NAJNOVIJE NA PORTALU

POVIJESNI ČOVJEČULJAK MARKOVINA

POVIJESNI ČOVJEČULJAK MARKOVINA

3. veljača, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Činjenica je da u Hrvatskoj pozdrav „Za dom spremni“ nije zabranjen, da su hrvatski sudovi sve one koji su bili tuženi u svezi toga tužbe odbacili, da „Za dom spremni“ iz svetog hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata nema veze s ustaškim pozdravom, tim prije jer su ga na svojoj hrvatskoj vojnoj odori nosili uglavnom oni koji su rođeni dvadeset pa i trideset godina nakon II. svjetskog rata. Osim toga, iznimno je značajno i to da se s tim pozdravom borilo i umiralo za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, i da su oni koji su u vrijeme svetog Domovinskog rata, pripadnici HOS-a, dali veliki obol

Napisao: Mladen Pavković

Tko o čemu – kontraverzni notorni povjesničar Dragan Markovina ponovno se oglasio o „slučaju Šimunić“, Među ostalim na nekom portalu piše da je „unatoč činjenici da je vijest o tome kako je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio raspravljati o tužbi koju je Joe Šimunić podnio protiv Hrvatske dobila značajan prostor u medijima“, ali da su „izostale analize čitavog slučaja“. I onda melje, pa ga melje. Ističe da bi Šimunić zapravo htio da mu Europski sud za ljudska prava zapravo potvrdi kako ustaški pozdrav nije zakonski zabranjen u Hrvatskoj (što i nije!) i da mora priznati da već „dugo ništa zabavnije nije čuo“. Tom jadnom i žalosnom povjesničaru također je nejasno zbog čega Šimunić i svi koji „iskazuju javnu simpatiju prema ustaškom nasljeđu i simbolici to do kraja otvoreno ne kažu“?

To bi isto tako bilo kao da pitamo ovog skribomana: zašto on i njemu slični javno ne kažu da su protiv hrvatske države, hrvatskih stradalnika i branitelja i da više od majke vole Tita, partiju i Jugoslaviju?

Pljuje i bljuje

Činjenica je da u Hrvatskoj pozdrav „Za dom spremni“ nije zabranjen, da su hrvatski sudovi sve one koji su bili tuženi u svezi toga tužbe odbacili, da „Za dom spremni“ iz svetog hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata nema veze s ustaškim pozdravom, tim prije jer su ga na svojoj hrvatskoj vojnoj odori nosili uglavnom oni koji su rođeni dvadeset pa i trideset godina nakon II svjetskog rata.

Osim toga, iznimno je značajno i to da se s tim pozdravom borilo i umiralo za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, i da su oni koji su u vrijeme svetog Domovinskog rata, pripadnici HOS-a, dali veliki obol za ovo što i neki Markovina ima danas, a to je da slobodno i bez problema huška, pljuje i bljuje po slavnim hrvatskim danima i godinama.

Ovaj povijesni čovječuljak morao bi znati i odgovoriti: koliko je nevinih ljudi od ovog pozdrava stradalo nakon završetka Domovinskog rata, (ni jedan!), a koliko od partizansko-komunističkog pozdrava „Smrt fašizmu-sloboda narodu“ nakon završetka II. svjetskog rata, pa da ovu raspravu privedemo kraju?

Nu, kad već poteže mačka za rep, treba ga podsjetiti (što on i njemu slični namjerno zaboravljaju) da smo se u svetom Domovinskome ratu borili protiv – srpskih i inih četnika!

A ako je povjesničar (kakvim se često predstavlja) morao bi znati ili pročitati, recimo, u Hrvatskoj enciklopediji da je „programsko načelo četničkih udruga 1930.-ih bilo zalaganje za ideju “jugoslavenskog nacionalizma“ u službi oživotvorenja velike Srbije. Sve do 1941. četnici su nekažnjeno provodili teror nad hrvatskim stanovništvom, ali i svim drugim neistomišljenicima, dok su kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije 1941. doživjeli kao gubitak svoje države. Cilj im je postao uspostava velike Srbije, samostalne ili u sastavu obnovljene Jugoslavije. U II. svjetskom ratu djelovali su pod zapovjedništvom ratnog zločinca Draže Mihailovića i provodili etničko čišćenje od hrvatskog i muslimanskog stanovništva, prema kojem je na najgroznije načine trebalo ukloniti oko 2,5 milijuna ljudi.“

I sad najvažnije za one rođene nakon 1945.

Četnička ideologija naglo oživljava u Srbiji 1980.-ih, poglavito nakon dolaska na čelo Srbije Slobodana Miloševića 1987., a nakon raspada SFRJ tu ideologiju otvoreno zastupa Radikalna stranka Vojislava Šešelja. U agresiji na Hrvatsku i BiH zločinačka JNA i paravojne srpske jedinice nisu prikrivale svoj četnički program osvajanjem tuđih teritorija i etničkog čišćenja“.

Zamjena teza

Dakle, namjerno nam se podmeće da je pozdrav „Za dom spremni“ najveće zlo, čak i veće od četničkih zločina. Badava HOS-ovi pričaju i deru se da oni taj pozdrav nisu upotrebljavali u II. svjetskom ratu, već u ovom, kad su se borili protiv istih onih koji su Hrvate i Muslimane proganjali sve do 1996., kad je službeno okončan sveti Domovinski rat, i to porazom Srba, Crnogoraca, JNA i domaćih izdajica.

Jadni Markovina, koji je iz Mostara početkom 1990.-ih s obitelji pobjegao u Split, vjerojatno je i „doktorirao“ na zamjeni teza.

Jednom je navodno izjavio da kad gleda neki športski susret i kad čuje „Lijepu našu, voli da Hrvatska izgubi“ te da njemu „Hrvatska ništa ne predstavlja!“.

I taj bez problema predaje na jednom splitskom fakultetu!

Šteta što se redatelj Brešan i njemu slični na primjeru ovog notornog „znanstvenika“ ne pitaju: Kakva je ovo država? T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Martin
  #1 Martin 12 veljača, 2019, 21:42

  Ako je ovaj Markovina, što mu je Tvrtko Jakovina, a što Zlatni Kamen (Goldstein), odnosno Hrvoje Klasić Titoljubac

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mujo Bašinac
  #2 Mujo Bašinac 6 veljača, 2019, 19:21

  Ako je pozdrav ustaški,gdje vidite problem i ustaše su hrvatske.
  Meni tu ne treba nitko ja sam određujem kako ću pozdravljati 3 puta Za dom …spremni

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Dalmoš
  #3 Dalmoš 5 veljača, 2019, 03:59

  Od čeg vrića od tog i uzica. Did ovog nadri povjesničara jeo je gadno govna kao partizančina.Gori je bio nego četničina. Jadni unuk bacio se na dida. Pljunuti did jebo ga on.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. pale
  #4 pale 4 veljača, 2019, 16:27

  Jeb’o te “šport”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 3 veljača, 2019, 20:13

  Nikad čuo za ovoga. Što je on toliko važan?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.