POVIJEST SE NE GRADI POLITIZACIJOM

POVIJEST SE NE GRADI POLITIZACIJOM

17. svibanj, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Nema dvije istine. Samo je jedna. Koja? Ako je znamo, a znamo je, onda što je problem da je na svakom skupu, u školskim udžbenicima, tribinama i drugdje ne istaknemo?

Prošla su (?) vremena kad se zbog istine završavalo u nekoj jami ili na robiji!

Predsjednik Hrvatskog sabora u svojim govorima također bi trebao biti puno jasniji i reći „bobu bob, a popu pop“, kako je to govorio Stipe Šuvar. Nu, ni on se na obljetnicu Bleiburga na Mirogoju nije “usudio“ prstom ukazati na zločince

Napisao: Mladen Pavković

Kad bivši partizani i današnji komunisti i jugonostalgičari obilježavaju obljetnice vezane uz Drugi svjetski rat ili pak uz Josipa Broza Tita, sve je „jasno“, kao voda iz izvora. Oni ne propuštaju kazati tko su im bili protivnici i ne boje se istaknuti da svatko onaj tko nije bio na njihovoj strani je „narodni neprijatelj“, „izdajica“, „dezerter“, „kulak“ i protivnik „revolucije“, a poglavito maršala Tita te da se s takvima moralo i mora obračunati svim sredstvima, pa i bez suda i suđenja, što su sve oni provodili i nakon 1945.

Pobjednicima je sve bilo dozvoljeno!

Glasno i jasno

U sarajevskoj katedrali, Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić održao je u povodu obilježavanja zločina na Bleiburškom polju i Križnim putevima iznimno dobar govor, od kojeg se krv ledi u žilama.

“Tek prihvaćajući istinu, koliko god ona može biti gorka, ona oslobađa prostor za stvaranje povjerenja među ljudima. Tko ne želi istinu, taj se stavlja iza zla koje brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira, nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina – rekao je kardinal naglasivši kako nitko nema pravo zanemariti „žrtve za koje se danas molimo“.

Srbi i njima slični, kao i Titovi partizani i komunisti, nikada ne govore općenito, o narodnim neprijateljima i sličnima, već jednostavno kažu da su „Hrvati agresori, koljači, genocidan narod, ustaše, fašisti…“ i to bez ikakvih činjenica.

A kad mi na raznim skupovima vezanim uz (ne)davnu hrvatsku prošlost, poglavito onu iz Domovinskoga rata, slušamo govornike kako osuđuju ove i one, malo kada možemo jasno i glasno čuti tko su bili zločinci protiv Hrvata, tko su imenom i prezimenom bili ti koji su ubijali i masakrirali bez suda i suđenja, tko su oni koji su ljude slali na Goli otok ili Lepoglavu samo za to što su bili Hrvati i tome slično, kao da se sve to veoma dobro zna. Ne, ne zna se, a osobito to ne znaju mlađe generacije. (o zločinima partizana od 1941.-1945. još se i danas uglavnom ne govori, a oni koji o tome govore i pišu proglašavaju se „nacionalistima“, „huškačima“, „ustašama“..i što nije manje bitno marginalizira ih se i ne daje im se prostora u medijima ni da iznose svoje argumente, tako da su i dalje samo i jedino važeći oni koje iznose razni goldsteini, pusići, jakovine, klasići, pupovci, teršeličke, lukićke, tomići i tko zna kako se sve još ne zovu).

Balkanski krvnici

Kad se obilježavala 29. obljetnica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu selu čak ni Vukovarske novine nisu u svom izvješću iznijeli činjenicu – tko je ubio sve te ljude?

“To je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu i nije slučajno da su prve žrtve bili pripadnici hrvatske policije jer se agresor (koji, čiji, op.a.) posebno u tim prvim danima fokusirao na policiju kao najbolje organiziranu snagu za obranu Hrvatske”- rekao je ministar Božinović (Vukovarske novine,15.5.2020.).

Ili, kad ste čuli da je netko na tim velikim događanjima spomenuo ime balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, a još manje Veljka Kadijevića?

Ime Josipa Broza Tita također se ovih dana javno nije prozivalo ni za zločine nakon Drugog svjetskog rata, već se govorilo o stotinama i tisućama masovnih grobnica koje su ostale nakon vladanja partizana i komunjara.

Ili kad ste na HRT-u ili nekoj drugoj televiziji vidjeli dokumentarni film o životu i radu i zločinima Slobodana Miloševića? O Hitleru i Paveliću da, ali o njemu, kojem su pjevali: „Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate!“ –ne!

“Povijest se ne gradi politizacijom i manipulacijom, nego na temelju činjenica uvažavajući uzroke i posljedice- naglasio je u Sarajevu kardinal Puljić i dodao: – Kad bi se znale cijeniti žrtve predaka, bili bismo sposobniji graditi sadašnjicu i današnjicu. Ne može se graditi civilizacija ljubavi ako se ne prihvati istina”- rekao je.

Dakle, nema dvije istine. Samo je jedna. Koja? Ako je znamo, a znamo je, onda što je problem da je na svakom skupu, u školskim udžbenicima, tribinama i drugdje ne istaknemo?

Prošla su (?) vremena kad se zbog istine završavalo u nekoj jami ili na robiji!

Predsjednik Hrvatskog sabora u svojim govorima također bi trebao biti puno jasniji i reći „bobu bob, a popu pop“, kako je to govorio Stipe Šuvar. Nu, ni on se na obljetnicu Bleiburga na Mirogoju nije “usudio“ prstom ukazati na zločince već je uz ostalo (općenito) rekao:

“Okupili smo se kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i hrvatskoga križnog puta, prema ljudima koji su ubijani bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama, koji su bili žrtve zločina iz osvete i ideologije. Stradali su vojnici i civili, maloljetnici…To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i mlađe generacije znale što se događalo”- kazao je Jandroković.

Ako on zna da su to bile žrtve iz „osvete i ideologije“, da su „stradali vojnici i civili, i maloljetnici“ onda je morao i trebao od nadležnih državnih institucija tražiti da se to ispita i zločinci kazne, a ako ništa drugo, mogao je barem pozvati na kavu Josipa Manolića koji bi mu ispričao kako je to bilo i tko je ubijao civile, maloljetnike, tko je nevine ljude slao na robije i bacao ih u jame.

Pored toga, pitanje svih pitanja je i što rade državne institucije poput HAZU? Kako to da nam oni već nisu stavili na stol činjenice o zločinima u svezi Bleiburga i križnih puteva, srpske i ine agresije, ili što se to točno dogodilo u Jasenovcu?

Možda od tih „besmrtnih“ previše tražimo kad i dalje na popisu „počasnih članova“ s ponosom drže ime Josipa Broza Tita!

Stoga, drugovi i drugarice, gospodo i gospođe, nikada ne zaboravite i ne marginalizirajte i prešućujte – nema zločina bez zločinca! T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 24 svibanj, 2020, 20:38

  DARGI GRAĐANI HRVATSKE ,SKORO NAS ČEKAJU IZBORI!!
  A SVE PARTIJE U KOJE SU PODIJELEJNI NAŠI,TAKOZVANI POLITIČKI MISLIOCI,KOJI TO NISU, NIJEDANA OD POLITIČKIH PARTIJNA ILI STRANAKA KOJE ONI PREDVODE,NIJEDNA U SVOM POLITIČKOM PROGRAMU NE PREDVIĐA PROMJENU OVOG NAŠEG DANAŠNJEG SVIJETA,SVIJETA DRUŠTVENO-PROIZVDNIH ODNOSA..SVE SE TAKMIČE KOJA ĆE BITI VIŠE KATOLIČKO-NACIONALNA, ŠTOSLIČNIJA ILI IDENTIČNA STEPINČEVSKOM DUHU I NAUMAU, PO OČISTOČI SVOJIH GEPOLITIČKIH I GEOSTRTEŠKIH PROSTORO ŽIVLJENJA I DJELOVANJA BEZ DRUGIH I DRUGAČIJIH ,POZIVAJUĆI SE NA NEKU POVIJEST , UVIJEK KATOLIČKO-FEUDALNO-KLERIKALNO-ROBOVLASNIČKIH ODNOSA I TRADICIJE.
  PA KAKAV ĆE BITI I KAKAV BI TREBAO BITI OVAJ NAŠ SVIJET U PERSPEKTIVI ,ODNOSNO ,BEZ BERSPEKTIVE KOJA SE NE NAZIRE U NJIHOVIM PROGRAMIMA OSIM VELIČANJE I GLORIFICIRANJE VJERE, NACIJE I FEUDALNE PROŠLOSTI KAO UZORNOG HRVATSKOG NAČINA ŽIVLJENJA ,KOJEG TREBA PONOVITI, A UVIJEK NAM JE UZOR FEUDALNO-KATOLIČKO-ROBOVSKA POSLUŠNOST,PONIZNOST CRKVI KOJA MISLI ZA NAS I ONAMA .SRAM NAS BILO!!
  ZATO ,KROZ POVIJEST ,UVIJEK SU LJUDSKI UMOVI ,KOJI SU ORGANIZIRANO NAHRUPILI DA PROMJENE POSTOJEĆI SVIJET ODNOSA KOJI SE USTOLIČIO,A KOJI JE POSTAO ZAPREKA DALJNJEM RAZVOJU LJUDSKE ZAJEDNICE ,JER GA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA NA TO ODREĐUJU, BILI OBILJEŽENI KAO NASILNICI ,KAO TOTALITARNI UZURPATORI VLASTI , PA SAV ONAJ POSTOJEĆI VLADAJUĆI SVIJET ,KOJI ŽIVI KAO PARAZIT POSTOJEĆIH ODNOSA,A TO JE UVIJEK BILO KORPORACIJSKO,PLJAČKAŠKO ,PREVARANTSKO KRŠĆANSTVO O KOJEM PAPA U OSTAVCI ,BENEDIKT XVI-TI REČE PRAVU ISTINU, ONU DRUŠTVENO-POLITIČKU ISTINU ,DA JE KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST BILO NASILNIČKO,ZGRTAČKO-POSVAJAČKO ,I LAČALO SE POLITČKO-EKONOMSKE FUNKCIJE KOJA MU JE PRUŽALA ,APSOLUTNU ŠANSU DA UTJEČE NA SVIJETOVNU ZBILJU. PA SU SE SVI RATOVI ,A POSEBNO ONI KRIŽARSKI VODILI POD EGIDOM OČUVANJE KATOLIČKE VJERE, A U SUŠTINI SU IMALI SVOJSTVO OKUPACIJSKO-PLJAČAKŠKE NARAVI KATOLIČKE CRKVE ,A POSEBNO ONI KOJI SU BILI I OSTALI OSVAJAČKO-PLJČKAŠKI ,KAKVE JE KRŠAĆANSKI ZAPAD ,PIŠE AMERIČKI PROFESOR CHOMSKI, VODILI POSLIJE II-GOG SVJETSKOG RATA U AFRICI I AZIJI ,KADA JE PO TRVRDNJI POŠTOVANOG PROFESORA, KRŠĆANASKA AMERIKA I NJENI KOLONIJALNO-OSVAJAČKI PARTENERI,ALI UVIJEK ,KRŠĆANSKE NARAVI I POD POKROVITELJSVOM MOČNE CRKVE -UBILI CC-A 6O MILIJUNA LJUDI. PA KAKVU TO NAM DRUŠTVENO-POLITIČKU PERSPEKTIVU ŽIVLJENJA NUDE OVE PODIJELJENE ,SITNE PARTIJICE NA HRVATSKOM DRUŠTVENO-POLITIČKOM PROSTORU ,OSIM ROBOVLASNIČKO-KATOLIČKO-FEUDALNE SUŠTINE???

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 17 svibanj, 2020, 23:59

  Nema se tu što dodati. Tak je.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.