PLENKOVIĆ, SOA I DORH PROGONE HHO ZBOG SMS MATERIJALA DOBIVENIH OD TODORIĆA

PLENKOVIĆ, SOA I DORH PROGONE HHO ZBOG SMS MATERIJALA DOBIVENIH OD TODORIĆA

24. svibanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a.

Zaključno napominjemo, da do današnjeg dana 23. svibnja, nitko, pa ni članovi HHO-a, nisu dobili kopiju spornih SMS-ova nego su ih dobili jedino predsjednica Republike i glavni ravnatelj DORH-a.

Iz svega navedenoga razvidno je tko je, ali i zašto, dostavio sadržaj spornih SMS-ova Jutarnjem listu, koji je žurno, prvo 10. svibnja u 23 sata, objavio dio spornih i osporavanih SMS-ova, a sutradan drugi dio. Upravo zbog svih spornih detalja koje smo iznijeli pozivamo saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provjeri rad MUP-a i SOE, ali i političku odgovornost potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Damira Krstičevića, kao i ministra unutarnjih poslov Božinovića i ravnatelja SOE Markića

Tekst: Ivan Zvonimir Čičak

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbor za ljudska prava (IO HHO) smatra svojom dužnošću osvrnuti sa neke prijepore vezano uz dostavljene kopije SMS poruka koje je na molbu gospodina Todorića iz Londona predsjednik Odbora predao isključivo predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović (8. svibnja) i glavnom državnom odvjetniku g. Draženu Jeleniću (9. svibnja).

U obavijesti za javnost izvijestili smo da je, prema našim saznanjima, već 14. travnja 2018. tadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu predan isti materijal (fotokopija SMS poruka) koji smo i mi predali novom državnom odvjetniku, ali nemamo saznanja je li isti provjeravan.

Već isti dan (9.svibnja) počele su događati stvari i postupci koji bacaju sumnju i ukazuju na nepoštivanje načela vladavine prava čelnih osoba javne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Nedefinirani državni vrh

Dana 9. svibnja 2018. u 23,30 sati glasnogovornica predsjednika Vlade Sunčana Glavak nazvala je predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička i zatražila da se kopija SMS-ova dobivenih od g. Todorića dostavi i predsjedniku Vlade, što je predsjednik HHO-a odbio s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku, te da se nitko nesmije miješati u rad pravosudnih institucija.

Prema našim saznanjima Predsjednica Republike kopiju materijala dobivenih od predsjednika Odbora dostavila isključivo i jedino DORH-u.

Iz izjave ravnatelja SOE Markića objavljene u medijima dana 11. svibnja razvidno je da se u provjeru vjerodostojnosti dostavljenih materijala uključila i obavještajna služba SOA (!?) čiji je ravnatelj gs. Markić, čak što više, izjavio kako je „državni vrh“ tražio od SOE da razjasni cijelu ovu situaciju. Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati mejlove po narudžbi potpredsjednice vlade Dalić, niti služiti predsjedniku vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

Naime, ravnatelj SOE Markić nije obrazložio na koga je mislio pod sintagmom „državni vrh“. Kako je u to vrijeme predsjednica Republike bila u posjetu Portugalu, za pretpostaviti je da je nalog mogao dobiti samo od premijera Plenkovića.

Ravnatelj Markić iskoračio je iz zakonskih okvira svojom izjavom: „…..Kad vidite te dokumente koji na prvi pogled izgledaju smiješno… mi smo se ozbiljno primili toga i ustanovit ćemo što je to“. Čelnik obavještajne službe ne smije, naime, izlaziti u javnost i na bilo koji način komentirati predmet istrage, a pogotovo prije krim obrade.

Todorićeve donacije HHO-u

I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?

IO HHO je postupio sukladno pozitivnim zakonskim propisima, te je dostavljene materijale od g. Todorića predao nadležnim tijelima. Začuđuje je, i na svoj način je simptomatično, da je DORH, što je vidljivo iz medija, novinarima 16. svibnja obznanio da istražuje i odnos HHO-a i g. Todorića, odnosno donacije koje je HHO u više navrata kroz nekoliko godina primio od Agrokora.

Podaci o 1.800.000 kuna, koje spominje DORH, su netočni, budući je prema financijskoj dokumentaciji HHO od 2011. do 2016. primio daleko manji iznos.

Ovakav postupak DORH-a je nerazumljiv, nejasan pa i zakonski upitan, te se nameće pitanje motiva DORH-a, da u trenutku provjere objavljenih mailova iznosi ovakve tvrdnje o HHO-u, odnosno o onome tko je postupio sukladno slovu zakona i dostavio primljenu dokumentaciju koja može biti važna za eventualno postupanje DORH-a.

IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a.

Zaključno napominjemo, da do današnjeg dana 23. svibnja, nitko, pa ni članovi HHO-a, nisu dobili kopiju spornih SMS-ova nego su ih dobili jedino predsjednica Republike i glavni ravnatelj DORH-a.

Iz svega navedenoga razvidno je tko je, ali i zašto, dostavio sadržaj spornih SMS-ova Jutarnjem listu, koji je žurno, prvo 10. svibnja u 23 sata, objavio dio spornih i osporavanih SMS-ova, a sutradan drugi dio

. Upravo zbog svih spornih detalja koje smo iznijeli pozivamo saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provjeri rad MUP-a i SOE, ali i političku odgovornost potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Damira Krstičevića, kao i ministra unutarnjih poslov Božinovića i ravnatelja SOE Markića.To se odnosi i na najodgovoniju osobu u slučaju “kontrole SMS-ova“ pošto je posrijedi flagrantno kršenje principa pravne države.Ujedno pozivamo saborski odbor da izvrši nadzor nad provjerom istinitosti sadržaja spornih SMS-ova. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. patrick
  #1 patrick 14 srpanj, 2018, 01:10

  PATRICK CREDIT FIRM.
  Trebate hitni zajam za financiranje Vašeg posla ili u bilo koju svrhu?
  Mi smo certificirani i legitimni i međunarodni zajmoprimatelj zajmova.
  Nudimo zajmove poslovnim tvrtkama, veliki problem klijentima koji imaju financijski problem i koji su im potrebni za rješenje po prihvatljivoj kamatnoj stopi? Obrađeno u roku od 3 od 6 radnih dana.
  Mi smo certificirani, pouzdan, pouzdan, učinkovit, brz i dinamičan. I surađujte s financijama za nekretnine i sve vrste financiranja poslovanja, kontaktirajte nas danas na e-mail tvrtke: [email protected]

  Trebate 100% FINANCIJE .. dajemo zajmove s povoljnom kamatnom stopom od 4% ([email protected])

  Naše usluge uključuju sljedeće:

  1.Home krediti.
  2. Poslovni zajmovi
  3.Mortgage
  4. zajmovi za odobravanje kredita
  5. Kućni zajmovi
  6. Zajam zajmova
  7. Osobni zajmovi
  8.Debt konsolidacija kredita
  9. Car zajmovi
  10. Zajmovi za obrazovanje

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 26 svibanj, 2018, 12:35

  Umrezena mafija…tresu im se gace jer su svijesni da dolazi kraj njihvim spinovima, lazima i podvalama…MEGA NATION

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 25 svibanj, 2018, 19:30

  Čičak je politički kemeleon.I točka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ante
  #4 Ante 25 svibanj, 2018, 12:41

  Plenkovic je naj veca stet Hrvatskoj drzavi kao Mesic Josipovic Racan Milanovic ni Predsjednica nije daleko od njih.Za Dom Spremni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. m
  #5 m 25 svibanj, 2018, 00:23

  ČIČAK JE ODAVNO POZNAT PO TOME ŠTO BI HTIO SJEDITI NA DVIJE STOLICE USTVARI ON JE SAM U SEBE ZALJUBLJEN JER MISLI DA JE NEKA VELIKA FACA KOJA NEŠTO ZNAČI U HRVATSKOJ POLITICI! NA STRANU STUDENTSKO DOBA NO TO JE DALEKA PROŠLOST A I BILO JE TADA VEČIH DOMOLJUBA KOJI TO NE ISKORIŠTAVAJU! ZGADILO MI SE KADA SAM GA GLEDAO I SLUŠAO U OTVORENOM GDJE JE U RUKAVICAMA KONTAKTIRAO SA NOTORNIM ivom goldstainom PA MU SE UVLAČIO A KADA JE OVAJ DEMOSTRATIVNO NAJAVIO DA BI MOGAO ISCENIRATI INCIDENT I OTIĆI IZ EMISIJE PODVIO JE REP PA SAM IMAO OSIJEČAJ KAO DA MU SE I IZVINJAVAO! ČIČAK JE BAŠ ONO ŠTO MU I IME KAŽE JER SE UVIJEK PRILJEPI TAMO GDJE NEBI TREBAO!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.