvatski domobran

Odmah potom, na tapetu je ponovo od Mirjane Rakić progonjeni hrvatski novinar i progonitelj srpskih popova, Marko Jurič, u čijem podcastu “Velebit” on ugošćuje Božu Vukušića, “strašnoga ustašu i ubojicu u Njemačkoj”. Tema je i preskupo sufinanciranje agresivnih velikosrpskih “Novosti”, nakon čega novinar, nesuđeni birtijaš u ilegalnom zlarinskom očevu lokalu, ponavlja staru laž verzirana ustašologa “Novosti”. Laž o tome da list “Hrvatski domobran” veliča ustaštvo i njegove istaknute predstavnike, uz dotacije Ministarstva hrvatskih branitelja. Ustašolog očito ne zna da spomenuta tiskovina – za razliku od njegove ćirilično-latinične otrovnjače – već dvije godine uopće ne izlazi, ne dopire do čitateljstva… Dražen Stjepandić, pak, bio je “tendenciozni voditelj” sugovorniku “Velebita”, osnivaču HDZ-a Đuri Vidmaroviću, šefu Hrvatskoga društva književnika. Svaka njihova izgovorena riječ ipak tumači se na srpskopravoslavni, prijetvorni bizantinski način. 

Komunistička katarza i autokefalna crkva crnogorska

O ustašiji i fašizmu oglasio se isveučilišni profesor, biograf “državnika” Mike Špiljaka, spočitavajući kardinalu Vinku Puljiću spominjanje katarze zbog svećeničke podrške ustaškoga režima zloglasnom “poglavniku NDH”, Anti Paveliću. Autor, međutim, ni jednom riječju ne spominje da je njegov omiljeni Mika Špiljak gotovo pola stoljeća podržavao jednoga od najvećih ubojica u 20. stoljeću, YU-diktatora JBT-a. Pod vodstvom spomenutog sovjetskoga gubernatora JBT-a, samo usput, život je kao nigdje u svijetu izgubilo preko 660 svećenika Katoličke crkve. Uostalom, je li se drug Mika, dokazani egzekutor, pokajao zbog ubojstva iz zasjede hrvatskog redarstvenika u turopoljskom selu Kobiliću kod Velike Gorice. Papir sve trpi. Na kraju, zašto ne spomenuti da je srbijanski radikalni naprednjak četništva Aleksandar Vučić održao savjetodavni maratonski sastanak s Irinejem i suradnicima s temom novih upozorenja i prijetnji crnogorskoj vlasti. Vlasti koja policijskim rastjerivanjem litijaša i pritvaranjem svećenika pravoslavne sekte kralja Aleksandra Karađorđevića zvane spc ustrajava na autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i oduzimanju hajdučki otete imovine. Od manastira Ostroga do preostalih 699 sakralnih objekata, do 1918. u vlasništvu crnogorske države. U portalskim forumima, mnogo čitatelja spominje i sličnu hrvatsku situaciju sa srpskim popovima u 420 pravoslavnih parohija, petokolonaških središta agresivnog svetosavlja. Mi, na žalost, nemamo zakon o vjerskim slobodama. Kad će svi oni napustiti našu zemlju i vratiti se onamo kamo spadaju, sam Bog zna. Ali, hrvatska vlast i ne razmišlja o takvoj mogućnosti i ponovnoj registraciji Hrvatske pravoslavne crkve iz 19. stoljeća. Postojala je i za NDH, pa su komunisti 1945. ubili poglavara Germogena i 70 svećenika HPC-a. Jedno je sigurno, na takve najave ateist Pupovac i njegovi dignut će opet  kao i za ZDS. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 22 svibanj, 2020, 20:25

  MARKO JURIĆ ,TALIBAN SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA,NEUKA SPODOBA.!!!
  POŠTOVANI MARKO JURIĆU ,ŽALIM VAS ŠTO STE SE RODILI NA PROSTORIMA OTKUDA SE REGRUTIRAJU LJUDI KOJI NE ZNAJU MISLITI OSIM VJEROVATI I SLUŠATI. VAŠE PODNEBLJE OTKUDA POTJEĆETE JE PODNEBLJE DINARSKIH OSOJA I PRISOJA OSKUDNO DA SVOJIM ŽITELJIMA PRUŽA ŠANSU ZA RAZVOJ PROIZVODNIH SNAGA KOJE SU BAZA ZA RAZVOJ ZAJEDNICE TAMOŠNJIH ŽITELEJA KOJI BI SE U TAKVIM UVJETIMA MOGLI OČITOVATI ONOM HEGELOVSKOM ISKONSKOM NADARENOŠĆU SVAKOG ČOVJEK DA STAVRA I NAPREDUJE ,POJEDNCA SAMO U ZAJEDNICI. ALI VAŠI PROSTORI DINARSKIH KATUNA NISU PROSTORI KOJI PRUŽAJU LJUDSKOJ ZAJEDNICI, KOJA IH NASELJAVA ,NI PROSTU REPRODUKCIJU ŽIVLJENJA PA SU TAKVI STANOVNICI PEČALBARI ,RATNICI –PLAĆENICI ILI HORDE LOPOVA-HAJDUKA, A NJIHOVE PROIZVODNE SNAGE SU SABLJA ,KAMA ,PUŠKA ,BOMAB I BRZE NOGE ZA STIČI I POBJEĆI. POVIJEST VAŠEG PODNEBLJA BILJEŽI DA STE POSLIJE PROPASTI RIMSKOG CARSTVA ,ČIJI STE BILI GRANIĆNI ČUVARI ,NARAVNO ,PLAĆENICI KAO DIVLJE ALTAJSKO-MONGOLSKO PLEME ,NEOBRAZOVANIH, OSIM SPRETNI SPARTANSKI ČUVARI SVAKOG GOSPODARA UZ PLAĆU, POSTALI STE VOJNICI ,PLAĆENICI ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA SVE DO DANAŠNJIH DANA.
  KAKO U UVODU REKOH, VAŠI PRAOCI,ALTAJSKO-MONGOLSKI RATNICI SU SE DOSELILI NA RIMSKO CARSTVO PERZIJSKOG ZALJEVA ,ALI SU KAO TAKVI RASPOREĐENI NA NEPRISTUPAČNIM GRANIČNIM RASPUČIMA RIMSKE CAREVINE KAO GRANIČNI ČUVARI. VAŠI OCI SU NASTANILI DINARSKE OSOJE I PRISOJE ,MAHOM NEPLODNE PROSTORE ,ODNOSNO, NAJOSKUDNIJE PRIRODNO GEOGRAFSKE PROSTORE I KAO RIMSKI STRAŽARI TAMO STE ŽIVJELI UZ POTPORU DRŽAVE. POVIJEST SE MJREI I TUMAČI DIJAKLEKTIČKO MATERIJALISTIČKIM PROSUDBAMA ,PA JE MARX ,A TO POTVRĐUJE I HEGEL , KONSTATIRAO I TVRDIO U SVOJIM POVIJESNO -MATERIJALISTIČKO –DIJALEKTIČKIM PROSUDBAMA DA LJUDI U TAKVIM PODNEBLJIMA ,GDJE NE USPJEVAJU OSIGURATI NI PROSTU REPRODUKCIJU SVOJE RADNE SNGE , SU UVJEK PODLOŽNI SVIM VRSTAMA RIZIKA ZA SVOJ OPSTANAK JER PODNEBLJE ,TAJ GEOGRAFSKI PROSTOR, NA KOJI SU SE NASELILI NAŠI DINARSKI TALIBANI JE PROSTOR NA KOJEM TAMOŠNJI STANOVNICI NIKADA NISU USPJELI STVORITI PROIZVODNE SNAGE KOJE BI IH MATERIJALNO I DUHOVNO UNAPREĐIVALE I GARANTIRALE NJIHOV RAZVOJ I PROSPERITET.. ZATO STE OSTALI UVJKEK SAMO STRANI PLAĆENICI JER JE TO JEDINI NAČIN VAŠE ODRŽIVOSTI NA TIM PROSTORIMA NA KOJIMA NAJVEĆI DIO I DANAS ŽIVI I UVJEK U SLUŽBI VLADAJUĆE KLASE .A DIJALEJKTIČKI MATERIJALIZM NAS UČI DA SE TAMO GDJE JESTE, RAĐAJU POSLUŠNICI ,VOJNICI ,HORDE RAZBOJNIKA I HAJDUKA ,KAKVI SU BILI VAŠI OCI U DOBA MLETAČKE DINASTIJE KADA STE KAO PLAĆENICI BILI ČUVARI I PROVOKATORI NA GARANICAMA TURSKO-MLETAČKO-KATOLIČKOG CARSTVA, A POSEBNO U DOBA III REICHA .RODILI STE SE KAO I SVI DINARSKI-TERIBALNO-ANTROPIDNI KATOLICI , U PODNEBLJU KOJE JE SUROVO I NEPRODUKTIVNO PA TAKVI PROSTORI RAĐAJU LJUDE NESIGURNE ,ZLOBNE ,OSORNE I NARAVNO NEOBRAZOVANE,
  PA JE I OČEKIVATI DA SU TAKVI LJUDI NA NISKOM STUPNJU SVIJESTI,A NAŠI TALINABI U ČIJU SORTU UBRAJAM I VAS , SU TO JE OČEVIDNO, NA STUPNJU NESRETNE SVIJESTI KADA NISU SVIJESNI SEBE NI PO SEBI ,UVJEK SU TAKVI LJUDI ,KAŽE VELIKI HEGEL,ONOSTRANA BIĆA ,KAD NISU NI ZA SEBE NI PO SEBI.PA JE RAZVIDNO I RAZUMLJIVO ŠTO SE NAŠ MARKO JURIĆ RAŽESTIO NA SVOJE DILUVIJALNE TALIBANE ,STEPINĆEVSKI ZATUCANE NACI-ŠOVINISTE , ZAŠTO NISU DIGLI SVOJ GLAS I UŠUTKALI OVU AUTOHTONU,ANTIFAŠISTIČKU SLAVENSKU HRVATSKU KOJA SE OKOMILA NA POTOMKA HIMLEROVOG BOJOVNIKA IZ HANDŽAR DIVIZIJE,ZATUCANOG BEGELER-BEG-HASAN-EFENDIJU, ŠERIJATSKI BALIJA ,KOJI JE ISTI KAO I SVI NAŠI STEŠPINČEVSKI ,DINARSKI ,POKRŠTENI ALTAJSKLI MONGOLSKI TALIBANI , U KATOLIČKE BALIJE, KORVOLOČNE STEPINČEVSKE ZVJERI .
  PA KOMUNISTIČKOG ORATORA ,ISTINA SPOSOBNOG HRVATSKOG INTELEKTUALCA KOJI ,REKO BI HEGEL ,ZNA MISLITI,A ZNATI MISLITI, ZNAČI ZNATI MATERIJALSITIČKO-MARXISTIČKI GRADITI NOVE DRUŠTVENE ODNOSE KOJE DANAS DIKTIRA VISOKI STUPNJ RAZVOJA PROIZVODNIH SNAGA I VADAJUĆIH PROIZVODNIH ODNOSA .PA PREMA TOME ,NAŠ MARKO JURIĆ NIJE U PRAVU JER NI ON SE NIJE ODMAKAO OD STUPNJA NESRETNE SVIJESTI ČIJI JE RAZUM,REKAO BI HEGEL , SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI. TO NAM STALNO PREDICIRA SVOJIM PISANIJAMA KOJE GA PREZENTIRAJU KAO PRAVOG ZATUCANOG STEPINČEVSKI NACI –ŠOVINISTU .

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. žrdina
  #2 žrdina 20 svibanj, 2020, 07:45

  Do petog koljena.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. žrdina
  #3 žrdina 20 svibanj, 2020, 07:43

  Ima, otvaranje arhiva i lustriranje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 20 svibanj, 2020, 07:41

  Ima li lijeka protiv jugoslovenskog otrova?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.